22 Haziran 2007 Sayı: 2007/24(24)

  Kızıl Bayrak'tan
   Halkları düşmanlaştırma
oyununu bozalım!
  Düzen güçlerinin dalaşında değişen bir şey yok…
Darbe ve savaş senaryoları
CHP’nin vaadleri ya da yalandan
kim ölmüş!
Seçim bürosu açılışlarından...
BDSP’nin seçim faaliyetinden...
  İzmir’de seçim faaliyetlerinden...
  Adana’da seçim çalışmalarından...
  Ankara seçim çalışmalarından...
  22 Temmuz seçimleri üzerine BDSP temsilcisi İstanbul 1. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı N. Şafak Özdoğan ile konuştuk...
  15-16 Haziran etkinliklerinden...
  Ya istikrar ya ölüm (mü?)- Yüksel Akkaya
  Özgürlükler için devrimci mücadele!
  BMİS 1 No’lu Şube Genel Kurulu gerçekleşti...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  23 Temmuz Tüsiap-c’nin zaferinin tescili veya
devrimi/sosyalizmi yeniden düşünmek
Yüksel Akkaya
  Mercan’da katledilenler anıldı...
  Direnen Filistin halkı er geç kazanacak!
  İsrail’in 16 yıllık planı ve 80 dakikalık kararı
Abu Şehmuz Demir
  Komünist kadın önder
Clara Zetkin!
  Fikret Başkaya ile konuştuk...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15-16 Haziran etkinliklerinden...

“15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!”

TİB: 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!

Tersane İşçileri Birliği olarak 15-16 Haziran 1970 şanlı işçi direnişinin 37. yıldönümü ile 16 Haziran Tersane Direnişi’nin 2. yıldönümünde Tuzla Gemi Tersanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik. 15 Haziran günü önce Tuzla Gemi’nin önündeki bulvarda biraraya geldik. Burada üzerinde 15-16 Haziran 1970 ile 16 Haziran 2005 tersane eylemlerinin fotoğraflarının bulunduğu ve “GİSBİR’den haklarımızı almak için 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!” şiarının yazılı olduğu bir pankart açtık. Yolu tek şerit trafiğe kapatarak yürüyüşe geçtik. Uzun süre trafiği kilitledik. Tuzla Gemi Tersanesi önüne geldiğimizde burada işçileri basın açıklamasına katılmaya çağırdık.

Basın açıklamasını Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu okudu. 15-16 Haziran direnişinin anlamına değindi, saldırılara karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye çağırdı.

Eylem boyunca sık sık “Katil GİSBİR hesap verecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Ücret-sigorta haktır, gaspedilemez!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz!” sloganları atıldı.

Servislerle ve yoldan yaya olarak geçen işçiler tarafından eylem ilgiyle izlendi. Açıklamadan sonra TİB-DER yöneticileri ve Kızıl Bayrak gazetesi muhabiri polis tarafından durduruldu. Burada GBT’lerine bakılan arkadaşlarla polis arasında gerginlik ve arbede yaşandı. Kolluk güçleri 15-16 Haziran direnişini hatırlatmamızdan rahatsız oldu. Etrafta bulunan işçileri bizden uzaklaştırmaya çalıştı. GİSBİR’e hizmet eden polisin bu tutumu bizleri yolumuzdan alıkoyamayacaktır.

Tersane İşçileri Birliği


Çam-Der’de 15-16 Haziran etkinliği

17 Haziran günü Çamlıkule Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği’nde sınıf mücadelesinde bir kilometre taşı olan 15-16 Haziran Direnişi “15-16 Haziranlar yol gösteriyor!” etkinliği ile selamlandı.

İşçi sınıfının bağımsız tutumunu sergilediği, militan bir direnişe sahne olan 15-16 Haziran’ın yol göstericiliği seçimlerin yaklaştığı bu günlerde ayrı bir anlam ifade ediyor. Çamlıkule Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği olarak 15-16 Haziran Direnişi’nin yıldönümünde yapacağımız etkinliği seçimlerde sınıfın alması gereken bağımsız tutumu emekçilere anlatabilmenin zeminine çevirdik. Etkinlik öncesinde Çamlıkule Mahallesi’nde etkinlik afişlerimizi yaptık ve kapı kapı dolaşarak etkinliğe çağrı yapan el ilanlarını ulaştırdık.

Etkinlik “Geçmişi aşarak geleceği kazanacağız!” sinevizyonunun gösterimi ile başladı. Ardından konuk olarak etkinliğe katılan BDSP’nin 1. Bölge’den sosyalist milletvekili adayı Sinan Yürekli “İşçi hareketi ve seçimler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından seçimlerle ilgili canlı sohbetler yapıldı.

Etkinlik Kuruçeşme Mahallesi’nde 24 Haziran’da açılacak seçim bürosunun açılışına çağrı ile son buldu.

Çam-Der çalışanları


Direnişteki işçiler 15- 16 Haziran’ı andı

5 Nisan’dan bu yana direnen Esen Plastik işçileri ve 5 Haziran’dan bu yana direnişte olan Aklan Deri işçileri 15 Haziran günü, 15- 16 Haziran büyük işçi direnişinin 37. yılında biraraya gelerek sınıf dayanışmasının anlamlı bir örneğini sergilediler.

Direnişlerinin 70. gününü geride bırakan Çiğli Organize’den Esen Plastik işçileri, sendikalaştıkları için işten çıkarılan Menemen Serbest Bölgesi’nde bulunan Aklan Deri işçilerini sınıf devrimcilerinin çağrısıyla ziyaret ettiler. Öğle saatlerinde gerçekleştirilen ziyarette, Menemen Serbest Bölgesi’nde örgütlü olan Deri 2000 işçileri de serbest bölgeden sloganlarla yürüyerek desteğe geldiler.

Deri-İş Sendikası’nda örgütlenen Aklan Deri işçileri adına Şube Başkanı bir konuşma yaparak deri işçilerinin yaşadıkları sorunlara karşı mücadelede kararlı olduklarını vurguladı. Ardından BDSP temsilcisi bir konuşma yaparak, 15-16 Haziran direnişinin işçi sınıfımızın tarihindeki anlamına değindi. Bugün de Esen plastik işçilerini ve Aklan deri işçilerini birleştiren mücadele yolunun önemine vurgu yaptı. Sınıf dayanışmasının önemine ve örgütlü mücadeleye dikkat çeken BDSP temsilcisinin konuşmasının ardından “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganı atıldı. Eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz!”, “Köle gibi değil sendikalı çalış!”, “Yılgınlık yok, direniş var!” sloganlar atıldı.

Direnişteki işçileri selamlayan İşçi Gazetesi ve Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi adına yapılan konuşmalardan sonra Kavel Müzik Grubu kısa bir müzik dinletisi verdi. Kavel’in seslendirdiği türkü ve marşlarla halay çekildi. Ziyaret Esen Plastik ve Aklan Deri işçilerinin karşılıklı sohbetleriyle sona erdi.

Öğlen saatlerinde gerçekleşen Menemen Aklan Deri işçilerinin ziyaretini akşam saatlerinde BDSP’nin Esen Plastik işçilerini ziyareti izledi. BDSP, Esen Plastik işçilerini 15-16 Haziran vesilesiyle toplu olarak ziyaret etti. Fabrika önünde atılanla sloganlarla içerde çalışan işçilere direnişteki işçilerin haklı davası bir kez daha duyuruldu. “Kahrolsun işçi düşmanları!”, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “Gün gelecek devran dönecek sendika buraya mutlak girecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Patronlar işçiye hesap verecek!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı. Ziyaret “Her gün burada direnişteyiz” sözleriyle son buldu.

Kızıl Bayrak/İzmir


Menemen’de 15-16 Haziran etkinliği

15-16 Haziran büyük işçi direnişini, BDSP’li işçiler olarak, 17 Haziran’da Menemen seçim bürosunda yaptığımız etkinlikle andık.

Etkinlik açılış konuşmasıyla başladı. 15-16 Haziran direnişinin tarihçesini anlatan bir sunum yapıldı. Direnişin işçi sınıfı ve emekçilere hala yol gösterdiği vurgulandı. 15-16 Haziran direnişinin deneyimlerinden öğrenilecek birçok ders olduğu ifade edildi. O direniş ruhuyla mücadeleye daha sıkı sarılmak gerektiği dile getirildi.

Etkinlik sırasında düzen partilerini teşhir eden konuşmalar yapıldı. İşçi ve emekçilerin çözümünün devrimde, kurtuşulunun sosyalizmde olduğu söylendi. Ardından BDSP’nin hazırlamış olduğu “Geçmişi aşarak geleceği kazanacağız!” adlı belgesel gösterildi. Daha sonra BDSP’nin 2. bölge milletvekili adayı Ahmet Subaşı konuşma yaparak 15-16 Haziran direnişinin önemini anlattı, komünistlerin seçimlere nasıl yaklaştığını ifade etti.

Emekçiler 24 Haziran’da Menemen seçim bürosunun açılışına davet edildi. Program müzik dinletisiyle sona erdi.

BDSP/Menemen


ŞİKE’de 15-16 Haziran etkinliği

Türkiye işçi sınıfı tarihinin önemli bir dönüm noktasını oluşturan şanlı 15-16 Haziran Direnişi, Adana BDSP tarafından, Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen bir etkinlikle anıldı.

Etkinlik, 17 Haziran günü saat 17.00’de, Nazım Hikmet’in “Türkiye işçi sınıfına selam” şiirinin okunmasıyla başladı. Yapılan saygı duruşunun ardından 15-16 Haziran Direnişi üzerinden BDSP’nin işçi ve emekçilere yaptığı çağrı okundu. Türkiye işçi sınıfının mücadele deneyimlerini ve 15-16 Haziran direnişini konu alan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. İlgiyle izlenen sinevizyonun ardından bir şiir okundu.

BDSP adına bir sanayi işçisi etkinlik konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmada; Türkiye’de kapitalizmin gelişmesiyle birlikte işçi sınıfının daha güçlü bir temelde mücadele sahnesine çıktığı, sermaye devletiyle dişe diş mücadele yürüttüğü; işgaller, grevler ve kitlesel gösterilerle örülen bir sürecin ardından 15-16 Haziran Direnişi’ni gerçekleştirdiği vurgulandı. Bugün de 15-16 Haziran Direnişi’nin işçi sınıfına yol gösteren en büyük eylemlilik olduğu ifade edildi. Seçimler vesilesiyle işçi sınıfının kendi bağımsız devrimci programı ve kendi sınıf çıkarlarının gereklerine uygun bir tutumla hareket etmesi ve mücadele bayrağını bugün daha güçlü dalgalandırması çağrısı yapıldı.

Etkinlik konuşmasının ardından işçi ve emekçiler, 15-16 Haziran Direnişi ve bugün yaşanılan sorunlar üzerine konuştular ve neler yapılması gerektiğini tartıştılar. Ardından etkinliğin serbest kürsü bölümüne geçildi.

İlk sözü Adana Bağımsız Sosyalist Milletvekili Adayı Serpil Yıldız aldı. Neden aday olduğunu anlatan Yıldız, işçi-emekçilerin devrim ve sosyalizm bayrağını yükseltmekten başka bir seçeneğinin olmadığını dile getirdi. Kimseye bir vaatte bulunmayacağını, sorunlarımızın çözümünün ne seçimde ne de mecliste olduğunu, çözümün mücadeleden, kurtuluşun devrimden geçtiğini vurguladı. İşçi sınıfının bağımsız sosyalist adaylarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Ardından eski bir Çukobirlik işçisi söz aldı ve kendi deneyimlerini anlatarak, 15-16 Haziran’ın anlam ve önemine değindi.

Son olarak bir kamu emekçisi söz alarak eğitim sisteminin iflas ettiğini, öğretmenlik mesleğinin ayaklar altına alındığını, eğitimin bir avuç asalağın yararlanabileceği bir ayrıcalık haline getirilerek rant kapısına dönüştürüldüğünü ve toplumun bütün kesimlerinin ortak mücadelesinin artık bir tercihten çok zorunluluk ve onur meselesi haline geldiğini söyledi. İşçi sınıfının bağımsız devrimci tutumunu desteklediğini belirterek konuşmasını bitirdi.

Etkinlik Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun söylediği devrimci marş ve türkülerini ardından mücadele çağrısıyla sona erdi.

Adana BDSP