22 Haziran 2007 Sayı: 2007/24(24)

  Kızıl Bayrak'tan
   Halkları düşmanlaştırma
oyununu bozalım!
  Düzen güçlerinin dalaşında değişen bir şey yok…
Darbe ve savaş senaryoları
CHP’nin vaadleri ya da yalandan
kim ölmüş!
Seçim bürosu açılışlarından...
BDSP’nin seçim faaliyetinden...
  İzmir’de seçim faaliyetlerinden...
  Adana’da seçim çalışmalarından...
  Ankara seçim çalışmalarından...
  22 Temmuz seçimleri üzerine BDSP temsilcisi İstanbul 1. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı N. Şafak Özdoğan ile konuştuk...
  15-16 Haziran etkinliklerinden...
  Ya istikrar ya ölüm (mü?)- Yüksel Akkaya
  Özgürlükler için devrimci mücadele!
  BMİS 1 No’lu Şube Genel Kurulu gerçekleşti...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  23 Temmuz Tüsiap-c’nin zaferinin tescili veya
devrimi/sosyalizmi yeniden düşünmek
Yüksel Akkaya
  Mercan’da katledilenler anıldı...
  Direnen Filistin halkı er geç kazanacak!
  İsrail’in 16 yıllık planı ve 80 dakikalık kararı
Abu Şehmuz Demir
  Komünist kadın önder
Clara Zetkin!
  Fikret Başkaya ile konuştuk...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ölümünün 76. yıldönümünde saygıyla anıyoruz...

Komünist kadın önder Clara Zetkin!


Clara Zetkin 5 Temmuz 1857’de Saksonya’lı bir köy öğretmeninin kızı olarak dünyaya geldi. Onyedi yaşından yirmibir yaşına kadar Leipzig’de bir özel okulda öğretmenlik eğitimi aldı. Daha gençlik yıllarında sosyalist görüşlerle tanıştı. İşçi hareketi saflarına fırtınalı bir dönemde girdi. Alman işçi sınıfının en zorlu mücadele döneminde işçi hareketi saflarına katıldı.

Sosyalist kadın hareketinin önderi

Sosyalizmin ustaları Karl Marx ve Friedrich Engels’in eseri olan I. Enternasyonal, Paris Komünü’nün yıkılmasından sonra işçi sınıfının geçici uykuya dalmasının ardından tarih sahnesinden çekilmişti. 1880’den 1890’a kadar bütün ülkelerde işçi hareketinin hızla büyümesi ve işçilerin sosyalist kitle partilerinin ortaya çıkması, sosyalist hareketin daha yüksek bir düzeyde uluslararası birliğinin önkoşullarını yaratmıştı. Bu birlik 1889’da II. Enternasyonal’in kurulmasıyla gerçekleşti. Bu kongrenin hazırlanmasında Clara Zetkin’in büyük payı oldu. Kongre’ye, Alman Partisi’nin yayın organı “Sosyal-Demokrat”ın çalışanı, sosyalist kadınların temsilcisi olarak katıldı. Uluslararası proleter kadın hareketinin örgütlenmesinin başlangıcını oluşturan bir konuşmayla öne çıktı. Bu konuşmasının bir yerinde “İnsanlığın bağımsızlığı için dövüşen proleterler, kadının ekonomik bağımlılığını ve insan soyunun yarısını esirliğe mahkum edemezler” diyor, kadınlara yaşamın tüm alanlarında eşit haklar talep ediyordu.

Clara Zetkin, kadın hareketini daima işçi sınıfı hareketinin önemli bir parçası olarak kavradı ve işçi hareketi içindeki çeşitli burjuva önyargılara karşı mücadele etti.

Marksizmin ve Ekim Devrimi’nin hararetli bir savunucu oldu. Sosyalist devrimin ve Sovyet iktidarının kuruluşunu derhal selamladı. Sosyalist devrimin ve onun önderlerinin yanında saf tutan az sayıdaki Alman işçi hareketi önderlerinden biri oldu. Emperyalizme ve faşizme karşı ateşli bir savaşçıydı. Hitler faşizmine ve onun yeni bir dünya savaşı hazırlığına karşı Alman proleterlerine büyük bir mücadele örneği oldu.

Clara Zetkin 20 Haziran 1933’te aramızdan ayrıldı. Mücadele yaşamının son yıllarını bir senatoryumda geçirdi. Yaşlılığına ve tüm hastalıklarına rağmen işçi sınıfının davası için çalıştı. Ölümünden önceki gün dahi bir makale dikte ettiriyor, bu makalede faşizme ve savaşa karşı birleşik cephenin kurulması gerektiğini savunuyordu. Hastalığına rağmen önüne büyük görevler koymuştu. Bir mücadele broşürü hazırladı: “Emekçilere karşı emperyalist savaşlar-Emperyalist savaşlara karşı emekçiler”.

Uluslararası Kızıl Yardım yönetiminin başkanı olarak yayınladığı bir çağrıda, dünyanın bütün ilerici insanlarına içtenlikle şöyle sesleniyordu:

“Can çekişen kapitalizmin kurtuluşunu faşizmde aradığı Almanya’ya bakınız! Faşizm, bir fiziksel ve zihinsel yok etme rejimi kurdu. Vahşilikte bizzat ortaçağın korkunçluğunu bile çok geride bırakan bir barbarlık rejimi kurdu. Bütün dünya, faşist terörün zalimlikleri üzerine infal içindedir.”

“Emekçi kadınlar, zorlu mücadelelerle elde ettiğiniz hakları, faşizmin elinizden alması, sizin bağımsızlık ve çalışma hakkınızı reddetmesi üzerine kafa yorunuz. ‘Üçüncü Reich’in sizi, erkeğin hizmetçisi ve doğurma makinesi derekesine indirgemek istemesine kafa yorunuz. Faşizmin işkenceyle öldürdüğü ya da zindanlarında tutsak ettiği cesur kadınları, kadın savaşçıları unutmayınız.”

“Bilim adamları, sanatçılar, öğretmenler, yazarlar, serbest meslek temsilcileri, sizlerce yaratılan ve titizlikle korunan, yok edilmeleri insanlıktan, insanlığın gelişmesinin kaynaklarından birinden yoksun bırakan kültür belgelerinin faşizm tarafından üzerine yakıldığı odun yığınlarını unutmayınız.”

“Başka ırklara mensup kişilere karşı yürütülen alçakça faşist kışkırtmaları unutmayınız! Yahudilere karşı girişilen alçakça soykırımı özellikle unutmayınız!”

“Faşizmin tüm ülkelerdeki karşıtları! Kanlı zulümle, terörle, açlık ve savaşla birleşmiş faşizm paramparça edilip yere serilmeden, aramızdan hiç kimse dinlenme ve mola verme hakkına sahip değildir!”

Clara Zetkin ve eserleri, kapitalist ülkelerdeki ve sömürgelerdeki milyonlarca insanın yoksulluktan ve kölelikten kurtulma, halklar arasında barışı koruma mücadelesinde yaşayacaktır. Onun yaşamı bizlere örnek olacak, tüm ülkelerin ezilenlerine ve sömürülenlerine sosyalizm hedefi doğrultusunda sonuna dek yürüme cesareti verecektir.