1 Haziran 2007 Sayı: 2007/21(21)

  Kızıl Bayrak'tan
   Seçim aldatmacasına, gerici-saldırgan politikalara karşı devrimci sınıf mücadelesi!
  Ordu savaş çığırtkanlığı ile düzen içi çatışmada yol almaya çalışıyor!
Komünistler seçimlere sınıfının bağımsız devrimci adayları ile katılıyor!
Düzen cephesi, “üçüncü cephe” ve devrim cephesi
Çamurdan“orta direk/sınıf” ve siyaseti üzerine... Yüksel Akkaya
Ülkeyi sınırsızca ABD emperyalizminin kullanımına açanların ikiyüzlülüğü
  Mitinglerde kadın rengi!
  İşçi-emekçi hareketinden.
  Sendikal anlayış tartışmaları ve Birleşik Metal seçimleri üzerine
  Seçimler, sol hareket ve devrimci sınıf çizgisi
  BDSP’nin seçim çalışmalarından.
  “Öğrenci Sömürü Sınavı Kaldırılsın!”
  Sendikal hakları için işten atılan ve direnişe geçen Esen Plastik işçilerine…
  Gençlik hareketinden...
  Dünya işçi-emekçi hareketinden...
  Seçimler ve devrimci yurtsever tavır / II - M. Can Yüce
  Sermayenin seçim oyununu bozalım
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Gençlik hareketinden...

Cebeci’de polis ablukasına son!

29 Mayıs günü Cebeci Antifaşist Birlik, son zamanlarda kampüs çevresindeki polis ablukasını ve “güvenlik” terörünü protesto etti. Çeşitli demokratik kitle örgütlerinin ve sendika temsilcilerinin de katıldığı basın açıklaması saat 13.00’te Cebeci Kampüsü önünde gerçekleşti. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Polis defol, üniversiteler bizimdir!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” sloganları ile başlayan eylemde geçtiğimiz günlerde yaşanan İP provokasyonu ile üniversitelerde devrimci faaliyeti bitirme provalarının yapıldığı ifade edildi. İP tarafından başlatılan ve medyanın da katıldığı dezenformasyon çalışmasının iç yüzü teşhir edildi.

Sınav döneminde gerçekleştirilen açıklamaya 30 kişi katıldı. Eyleme DİSK, KESK Ankara Şubeler Platformu temsilcisi, İHD gibi demokratik kurum temsilcileri de destek verdi.

Ekim Gençliği/Cebeci


Avcılar ÖKM Öğrenci Şenliği

Üniversitelerimizde şirketlerin gölgesi altında geçen sponsorlu şenliklere alternatif olarak Öğrenci Kültür Merkezi Kulüp ve Toplulukları’nın düzenlediği şenlik 29 Mayıs günü gerçekleşti. Düzenin yoz kültürünün gençliği cendere altına aldığı, kampüsün arka bahçesinin sermayenin arka bahçesine çevrildiği, üniversite yönetimlerinin öğrencilerin kültürel ve sosyal alanlarına da saldırdığı bir dönemde, kulüp ve toplulukların düzenlediği sponsorsuz şenlikle anlamlı bir alternatif oldu.

Şenlik saat 17:30’da Tiyatro Simurg’un “Tiyatro nasıl oluştu?” başlıklı oyunuyla başladı. Sonra ÖKM Dans Topluluğu tango gösterisi gerçekleştirdi. Ardından Burhan Berken Kürtçe ezgileriyle sahne aldı. ÖKM müzik topluluklarından Grup Tanura Karadeniz’in hırçın dalgalarını Avcılar’a taşıdı. Son olarak İlkay Akkaya türkü ve marşlarıyla şenliğe katıldı.

Avcılar Ekim Gençliği


İstanbul’da Genç Sen Şenliği

DİSK’in öncülüğünde kurulan Öğrenci Gençlik Sendikası Genç-Sen, 27 Mayıs günü Maçka Parkı’nda bir şenlik gerçekleştirdi. “Asla yalnız yürümeyeceksin!/Genç-Sen” ve DİSK pankartlarının asılı olduğu şenliğe yaklaşık 200 kişi katıldı.

Saat 17.00’de başlayan şenlik geç saatlere kadar sürdü. Şenlik boyunca YTÜ Satranç Atelyesi, resim atelyesi çalışmalar yürüttü. Cansız geçen şenlikte çeşitli müzik grupları sahne aldı. Şenlikte Grup Efsun, Grup Vardiya, Dinar Bandosu, ÖKM Müzik Topluluğu, Hariçten Gazelciler, Grup Yakup ve Ego Fugal seslendirdikleri farklı tarz müziklerle yer aldılar.

Şenliğin en coşkulu anları Grup Vardiya’nın sahne almasıyla yaşandı. Şenliğe gelenler Vardiya’nın söylediği türkü ve marşlarla halaylar çektiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


DTCF’de faşist saldırı...

“Faşizme karşı omuz omuza!”

30 Mayıs günü Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde sınavına giren bir Kürt öğrenci faşistlerin satırlı saldırısına uğradı. Ağır yaralanan öğrenci Ankara Numune Hastanesine kaldırıldı. Saldırının ardından faşistlere müdahale eden devrimci-demokrat öğrenciler ise polisin saldırısına uğradılar, 3 kişi gözaltına alındı. Saldırının ardından üniversitenin etrafına çok sayıda çevik kuvvet yığınağı yapıldı.

Faşistlerin polis koruması altında okuldan çıkarılmasının ardından DTCF’li öğrenciler okuldan toplu çıkış yaptılar. Fakülte önünde bekleyen diğer öğrencilerle birleşen DTCF’liler, alkış ve sloganlarla Yüksel Caddesi’ne yürüdüler.

300’ü aşkın öğrenci “Dil-Tarih faşizme mezar olacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları eşliğinde Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, okulda yaşanan faşist saldırı lanetlendi ve bu saldırıya karşı omuz omuza mücadele çağrısı yapıldı.

Ekim Gençliği/Ankara


İÜ’de baskılara karşı eylemler sürüyor

15 Mayıs günü ÖGB’ler eski İÜ öğrencisi olan ve diplomasını almaya gelen bir kadına saldırmış, bu saldırıya müdahale eden öğrencileri de küfürler eşliğinde dövmüştü. Bu saldırının ardından öğrenciler fakülte dekanını bahçeye çağırarak açıklama yapmasını istemişlerdi. Edebiyat Fakültesi bahçesine gelen dekan yardımcısı, taleplerimizi dilekçe ile bildirmemizi istemişti.

24 Mayıs günü İÜ’de, ÖGB terörünü teşhir eden bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasının ardından eylem yaklaşık bir saat daha devam etti. Basın açıklamasından sonra, ÖGB’ler hala okulda bulundukları ve dekan sözünü tutmadığı için dekanlık koridoruna sloganlarla yürüdük. Dekanlık odası önünde yarım saat oturduk. Yanımıza gelmeye cesaret edemeyen dekan, bize 28 Mayıs günü için randevu verdi.

Daha sonra öğrencilere küfürler eşiliğinde dayak atan ÖGB’lerin merkez kampüste görevlendirildiğini kitleye duyurduk. ÖGB’leri üniversiteden kovmak için merkez kampüse doğru yürüyüşe geçtik. Önce İktisat Fakültesi ek binasına gittik. ÖGB’nin engellemeye çalışması üzerine “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganıyla içeri girdik. Öğrencilere ÖGB terörünü teşhir ettik ve merkez kampüs yan kapıya doğru yürüyüşe geçtik.

Kitlenin merkez kampüse yürümesi üzerine, iki gün önce öğrencileri döven ÖGB’ler kampüsten uzaklaştırılmıştı. 20-25 kişiyle yan kapıyı kapatan ÖGB ve sivil polislere yaptıklarının hesabının soracağımızı söyleyerek İletişim Fakültesi’ne doğru döndük. İletişim Fakültesi bahçesinde olayı teşhir eden konuşmalar yaptık. Bahçede bulunan tüm öğrenciler alkışlayarak bize destek verdiler. Son olarak Fen Fakültesi’ne doğru yürüdük. ÖGB’lerin tüm kapıları kapatması üzerine sloganlarımızla kapıyı zorlayarak içeri girdik.

28 Mayıs günü İÜ Edebiyat Fakültesi bahçesi ve kantininde konuşmalar yaparak dekanlığa çıktık. Dekan yardımcısı yanımıza gelerek; dekanlığın önünde bekleyemeyeceğimizi, bunun yasadışı olduğunu söyledi. Bizler ise buranın kendi üniversitemiz olduğunu dile getirerek hiçbir yere ayrılmayacağımızı açıkladık. Ardından 5 arkadaşımız dekanın yanına giderek baskıcı uygulamalardan rahatsız olduğumuzu dile getirdi. Dekan, hiçbir yetkisinin olmadığını, kendisinin bu konuyla ilgilenmediğini ve bizlerin de ilgilenmemesi gerektiğini söyledi.

Dekanla görüşmenin ardından bundan sonrası için ne yapacağımızı konuştuk. Fakülteler arası geçiş yasağına ve dayakçı özel güvenliklere karşı imza kampanyasını sürdürmeye karar verdik.

Dört gündür stant açarak yaklaşık bin imza topladık. 6 Haziran gününe kadar imza toplamayı sürdüreceğiz. Ayrıca 29 Mayıs günü kantin girişine dövizler ve devrimci tutsaklardan gelen karikatürlerle pano yaptık. Kampanyamızı 6 Haziran günü rektörlüğe yapacağımız yürüyüşle bitireceğiz.

İÜ Edebiyat Fakültesi/ Ekim Gençliği