28 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Kızıl 1 Mayıs’ı kazanmak için birleşik devrimci mücadeleyi örelim!
  Birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıslar’ı yaratmaya hazırlanalım!
Sosyal yıkım yasasını
sokakta parçalamak için eyleme!
Düzenin efendilerinden düzen siyasetine müdahale!
Cheney geldi, aldı ve gitti!
Newroz’un gösterdikleri...
  Newroz eylemlerinden...
  Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt!
  Gençlikten Newroz kutlamaları...
  Gençlik hareketinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  İlbek işçilerinden direnme kararlılığı!
  SSGSS kadınlar üzerindeki çifte sömürü ve köleliği derinleştiriyor!
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...
  Pakistan’da genel seçimler…
  Hristofya ile Talat’ın ilk görüşmesi gerçekleşti…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Efendiden uşağına denetim...

Cheney geldi, aldı ve gitti!

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Ortadoğu gezisinde son durak Ankara oldu. Gündemi ise baştan belliydi: 5 Kasım’da ABD’de verilmiş olan sözlerin yerinde durup durmadığını kontrol etmek!

Türkiye’de kimi hükümet yanlısı basın uydurma haberlerle üstünü örtmeye çalışsa da, Cheney’in ziyareti ve gündemi aylar öncesinden planlanmıştı. Bugünlere ayarlanması da bir tesadüf değildir. Çünkü Nisan başında NATO toplantısı vardır ve Cheney’in temel gündem maddelerinden biri olan Afganistan’a (çatışma bölgesine) ek askeri güç konusu bu toplantıda kararlaştırılacaktır. Dolayısıyla, toplantıda kendilerinden gelecek bu talebin Türk sermaye devleti tarafından nasıl karşılanacağı ABD için önemlidir. Artık hiçbir sürpriz istemiyorlar, her şeyin tüm ayrıntılarıyla kontrolleri altında kalmasını sağlamaya çalışıyorlar.

5 Kasım’da verilen sözlerden birinin bu olduğu o zaman da konuşuldu, yazıldı. Ancak kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarla ilgili sözler bir süre kağıt üzerinde kalmaya mahkum oluyor. Gerçekliği yüzde yüze yakın olduğu aşikar olmasına rağmen. İşte o gerçekliğin teyidinin zamanı gelmiş bulunuyor. Cheney’e Ankara’dan verilen yanıtın, “sözümüz söz” olduğunun kanıtı, hükümet ve ordu kanadından yapılan ve yapılmayan açıklamalardır. Bunların en barizi ise Genelkurmay’ın tavrıdır.

Hatırlanacağı üzere, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, bu görüşme öncesinde her sözü geçtiğinde, “çatışma bölgesine tek asker göndermem” diyordu. Bu ifadenin içerdiği “bu konuda tek yetkili benim” anlamı ise gerçekliği şüphesiz bir durumdur. Ancak Cheney görüşmesi sonrasında, bu gerçeklikle hiç ilgisi olmayacak tarzda, “karar devletindir, hükümetindir” açıklamasıyla kıvırmaya çalıştı. Halka karşı suç mahiyetindeki her kararda olduğu gibi, bir kez daha sorumluluğu ve suçu hükümete paslayarak sıyrılmaya çalıştı. Bu “Cheney’e minnet/vatana ihanet” suçunun sonuçları, çok yakında, Koreli mezarları ve Koreli sakatları gibi, Afgan mezarları ve Afgan sakatları şeklinde karşımıza çıkacak!

Cheney’in kontrol ve teyit için geldiği bir diğer konu İran ve onunla da bağlantılı olarak füze kalkanı projesiydi. Ele alınan tüm konularda olduğu gibi bunda da hiçbir pürüz çıkmadığı her iki tarafın tutumundan anlaşılıyor. Zaten, Güney Kürdistan’a müdahale karşılığında bunlar verildiyse, ve bir haftanın gerisini de getirmek istiyorlarsa, sözlerinde durmak zorundalar. Daha açık söylemek gerekirse, 5 Kasım’da ele alınan maddeler de yetmez, ABD emperyalizminin her isteğini karşılamaları lazımdır.

ABD emperyalizminin Ortadoğu ve dünya hakimiyeti konusundaki görüşleri, planları gizli değil. Kullanabileceği her gücü sonuna dek kullanarak bölgenin tam denetimini eline almaya çalışıyor. Afganistan ve Irak örneklerinin de gösterdiği gibi, bu yolda her türlü kanlı-kirli yöntemi kullanmaktan kaçınmıyor, kaçınmayacak. Bunu emperyalist haydutlar dünyasının çete başılığı mevkiini korumak için yapsa da, diğer emperyalist odaklar bundan belirli bir rahatsızlık da duysa, ABD’nin halklara karşı işlediği suçları onlar da suskunluk şalıyla örtmeye çalışıyor, onaylıyorlar. Çünkü ellerine geçen ilk fırsatta onların da yapacağı aynısıdır.

Emperyalist haydutluk, saldırı ve savaşlar, onun kaynağı tarafından önlenemez. Bu gidişe dur diyebilecek tek güç, ezilen halkların devrimci kalkışması olacaktır.

Türkiye proletaryası, yine emperyalist odakların destek ve dayatmasıyla yürütülen saldırı programlarına olduğu kadar, emperyalizm uşaklığının getirdiği siyasal saldırılara karşı da emekçi kitleleri uyarmak ve mücadelesine katmak için ayağa kalkmalıdır. Afganistan’da savaş bölgesine gönderilecek, ölecek ve öldürecek olan, öncelikle işçi ve emekçi çocuklarıdır. Buna izin verilmemelidir.

 


Adana: “Irak’ta işgale son!”

ABD’nin Irak’ı işgal etmesinin üzerinden beş yıl geçti. Bu beş yıl boyunca Irak’a özgürlük getireceğini söyleyenler geride harabeye dönmüş kentler, bir milyonun üzerinde ölü ve vahşet bıraktı. Bugün işgal ve katliamlar halen devam ediyor. Irak halklarının işgal ve katliamlar karşısındaki direnişi ise sürüyor.

22 Mart günü İnönü Parkı’nda Irak işgalinin 5. yılına girmesi nedeniyle bir eylem gerçekleştirildi. ÇHKM, ESP, HÖC, İHD Adana Şubesi, Partizan’ın örgütlediği, Halkevleri, Yeniden Sosyalist Kuruluş Meclisi ve BDSP’nin destek verdiği eylem “Irak’ta işgale son!” pankartının açılması ile başladı.

“Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Filistin’de intifada, Irak’ta direniş kazanacak!” sloganlarının atıldığı eylemde okunan basın metninde, Irak işgalinin 5. yılında tüm vahşetiyle sürdüğü belirtildi. Bu vahşet ve katliamlar karşısında Ortadoğu haklarının emperyalizme karşı direnişlerinin sürdüğü vurgulanarak şunlar söylendi:

“Bizler 5. yılını geride bırakan Irak’taki işgalin yıldönümünde buradan tekrar haykırıyoruz; Direnen halkları teslim alabilecek hiçbir güç yoktur. Irak’ta, Filistin’de, ülkemizde, dünyanın her yerinde direnen halklar kazanacaktır.”

ABD bayrağının yakıldığı eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak /Adana

 

“Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”

İstanbul’da Cheney protestosu!

 Türkiye’ye jet hızıyla gelip giden ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney 25 Mart günü İstanbul’da protesto edildi. BDSP, Partizan, HKM, DHP, ESP, DTP, SDP, EMEP ve SODAP’ın aralarında bulunduğu devrimci, demokrat kurumlar ve siyasal partiler, ABD şeflerinden Cheney’nin İstanbul’a gelişini Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdikleri eylemle protesto ettiler. Eylemde “ABD Ortadoğu’dan, Cheney Türkiye’den defol!” pankartı açıldı.

Eylemde bileşenler adına okunan basın açıklamasında, Cheney’in sömürü politikalarını büyütmek amacıyla Ortadoğu’ya ziyarette bulunduğu, Türkiye’ye gelişinin ise, Türkiye’yi Afganistan ve İran üzerinden işgal planlarına ortak etmek olduğu söylendi.

Ortak açıklama şu sözlerle sona erdi: “Bizler, aşağıda imzası bulunan demokratik kurumlar olarak tüm işçi ve emekçileri, ABD emperyalizminin Ortadoğu’da ve coğrafyamızdaki sömürü politikalarına karşı Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın yolundan yürüyerek anti-emperyalist mücadeleyi büyütmeye, işbirlikçilerinden ve uşaklarından hesap sormaya çağırıyoruz. Dick Cheney’in bir daha dönmemek üzere ülkemizi terk etmesini istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ankara’da Cheney protestosu!

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Türkiye’ye gelişi nedeniyle 24 Mart’ta Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından okundu.

Cheney’in kimliğinin ve ABD emperyalizminin sorgulandığı açıklamada, “Cheney neden Türkiye’de? Ne istiyor? Hangi diyeti almaya geldi?” sorusu sorularak, emperyalizmin Türkiye politikaları teşhir edildi.

Açıklama şu sözlerle son buldu:

“Hepimiz biliyoruz: ABD emperyalizmi ve onun şimdiki temsilcisi Cheney halkların kardeşliğinin düşmanıdır. Biz bıkmadan, usanmadan, emperyalizme, Cheneyler’e, tüm işgalcilere, işgalcilerle işbirliği yapanlara inat, yüksek sesle bağırmaya devam edeceğiz”