28 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Kızıl 1 Mayıs’ı kazanmak için birleşik devrimci mücadeleyi örelim!
  Birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıslar’ı yaratmaya hazırlanalım!
Sosyal yıkım yasasını
sokakta parçalamak için eyleme!
Düzenin efendilerinden düzen siyasetine müdahale!
Cheney geldi, aldı ve gitti!
Newroz’un gösterdikleri...
  Newroz eylemlerinden...
  Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt!
  Gençlikten Newroz kutlamaları...
  Gençlik hareketinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  İlbek işçilerinden direnme kararlılığı!
  SSGSS kadınlar üzerindeki çifte sömürü ve köleliği derinleştiriyor!
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...
  Pakistan’da genel seçimler…
  Hristofya ile Talat’ın ilk görüşmesi gerçekleşti…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

"Birleşik, Kitlesel ve Devrimci bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” kuruluş toplantısı gerçekleşti! 

Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt! 

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun 5. toplantısında alınan karar doğrultusunda, “Birleşik, Kitlesel ve Devrimci bir Genç-Sen için Mücadele Platformu”nun ilk toplantısı, 22 Mart günü Ankara’da gerçekleşti. Yaklaşık 20 üniversiteden Genç-Sen üyelerinin katıldığı toplantıda, platformun yapısı, işlevi ve hedefleri üzerine tartışmalar yapıldı. Genç-Sen’in birleşik, kitlesel ve devrimci bir temelde inşasının sorun ve olanakları tartışıldı. İki oturumda gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda platformun yapısı, Genç-Sen içindeki işlevi ve bu çerçevede genel kurula kadar izlenecek rota ana hatları ile tartışıldı. İkinci oturumda ise yerel çalışma ve planlamalar aktarıldı, çeşitli üniversitelerin çalışma deneyimleri zengin ve verimli tartışmalarlarla gözden geçirildi.

Aşağıda platformun kuruluş değerlendirme ve kararlarını kamuoyuna sunuyoruz.  

1) Genç-Sen gençlik hareketi ilişkisi: Birleşik ve devrimci bir hareket için, birleşik devrimci bir örgüt!

a) Gençlik hareketi uzunca sayılacak bir dönmedir dağınık, örgütsüz ve politik açıdan etkisiz bir süreç yaşamaktadır. Bu durum geniş gençlik kesimlerini devrimci-sol söylemden uzaklaştırarak, düzen politikalarını gençliğe egemen kılmaktadır. Bu açıdan günümüz devrimci gençlik hareketi kitle tabanı ve politik etki açısından geçmiş dönemlerle kıyaslanamaz bir gerileme yaşamaktadır.

b) Bugünün gençlik mücadelesinin öncelikli sorunu politik bir gençlik mücadelesini geliştirme sorunudur. Bu başarılamadığı, geniş gençlik kitleleri ile devrimci ve hedefli bir çalışma ile birleşilemediği koşullarda, öteki sorun, zaaf ve eksiklerin aşılma olanağı bulunmamaktadır. Birleşik ve devrimci bir gençlik mücadelesi ancak etkin bir politik süreç içinde inşa edilebilir ve sürdürülebilir. Bu süreç devrimci, ilerici güçlerden başlayarak yaşanılan apolitizasyonla etkin bir mücadele anlamına gelmektedir.

c) Gençlik hareketinin temel sorunu birleşik bir mücadele ve örgüt anlayışından uzak olmasıdır. Birleşik mücadele gençlik içinde çoğu durumda eylemsel bir süreç olarak kalmakta, bu ise mücadeleyi kalıcı olarak geliştiren sonuçların ortaya çıkmasını engellemektedir. Bu anlamı ile birleşik ve kitlesel bir gençlik hareketi geliştirmenin ilk adımları ancak hareket içindeki devrimci özneler cephesinden etkin bir birleşiklik sağlanarak atılabilir. Bugünün gençlik hareketi içinde tek başına ilerici, devrimci gençlik güçlerinin birleşik mücadelesi sorunun çözümü olmamakla birlikte, sorunun çözümü doğrultusunda atılmış anlamlı bir adım olarak tanımlanmalıdır.

d) Bugünün gençlik hareketi açısından bir diğer önemli sorun, etkin, hedefli ve sonuç alıcı bir kitle faaliyetidir. Bu sağlanmadığı koşullarda hareketin ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir örgütlenme ve mücadeleye geliştirme şansı bulunmamaktadır. Kitle mücadelesi içinde sınanmamış, bu mücadele içinde kendi etkin sonuçlarını doğurmamış bir örgütlenmenin günümüz gençlik hareketinin ihtiyaçlarına yanıt vermesi mümkün değildir. Birleşik ve kitlesel bir gençlik hareketi ancak etkin, hedefli ve politik bir kitle faaliyeti ile geliştirilebilir.

e) Genç-Sen üstte tanımlanan sorunlara oluşturduğu pratik, politik ve örgütsel çözümler ölçüsünde bir anlam ve değer taşıyacaktır. Zira, birleşik, kitlesel ve devrimci bir örgüt ancak hareket içinde inşa edilebilir, hareket içinde sınanabilir.

Bu bakışaçısıyla hareket eden “Birleşik, Kitlesel ve Devrimci bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” Genç-Sen’e dair, Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nda yapılan tartışmaları ve alınan kararları gözden geçirerek şu kararları almıştır:

1- Bugün henüz öğrenci gençlik mücadelesi içerisinde sınanmamış olmasına rağmen Genç-Sen, taşıdığı birleşik olanaklar üzerinden önemsenmeli ve gençliğin temel sorunlarına karşı birleşik temelde bir mücadeleyi örgütleme hedefi ile ele alınmalıdır. Doğru bir temelde ele alındığı koşullarda, Genç-Sen birleşik, kitlesel ve devrimci bir gençlik mücadelesi için etkin bir araç haline gelebilecektir.

2- Gençliğin kitlesel örgütlenmesi olma hedefini taşıması gereken Genç-Sen, bu bağlamda taban inisiyatifini esas almalı ve her yerelde gençlik kesimlerinin inisiyatifini açığa çıkarmanın yol ve yöntemlerini tartışmalı, geliştirmelidir. Tartışmalar kamuoyuna açık yürütülmeli ve dileyen herkesin görüşlerini ifade edebileceği, düşüncelerini savunabileceği bir işleyiş hayata geçirilebilmelidir.

3- Genç-Sen, gençliğin bugün içine sıkıştığı sorunlara karşı hak alıcı bir mücadele eksenini esas almalı ve bunu kapalı kapılar ardında tartışmanın ötesinde, pratik içerisinde örgütlemeye soyunmalıdır. Mücadele örgütü olmanın gereği budur. Ve yine bugün Genç-Sen’in öğrenci gençliğin geniş kesimlerini kapsayabilmesinin tek koşulu, gençliğin sorunlarına karşı somutta söylediği söz ve yürüttüğü pratik mücadeledir.

4- Gençliğin birleşik kitlesel örgütlenmesi olma hedefiyle yola çıkması gereken Genç-Sen kendini hiçbir koşulda yasal bir çerçeveye sıkıştırmamalı, fiili-meşru mücadelesinden güç almalı, bu zeminde yol yürümelidir.

5- Güncel planda gençlik hareketi içindeki ilerici birikim Genç-Sen’in öncelikli olarak genişleyeceği alana da işaret etmektedir. Bu kapsamda hiç de azımsanmayacak ilerici birikimi içerisinde toplayan bir Genç-Sen temel hedef olmak zorundadır.

6- Bugün birleşik bir gençlik mücadelesi ancak Kürt ve Türk gençliğinin devrimci bir temelde bir araya gelmesi ile sağlanabilir. Yıllardır ulusal demokratik talepleri için mücadele eden Kürt gençliğini bünyesinde barındırmayan bir gençlik örgütlenmesinin birleşik mücadele açısından başarı şansı bulunmamaktadır. Genç-Sen bu hedef doğrultusunda Kürt gençliğinin taleplerine sahip çıkmalıdır. Şovenizme karşı halkların kardeşliği mücadelesini pratik sürecinin her adımında örgütlemeyi hedeflemelidir.

7- Günümüzün gençlik mücadelesinin temel zaafı, piyasalaşan eğitime karşı gençliğin birleşik ve kitlesel mücadelesinin örülememiş olmasıdır. Genç-Sen piyasalaşan eğitime karşı geniş gençlik yığınlarının mücadele örgütü olmayı hedeflemeli, gençliğin birleşik ve kitlesl mücadelesini bu temel hedef çerçevesinde adım adım inşa etmelidir.

8- Genç-Sen, birleşik örgüt anlayışının bir sonucu olarak siyasal planda heterojen bir örgütlenmedir. Bu açıdan, reformist ve devrimci kanatları ile tüm eğilimler Genç-Sen içinde var olacaktır. Bu, mücadelenin doğal seyrinin bir gereğidir. Bu nedenle, örgütlenmeyi devrimci bir temele kavuşturacak siyasal müdahaleler önemlidir, Genç-Sen içinde devrimci taraflaşma bugünden inşa edilmelidir. Bu açıdan platformumunuz, Genç-Sen’in devrimci bir karakter kazanması için etkin, birleşik ve devrimci bir taraflaşmayı bugünden başlayarak örgütlemeyi bir zorunluluk olarak görmektedir.

9- Platformumuz üstteki ilkeler çerçevesinde bir Genç-Sen inşa etmek hedefi ile etkin bir çaba ortaya koyacak, bu hedefler doğrultusunda hareket eden tüm gençlik gruplarını devrimci bir Genç-Sen için etkili bir mücadeleyi örgütlemeye çağıracaktır.

“Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” Genç-Sen’in gençlik hareketinin ihtiyaçları ile uyumlu, birleşik, kitlesel ve devrimci bir gençlik örgütlenmesi olarak ele alınması gerektiği yaklaşımıyla hareket edecek, bu temelde bir pratik çabanın yürütücüsü olacaktır.

“Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu”, Genç-Sen’in daha baştan icazetçi-yasalcı, anti-demokratik ve bürokratik bir temele sıkıştıran eğilimler karşısında, taban inisiyatifine dayanan, gençlik hareketinin gündemlerine müdahale temelinde kendini var eden bir Genç-Sen oluşturmak için etkin bir çaba ortaya koyacaktır. Genç-Sen’i taban inisiyatifine dayanan, birleşik, kitlesel, devrimci bir gençlik örgütlenmesi haline getirmeyi hedefleyen her anlayışla politik ve pratik olarak bir araya gelmenin yol, yöntem ve araçlarını geliştirmeyi hedefleyecektir. Bu çerçevede Genç-Sen içinde pratik-politik bir taraflaşma güncel ve ertelenemez bir sorumluluktur.

“Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu”, varoldukları tüm üniversitelerde, Genç-Sen’i, mücadeleyi ve taban inisiyatifini esas alan bir örgütlenme biçimine dönüştürme etkin çabasını harcayacaktır. Gençlik hareketinin ihtiyaçlarının karşısına çıkabilecek bürokratik, uzlaşmacı, tüzüğü dayatan engellemelerin karşısına çıkacaktır.  

Kampanya, forum ve genel kurul sürecine dair...

“Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu”, Genç-Sen’in bugüne kadarki pratiğini ve önümüzdeki dönemin mücadele eksenini aşağıdaki temel başlıklar altında değerlendirmektedir:  

Temsilciler meclisi toplantısı ve ön sürecine dair:

Temsilciler meclisini önceleyen süreçte yerel pratikler iki farklı anlayışı karşı karşıya getirmiştir. Birincisi, Genç-Sen’in pratik sorumluluklarını ve hareketle kurduğu bağı görmezden gelen, bu temelde de süreci salt siyasal örgütlerin çevresinden ibaret bir temsilcilik seçimi olarak algılayan yaklaşımdır. Bu yaklaşımın temsilcileri önemli ölçüde pratik çalışmaların dışında kalırken, zaman zaman Genç-Sen içindeki devrimci pratik faaliyetin karşısında gerici tutumlar dahi almış bulunmaktadır. Bu anlayış, genel kurulu önceleyen süreçten bu yana Genç-Sen’i bir tabela örgütü, uzlaşmacı-yasal bir örgüt haline getirmeye çalışan yaklaşımdır. Temsilciler meclisi sürecinde ortaya konulan, bu anlayışın tam egemenliğinde bir temsiliyetin ortaya çıkması çabasıdır.

İkincisi ise, süreci politik bir kitle çalışması ve pratik bir faaliyet içinde örgütleme yaklaşımıdır. Bu kapsamda örülen tüm yerel çalışmalar, örgütlenen eylem ve etkinlikler önemli ölçüde bu güçlerin etkin müdahalesi sonucu gerçekleşmiştir.

Örgüt anlayışında da bu iki eğilim önemli ölçüde karşı karşıya gelmiştir. Genel kurula yansıyan yasalcı-uzlaşmacı eğilim pratik çalışmanın her adımında, işleyişi taban inisiyatifine dayalı hale getirmeyi hedefleyen her çabada karşımıza tüzüğü çıkartmıştır. Bu açıdan bu iki eğilim, taban inisiyatifini pratik bir çalışma ve mücadele sürecin içerisinde inşa etmek noktasında da karşı karşıya gelmektedir.

Temsilciler meclisinden yansıyan öncelikli sonuç ise, pratik alan çalışmalarında etkin ve başarılı olan eğilimin henüz örgütün devrimci temsiliyeti açısından istenilen başarıyı sağlayamamış olmasıdır. Yereldeki başarılı ve etkili müdahaleler etkin ve güçlü bir temsiliyet haline dönüştürülememiştir.

Temsilciler meclisi toplantısında, Genç-Sen’in bundan sonraki mücadele sürecine dair önemli tartışmalar yapılmış ve çerçevesi henüz netleşmemiş olsa da, kampanya ve merkezi forum kararları alınmıştır. “Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu”, temsilciler meclisinde alınan kararların etkin bir pratik taban çalışması ile hayata geçmesi için üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirecektir. Kampanya çalışmasına ve forum sürecine dair platformumuz tüm Genç-Sen yerel pratiklerinde bu iki gündeme dair şu yaklaşımları pratiğe taşımayı hedeflemektedir:  

Piyasalaşan eğitime ve geleceksizliğe karşı mücadeleye!

Temsilciler meclisinde kararlaştırılan “Başka bir üniversite mümkün” üst başlıklı kampanya çalışmasını platformumuz olumlu bir adım olarak değerlendirmektedir.

Kampanya çalışmasını, Genç-Sen’i pratik bir süreç içinde geniş kesimlerle buluşturabilecek anlamlı bir olanak olarak görmektedir.

Kampanyanın üst başlığını gençliğin somut gündemleri ile birleşik bir biçimde ele alabilmek için, yerellerde özgün yanları öne çıkartılmalı, piyasalaşan eğitim, geleceksizlik ve diplomalı işsizlik kampanyanın ana gündemleri haline getirilmelidir.

Piyasalaşan eğitim başlığı, kampanya kapsamında güncel paralı eğitim uygulamaları ve YÖK’ün paralı eğitim hedefli açıklamalarına karşı etkin ve açık söylemler temelinde inşa edilmelidir.

Piyasalaşan eğitimin yerel sonuçları ve uygulamaları mutlaka kampanya çalışmaları içinde etkili bir biçimde işlenmelidir. Bu çerçevede “Paralı eğitime hayır!” şiarını yerel ve öncelikli sonuçları üzerinden ele almak çalışmanın esas hedefi olmalıdır.

İkinci ve bir diğer önemli başlık ise diplomalı işsizlik ve geleceksizlik sorunudur. Bu sorun gençliğin geniş kesimlerinin karşı karşıya bulunduğu işsizlik ve geleceksizlik gündemini genel ve somut başlıkları ile ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu açıdan eğitim fakültelerinde “sözleşmeli öğretmenliğe karşı”, mühendislik alanında “yetkin mühendisliğe karşı”, hukuk alanında “stajyer avukatlığa” karşı, tıp alanında “aile hekimliğe ve GSS saldırısına karşı” etkili yerel kampanyalar örmek öncelikli hedef olmalıdır.

Güncel siyasal süreç açısından bu üst başlıkla ilişkili bir diğer önemli başlık ise SSGSS saldırısıdır. Sosyal yıkım saldırılarına ve sağlığın özelleştirilmesine karşı “Parasız eğitim, parasız sağlık istiyoruz!” şiarının ön plana çıkartıldığı bir kampanya süreci mutlaka hedeflenmelidir.

Güncel siyasal sürecin bir diğer önemli başlığı olan şovenizme karşı “halkların kardeşliği” kampanya sürecinin temel gündemlerinden birisi olmak zorundadır. Bu başlık Kürt ve Türk gençliğinin birleşik mücadelesi açısından güncel planda büyük bir önem taşımaktadır.

Üniversitelerdeki anti demokratik uygulamalar ve “söz, yetki ve karar hakkı” kampanyanın bir diğer gündemi olmalıdır. Özellikle saldırıların yoğunlaştığı alanlar somut başlık ve gündemler üzerinden bu sorunu etkili bir biçimde işlemelidir.

Yerel yayın pratikleri tüm yerellerde hayata geçirilmeye çalışılmalıdır. Genç-Sen’in politik kimlik oluşturması açısından bu temel bir önem taşımaktadır.  

Birleşik kitlesel bir gençlik forumu için!

Mayıs ayında merkezi olarak gerçekleştirilmesi düşünülen gençlik forumu, gençliğin güncel mücadele gündemleri ve örgütlenme sorunlarına dair etkili bir tartışma platformu haline gelebilmelidir. Forum öncelikli olarak gençliğin güncel taleplerine ve örgütlenme sorunlarına çözüm arayan bir etkinlik olarak tanımlanmalı ve bu çerçevede örgütlenmelidir.

Forum yerel çalışmalarla etkin bir bağ içinde ele alınmalı, yerel kampanya başlıklarını ele alan forumlar örgütlenerek merkezi foruma hazırlanılmalıdır.

Forum gençlik örgütlenmesi sorunun tartışıldığı bir etkinlik olmak zorundadır. Bu açıdan forumun bir diğer önemli başlığı, Genç-Sen’i de içine alan bir biçimde ancak daha geniş bir eksende gençliğin örgütlenme sorunu ve çözüm önerileri tartışması olmalıdır.

Forum sürecinde bir diğer önemli adım, ilerici güçlerin katılımcı değil örgütleyici olabilmesidir. Siyasal gençlik grupları, klüp toplulukları ve mesleki örgütlenmelere açılan bir tartışma süreci başlatılarak forum örgütlenmelidir.  

Tüm sürecin sonucu olarak kitlesel ve taban çalışmasına dayalı Genç-Sen Genel Kurulu:

Kampanya, yerel forumlar ve merkezi forum kendi anlamını ve sonuçlarını ancak bir bütünlükle ele alındığında yaratabilecektir. Genç-Sen’in hedefli bir pratik süreç ve kendi pratik politikasını oluşturması tartışması açısından, bu süreç büyük bir önem taşımaktadır.

Bu sürecin son halkası elbette Genç-Sen Genel Kurulu olacaktır. Eğer etkili ve bütünlüklü bir çalışma örülebilirse, Genç-Sen siyasal örgütleri aşan bir taban inisiyatifini hayat geçirme şansı bulabilecektir.

Bu açıdan, kampanya çalışmalarının sonuçlarını dinamik bir biçimde alacağımız Genel Kurul Haziran ayı içinde mutlaka örgütlenmelidir.

Bu sürecin oluşturduğu sonuçları dinamik bir biçimde genel kurula taşımayı hedefleyen, genel kurulu sınırlı bir delegasyona indirgemeyen bir yaklaşımla hareket edilmelidir.

Genel kurul, henüz ilk adımda bir dizi çabayı işlevsiz kılan ya da önüne geçen tüzüğü tartışmak ve değiştirmek, öte yandan daha uzun erimli bir mücadele ve eylem süreci oluşturmak hedefi ile tüm sürecin tartışmaları karara bağlamak için toplanmalıdır.  

Platformun yapısı ve hedeflerine dair: 

 “Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” aldığı kararları ve Genç-Sen içindeki hedeflerini kamuoyuna duyuracak bir broşürün hazırlıklarına hızla başlamalıdır.

“Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” aylık periyotla toplanmayı hedeflemektedir. Yukarıda bahsettiğimiz hedefleri etkin bir pratikle hayata geçirmek için tüm ülkeden katılımlarla aylık toplantılar yapacaktır.

“Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” yerellerde bu hedefleri tartıştırmak ve Genç-Sen’e daha etkili bir müdahale gerçekleştirmek hedefi ile yerellerde kendi toplantılarını açık kitle toplantıları şeklinde gerçekleştirmeyi hedefleyecektir. Platformun yerel ayakları, bu yaklaşımlar doğrultusuna hareket eden herkese açık bir biçimde hızla inşa edilmelidir.

“Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” tüm ilerici devrimci gençlik güçlerini birleşik, devrimci, kitlesel bir Genç-Sen’i etkin bir taban çalışması ve hareket içinde örgütlemeye çağırmaktadır. Bu çağrının öncelikli muhatabı ise elbette devrimci Genç-Sen’lilerdir.

“Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu” birleşik ve devrimci bir gençlik hareketi için, birleşik ve devrimci Genç-Sen için yukarıdaki genel ve güncel hedefler doğrultusunda etkin bir çaba ortaya koyacaktır.  

Birleşik, Devrimci ve Kitlesel bir Genç-Sen için Mücadele Platformu 

26 Mart 2008