28 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Kızıl 1 Mayıs’ı kazanmak için birleşik devrimci mücadeleyi örelim!
  Birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıslar’ı yaratmaya hazırlanalım!
Sosyal yıkım yasasını
sokakta parçalamak için eyleme!
Düzenin efendilerinden düzen siyasetine müdahale!
Cheney geldi, aldı ve gitti!
Newroz’un gösterdikleri...
  Newroz eylemlerinden...
  Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt!
  Gençlikten Newroz kutlamaları...
  Gençlik hareketinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  İlbek işçilerinden direnme kararlılığı!
  SSGSS kadınlar üzerindeki çifte sömürü ve köleliği derinleştiriyor!
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...
  Pakistan’da genel seçimler…
  Hristofya ile Talat’ın ilk görüşmesi gerçekleşti…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

SCT işçisi kazandı!

Tarsus’ta kurulu bulunan SCT OR Turbo Filtre fabrikası işçileri, 151 işçiyle Birleşik Metal-İş’e üye olmuş ve patronun sendikayı tanımaması, toplusözleşmeyi imzalamayı reddetmesi ve 51 işçinin de işine son vermesi üzerine 15 Mart 2006’da greve gitmişlerdi. Süreç içerisinde birçok baskıya ve saldırıya maruz kalan işçiler grevlerinin ikinci yılını geride bıraktıkları şu günlerde patrona geri adım attırarak toplusözleşme masasına oturdular.

Birleşik Metal-İş Sendikası bugün yaptığı açıklama ile grevin anlaşma ile sonuçlandığını duyurdu. Yapılan anlaşmaya göre işçi ücretlerine ilk altı ay için yüzde 20.26 oranında zam yapılacak. İkinci 6 ay zam oranı yüzde 7 olacak, diğer altı aylarda enflasyon oranına 2 puan eklenecek. SCT Filtre işçilerine sözleşmenin ikinci yılında 30 günlük ücretleri tutarında ikramiye verilecek.

Yan ödemeler konusunda varılan anlaşma ise şöyle: Bayram ödeneği 50 YTL, Yakacak ödeneği 15,00 YTL, İzin ödeneği 50,00 YTL.

Diğer sosyal ödemelerde üzerinde anlaşma şu şekilde gerçekleşti:

Evlenme ödeneği 140,00 YTL, doğum ödeneği: 70,00 YTL, öğrenim ödeneği: İlk öğrenim 55,00/ Lise 65,00/ Yüksek 95,00 YTL, çocuk ödeneği: 2,50 YTL.

Diğer taraftan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istirahatlerde ödeme yapmadığı ilk iki günün ücretinin işveren tarafından ödenmesi konusunda da anlaşma sağlandı.

Toplu İşçi Sözleşmesi’nin en önemli maddelerinden biri ise hiç kuşkusuz 1 Mayıs’ın ücretli izin olarak kabul edilmesi oldu. Her tür baskı ve zora rağmen iki yıl boyunca kararlılıkla direnen işçiler direnişin gücünü bir kez daha dosta düşmana göstermiş oldular. SCT işçileri zaferlerini sınıf kardeşleri ile birlikte işbaşı yapacakları gün olan 1 Mayıs’ta alanlarda kutlayacaklar.


BTS üyelerine soruşturma

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından haklarında açılan soruşturma ve ceza istemini, 25 Mart’ta Ankara’daki Genel Müdürlük önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla protesto ettiler.

TCDD Genel Müdürlüğü, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nca düzenlenen 7. Ulaştırma Kongresi’ne “Raylı Taşımacılıkta Yeni Yönelim: Hızlı Tren” başlığıyla sundukları tebliğden dolayı BTS üyelerinin soruşturmaya tabi tutulmalarını ve cezalandırma istemiyle disiplin kuruluna sevk edilmelerini istedi.

Saat 12.30’da genel müdürlük önünde biraraya gelen BTS’liler, TCDD Genel Müdürlüğü’ne anayasa maddeleri ve iç yönetmeliklerin bazı maddelerini aktararak soruşturmanın mantık dışılığını açıkladılar. Açıklamayı okuyan BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, soruşturmayı yürüten Müfettiş İlker Arın’ın da tarafsız davranmadığını söyledi, yönetmelik maddelerini hatırlattı. 

Açıklama, hızlı tren projesinin ölü doğmuş bir poje olduğunun tekrarlanarak söylenmesiyle son buldu. 


“İlbek işçisi yalnız değildir!”

HSGG Platformu 2. bölge bileşenleri 22 Mart günü İlbek Tekstil işçilerini ziyaret ettiler. HSGG Platformu bileşenlerinden BDSP, GOP İşçi Platformu, TKP, İTO, Tekstil Sen, PDD, DHP, Anadolu’da Yaşam Koparatifi, Eğitim Sen 4 No’lu Şube üyeleri ve Hava İş’ten oluşan yaklaşık 50 kişi Elmabahçesi İmam Hatip durağında biraraya gelerek İlbek tekstil önüne doğru yürüyüşe geçtiler.

“İlbek Tekstil işçisi yalnız değildir! Yaşasın sınıf dayanışması!” yazılı Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu imzalı pankartın açıldığı yürüyüş boyunca sloganlar atıldı.

İlbek Tekstil önüne yaklaşıldığında işçiler de yolun diğer şeridini keserek sloganlarıyla ziyarete gelenleri karşıladılar. İşyeri önüne gelinmesiyle işçi temsilcilerinden Zekeriya Odabaşı direnişi anlatan bir konuşma yaptı. Ardından HSGG platformu adına İTO yöneticisi Nazmi Algan ve Hava İş Sendikası yöneticisi Munzur Pekgüleç direnişi selamlayan birer konuşma yaptılar.

HSGG Platformu’yla aynı saatlerde Gazi Temel Haklar Derneği üyeleri ve Grup Yorum da bir ziyaret gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Grup Yorum’un türkü ve marşlarıyla ziyaretçiler ve işçiler halaya durdu. Halayların ardından ziyaret sona erdi.

Kızıl Bayrak / GOP


Şahin Motor’da bekleyiş sürüyor!

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde yıllardan beri örgütlü bulunan Şahin Motor Yatakları A.Ş işçileri, patronun 17 Mart’taki işten atma saldırısının ardından fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar. Cumartesi ve Pazar günü fabrikada üretim olmadığı için beklemeyen işçiler, sabah 08.00-17.00 arasında toplu bir biçimde Gebze Çayırova’daki fabrikaları önündeler. Sabah işe giriş ve çıkışlarda sloganlar ve alkışlarla patronu protesto ediyorlar.

1955 yılında kurulan fabrikada sendikal örgütlülük Otomobil-İş sürecinden beri varlığını sürdürüyor. Şahin Motor patronu 2001 yılından itibaren ise sendikayı tasfiye girişimlerine hız kazandırmış, bu girişim Mart ayı içerisinde yaşanan işten atmaların ardından hız kazanmıştı. 2001 krizinin hemen sonrasında fabrikayı devralan Erol Aysu, 2007 yılının sonunda üç ortaklı bir şirket kurduğunu bahane ederek MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenmiş hakları tanımamada ısrar etti. Fabrikanın çeşitli bölümlerine taşeron sokmak istedi. Bu girişimleri BMİS üyeleri tarafından boşa çıkartılan Şahin Motor patronu son olarak 3 işçiyi biriken borçlarını ödeme vaadi ile satın aldı. Bu girişimin ardından ise 17 Mart tarihinde işyerinde Birleşik Metal üyesi 59 işçi kapı önüne konuldu. İşçilerin iş akidleri feshedildi.

İşten atmaların ardından 18 Mart tarihinde fabrika önünde direnişe geçen işçilerden 15’i 22 Mart günü polis tarafından fabrika önünde gözaltına alındılar. Şahin Motor Fabrikası’nın müdürü 15 işçi hakkında fabrikanın önünü kapamak ve giriş çıkışlarda küfretmek gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Fabrika önünden alınan 15 işçi ifadeleri alınmak üzere götürüldüler. Patronunun Tepeören’de bulunan atölyesinden getirerek sürdürdüğü üretim ise işçilerin tepkisini çekiyor. Patron böylelikle asıl amacının sendikasız işçi çalıştırmak olduğunu ortaya koyuyor.

Şahin Motor işçileri hafta başından itibaren fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar. İşçilere BMİS’in çevredeki fabrikalardan örgütlü olduğu işçilerden de destek geliyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kilis’te “iş bırakmaya” soruşturma!

Emek Platformu bileşenlerinin aldığı karar doğrultusunda Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı 14 Mart’ta iş bırakan işçi ve emekçilere dönük baskılar iş bırakma eyleminin sonrasında arttı. Özellikle kamu emekçileri hakkında birçok ilde idari soruşturmalar başlatıldı.

Bu soruşturmalardan gazetemiz okurlarından Kilis Büro Emekçileri Sendikası (BES) Temsilcisi Kıyasettin Aslan da ‘payına düşeni’ aldı. Kilis Musabeyli Kaymakamlığı, 14 Mart iş bırakma eylemine katıldığı gerekçesiyle Aslan hakkında idari soruşturma açtı. Emek Platformu’nun aldığı 2 saatlik iş bırakma kararına uyan Aslan hakkında “sebepsiz yere işe gelmediği” için soruşturma başlatıldı.

Kaymakamlık Mal Müdürlüğü’nde bekçi olarak görev yapan büro emekçisi Aslan hakkında başlatılan soruşturmada dayanak noktası olarak “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesine göre izinsiz ve mazeretsiz işe gelmemek” gösteriliyor.

Açılan idari soruşturmaya karşı yazılı bir açıklama yapan Kilis BES Temsilciliği, Aslan hakkında başlatılan idari soruşturmayı protesto ederek bu hamleyi AKP’nin emekçileri sindirmeye yönelik politikalarının bir parçası olarak gördüğünü belirtti ve soruşturmanın geri çekilmesini istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İSKİ: “Ölüm makinesi”

İSKİ’nin taşeronları son bir yılda adeta ölüm makinesi gibi çalıştı.

* Şubat 2007’de Tavukçu Deresi’nde taşeron firmanın yol açtığı kazada bir kişi öldü.

* Eylül 2007’de Büyükçekmece’de taşeron firmanın yol açtığı kazada 3 kişi atıksu kolektörü içinde öldü.

* Ekim 2007’de Melen projesinde çalışan HKMO İstanbul Şube Üyesi Gülseren Yurttaş 5 tonluk vincin altında kalarak can verdi.

* 2007’de Sarıyer’de hafriyat kamyonu 1 kişinin ölümüne yol açtı.

* Ocak 2008’de Bağcılar’da taşeron firmada çalışan işçi toprak kayması sonucu öldü.

İSKİ’nin kontrolden çıkmış taşeron firmaları son olarak Gaziosmanpaşa’da bir çocuğun ölümüne 11 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, 20 Mart günü Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile 18 Mart Salı günü Gaziosmanpaşa’daki İSKİ kazısında yaşanan faciaya dair açıklama yaptı. TMMOB İKK adına basın açıklamasını okuyan MMO İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik, bir çocuğun ölümüne 11 kişinin de yaralanmasına neden olan olayın denetimsizlikten meydana geldiğini söyledi.

İSKİ adına kazı çalışması yapan taşeron firma Atilla İnşaat’ın ehliyetsiz personel kullandığını, iş makinası sürücüsünün operatör belgesi olmadığının belirlendiğini belirten Çelik, İGDAŞ’tan kazı çalışması için alınması gereken iznin dahi alınmadığını sözlerine ekledi.

Açıklama kazaların tekrar yaşanmaması için alınması gereken önlemlerin sıralanmasıyla son buldu. Peyzaj Mimarları Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay da toplantıda hazır bulundular.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Belediye-İş eyleme çağırıyor!

İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesi, Onkoloji Enstitüsü ve Kardiyoloji Enstitüsünde çalışan 600’ü aşkın temizlik işçisini Tez Koop-İş 2 No’lu Şube ve SES Aksaray Şube’nin desteğiyle örgütleyen Belediye-İş Sendikası, devam eden toplu sözleşme sürecinde yaşanan “55 yaşı aşan temizlik işçilerinin çalıştırılmaması” kararını, 1 Nisan 2008 günü, saat 12.00’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇAPA) dekanlığı önünde yapacağı kitlesel basın açıklamasıyla protesto edecek.

İlkokul mezunu olmayan ve 55 yaşını aşan temizlik işçilerinin çalıştırılmamasına yönelik karar çıkartan İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne karşı eylem çağrısı yapan Belediye-İş Sendikası, “Bu karar, yıllardır aynı işyerinde çalışıp, tuvalet temizleyip, paspas yapan temizlik emekçilerinin bir kısmını açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmektedir... Hiç kimse bizden, üyelerimizi açlığa ve sefalete sürükleyecek bu kararı, sessizce kabullenmemizi beklememelidir” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

ER-KA işçileri eylemde!

Direnen ER-KA işçisi kazanacak!

Sendikalaşma mücadelesi veren ER-KA işçileri, 10 Mart günü yaşadıkları işten atma saldırısını gerçekleştirdikleri eylemle protesto ettiler.

UPS Kargo bünyesinde faaliyet yürüten ER-KA taşeronuna bağlı işçiler, 25 Mart günü Real Kavşağı’nda bulunan UPS Kargo’nun Bölge Dağım İşletmesi önünde biraraya gelerek basın açıklaması yaptılar.

İşten atılan 12 kargo işçisine gerekçe olarak, yapılacak işin az ve işçi sayısının çok olması gösterilmişti. Kapıda bulunan güvenliklere isim listesi verilerek, 12 işçinin içeriye alınmaması emri verilmişti. Aradan geçen üç gününün sonunda ER-KA patronu, işçiler hakkında üç gün üst üste “mazeretsiz işe gelmedikleri” gerekçesiyle tutanak tutmuştu. Böylece hem kendisini yasal olarak haklı çıkartmayı hem de tazminat ödememeyi amaçlıyordu.

Ancak, işten atılan 12 işçi, işten atılma nedeninin haklarına sahip çıkmak olduğunu bildikleri için, 11 Mart günü, Adana Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne haksız yere işten atıldıkları için şikâyette bulunmuşlardı. Bu girişimle patronun hukuksuz yönelimi boşa düşürülmüştü.

İşten atılan işçilerin, haksız yere işten atılmalarını teşhir etmek, kamuoyuna bilgilendirmek ve taleplerini dile getirmek için yapacakları basın açıklaması UPS Kargo güvenlikleri ve müdürleri tarafından engellenmeye çalışıldı. Basına, “izinsiz resim çekemezsiniz, kimden izin aldınız” diye engelleme girişiminde bulunan müdürler, işten atılan işçilere ise, “izinsiz eylem yapamazsınız” diyerek provokasyon yaratmaya çalıştılar. Ancak bu girişim işçiler ve destek için gelen sendika yöneticilerinin müdahalesiyle boşa çıkarıldı.  

Engelleme girişimlerine rağmen işçiler, “Direnen ER-KA işçisi kazanacak!” şiarlı pankartlarını ve “İşçilerin birliği patronları yenecek!” şiarlı dövizlerini açarak eylemlerini başlattılar. “ER-KA işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği patronları yenecek!” sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı işten atılan işçilerden Deniz Hasanoğlu gerçekleştirdi. Patronların ne gerekçe sunarlarsa sunsunlar işten atılma gerekçelerini iyi bildiklerini söyleyen Hasanoğlu, “biz sendika hakkımıza, sigorta hakkımıza, 8 saatlik işgünü hakkımıza sahip çıktığımız için işten atıldık”  dedi. “İşçilerin örgütlenmesinden korktukları için işten atıldık”larını belirten Hasanoğlu, “işçiler, emekçiler yeterince örgütlü olmadıkları ve hakları için mücadele etmedikleri için bu kadar rahat saldırıyorlar” dedi.

İşten atılan Bahri Daş ise, işten atılmalarının ardından sigortalarının bile tam olarak yatırılmadığını öğrendiklerini vurguladı. Bu ülkede işçilerin sürekli saldırıya uğradığını belirterek“Patronlar işçilere bize muhtaçsınız diyorlar, biz kimseye muhtaç değiliz, mücadele ederek bütün haklarımızı alacağız” dedi.

Adana Sanayi İşçileri Derneği, BDSP, HÖC, DHP, Mücadele Birliği, DİSK Bölge Temsilcisi Kemal Aslan ve sendika yöneticilerinin katılarak destek verdiği eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / Adana