28 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Kızıl 1 Mayıs’ı kazanmak için birleşik devrimci mücadeleyi örelim!
  Birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıslar’ı yaratmaya hazırlanalım!
Sosyal yıkım yasasını
sokakta parçalamak için eyleme!
Düzenin efendilerinden düzen siyasetine müdahale!
Cheney geldi, aldı ve gitti!
Newroz’un gösterdikleri...
  Newroz eylemlerinden...
  Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt!
  Gençlikten Newroz kutlamaları...
  Gençlik hareketinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  İlbek işçilerinden direnme kararlılığı!
  SSGSS kadınlar üzerindeki çifte sömürü ve köleliği derinleştiriyor!
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...
  Pakistan’da genel seçimler…
  Hristofya ile Talat’ın ilk görüşmesi gerçekleşti…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlikten Newroz kutlamaları...

ÇÜ’de Newroz ateşi!

Çukurova Üniversitesi’nde Newroz etkinliği 20 Mart günü Yurtsever Demokratik Gençlik tarafından örgütlendi. Kutlamaya devrimci ve demokrat gruplar da destek verdi. Newroz, yemekhaneye kadar gerçekleştirilen bir yürüyüş ve ardından R1 çimliklerinde yakılan Newroz ateşiyle kutlandı.

Sabah saatlerinden itibaren okulu abluka altına alan polis ve ÖGB, okulun girişini tutarak terör estirdi. Sabah öğrenciler otobüslerden indirilerek meşalelere el konuldu. Newroz ateşi için kullanılacak olan lastiklere güvenlik tarafından el konuldu. Okulun girişinde davul ve zurna alıkonuldu.

Polisin ve güvenliğin tüm engelleme girişimlerine rağmen öğrenciler çevreden topladıkları çalı, kurumuş ağaçlarla ve kendi kıyafetleriyle Newroz ateşi için hazırlıklarını tamamladılar.

Öğlen R1 derslikleri önünde, “Newroz isyandır!/Yurtsever Demokratik Gençlik” ve “Newroz piroz be!” pankartının açılmasıyla Newroz kutlamaları başlatıldı. Buradan kortejler oluşturularak yemekhane önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca “Newroz piroz be!”, “Berqvadan jiyane!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Edi Bese!” sloganlarını coşkulu bir şekilde haykıran yaklaşık 400 kişi tekrar R1 çimliklerine dönerek Newroz ateşini yaktı. Ateşin etrafında yüzlerce öğrencinin oluşturduğu halaylarla coşku artarken, kitlenin sayısı da sürekli artış gösterdi. Yüzlerce öğrenci hep bir ağızdan marşlar söyleyerek saldırıları boşa düşürmüş oldu. Sabah saatlerinden itibaren okula yığınak yapan ve terör estiren çevik kuvvet coşkulu halayları çaresizce izledi.

500’ü aşkın öğrencinin aktif olarak katıldığı ve yüzlerce öğrencinin de çevreden izlediği Newroz etkinliği, saldırıların ve engelleme girişimlerinin teşhir edilmesiyle bitirildi. Öğrenciler gruplar halinde halaylar çekmeye devam ederken kolluk güçleri okulu terketti.

Çukurova Üniversitesi / Ekim Gençliği


İÜ’de Newroz…

21 Mart günü İstanbul Üniversitesi’nde tüm baskılara rağmen Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Yurtsever Demokratik Gençlik’in düzenlediği Newroz, Eczacılık Fakültesi’nde yapılmak istendi. Ancak ÖGB’ler tarafından kampüse alınmaları engellenince, Newroz ateşi Çapa Tıp Fakültesi’nde yakıldı.

Bahçede toplanan 250’ye yakın öğrenci “Newroz piroz be!”, “Newroz’u yaratan şehitlere bin selam!” sloganlarını attı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından halaylar çekildi. Ancak Türk bayrağı açan bir grup sloganlar atıp İstiklal marşı okumaya başladı. Bunun üzerine “Ölmek, öldürmek istemiyoruz!” sloganlarıyla etkinlik devam etti. Çevreden de alkışlarla destek geldi. Etkinliğe SGD, Öğrenci Kolektifleri, Ekim Gençliği, DGH, ÖGD destek verdi.

İstanbul Üniversitesi / Ekim Gençliği


Ege’de coşkulu Newroz!

Ege Üniversitesi’nde Newroz, 20 Mart günü Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi tarafından Edebiyat Fakültesi’nde örgütlendi. Etkinlik sabahı polis, müzik grubunun eşyalarının bulunduğu arabayı kitleyerek terör estirdi. Ancak kitle arabanın kilidini açarak, eşyaları etkinlik alanına taştı.

Grup Sıla ve Grup Delila’nın ezgileriyle halaya duran kitle, ardından mücadelede ölümsüzleşenler adına saygı duruşunda bulundu. Türkçe ve Kürtçe konuşmaların yapıldığı etkinlikte öne çıkan şiar “Ölmek ve öldürmek istemiyoruz, artık yeter!” oldu.

Halaylarla devam eden etkinliğe yaklaşık 400 kişi katıldı, coşku etkinlik boyunca sürdü.

Ege Üniversitesi / Ekim Gençliği


ODTÜ’de Newroz kutlaması!

ODTÜ’de ortak bir Newroz kutlaması için bir araya gelen devrimci ve yurtsever öğrenciler, 19 Mart akşamı Newroz ateşini yakma kararı aldılar. Ortak bir pankartla beraber yemekhaneden yurtlara yürünecek ve Newroz kutlaması yurtlar bölgesinde yapılacaktı.

Ortak pankarta “Eşitlik, kardeşlik, Kürt ulusuna özgürlük!” şiarının yazılması karara bağlandı. Ortak bir bildiri ile çağrı yapılacaktı. Ancak pankartın yapılmamasından kaynaklı daha önce hazırlanmış olan “Newroz piroz be!” pankartı kullanıldı.

Bildiri ise yazıldıktan sonra üzerine tartışılmadan kullanılmaya başlandı. Fiili bir durum yaratıldığı halde, bu durum eylemi ortak örgütleme kararımızdan vazgeçmemize neden olmadı. Ancak ODTÜ dışından gelen yurtsever öğrencilerle beraber Yurtsever Demokratik Gençlik kendi pankartını açacağını ve kendi sloganlarını atacağını söyleyerek eylem başlamadan beş dakika önce dayatmada bulundu.

Bu dayatma kabul görmeyince, pankartlarını yürüyüş bitip ateş yakılırken açmayı ve ortak sloganlar atmayı kabul ettiler, ancak “kitlemiz slogan atarsa engel olmayız” dediler. 5-10 dakika geçmeden yurtseverler ortak iradeyi hiçe sayarak kendi sloganlarını atmaya başladılar. Yurtlar bölgesine girer girmez de pankartlarını açarak en öne geçtiler. Ortak sloganların atılmasına dahi izin vermeyen bir tarzda eylemi sürdürdüler. Bu yüzden yürüyüş korteji ikiye bölündü ve yaklaşık 10 metre arkadan slogan atmadan yürüyen bir kitle oluştu. 1-2 dakika içinde de insanlar eylemi terkederek ayrıldılar.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylem 5. yurdun önünde gelindiğinde yarıya düşmüştü. Ateş yakılır yakılmaz üç pankart daha açıldı. O andan itibaren ortaklığa dair hiçbir şey kalmamasından dolayı alanı terkettik. Öğrenci Kolektifleri, DPG ve Yarınlar Dergisi de alanı terketti. SGD, Genç Kurtuluş ise eylem alanında kalmayı tercih ettiler. Ardından halaylar çekildi ve Newroz ateşinden atlanarak kutlama devam etti.

Sonuçta ortak bir Newroz örgütleme çabası boşa düşürülmüş oldu. Eylemin ardından bu yapılanın ortak iradeyi hiçe saymak olduğu eleştirisini haklı bularak, özeleştiri vermeyi kabul eden yurtsever arkadaşlar, temel sorunun okul dışından gelen arkadaşlarıyla olan koordinasyon eksikliği ve kitleyi kontrol edememeleri olduğunu ifade etseler de, eylem daha başlarken gösterilen tavırdan bunun planlı olduğu belliydi.

Sonuçta ODTÜ’de Newroz kutlaması ODTÜ açısından kaybedilmiş bir Newroz oldu. Birçok öğrenci yurtseverlerin tavrı yüzünden eylemin dışında kaldı.

ODTÜ / Ekim Gençliği

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi: “Bıji Newroz!”

20 Mart günü Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde üç yıl aradan sonra ilk defa Newroz ateşi yakıldı. Merkez kafeteryada toplanan öğrenciler yapılan konuşmalardan sonra alkışlar, zılgıtlar ve sloganlarla dolmuş durağına doğru yürüyüşe geçtiler. Newroz alanına ulaşıldığında 500 kişilik kitle Newroz ateşini yakmanın coşkusuyla halay çekmeye başladı.Yaklaşık 45 dakika süren eylem, Newroz mitingine çağrıyla son buldu.

YYÜ Ekim Gençliği


Gaziosmanpaşa İLGP’den Newroz üzerine söyleşi…

Kürt halkının onurlu mücadelesinin simgesi olan Newroz üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşi İLGP’li bir arkadaşımızın Newroz’a ilişkin tarihsel anlatımıyla başladı. Ardından genel saldırılara değindik ve liselerde de bu saldırıların etkilerinin fazlasıyla hissedildiğini ifade ettik.

Bir arkadaşımızın konuyu açması üzerine türban tartışmaları üzerine de bir sohbet gerçekleştirdik. Söyleşiye katılan arkadaşlar söz alarak fikirlerini ifade ettikten sonra, bir arkadaşımız türban tartışmalarının toplumda sahte bir taraflaşma yaratmanın aracı olduğunu söyleyerek türban tartışmalarıyla nelerin hedeflendiğini anlattı.

Gaziosmanpaşa İLGP


Refhan Tümer Lisesi’nde

Newroz!

Refhan Tümer Lisesi İLGP olarak, bölgemizde etkin bir kitle çalışmasına konu etmeyi kararlaştırdığımız Newroz gündemi üzerinden bir çalışma başlattık. Çalışmamızı ilk süreçte sadece birebir diyaloglar üzerinden yürüttük. Çevremizdeki herkesle bu gündemi tartıştık ve Newroz’un içinin boşaltılarak gerçek anlamının yok sayıldığından söz ettik.

20 Mart günü okulumuzda bir söyleşi gerçekleştirdik. Bir yoldaşımızın Newroz’a ilişkin tarihsel anlatımının ardından Kürt sorunu üzerine tartışmalar yürüttük. Okulumuzda Newroz kutlama kararı almıştık, bunun ayrıntılarını tartışarak ön hazırlık sürecini konuştuk. Newroz ile ilgili Gaziosmanpaşa İLGP olarak çıkardığımız bildirileri okul içerisinde dağıttık.

21 Mart günü okulumuzun bahçesinde yapılması kararlaştırılan Newroz için sabah erken saatlerden itibaren çalışmalara başladık. Okulun her tarafına Türkçe-Kürtçe “Biji Newroz, Biji Sosyalizm!” kuşlamaları yaptık.

İLGP ve DGH olarak örgütlediğimiz kutlamayı sabahçı ve öğlenci öğrencilerin kesiştikleri saate denk getirerek başlattık. İLGP’li bir arkadaşımız Newroz’un tarihsel anlamına ve bugün içi boşaltılarak topluma sunulmuş yalanlarla dolu “Nevruz” hikayesine değinen bir konuşma yaptı. Kürt halkına yönelik saldırılara karşı birlik olmanın gerekliliğini vurguladı. Ardından devrimci türkü ve marşlar eşliğinde halaylar çektik ve kutlamayı sonlandırdık. Newroz kutlamamıza yaklaşık 50 kişi katıldı.

Refhan Tümer Lisesi İLGP