1 Haziran 2007 Sayı: 2007/21(21)

  Kızıl Bayrak'tan
   Seçim aldatmacasına, gerici-saldırgan politikalara karşı devrimci sınıf mücadelesi!
  Ordu savaş çığırtkanlığı ile düzen içi çatışmada yol almaya çalışıyor!
Komünistler seçimlere sınıfının bağımsız devrimci adayları ile katılıyor!
Düzen cephesi, “üçüncü cephe” ve devrim cephesi
Çamurdan“orta direk/sınıf” ve siyaseti üzerine... Yüksel Akkaya
Ülkeyi sınırsızca ABD emperyalizminin kullanımına açanların ikiyüzlülüğü
  Mitinglerde kadın rengi!
  İşçi-emekçi hareketinden.
  Sendikal anlayış tartışmaları ve Birleşik Metal seçimleri üzerine
  Seçimler, sol hareket ve devrimci sınıf çizgisi
  BDSP’nin seçim çalışmalarından.
  “Öğrenci Sömürü Sınavı Kaldırılsın!”
  Sendikal hakları için işten atılan ve direnişe geçen Esen Plastik işçilerine…
  Gençlik hareketinden...
  Dünya işçi-emekçi hareketinden...
  Seçimler ve devrimci yurtsever tavır / II - M. Can Yüce
  Sermayenin seçim oyununu bozalım
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Güne yüklenip geleceği kazanacağız!

İzmir’de Öğrenci Sömürü Sınavı’na karşı 10 Haziran’da bir eylem örgütlenecek. Liseli gençlik çalışmamızla ve ÖSS karşıtı eylemlerle ilgili değerlendirme yapmadan önce Ocak 2006 tarihli bir değerlendirmemizden şu cümleleri hatırlamak istiyoruz:

“Bugün toplumsal muhalefet içerisinde liseli gençliğin tuttuğu yerin son derece dar olmasının nedeni liseli gençlerin duyarsızlığı değildir. Evet, verili durumda duyarsız olduğu bir gerçektir. Ancak bir diğer gerçek, bu duyarsızlığın hızla kırılabileceği kesimlerin başında liseli gençliğin geldiğidir. Zira liseli gençlik bir dizi sorunla dolaysız bir biçimde ve oldukça erken bir dönemde tanışmanın yarattığı doğal bir açıklığa sahiptir. Onun verili duyarsızlığının gerisinde, bu duyarsızlığı kırma noktasında politik müdahalelerin eksikliği yatmaktadır.”

Politik müdahalenin eksikliği bugün liseli gençliği apolitizmden çıkaramamaktadır. Liseli gençliğin örgütsüzlük tablosu bu olguyla birleşince, liseli gençliğin toplumsal muhalefetteki yerinin sınırlı olduğu görülmektedir. Liseli gençliği apolitizmden kurtarmak için sadece liseli gençliğin apolitik unsurlarına yönelmek değil, kapsamlı bir genel politik faaliyet örebilmek gerekmektedir. Biz de İzmir Liselilerin Sesi olarak, bulunduğumuz ve seslendiğimiz liselerde politik bir faaliyet örebilmek amacıyla bir dizi adım attık. Gerek “Savaşa değil, eğitime bütçe!” kampanyası, gerekse 1 Mayıs sürecinde ve şu sıralar yürüttüğümüz ÖSS kampanyasıyla sesimizi liseli gençliğe duyurmaya çalışıyoruz. Bazı eksikliklerden kaynaklı arzuldağımız düzeyde bir politik faaliyet örgütleyememiş olsak da, yaz dönemi boyunca, özellikle seçim döneminde yer alacağımız çalışmalardan kazanacağımız deneyim ve birikimler ışığında önümüzdeki döneme daha güçlü gireceğiz.

İzmir Liseli Gençlik Platformu’na doğru

Halihazırda liseli gençliğin geniş kesimlerini çatısı altında toplamayı hedefleyen, en geniş liseli gençlik kesimine seslenen ve bu alanlara dönük politikalar üreten platformlarımız mevcut örgütsüzlük tablosunu aşmada önemli araçlardan birisidir. İzmir’de de ihtiyaç duyulan platformumuza doğru somut adımlar atmaya başladık. İzmir’de 10 Haziran’da yapılacak “ÖSS duvarını yıkalım!” başlıklı kitlesel basın açıklaması platform girişim çalışmalarımızın somut bir yansıması olacaktır. Basın açıklaması öncesinde yapılacak çalışmalar ise bunu besleyecektir. Katılımcıların kendi pankartlarıyla katılacakları bu eylemliliğe biz de İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi pankartıyla katılacağız.

ÖSS eylemlilikleri üzerine

İzmir’de iki haftaya yayılan süreç boyunca, İstanbul’da süren ÖSS tartışmaları ve miting kararı üzerinden tartışmalar yapıldı ve İzmir’de de ÖSS karşıtı bir eylemlilik süreci başlatıldı. ÖSS’ye üç hafta kala dar bir bileşenin katılımcısı ve örgütleyicisi olduğu eylemlilik, İzmir yerelinin özgül koşullarında ilk elden bir yürüyüş, ardından kitlesel basın açıklaması ve daha sonra sokak şenliği olarak planlandı. Önümüzdeki süreçlerde liseli gençliğin taleplerini ve mücadelesini yükseltecek bir miting, etkinlik vb. örgütlenmesi kararlaştırıldı.

İstanbul ve İzmir’de liseli gençliği yönelik çalışmaların sürdürülmesi, liselilerin talepleri etrafında bir miting örgütlemeyi hedeflemeleri, bir basın açıklaması düzenlemeleri önemli bir adımdır. İstanbul’da başlatılan bu sürecin İzmir’e de taşınmış olması yetmemelidir. Bu süreç taşralara doğru yaygınlaştırılmalıdır.

Sonuç olarak

Önümüzde örgütleyeceğimiz ÖSS karşıtı bir basın açıklaması durmaktadır. Biz liseli güçlere düşen, bu basın açıklamasıyla başlatılan süreç boyunca liseli gençliğin mücadelesini büyütmektir. Ayrıca yaklaşmakta olan bir seçim süreci var. Liseliler olarak seçim sürecinin yarattığı politik atmosferde dahil olacağımız çalışmalar içerisinde bizlere düşen bir başka görev de liseli gençliği düzenin oyunlarına karşı devrimin ve sosyalizmin tarafı yapmak ve bu süreci kendi çalışmamız açısından bir avantaja dönüştürmektir.

Güne yüklenerek geleceği kazanmak için önümüzde uzun soluklu bir çalışma dönemi durmaktadır ve bizler bunun bilinciyle geleceği kazanacağız!

Liselilerin Sesi/İzmir


 

İLGP’nin şenlik faaliyetlerinden...

“Öğrenci Sömürü Sınavı Kaldırılsın!”

İzmir: “10 Haziran’da alanlara!”

Ticari eğitimin yansıması olan ÖSS, liselilere sahte gelecek umutları aşılamanın aracı haline gelmiş bulunmaktadır. Fırsat eşitsizliğinin en somut hali olan ÖSS ile işçi ve emekçi çocuklarına üniversitelerin kapıları kapatılıyor.

Tüm bu sorunlara karşı İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi olarak mücadeleyi yükseltmeye çalışıyoruz. İzmir’de örgütleyicileri arasında olduğumuz “Öğrenci Sömürü Sınavı”na karşı “ÖSS Duvarını Yıkalım!” şiarlı kitlesel basın açıklamasına hazırlanıyoruz. 10 Haziran Pazar günü saat 15.00’te Gümrük Telekom binasının yanından başlayacak olan yürüyüşün ardından Sümerbank önünde ÖSS’nin sınıfsal, ulusal ve cinsel planda yaptığı elemeler üzerine konuşmalar yapacağız. Eylemimizi Yenikapı Tiyatro Topluluğu’nun sergileyeceği oyun ve davul-zurna ile sokak şenliği şeklinde sürdürmeyi planlıyoruz.

İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi olarak tüm gücümüzle basın açıklamasına hazırlanıyoruz. Bu kapsamda Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nde gerçekleştirdiğimiz toplantı sonrası ÖSS’ye karşı bir imza kampanyası başlatacağız. Haftasonu dershanelerin yoğun olduğu merkezi yerlerde Liselilerin Sesi’nin satışını gerçekleştireceğiz. İmza standlarımızda basın açıklamasına çağrı yapacağız, davetiyelerimizi dağıtacağız. Bu süreçte çeşitli materyallerle her lisenin özgünlüğünde araçlar belirleyip kullanacağız.

İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi


İLGP: Şenlik çalışmalarımız engellenemez!

3 Haziran günü gerçekleştireceğimiz “Öğrenci Sömürü Sınavı Kaldırılsın!” şenliğinin çalışmalarına devam ediyoruz.

28 Mayıs günü Avcılar’da açtığımız standa zabıtalar müdahale ederek kaldırmak istedi. Saldırıya rağmen standımızı açık tuttuk. Ajitasyon konuşmaları yaparak, materyallerimizle kampanyamızı ve şenliğimizi liselilere anlatmaya devam ettik. Bugüne kadar kararlılıkla ve kesintisiz olarak sürdürdüğümüz çalışmamızı tüm engellemelere rağmen devam ettireceğiz.

İLGP


Anadolu Yakası: “ÖSS’ye Hayır Şenliği’nde buluşuyoruz!”

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak referandumlarla başlattığımız ÖSS karşıtı kampanyamıza imzalarla devam ediyoruz. Bu kampanyanın bir parçası olarak 3 Haziran günü “Öğrenci Sömürü Sınavına Hayır!” şenliği çalışmalarımız sürüyor.

Bu kampanyayla birlikte birçok liseliye ulaştık. Onlara ÖSS’nin geleceksizlik ve eşitsizlik demek olduğunu anlattık. Eğitim sisteminin gençleri nasıl uyuşturduğunu ve bizlerin düşünmesinden dahi korkulduğunu anlattık.

Çalışmalarımızın bir parçası olarak 27 Mayıs günü Taksim’de imza stantı açtık ve Liselilerin Sesi satışı yaptık. Tünel’de açılan imza standımızın yanısıra İstiklal Caddesi’nde de imza topladık ve Liselilerin Sesi’ni birçok liseliye ulaştırdık. Dergi satışı ile birlikte yaptığımız ajitasyon konuşmaları ilgiyle karşılandı. Bir kısım liseli bu konuşmalardan sonra dergimizi okumak istediklerini dile getirdiler.

27 Mayıs günü Kadıköy dershaneler sokağı ve Kadıköy’ün değişik bölgelerinde de bir saat boyunca Liselilerin Sesi dergisinin satışını gerçekleştirdik. Satış sırasında 3 Haziran’daki şenliğimize ve ÖSS mitingine çağrı yaptık. Satışta dersaneli ve liseli arkadaşla konuştuk ve şenlik çağrımızı birçok liseliye ulaştırdık. Kartal’ı şenliğimizin afişleriyle donattık.

Etkinlik çalışmaları kapsamında Gülsuyu’nda da yaygın afişleme çalışması yapıldı. Afiş çalışması öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı. Anadolu Yakası İLGP olarak şenlik hazırlıklarımızı günden güne büyüterek sürdürüyoruz.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu


Esenyurt’ta İLGP’nin şenlik çalışması

ÖSS’ye, paralı eğitime, geleceksizliğe karşı başlattığımız ÖSS kampanyamıza şenlik çağrısı ve imza standlarıyla devam ediyoruz.

Esenyurt İLGP olarak 26 Mayıs günü şenlik için çıkardığımız afişleri kullanmaya başladık. Kuruçeşme, Kıraç ve Esenyurt çevresine afiş yaparken öğrencilerle ve emekçi ailelerle sohbet etme imkanı yakaladık.

Yanısıra imza kampanyamız devam ediyor. Kampanya çerçevesinde 23 Mayıs günü Avcılar’da stand açtık. Standa ilgi oldukça yoğun oldu. Özellikle lise ve üniversite öğrencilerini şenliğimize davet ettik. Standımızda imza topladık, şenliğe çağrı ilanlarımızı dağıttık. Liselilerin Sesi’ni gençlere ulaştırdık.

Esenyurt’un emekçi mahallelerinde ve liselerde şenlik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kafeleri dolaşıp afişlerimizi asıyoruz. Bilet satışı gerçekleştiriyoruz. Okullarda Liselilerin Sesi’ni kullanmaya devam ediyoruz. Şimdiye kadar 40 dergi kullandık.

Esenyurt/İLGP


Sefaköy İLGP çalışmalarından

ÖSS’ye karşı başlattığımız imza kampanyasını devam ettiriyoruz. 24 Mayıs’ta Sefaköy’de, 25 Mayıs’ta İnönü Mahallesi’nde, 26 Mayıs’ta Bakırköy’de standlarımızı açtık.

28 Mayıs günü yine imza topladık ve şenliği katılma çağırısı yaptık. Önce Sefaköy’de sabah bir okulun girişinde imza toplamak istedik. Bu mümkün olmayınca duraklarda bekleyen ve okula giden öğrencilerden imza aldık. Ardından Bakırköy’de elden imza topladık, el ilanı dağıttık ve Liselilerin Sesi’nin satışını gerçekleştirdik.

Standlarımızı şenlik afişlerimizle ve dövizlerimizle süsledik. Onlarca liseli ve aileleri ile sohbetler gerçekleştirdik. Özellikle ailelerin paralı eğitime karşı attığı imzalar ve gerçekleştirdiğimiz sohbetler anlamlıydı.

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız afişler faşistler tarafından kapatılmıştı. Bu nedenle 29 Mayıs günü Sefaköy’ü bir kez daha afişlerimizle süsledik. Yanısıra liseli arkadaşlarımızla bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya ilk kez gelen liselilere İLGP’nin amaçlarını anlattık. ÖSS’ye bakışımızı, şenlik çalışmalarımızı, şenliğin programını ve neden böyle bir şenlik yapmayı düşündüğümüzü ifade ettik. Arkadaşların da tartışmalara katılmasıyla birlikte verimli bir toplantı oldu.

Sefaköy/İLGP


GOP İLGP şenliğe hazırlanıyor!

Gaziosmanpaşa İLGP olarak “Öğrenci Sömürü Sınavına Hayır!” şenliği çerçevesinde hazırlıklarımızı hızlandırmış bulunuyoruz. Şenliğin amacını ve çağrısını en geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyoruz.

23 Mayıs günü şenlik tanıtımı için çıkartılan el ilanlarını Gazi Mahallesi’ndeki Şair Abay Lisesi önünde dağıttık. Dağıtım kısa sürmesine rağmen liselilerin ilgisini çekti. 24 Mayıs günü ise Gaziosmanpaşa Meydanı’nda ÖSS karşıtı imza kampanyası için stand açtık. Standda imza toplarken bir yandan da şenlik ilanlarını dağıtarak çağrı yaptık. Faaliyetimiz birçok liseli tarafından ilgi gördü. Liseliler şenliğe katılmak istedikleri belirttiler. Liselilerin yanı sıra aileler de şenlik ve imza kampanyasına ilgi gösterdiler. Çocuklarının da bu tarz etkinliklere katılmalarını istediklerini söylediler. Çalışmalarımızdan dolayı bize teşekkür ettiler.

25 Mayıs günü de şenlik afişleri kullanmaya başladık. Gazi Mahallesi ve Alibeyköy çevresine yaygın afiş yaptık. Afişlerimiz ilgiyle karşılandı.

Gaziosmanpaşa İLGP


İLGP’nin şenlik faaliyetini Bakırköy’e taşıdık

İLGP’nin gerçekleştireceği Öğrenci Sömürü Sınavı Kaldırılsın Şenliği’nin tanıtım ve propoganda çalışmalarına üniversiteli güçler olarak destek sunuyoruz. 24 Mayıs günü Liselilerin Sesi’ni, şenliğe çağrı yapan el ilanlarını, davetiyeleri ve Meslek Liselilerin Sesi’ni Bakırköy’de kitlelere ulaştırdık.

Kendi olanaksızlıklarımızdan kaynaklı stand açamamış ve imza toplayamamış olmamıza rağmen hedefli bir şekilde kullandığımız materyallerimizle Bakırköy’deki liselilere ulaşmış olduk. Meslek liselilerden imam hatiplilere kadar çok geniş bir bileşenle -yaklaşık 750 kişi- ÖSS’yi tartışma ve kampanyamızı anlatabilme olanağı bulduk.

Liselilerin yoğun ilgisini çeken faaliyetimiz sırasında birçok kişi fazladan el ilanı isteyerek okulunda dağıtabileceğini söyledi. Özellikle imam hatip öğrencisi olduğunu söyleyen ve bir tarikat dershanesine giden bir gençle yaptığımız sohbet oldukça anlamlıydı ve etraftaki bir dizi liselinin ilgisini çekti.

İstanbul Ekim Gençliği