13 Nisan 2007 Sayı: 2007/14(14)

  Kızıl Bayrak'tan
   Burjuva gericiliği Kürt halkına düşmanlıkta sınır tanımıyor...
Şovenist kudurganlığa karşı Kürt halkıyla omuz omuza!
  Ordu-hükümet çatışması sertleşirken düzenin ipliği de pazara çıkıyor!
14 Nisan mitingi sadece cumhurbaşkanlığı için mi?
1 Mayıs çalışmalarından...
1 Mayıs 2007’yi kaybetmek herşeyi kaybetmek gibidir!.. - Yüksel Akkaya
 DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir ile 1 Mayıs üzerine konuştuk…
  Tekstilde ihanet sözleşmesine geçit vermeyelim!
  “Büyüyen ekonomi” canımız ve kanımız
üzerinde yükseliyor!
  “Sözleşmeli köle olmayacağız!”
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - H. Fırat
  Gençlik hareketinden...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Türk ordusu bir kez daha Afganistan’daki işgal güçlerinin komutasını üstlendi!
  Siyonistlerin derdi barış değil yeni
toprak ilhakları!
  Dünyadan...
  GOP’ta cezalandırma!
  ÖSS’ye, paralı eğitime ve geleceksizliğe karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız!
  Bültenlerden...
  Ömer, Ramazan, Erdoğan ve Mehmet’in hikayesi
  13-14 Nisan’da gerçekleşecek “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” sempozyumuna çağrı!
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Dünyadan...

Hamburg’da Paskalya yürüyüşü

Almanya’da Paskalya Yortusu vesilesiyle düzenlenen geleneksel Barış Yürüyüşleri’nde bu yıl Almanya’nın yurtdışındaki askeri misyonları ve silahlanma faaliyetleri gündeme getirilerek protesto edildi.

Hamburg Formu tarafından düzenlenen Paskalya Yürüyüşü’ne çeşitli Alman derneklerinin yanısıra Sol-Parti, DKP, Kürt Halk  Evi, ATIK, Aveg-Kon ve BİR-KAR katıldı. Yürüyüş Altona’da Barış Kilisesi’nin önünden kitlenin toplanmasıyla  başladı. Burada yapılan konuşmalarda başta ABD emperyalizmi olmak üzere tüm emperyalist güçlerin Irak ve Afganistan’da gerçekleştirdikleri işgal ile İran’a yönelik emperyalist kuşatma ve tehdit protesto edildi. Almanya’nın yurtdışına asker göndermesi eleştirildi.

Yürüyüş boyunca kitle emperyalizmi teşhir eden sloganlar attı. İki kilometre kadar yürüdükten sonra miting toplanma yerine ulaşıldı. Burada günün anlam ve önemi üzerine yapılan konuşmaların ardından miting sona erdi. Eyleme yaklaşık 1500 kişi katıldı.

Bir-Kar/Hamburg


Arjantin’de öğretmenlerin eylemleri

Arjantin’de 4 Nisan günü ülkenin birçok yerinde öğretmenler maaşlarının yükseltilmesi için yürüyüşler yaptılar, işi bıraktılar. Arjantin’deki enflasyonun iki yıldır iki rakamlı seyrettiğini söyleyen öğretmenler kendilerine verilen %10’luk zammı reddediyorlar. Kolluk güçleri birçok kentte eylem yapan öğretmenlere vahşice saldırdı. Birçok öğretmen polisin kullandığı plastik mermiler sonucu yaralandı. Öğretmenler sendikası polisin bu tutumunu protesto etmek için Pazartesi günü (9 Nisan) öğretmenleri ülke genelinde bir günlüğüne greve çağırdı.


Amerika’da kömür madenlerinde grev

Amerika’da üç ayrı kömür madeninde çalışan 1.250 madenci 4 Nisan’dan beri grevde. Bu Amerika’da 1994’ten bu yana madenlerde gerçekleşen en büyük grev. Madenciler bu grevleriyle her üç ocak için yeni bir toplu iş sözleşmesi talep ediyorlar. Pennsylvania ve Illinois’ta Foundation Coal Holding’e ait bu ocaklarda yılda 15.4 ton kömür madeni çıkarılıyor.

Peru’da bakır işçileri süresiz grevde

La Oroya kentindeki Doe Run Metalurji fabrikasında çalışan 1.700 işçi 2 Nisan’da süresiz greve gitti. Grev işletmeyi felce uğrattı. İşçiler bakır kurşun çinko ve altın ürettikleri işletmenin elde ettiği kardan daha fazla pay istiyorlar. Doe Run Co. Kuzey Amerika’nın en büyük kurşun üreten işletmesi durumunda.


Vietnam’da son 3 ayda 43 grev

Vietnam’da 2007’nin ilk üç ayında resmi rakamlara göre 43 grev gerçekleşti. Greve çıkan işçiler ücretlerde artış, çalışma saatlerinin düşürülmesi, mola saatlerine uyulması ve sosyal sigorta taleplerini yükselttiler. Grevlerin gerçekleştiği 16 fabrika Japonya ve Güney Kore’ye ait.


Fransa’da Malili göçmenlerin sınır dışı edilmesine karşı protestolar

Fransa’da Bretagne bölgesindeki Montfort köyünde yürüyüşler, piknikler, konser ve protesto mektupları ile Mali’den gelen 23 sığınmacı göçmenin sınır dışı edilmesine karşı başlatılan mücadele sürüyor. Şimdiye kadar sigortalı işçi olarak çalışan 23 Malili göçmen, halen kağıtları verilmediği gibi sınır dışı edilmek isteniyor. Montfort halkı Fransız polisini, özellikle Afrika’dan gelen siyahlara karşı takındıkları sert tutumları nedeniyle eleştiriyorlar. Malili göçmenlerle dayanışma yürüyüşüne 6.500 nüfuslu köyden 1.500 kişi katıldı. 


Arjantin’de onbinler bir eğitim emekçisinin katledilmesini protesto etti

Arjantinli eğitim emekçilerinin geçen hafta ekonomik ve sosyal hakları için gerçekleştirdikleri eylemlere kolluk kuvvetleri vahşi bir şekilde saldırmış, başına gaz bombası isabet eden kimya öğretmeni Carlos Fuente Alba ağır yaralanmıştı. Eğitim emekçisi Alba’nın hayatını kaybetmesi üzerine onbinlerce emekçi hizmeti durdurarak alanlara indi.

Başkent Buenos Aires ve diğer kentlerde onbinlerce emekçinin alanlara çıkması nedeniyle ülke genelinde bütün okullar kapandı. Arjantin’in en büyük sendikasının çağrısına uyan bankalarda ve bazı resmi kurumlarda çalışan emekçiler de hizmet üretimini durdururken, kamuya bağlı toplu taşıma araçları da birkaç saat işlemedi.

Buenos Aires ve diğer kentlerde yapılan gösterilerde emekçiler, Alba’nın katillerinin yargı karşısına çıkarılması çağrısında bulundu. Emekçiler, kolluk kuvvetlerinin gözü dönmüş saldırganlığından sorumlu tuttukları eyalet valisinin derhal istifa etmesini istediler.

Seçimlere hazırlanan “solcu” başkan Nestor Kirchner ve yönetimi, ülke genelinde emekçilerde büyük öfke yaratan cinayet hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Cinayet ve caniler hakkında konuşma cesareti gösteremeyen Kirchner, böylece “solcu”luğunun sınırlarını da gözler önüne sermiş oldu.


Necef’te yüzbinler emperyalist işgale hayır dedi!

İşgale karşı çıkan Şii Araplar’ın etkili isimlerinden Mukteda El Sadr, emperyalist orduların Bağdat’a girişinin 4. yıldönümünde kitlesel eylem çağrısı yaparak, Iraklılar’ın işgali proteste etmesini istemişti.

Irak’taki sorunların ancak işgalin sona ermesiyle çözülebileceğini sık sık dile getiren Sadr’ın çağrısına yanıt veren yüzbinlerce Iraklı, Necef yakınlarındaki Kufe’de toplandı. Otobüs ve kamyonlarla eylem alanına gelen kitle, Irak bayraklarıyla donatılan yüzbinlerce kişilik bir yürüyüş kolu oluşturarak Necef’e hareket etti.

Eyleme davet edilen Sünni din adamları da gösterinin ön saflarında yer aldı. Sünni Irak İslam Partisi (IİP), Basra’dan üyelerini Necef’e seferber ederek eyleme katıldı. İşgali reddetmek için Necef’e geldiklerini belirten IİP yetkilisi Abdülkadir Daim, “Gösteri Irak birliği ve işgalin bitmesi için dostça bir mesajdır” diye konuştu. Bu arada bazı Iraklı askerlerin de üniformalarıyla gösteriye katıldığı gözlendi.

“Evet, evet, Irak’a evet!”, “Evet, evet, Mukteda’ya evet!”, “İşgalciler çekip gitsin!” yazılı bildiriler dağıtan göstericiler, “Sünni ve Şii kardeşler, bu ülke satılamaz!”, “ABD’ye ölüm!”, “Bush’a ölüm!” yazılı pankartlar taşıdılar. Coşkulu olduğu gözlenen kitle, “Hayır, hayır, Amerika’ya hayır, özgürlüğe evet!”, “Kahrolsun ABD!”, “Kahrolsun Bush!” sloganları attı.

İşgal karşıtları Amerikan bayraklarını ateşe verirken, gösteri alanının zeminine de çiğnenmesi için yüzlerce ABD ve İsrail bayrağı serildi.

Gösteriye katılan Sadr hareketine yakın milletvekillerinden Felah Hasan Şansil, “Bu kalabalık, işgalciyi istemediğini göstermek için burada toplandı” derken, Nasır Er Rubai de “Dört yıllık işgal bize sadece kan ve gözyaşı getirdi; gıda ve su değil...” diye konuştu.

İşgal ordularıyla Iraklı devşirme askerlerin iki ay önce başlattığı kapsamlı saldırılara hedef olan Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’nu güçten düşürme girişimleri devam ederken, Mukteda Sadr’ın İran’a kaçtığına dair propagandalar yapılıyor. Ancak bu iddiaların, Sadr’ın çağrısıyla bir milyona yakın Iraklı’nın Necef’te toplanmasıyla kof olduğu anlaşıldı. Bazı çevrelere göre, Sadr hareketi görünenden daha güçlü ve asıl sözünü işgal güçlerinin çekilmesinden sonra söylemek için hazırlık yapıyor.