13 Nisan 2007 Sayı: 2007/14(14)

  Kızıl Bayrak'tan
   Burjuva gericiliği Kürt halkına düşmanlıkta sınır tanımıyor...
Şovenist kudurganlığa karşı Kürt halkıyla omuz omuza!
  Ordu-hükümet çatışması sertleşirken düzenin ipliği de pazara çıkıyor!
14 Nisan mitingi sadece cumhurbaşkanlığı için mi?
1 Mayıs çalışmalarından...
1 Mayıs 2007’yi kaybetmek herşeyi kaybetmek gibidir!.. - Yüksel Akkaya
 DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir ile 1 Mayıs üzerine konuştuk…
  Tekstilde ihanet sözleşmesine geçit vermeyelim!
  “Büyüyen ekonomi” canımız ve kanımız
üzerinde yükseliyor!
  “Sözleşmeli köle olmayacağız!”
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - H. Fırat
  Gençlik hareketinden...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Türk ordusu bir kez daha Afganistan’daki işgal güçlerinin komutasını üstlendi!
  Siyonistlerin derdi barış değil yeni
toprak ilhakları!
  Dünyadan...
  GOP’ta cezalandırma!
  ÖSS’ye, paralı eğitime ve geleceksizliğe karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız!
  Bültenlerden...
  Ömer, Ramazan, Erdoğan ve Mehmet’in hikayesi
  13-14 Nisan’da gerçekleşecek “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” sempozyumuna çağrı!
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

13-14 Nisan’da gerçekleşecek “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” sempozyumuna çağrı!

“GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” sempozyumu bileşenleri 7 Nisan günü İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenlediler. 13-14 Nisan’daki sempozyuma çağrı ve bilgilendirme yaptılar. 

İlk sözü sempozyum bileşenleri adına YTÜ Mimarlık öğrencisi ve Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Gençlik Komisyonu’ndan Burçin Kuz aldı. Kuz yaptığı açıklamada, son yıllarda hayatın birçok alanında kendini gösteren değişimlerin meslek ve mesleki eğitim alanında da ciddi dönüşümlere sebep olduğunu belirterek, bu alanların özel bir biçimde piyasanın ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirildiğini söyledi. Yakın zamanda çıkarılan “Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu”na dikkat çekerek, “Saldırı bütünlüklü ve çok boyutlu bir kapsama sahip olmasına karşın, her alanda karşımıza, benzer şekilde, somutta ünvansız diplomalar, stajlar, kurullar, sınavlar, yeterlilik belgesi, zorunlu çıraklık olarak çıkmaktadır” dedi.

Açıklamada saldırının, mühendislik/mimarlık alanında yetkin mühendislik, eğitim alanında sözleşmeli öğretmenlik ve formasyon sorunu, tıp alanında aile hekimliği uygulaması, hukuk alanında ücretli avukatlık şeklinde ortaya çıkmış olmasına rağmen, bunların aslında bir bütünün parçaları olduğu belirtildi. “Kapitalizmin yapısal krizleri dönüşüm adı verilen bu saldırı dalgası ile giderilmeye çalışılırken, kapalı kapılar ardında geleceğimiz bu dönüşümler eliyle kapitalizmin sahte tanrılarına kurban edilmek istenmektedir. Aynı kaynaktan, farklı alanların kendi özgünlüklerine uygun biçimde paketlenen bu dönüşüm güzellemesinde temel amaç piyasanın yeni ihtiyaçlarına göre yeni meslek tanımlamasını yaratabilmektir” vurgusu yapıldı.

Yaşanan mesleki dönüşüm saldırılarına karşı örgütlü bir karşı koyuş yaratılması ihtiyacı ile sempozyum çalışmasının başlatıldığı dile getirildi. “Önümüzde bu çalışmaları, gençliğin gelecek sorununun etkili bir biçimde tartışıldığı bir kürsü haline getirebilmenin gerekliliği durmaktadır. Bu yönde yaşanan dönüşümlerin kapsamı sempozyumu aşarak gelecek sorununa sahip çıkan tüm kurumların ve kişilerin ortaklaştığı bir mücadele döneminin başlangıç adımına dönüştürülmelidir” denildi.

Açıklama mücadele çağrısı ile son buldu: “Çağrımızı buradan tekrar ediyoruz! Geleceğine sahip çıkan, mesleki dönüşümlere, işsizlik saldırısına hayır diyen herkes bu sempozyumun bir bileşeni olmalı ve sempozyumun ortaya çıkaracağı sonuçların yaygınlaşması için çaba harcamalıdır!” denildi.

Ardından Çağdaş Hukukçular Derneği temsilcisi Güçlü Sevimli de sempozyumu destekleyen kurumlar adına bir konuşma yaptı. Sempozyumu oldukça anlamlı buldukları için destekçi olduklarını belirten Sevimli, yaklaşık birbuçuk hafta önce destek imzası için açılan metni ve destekçileri kamuoyuna duyurdu.

Basın toplantısının ardından yine İHD’de Sempozyum Hazırlık Toplantıları’nın 6.’sı gerçekleştirildi. Hazırlık toplantısında sempozyumda tartışmaya açılması istenen tebliğlerin başlıkları belirlendi, içerikleri tartışıldı. Karar deklarasyonu oldukça uzun süren tartışmaların sonucunda 3 ana tebliğ başlığı üzerinde ortaklaşıldı. Tartışmalar sonucunda, AB ve GATS sürecinde mesleki dönüşümler, bu dönüşümlerin iktisadi arka planının tanımlanması ve güncel uygulamalarının, hem genel hem de alanlara özgü bir biçimde tarif edilmesi, saldırılara karşı birleşik mücadelenin önemi vurgulandı. İkinci bir başlık olarak mesleki örgütlenmelerin bugün içinde bulunduğu durum, misyon kaybı vb. olarak belirlendi. Üçüncü tebliğin ise, sempozyumu örgütleyen bileşenin sonrasında da birleşiklik zeminini muhafaza etme ve söz konusu gündemlere ilişkin ortak bir mücadele hattında yol yürüme iradesinin somutlandığı, ileriki sürecin tartışılacağı toplantının sempozyumda deklare edilmesi kararı alındı. Sempozyum öncesi son toplantı 11 Nisan a günü gerçekleştirilecek.

Av. Güçlü Sevimli tarafından okunan imza metni şöyle:

“Mesleki yeterlilik, yetkinlik, uzmanlık, stajyerlik... Hepimizin özellikle son dönemde sıkça duyduğu kavramlar. Tartışmaları uzun dönemlere dayansa da, meslek alanlarının yeniden düzenlenmesi kapsamında hayatımıza giren bu kavramlar; mühendislik, mimarlık, hukuk, eğitim, tıp gibi pek çok alanda somut adımlar atılmasıyla, öğrencileri daha bugünden gelecekleri konusunda karamsarlığa itiyor.

Her meslek alanında değişik biçimlerde ortaya çıksa da, özü itibariyle aynı olan bu uygulamalar karşımıza ünvansız diplomalar, değişen sürelerde stajlar, mesleğe kabul kurulları, mesleğe kabul sınavları vb. olarak çıkıyor. Üniversite eğitiminin yetersizliği, meslek içinde karşılaşılan sorunlar sebep olarak gösterilse de, bu eş zamanlı dönüşümlerin gerisinde farklı bir amaç olduğu açık.

‘95 yılında imzalanmış GATS anlaşmasının koşulları gereği ve AB uyum sürecinde, mesleklerin yeniden yapılandırılması çerçevesinde, bazı düzenlemelerin yapılması dayatılırken, dönüp meclisten çıkan kararlara, bu kararların altyapısını oluşturan yönetmeliklere baktığımızda, bu yolda hızlı adımların atıldığını görüyoruz.

Ortak sorunların birlikte mücadele etmeyi gerektirdiği açık. Bizler, sorunları tartışabilmek ve birlikte çözüm üretebilmek için bir araya gelmenin önemli olduğuna inanıyoruz. Bu yönde, 13-14 Nisan tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye” konulu sempozyumu anlamlı buluyor, atılan adımı destekliyoruz!”


İmza metnine bugüne kadar destek sunan kişi ve kurumlar:


Akademisyenler:

Özgür Müftüoğlu (Marmara), Bülent Tanju (YTÜ), Zafer Akdemir (YTÜ), Fulya Ozsel Akipek (YTÜ), Tolga Akbulut (YTÜ), Bülent Tarım (YTÜ), Işık Aydemir (YTÜ), Ebru Şahin (YTÜ), Ercan Koç (YTÜ), Elif Örnek (YTÜ), Oya Akın (YTÜ), Erhan Kurtarır (YTÜ), Emrah Altınok (YTÜ), Özer Karakayacı (YTÜ), Ali Kılıç (YTÜ), Mehmet Gür (YTÜ), Eyüp Akaryıldız (YTÜ), Müge Akad (YTÜ), Ahu Karasulu (YTÜ), Murat Donduran (YTÜ), Erdal Eyüpoğlu (GSÜ), Murat Cemal Yalçıntan (MSGSÜ), Toktamış Ateş (İÜ), Ülker Yükselbaba (İÜ), Birsen Ors (İÜ), C. Burcu Kartal (İÜ), Dursun Arıkboğa (İÜ), Ali Kemal Sayın (İÜ), Tekin Akgeyik (İÜ), Gizem Bilgin (İÜ), A. Emre Ateş (İÜ), Burcu Sunar (İÜ), Semiha Arayıcı (İÜ), Nükhet Sivri (İÜ), Kadir Karadoğan (İÜ), Rıfat Okçabol (BÜ), Fatma Gök (BÜ), Ünal Anıl Doğan (İTÜ), Cem Terzi (Dokuz Eylül Üniversitesi), Nergis Doğan (İÜ), Sevgi Türkan (İTÜ), Zerrin Yılmaz (İTÜ), Turgay Kerem (İTÜ), Gülçin P. Gökmen (İTÜ), Nezih Ayıran (İTÜ), Ülger Bulut (İTÜ), Onur Sönmez (İTÜ), Şebnem Kuloğlu (İTÜ)


Sendikalar, Demokratik Kitle Örgütleri

Eğitim Sen 6 No’lu Şube, Eğitim Sen 7 No'lu Şube, Disk Genel-İş Sendikası 3 No'lu Bölge Başkanlığı, Tüm Bel-Sen 3 No'lu şube, Tüm Bel-Sen 4 No'lu şube, Dev- Sağlık İş Sendikası, Sağlık Emekçileri Sendikası, Tarım Orkam-Sen İstanbul Şubesi, Bes 1 No'lu Şube


Mesleki Örgütlenmeler-Kulüp ve Topluluklar

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Çağdaş Genç Avukatlar, Tıp Öğrencileri Komisyonu, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Öğrenci Komisyonu, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Öğrenci Komisyonu, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Öğrenci Komisyonu, İÜ ÖKM Sinema Kulübü, Toplumcu Mühendislik-Mimarlık öğrencileri, Mühendislik, Mimarlık ve Planlamada +İvme Dergisi, Emek Hareketinden Mühendis ve Mimarlar, İTÜ Yetkin Mühendislik Karşıtları, İÜ ÖKM Müzik Kulübü, İÜ Öğrenci Derneği Girişimi


Siyasal Gençlik Grupları

Devrimci Proleter Gençlik, Devrimci Sosyalist Gençlik, EHP Gençliği, Ekim Gençliği, Emek Gençliği, İstanbul Gençlik Derneği, Yeni Demokrat Gençlik

Kızıl Bayrak/İstanbul