28 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Kızıl 1 Mayıs’ı kazanmak için birleşik devrimci mücadeleyi örelim!
  Birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıslar’ı yaratmaya hazırlanalım!
Sosyal yıkım yasasını
sokakta parçalamak için eyleme!
Düzenin efendilerinden düzen siyasetine müdahale!
Cheney geldi, aldı ve gitti!
Newroz’un gösterdikleri...
  Newroz eylemlerinden...
  Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt!
  Gençlikten Newroz kutlamaları...
  Gençlik hareketinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  İlbek işçilerinden direnme kararlılığı!
  SSGSS kadınlar üzerindeki çifte sömürü ve köleliği derinleştiriyor!
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...
  Pakistan’da genel seçimler…
  Hristofya ile Talat’ın ilk görüşmesi gerçekleşti…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Newroz eylemlerinden...

“Emperyalizme ve sömürüye karşı Newroz ateşiyle özgürlüğe!”

İstanbul’da kitlesel ve coşkulu Newroz!

Sermaye devletinin Kürt sorununda inkar ve imha siyasetini derinleştirdiği bir süreçte Kürt illerinde kitlesel ve yaygın olarak kutlanan Newroz, İstanbul’da da 23 Mart günü büyük bir kitlesellik ve coşkuyla kutlandı. Kazlıçeşme Meydanı’nda gerçekleştirilen “Emperyalizme ve sömürüye karşı Newroz ateşiyle özgürlüğe!” şiarlı kutlamaya 150 bini aşkın kişi katıldı.

Sabah saatlerinde başlayan Newroz kutlamalarını Anti-Kapitalist, Alınteri, BDSP, DTP, DHP, EMEP, ESP, EHP, HÖC, HKM, Köz, Kaldıraç, Partizan, PDD, PK, Odak, ÖDAH, SODAP, SDP, TÖP, TUDEF, Yeniden Kuruluş Sosyalist Meclisi, Halkevleri, Limter-İş, Tekstil-Sen, KESK Şubeler Platformu, DİP Girişimi, Cıwaka Bawermendan ortak gerçekleştirdiler.

Gün boyu devam eden Newroz programında kürsüden yapılan konuşmalarda Kürt halkı üzerindeki baskı politikalarına son verilmesi ve Kürt sorununda çözüm talebi dile getirildi.

Saat 10.30’da Abdi İpekçi Spor Salonu önünde toplanan ilerici devrimci kurumlar buradan Kazlıçeşme Meydanı’na yürüdüler. En önde KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun yer aldığı yürüyüşte Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu da (BDSP) “Yaşasın halkların kardeşliği özgürlük, eşitlik gönüllü birlik! /BDSP” pankartını taşıdı. Yürüyüş boyunca “Eşitlik, kardeşlik, Kürt ulusuna özgürlük!”, “Biji Newroz biji sosyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarını atan komünistler kızıl bayraklar taşıdılar. İstanbul Liseli Gençlik Platformu da mitinge “Biji Newroz Biji sosyalizm!/İLGP” pankartı ile katıldı.

Alana girişlerde yapılan üst aramaları sırasında gözaltılar yaşandı. İstanbul’un dört bir yanından Kazlıçeşme’ye gelen otobüsler birçok yerde polis engellemesiyle karşı karşıya kaldı. Gözaltına alınanların sayısının 100’ü aşkın olduğu bildirildi.

Newroz alanında “8 Mart coşkusuyla Newroz’u selamlıyoruz! / Demokratik Özgür Kadın Hareketi”, “Emperyalizme ve şovenizme karşı Newroz ateşiyle özgürleşmeye/ Newroz Tertip Komitesi” ve Barış Anneleri İnisiyatifi’nin pankartlarının yanısıra TC tarafından katledilen Yahya Menekşe ve Mehmet Deniz’in fotoğrafları yer aldı.

Kortejlerin tamamının alana girmesiyle program başlatıldı. Kurumlar adına ortak metnin okunmasıyla başlayan program, DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy’un yaptığı konuşmayla devam etti. Aksoy konuşmasında sık sık demokratik özerklik talebini yineledi.

DTP yöneticilerinin de yer aldığı Newroz kutlamalarında tutukluluk hali devam eden DTP Eşbaşkanı Nurettin Demirtaş’ın Newroz mesajı okundu. Abdullah Öcalan adına okunan mesaj da Asrın Hukuk Bürosu imzasıyla duyuruldu.

Koma Esia, Koma Gule Xerzan ve Ayfer Düzağaç’la devam eden Newroz programı DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna, DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in yaptıkları konuşmalarla sürdü. Ayna ve Sakık yaptıkları konuşmalarda AKP hükümetini eleştirdiler. Emine Ayna AKP ve ABD’ye seslenerek, “Kürtleri karşınıza almayın yanarsınız!” dedi. Konuşmasının son bölümünde “Dev uyandı artık!” sözünü kullanan Ayna, Kürt sorununda çözümün adresinin halk olduğunu belirtti.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise işçi ve emekçilere dönük hak gasplarına ve buna karşı oluşan tepkilere değindi. Aynı hareketliliğin 1 Mayıs’a taşınması için çağrı yaptı. Tuncel, Kürt halkı üzerindeki baskıların son bulmasını istedi. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de konuşanlar arasındaydı.

Programın son bölümünde, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu adına TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu SSGSS saldırısı üzerine bir konuşma yaptı. Kürt sorununun çözümünün haklar için mücadeleden geçtiğini belirtti.

Koma Afat ve Grup Yorum’un söylediği türkü ve marşlarla program sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Adana’da coşkulu Newroz kutlaması

Newroz Adana’da da 23 Mart günü kitlesel ve coşkulu bir şekilde kutlandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Newroz, Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu’nda saat 10.00’da Kürt emekçilerinin sloganları ve halaylarıyla başladı. İlk olarak Tertip Komitesi kitleyi selamlayan bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından MKM bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bir müzik grubu Kürtçe ezgilerle kitlenin coşkusuna coşku kattı.

DTP Adana il Başkanı Zeki Karataş’ın da kitleye hitap ettiği kutlamada, DTP milletvekili Gülten Kışınak da Kürt emekçilerini selamlayan bir konuşma yaptı. Kışınak içinden geçilen süreci değerlendirerek, saldırılardan bahsetti.

Ardından MKM bünyesinde faaliyet yürüten çocuk korosu sahne aldı. Çocuklar kitlenin alkış ve sloganlarıyla karşılandı.

DTP Parti Meclis üyesi Kürt halkına yönelik saldırıları teşhir etti. Antep’te çalışmalarını sürdüren Denize Ezgi grubunun söylediği Türkçe ve Kürtçe ezgiler ilgiyle dinlendi, coşkulu halaylar çekildi. Son olarak Koma Çiya sahne aldı.

Newroz kutlamaları binlerce kişinin çektiği halaylar ve atılan sloganlarla sona erdi. Etkinliğe “Bıji serok Apo!” ve “Newroz piroz be!” sloganları damgasını vurdu.

Kızıl Bayrak / Adana


Ankara’da coşkulu Newroz!

2008 Newroz’u Ankara’da, 23 Mart’ta Toros Sokak’tan başlayan yürüyüş ve Abdi İpekçi parkındaki miting ile kutlandı.

Saat 11:00’e doğru Toros Sokak’ta toplanmaya başlayan kitle saat 12:00’ye doğru anayola çıkarak kortejler oluşturmaya başladı. En önde tertip komitesi imzalı “Eşitlik, kardeşlik! Kürt ulusuna özgürlük!” şiarlı pankartın ardında, DTP, EMEP, ÖDP, SDP, AKA-Der, Alınteri, BDSP, Ekim Gençliği, DHD, ESP, SGD, HÖC, ODAK, Partizan, Köz, Tüm-İGD, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, 78’liler, Genç-Sen ve KESK Ankara Şubeler Platformu sıralandı.

Yürüyüş kolunda coşku hakimdi. Özellikle DTP korteji içerisinde ulusal sembolleri ile eyleme katılan kitle son derece coşkulu idi.

Komünistler yürüyüşe “Kürt ulusuna özgürlük! Eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik!” şiarlı pankartları ile katıldılar. Genç komünistler ise “Kızıldere’den Gabar’a devrimci yiğitliğin ateşi sönmedi, sönmeyecek” şiarlı pankartı taşıdılar.

Etkinlik kısa bir konuşmanın ardından saygı duruşu ile başladı. Ardından tertip komitesi adına hazırlanan metin okundu. Son dönem yükselen şovenist saldırganlık ile sınır içi ve ötesi operasyonlara değinildi. 2008 Newroz’unun bu sürece güçlü bir yanıt oluşturması gerektiği ifade edildi. Bununla birlikte emperyalist-kapitalist sistemin yaşadığı krizin derinleşmekte olduğu ve bu krizin her boyutu ile emekçilere fatura edileceği vurgulandı. Metin Newroz’un birliktelik ve mücadele ruhunu süreklileştirme ve 1 Mayıs’a taşıma çağrısı ile son buldu.

Ağırlığını Kürt emekçilerin oluşturduğu mitingte kitle sık sık PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı.

Ortak metnin ardından DTP Ankara İl Başkanı ile DTP milletvekili Hasip Kaplan konuştu. Ardından halk ozanı Cevahir Canpolat sahneye çıktı. Kürtçe ve Türkçe türkülerle Newroz’u selamlayan Canpolat’ın konserine kitle halaylarla eşlik etti. Ahmet Arif’in “Diyarbakır kalesinden notlar” ve “Adiloş bebenin ninnisi” isimli şiirlerinin okunmasının ardından sahneye çıkan Koma Rızgar’ın Kürtçe halay parçaları alanda coşkuyu daha da attırdı. Son olarak Murat Kızıl sahneye çıktı.

Sık sık “Newroz Piroz Be!”, “Biji bratiye gelan!”, “Direnen halklar kazanacak!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!” sloganlarının atıldığı miting, konserlerin ardından son buldu.

Mitinge yaklaşık 3500 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Mamak’ta kitlesel devrimci Newroz!

21 Mart akşamı Mamak’ta Newroz’un devrimci direniş geleneğini yansıtan birleşik bir eylem gerçekleştirildi. Mamak’ta geleneksel olarak yapılan Newroz eylemini bu yıl BDSP, HÖC, DHD, ESP, Halkevi, Partizan, Kaldıraç, Alınteri örgütledi.

Saat: 18.30’dan itibaren Tek Mezar Hacı Bektaş-ı Veli parkında bir araya gelen kitle kortejlerini oluşturmaya başladı. Nato Yolu Caddesi trafiğe kapatılarak başlayan eylemi örgütleyen gruplar ortak pankart arkasında pankartlarıyla yerlerini aldılar. Eylem “Biji Newroz!”, “Yaşasın Newroz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biji Bratiya Gelan!” sloganlarıyla başladı. Sağanak yağmura karşın eyleme başında sonuna kadar Newroz’un direniş ruhuna uygun bir atmosferde geçti.

Eylemde kitlenin önünde “Emperyalizme, şovenizme, inkâr, imha ve asimilasyona karşı yaşasın halkların kardeşliği” şiarlı pankart açıldı. Eylem bileşenleri Nato Yolu Caddesi güzergâhında coşkulu ve kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Tuzluçayır yol ağzının büyük bölümü trafiğe kapatılarak çember oluşturuldu. Burada Newroz ateşi yakılarak alan programı başladı. Burada devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler, Newroz’un devrimci direniş geleneğini 21 Mart’a büyüten Mazlum Doğan, Cengiz Soydaş, Tuncay Yıldırım’ın anısı önünde saygı duruşuna geçildi. Ardından harlanan Newroz ateşiyle birlikte coşku büyüdü. Sloganlar gür bir şekilde atıldı.

Öncelikle eylemi örgütleyen kurumlar olarak basın açıklaması okundu. Ardından Newroz ateşi üzerinden atlandı, halaylar çekildi. Buradan yine kortej düzeninde Tuzluçayır’a yüründü ve Newroz’un coşkusu buraya taşındı. Eylem bileşenleri kendi sloganlarıyla yürüdüler. Eylem Tuzluçayır sokaklarına taşındıktan sonra mahalle içinde bitirildi.

Komünistler eyleme “Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik!” şiarlı BDSP pankartı ve kızıl bayraklarıyla kitlesel bir şekilde katıldılar.

Eyleme katılım yol ağzında 400 kişiye ulaşırken, başından sonuna kadar coşkulu ve militan bir niteliğe sahipti.

Mamak BDSP


Bursa’da Newroz coşkusu

Bursa’da Newroz 23 Mart günü saat 10:00’da Gökdere Bulvarı’nda başlayan bir miting ile kutlandı. Miting DTP, ESP, SDP, Partizan, EMEP, SODAP ve İHD tarafından örgütlendi. Partizan ve ESP kendi pankartıyla alandaki yerini aldı. BDSP ve HÖC “Kahrolsun ABD emperyalizmi, yaşasın halkların kardeşliği!” ortak pankartıyla alandaki yerini aldı. Mitinge yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Eylemde DTP Bursa İl Başkanı Kürt halkına yönelik baskı ve saldırılara değindi. Ardından Tertip Komitesi adına Serpil Aslan söz aldı, Newroz’un zalimlere karşı birleşme, köhnemiş düzenlerine karşı başkaldırı günü olduğunu ifade etti. Ardından DTP Batman Milletvekili bir konuşma yaptı. Miting Grup Vardiya ve Grup Sarya’nın ezgileri eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.

Miting alanına “Ya demokrasi ya hiç!” DTP Bursa İl Örgütü imzalı pankart ile “Operasyonlar durdurulsun!”, “Kürt sorununda adil, onurlu, demokratik barış!” , “Emperyalizme, şovenizme, faşizme, inkar ve imhaya karşı yaşasın halkların kardeşliği!” pankartları asıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


İzmir’de dağınık Newroz!

DTP, yaklaşık bir ay önce yaptığı çağrıyla Newroz’u bu yıl tüm ilerici, devrimci güçlerle birlikte ortak örgütlemek istediğini ifade etti. Newroz’u birkaç haftaya yayılan bir süreç olarak ele aldıklarını, 23 Mart günü ise Gündoğdu Meydanı’nda miting yapacaklarını söyledi. Ancak, DTP’nin “Edi Bese” üzerinden yürüttüğü kampanya şiarını dayatması üzerine Newroz kutlamaları DTP’nin bu tutumu üzerinden şekillendi. “Gündoğdu olmazsa olmaz, Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu’ya yürüyeceğiz” diyen DTP, valiliğin mitinge izin vermemesi üzerine kapalı kapılar arkasında “diplomasi” trafiğiyle izin almaya çalıştı.

Eylemi örgütlemek üzere bir araya gelen bileşenlerin ortak iradesini tanımayan, eylemin çağrısını kamuoyunda açık ve tok bir şekilde yapmaktan uzak duran DTP, mitingin yapılacağı günden birkaç gün önce diğer bileşenlerle yaptığı toplantıda da benzer bir tutum sergiledi.

Diğer bileşenler alanın zorlanması üzerinden görüş bildirmesine rağmen DTP birkaç toplanma yeri olmasının daha doğru bir tutum olacağını, alana gelen kitleye DTP il binasının önünü göstereceklerini, diğer bileşenlerin Kadifekale’den gelecek kitlenin “önünü açacak” şekilde konumlanmasının daha iyi olacağını ifade etti.

23 Mart sabahı, DTP’nin el altından duyurduğu “il binası önünde toplanma” çağrısıyla yaklaşık 2 bin kişi saat 11:00’den itibaren bina önünde toplanmaya başladı. Kürt gençliğinin her sene yürüyüşle ve polisle çatışarak alana indiği Kadifekale semti ise ablukaya alındı.

DTP il binasının önünü ablukaya alan kolluk güçleri üst araması yaparak kitleyi alana almaya başladı. Kitle dağınık bir şekilde ateş yakarak halaylarla, sloganlarla beklemeye başladı. Yaklaşık 4 saat boyunca il binası önünde bekleyişini sürdüren kitle, DTP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya ve Akın Birdal’ın il binasının önüne inmesi üzerine canlanmaya, slogan atmaya başladı. DTP yöneticileri burada yaptıkları konuşmaların ardından eylemin bittiğini duyurdular.

Abdullah Öcalan gündemli ve AKP karşıtı sloganlar atan, konuşmaları dinlemeyen kitle bir süre daha il binası önünde bekledi. Daha sonra Gümrük, Sevgi Yolu ve Basmane yönüne doğru yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Meydanı’na yaklaştığında ise Konak Meydanı’na doğru yüzünü çevirdi. Kolluk güçleri kitleyi dağıtmak için kimi zaman gaz bombası attı, kimi zaman ise arasına girerek kitleyi böldü. Kendiliğinden yürüyüşe geçen kitle, ne için yürüdüğünü bilemediği için bir süre sonra dağıldı.

Kürt ve Türk işçi ve emekçilerinin güçlerini ve şiarını ortaklaştırabileceği, emperyalizme, işbirlikçilerine, şovenizme, devlet terörüne karşı halkların kardeşliği şiarının yükseltilebileceği, Kürt halkının devrimci öfke ve enerjisinin egemenlere yöneltilebileceği Newroz süreci böylece heba edilmiş oldu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Newroz Sivas’ta engellemelere rağmen kutlandı

21 Mart günü Alibaba Mahallesi’nde kutlanması planlanan Newroz eylemini, polis gözaltı saldırısıyla engellemeye çalıştı. Newroz kutlamalarını organize eden Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi 6 kişi, Newroz alanına ulaşmaya çalışırken yaka paça dövülerek gözaltına alındı. 4 saat karakolda gözaltında tutulan GDF üyeleri serbest bırakıldı. Newroz’u boşa düşürmeye çalışan kolluk güçlerine karşı biraraya gelen devrimci ve demokrat öğrenciler Newroz alanında toplanıp, türküler eşliğinde halaylar çekerek Newroz’u kutladılar.

22 Mart günü baskıları ve gözaltı saldırısını protesto eden bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Topluca adliyeye gidilerek polisler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Eyleme 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Sivas

 

Kırşehir’de Newroz coşkuyla kutlandı…

24 Mart günü Ahi Meydanı’nda düzenlenen Newroz etkinliğine, aralarında DTP, ÖDP, EMEP, işçi ve kamu emekçileri sendikaları üyeleri ve Kızıl Bayrak okurlarının bulunduğu yaklaşık 300 kişi katıldı.

Özgürlük ve demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından mesajlar okundu. Mesajların tümü operasyonların durdurulması ve barış talebini içeriyordu.

DTP Parti Meclisi üyesi Ahmet Aday ve DTP Kırşehir il Başkanı Yüksel Han kitleye hitap etti. İki konuşmacı da 2008 Newrozu’nun barışı yakınlaştırması dileğini ifade ettiler. İmha ve inkarın sürdüğünü, halkların kardeşliğine olan ihtiyacın her geçen gün daha fazla arttığını, savaş çığırtkanlığından vazgeçilmezse daha fazla kan döküleceğini dile getirdiler.

Kutlamada Newroz ateşi yakıldı, sloganlar haykırıldı, hep birlikte halaya duruldu.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Sultanbeyli’de Newroz!

Etkinlik 21 Mart akşamı yakılan ateşin önünde yapılan konuşma ile başladı. Demirci Kawa’nın zalim Dehak’ı öldürdükten sonra yaktığı ateşin daha sönmediği ve her Newroz olduğu gibi bu yıl da yakılan ateşlerin Dehaklar’a korku saldığı söylenen konuşmanın ardından Newroz kutlamasına çekilen halaylarla devam ettik. Kutlamanın ardından mahallede bir yürüyüş yaptık. Eyleme yaklaşık 40 kişi katıldı. Sloganlar gür bir şekilde atıldı.

Sultanbeyli’den komünistler


Sefaköy’de Newroz!

21 Mart akşamı, Sefaköy-İnönü Mahallesi Pazar sokağının yanındaki boş alanda barış ve özgürlük taleplerini haykırmak için Newroz ateşini yakıp Kürtçe ve Türkçe parçalarla halay çeken yaklaşık 30 kişi, devletin kolluk güçlerinin müdahalesine maruz kaldı. “Bıji Newroz!” sloganları atarak halay çeken Kürt gençlerinin yanına gelen kolluk güçleri “dağılın” uyarısında bulundu. Ardından eylem alanından çekilen kitle sokak arasında tekrar toplandı. “Biji Newroz!”, “Biji Serok Apo!”sloganlarının atılmasıyla harekete geçen kolluk güçleri kitleyi dağıttı. Duraklarda evlerine gitmek için araç bekleyen kişilere ve cadde üzerinde alış-veriş yapan mahalle halkına baskı uyguladı.


 

Newroz ateşi her yerde!

Kürt halkının özgürlük mücadelesinin simgesi olan Newroz, Kürt illerinde yaygın ve kitlesel bir şekilde kutlandı. Sömürgeci Türk devletinin Kürt sorununda inkar ve imhayı derinleştirdiği bir süreçte gerçekleşen Newroz kutlamalarına yüzbinlerce kişi katıldı. Newroz’un coşkuyla kutlandığı birçok yerde devlet Kürt halkına vahşice saldırdı.


Diyarbakır’da coşkulu ve kitlesel Newroz...

Kitlesel Newroz kutlamalarının merkezi Diyarbakır’dı. Diyarbakır’da büyük bir coşkuyla başlayan Newroz kutlaması öncesinde DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, DEP eski Milletvekili Selim Sadak, Avrupa Parlamentosu’ndan Kürt milletvekili Feleknaz Uca ile DTP’li belediye başkanları, ulusal giysileriyle DTP il binası önünde yakılan ateşin çevresinde halay çektiler. Newroz alanında yapılan kutlamada DEP eski milletvekili Leyla Zana, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP il başkanı Necdet Atalay konuşma yaptılar, Kürt halkının taleplerini dile getirdiler.


Cizre’de kutlamaya saldırı...

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde düzenlenen Newroz kutlamalarına silahla müdahale edilerek kitle üzerine ateş açıldı. Açılan ateş sonucu 5 kişi yaralandı.


Mersin’de gaz bombalı saldırı...

Mersin’in çeşitli mahallelerinde Newroz ateşi yakarak gerçekleştirilen kutlamalara polis müdahale etti. Halay çeken kitleye polis plastik mermi, bomba ve panzerlerle müdahalede bulundu. Polis saldırısına taşlarla karşılık verildi. Çatışmalar sokak aralarında devam etti.


Hakkari’de abluka altında Newroz kutlaması...

Bu yıl valilik tarafından Newroz kutlamalarına izin verilmeyen Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne bağlı köylerde asker ablukasına rağmen Newroz kutlandı. Yüksekova Kaymakamı Mehmet Ünal köy ve mahalle muhtarlarıyla yaptığı toplantıda ‘resmi nevruz’ kutlamalarına katılma çağrısı yaptı. 23 Mart’ta kutlanması planlanan Newroz kutlamalarını yasadışı ilan etti.


Hakkari’de yasağa rağmen...

Hakkari’de 22 Mart’ta Merzan spor sahasında yapılması planlanan Newroz kutlamalarına Valilik tarafından izin verilmemesine rağmen sokaklara çıkılarak Newroz kutlandı. Newroz kutlayan kitleye polis müdahale etti. Saldırı sırasında yaralanan polisler oldu.


Adana’da onlarca gözaltı...

Adana Newroz öncesinde gözaltı terörürüne sahne oldu. Adana’nın mahallelerinde gerçekleştirilen Newroz kutlamaları öncesinde 30’a yakın kişi ev baskınlarıyla gözaltına alındı.


Mardin’de kitlesel Newroz...

Newroz, Mardin ve ilçelerinde de kitlesel olarak kutlandı. Bölge halkı Newroz kutlamalarına yöresel kıyafetlerle katıldı.


Malatya’da Newroz öncesi ev baskınları...

Malatya’da Newroz öncesinde gözaltı terörü yaşandı. Malatya DTP İl Başkanı ve 17 üniversite öğrencisi evlerine düzenlenen operasyonla gözaltına alındılar.


Muş’ta Newroz...

Muş’ta gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında Muş Varto DTP İlçe Binası önünde toplanan kitlenin üzeri polis tarafından aranmak istendi. Kalabalık aramaya izin vermeden Newroz’u kutladı.


Mardin’de “demokratik özerklik” talebi...

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde 10 bin kişinin katılımıyla gerçekleştiren Newroz kutlamasında “Demokratik Özerk Kürdistan” talep edildi.


Adıyaman’da Newroz...

Adıyaman’daki Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Newroz coşkulu bir biçimde kutlandı.


Erzurum’da kutlama...

Erzurum’un Karaçoban ilçesinde izin verilmemesine rağmen birçok mahallede Newroz kutlandı.


İzmir’de Newroz çatışması...

İzmir’e bağlı ilçe ve semtlerde de gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına polis müdahale etti. Çatışmalarda yaralanan polisler oldu. Buca’ya bağlı Çamlıkule Mahallesi’nde 3-4 kez Newroz ateşini söndürmeye çalışan polis, kitlenin üzerine panzer sürdü. Olayları görüntülemek isteyen DİHA muhabiri de polis tarafından tartaklanarak bir süre alıkonuldu.