22 Haziran 2007 Sayı: 2007/24(24)

  Kızıl Bayrak'tan
   Halkları düşmanlaştırma
oyununu bozalım!
  Düzen güçlerinin dalaşında değişen bir şey yok…
Darbe ve savaş senaryoları
CHP’nin vaadleri ya da yalandan
kim ölmüş!
Seçim bürosu açılışlarından...
BDSP’nin seçim faaliyetinden...
  İzmir’de seçim faaliyetlerinden...
  Adana’da seçim çalışmalarından...
  Ankara seçim çalışmalarından...
  22 Temmuz seçimleri üzerine BDSP temsilcisi İstanbul 1. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı N. Şafak Özdoğan ile konuştuk...
  15-16 Haziran etkinliklerinden...
  Ya istikrar ya ölüm (mü?)- Yüksel Akkaya
  Özgürlükler için devrimci mücadele!
  BMİS 1 No’lu Şube Genel Kurulu gerçekleşti...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  23 Temmuz Tüsiap-c’nin zaferinin tescili veya
devrimi/sosyalizmi yeniden düşünmek
Yüksel Akkaya
  Mercan’da katledilenler anıldı...
  Direnen Filistin halkı er geç kazanacak!
  İsrail’in 16 yıllık planı ve 80 dakikalık kararı
Abu Şehmuz Demir
  Komünist kadın önder
Clara Zetkin!
  Fikret Başkaya ile konuştuk...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi-emekçi hareketinden...

Sanovel İlaç’ta işçi kıyımı

Silivri/Çantaköy’de kurulu olan Sanovel İlaç Sanayi’nde yaklaşık bir yıl önce başlayan sendikal örgütlenme faaliyeti sonucunda Petrol-İş’e üye olan işçilerden 5’i 4 Nisan ‘07’de, 190’ı ise geçtiğimiz hafta işten çıkarıldı. Patronun işten atma saldırısına karşı işçiler fabrika önünde eylem yapmaya başladılar.

İlaç sektöründe ilk 10 firma arasında yeralan Sanovel İlaç’ta bir yıl içinde üretim bölümünde çalışan işçilerin çoğu sendikaya üye oldu. Örgütlülüğü dağıtmak isteyen patron toplam 195 işçinin iş aktini feshetti. Bunun üzerine sendika işe iade davası açtı. Fabrikada diğer üyelerin sendikal faaliyete devam etmesi üzerine Petrol-İş ile görüşme talebinde bulunan patron, daha sonra işten atma saldırısını hayata geçirmeye başladı.

Sanovel’de işçilerin ortalama ücreti 500 Ytl civarında. Ağır çalışma koşulları altında düşük ücrete çalışan işçilerin sigorta, yemek ve servis dışında hiçbir sosyal hakkı bulunmuyor.

İşten atma saldırısı üzerine açıklama yapan Petrol-İş yönetimi şunları söyledi: “Sendikaya üye olan ve bu nedenle işten çıkarılan işçiler suç işlememiş, yasal haklarını kullanmışlardır. Asıl suçlu, işçiler değil, onları işten çıkararak örgütlenmelerini engelleyen işverendir. Sendikamız bu işin peşini bırakmayacak, üyelerin haklarını sonuna kadar aramayı sürdürecektir.”


Antgıda’da sendika hakkına saldırı

Tek Gıda-İş Sendikası 2003 Mayıs ayından bu yana Balıkesir karayolu üzerindeki Havran’da kurulu olan Antgıda’da örgütlenme mücadelesi yürütüyor. Sendikalaşma sürecini baskı ve tehditle engellemek isteyen Antgıda patronu işçilerin örgütlülüğünü dağıtmak için elinden geleni yapıyor.

Sendikanın açmış olduğu yetki davası 15 Haziran’da sendika lehine sonuçlandı. Ancak Antgıda patronu aynı gün saat 17.50’de 13’ü sendikaya üye, toplam 14 kişinin sözleşmesine hiçbir yasal gerekçesi olmadan son verdi. Bunun üzerine işçiler haklarını savunmak için fabrika önünde eylem başlattılar. İşçiler sonuç alıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlılar.

Sendika adına yapılan açıklamada, patronun artık toplu iş sözleşmesi yapmayı engelleme şansı kalmadığı ifade edildi. Antgıda patronuna işten çıkartılan işçileri geri alma çağrısı yapıldı.


Belediye işçileri sendikasına sahip çıktı

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nda örgütlü olan Bağcılar Belediyesi işçileri 20 Haziran günü Belediye binası önünde Genel-İş’ten baskı ve zorla istifa ettirilerek Hizmet-İş Sendikası’na geçirilmek istenmelerine karşı eylem yaptılar.

Saat 12.30’da Belediye binasına sloganlarla yürüyen belediye işçilerinin eylemine DİSK Genel Merkez yöneticileri ve DİSK’e bağlı sendika şubelerinin yöneticileri destek verdiler.

Eylemde Süleyman Çelebi konuştu. Baskı ve zorla Genel-İş Sendikası üyelerini istifa ettirmek isteyen Belediye Başkanı ve onun temsilcilerini uyardı “Kimse bam telimize basmasın. Bıçak kemiğe dayandı. Bizi bulunduğumuz noktadan daha ileri bir noktaya taşımasınlar. Belediye Başkanı huzurumuzu bozmasın! Bozarsa yeniden sokaklarda olacağız!” dedi. Çelebi’nin konuşması sık sık “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Yaşasın Genel-İş, yaşasın DİSK!”, “Söz, yetki, karar çalışanlara!” sloganlarıyla kesildi.

Genel-İş Sendikası’nda örgütlü Bağcılar Belediyesi işçileri geçtiğimiz aylarda göreve getirilen Belediye Başkanı tarafından baskı ve zorla Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’na geçirilmek istendi. Masa başı işlerden farklı ve zor işlere verilmekle tehdit edilen Genel-İş üyesi 257 işçiden 100’ü bu yolla istifa ettirildi. Sendika yöneticileri ise mücadeleye devam edeceklerini, üyelikten ayrılan işçileri geri döndürme çabalarının olduğunu söylüyorlar.

Eyleme; DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Seren, Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, Genel-İş Sendikası 2 No’lu Bölge Başkanı Mehmet Karagöz, Genel-İş 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir, Dev Sağlık-İş, Basın-İş, Tümka-İş, Emekli-Sen, Nakliyat-İş, Gıda-İş yöneticileri de destek verdiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Genel-İş Anadolu Yakası Genel Kurulu yapıldı

Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube 5. Olağan Genel Kurulu 17 Haziran günü saat 10.00’da Aktaş Düğün Salonu’nda gerçekleştirdi.

“Her yerde sınıf kardeşliği!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Emek en yüce değerdir!” ve “İşçinin iradesine saygı istiyoruz!” pankartlarının asıldığı salonda işçilerin gelmesiyle genel kurul başladı. Önce yoklama yapıldı ve ardından divan oluşturuldu. Ardından Mustafa Kemal ve arkadaşları ile sendikal mücadelede şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşundan sonra Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko bir konuşma yaptı.

Daha sonra konukların tanıtımına ve konuşmalara geçildi. İlk olarak Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm konuşma yaptı. Ardından DİSK Örgütlenme Sekreteri Erol Ekici konuştu.

Çalışma Raporu ve Denetim Kurulu Raporu okunmadan oybirliğine sunuldu ve kabul edildi. Ardından iki listenin adayları tanıtıldı. Aday listeleri okunduktan sonra seçime blok listeyle girilmesi kararlaştırıldı ve aday konuşmalarına geçildi. Daha sonra sandıkların kurulmasıyla seçimlere geçildi. Seçimleri 75’e 82 oyla Şahan İlseven kazandı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


TTB sağlık uygulamalarını eleştirdi

Türk Tabipler Birliği 15 Haziran günü İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirdiği basın toplantısı ile AKP iktidarının sağlık alanındaki icraatlarını değerlendirdi.

Basın toplantısında konuşan TTB Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy AKP hükümetinin genel sağlık politikasının sağlık hizmetlerini piyasaya açmak ve ticarileştirmek olduğunu belirtti. Son 4 yıl içerisinde sağlık harcamalarının yarıya yakınının özel sağlık kurumlarına devredildiğini belirten Gürsoy, sağlık hizmetlerinin taşerona devredilmesinin hizmet kalitesini düşürdüğünü söyledi.

Gürsoy ayrıca “İktidarın 4 yıldır uygulamaya çalıştığı Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın temel bileşenleri olan Aile Hekimliği ve Genel Sağlık Sigortası uygulamalarının elle tutulur tek yanı sevk zincirinin kurulacağını belirtmesidir. Oysa bu tebliğlerle birlikte hükümet sağlık programının iflasını ilan etmiştir” sözleriyle AKP’nin sağlık programının başarısızlığını ifade etti.


Kızıl Bayrak/İstanbul