13 Nisan 2007 Sayı: 2007/14(14)

  Kızıl Bayrak'tan
   Burjuva gericiliği Kürt halkına düşmanlıkta sınır tanımıyor...
Şovenist kudurganlığa karşı Kürt halkıyla omuz omuza!
  Ordu-hükümet çatışması sertleşirken düzenin ipliği de pazara çıkıyor!
14 Nisan mitingi sadece cumhurbaşkanlığı için mi?
1 Mayıs çalışmalarından...
1 Mayıs 2007’yi kaybetmek herşeyi kaybetmek gibidir!.. - Yüksel Akkaya
 DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir ile 1 Mayıs üzerine konuştuk…
  Tekstilde ihanet sözleşmesine geçit vermeyelim!
  “Büyüyen ekonomi” canımız ve kanımız
üzerinde yükseliyor!
  “Sözleşmeli köle olmayacağız!”
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - H. Fırat
  Gençlik hareketinden...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Türk ordusu bir kez daha Afganistan’daki işgal güçlerinin komutasını üstlendi!
  Siyonistlerin derdi barış değil yeni
toprak ilhakları!
  Dünyadan...
  GOP’ta cezalandırma!
  ÖSS’ye, paralı eğitime ve geleceksizliğe karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız!
  Bültenlerden...
  Ömer, Ramazan, Erdoğan ve Mehmet’in hikayesi
  13-14 Nisan’da gerçekleşecek “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” sempozyumuna çağrı!
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

“Sözleşmeli köle olmayacağız!”

Eğitim-Sen İstanbul mitingine binlerce eğitim emekçisi katıldı...

Eğitim-Sen, 7-8 Nisan tarihlerinde Türkiye’nin yedi kentinde “İnsanca yaşam, demokratik Türkiye için yürüyoruz!” şiarıyla bölge mitingleri düzenledi. İstanbul’da gerçekleştirilen Marmara Bölge Mitingi’ne binlerce eğitim emekçisi katıldı.

8 Nisan günü saat 15.00’te Tepe Nautilius’tan başlayan yürüyüşte en önde “İnsanca yaşam, demokratik Türkiye için yürüyoruz!” pankartı yer aldı. Ardından ise mücadele taleplerinin yer aldığı pankartlar sıralandı. “Eşit işe eşit ücret!”, “Ek ders genelgesi geri çekilsin!”, “Sözleşmeli değil kadrolu çalışma!” taleplerinin yükseltildiği mitingde Gebze Darıca’da faşist bir öğretmen tarafından katledilen Eğitim-Sen üyesi Hüseyin Cebe de sahiplenildi. Yürüyüşte önde Eğitim-Sen’in İstanbul 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 No’lu Şube pankartları arkasında ise Kırklareli, Bursa, Yalova, İznik, Kocaeli, Düzce, Gebze ve Edirne şube pankartları yer aldı. Her şubenin farklı şiarlarla yer aldığı yürüyüşte hükümet karşıtı sloganlarla emperyalizme karşı sloganlar da atıldı.

Yer yer canlılık kazansa da coşkusuz geçen mitinge eğitim emekçileri flama ve dövizleriyle katıldılar. Miting alanına yürüyüş boyunca AKP hükümetinin eğitim alanındaki saldırıları anlatıldı ve Eğitim-Sen’in mücadelesi vurgulandı. Yürüyüş boyunca mücadeleyi ve emekçilerin taleplerini dile getiren sloganlar atıldı.

Mitinge Körfez Öğretmen Evi’nde çalışan ve DİSK Oleyis Sendikası’nda örgütlü işçiler de katıldı. Mitinge destek veren işçilerle eğitim emekçileri “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganını attılar.

Yürüyüş kolunun alana girmesiyle miting programı başladı. Kürsüden yapılan konuşmalarda AKP hükümeti tarafından dayatılan saldırılara değinildi ve bu saldırı politikalarından rahatsız olan onbinlerce eğitim emekçisinin Türkiye’nin dört bir yanında alanlara çıktığı belirtildi. Son dönemde KESK yöneticileri aleyhine verilen yargı kararlarına ve Eğitim-Sen’in insanca yaşam, demokratik Türkiye mücadelesini boğmaya dönük saldırılar kınandı ve mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

Çalıştığı okulda öldürülen Hüseyin Cebe şahsında yapılan saygı duruşunun ardından hep bir ağızdan “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganı atıldı. Alanda ilk konuşmayı İstanbul Eğitim-Sen Şubeleri dönem sözcüsü Nizamettin Aktepe yaptı. Ardından Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer yaptığı konuşmada, 301. maddenin de etkisiyle kışkırtılan şovenist dalgaya dikkat çekti ve kardeş halkları birbirine kırdırma planlarına vurgu yaptı. 2006 yılında Ankara’ya yapılan ‘Büyük Eğitimci Yürüyüşü’ sebebiyle haklarında hapis cezası kararı verilen KESK yöneticilerine dönük saldırılara da değinerek, Eğitim-Sen ve KESK’in mücadelesinin bundan sonra da süreceğini belirtti. AKP hükümetinin çıkartmaya çalıştığı ek ders genelgesinin çıkması halinde hizmet üretmeme haklarını kullanarak alanlara çıkacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde KESK’in ne darbecilerin ne de şeriatçıların yanında olacağını, KESK’in insanca yaşam demokratik Türkiye mücadelesinden yana bir tutum takınacağını ifade etti.

Ardından KESK MYK Üyesi Hasan Hayır söz aldı. Son 25 yıldır uygulanan neoliberal politikaların emekçilerin yaşamlarını ne kadar zorlaştırdığına değindi.

Mitingin son bölümünde ezgileriyle Grup Güneşe Yolculuk ve Gökhan Birben yer aldı.

Yürüyüşteki canlılık alana girildiğinde yerini dağılmaya bıraktı. Kitlenin yarısı miting bitmeden alanı terketti. Kürsünün kitleyi canlandırmaya çalışan ajitatif konuşmaları dikkat çekti.

Eyleme EMEP, ÖDP, ESP, Limter-İş döviz, flama ve önlükleriyle katılarak destek verdiler. Komünistler ise mitinge “Kahrolsun ücret kölelik düzeni!/BDSP” imzalı pankartları ve kızıl bayrakları ile katıldılar. Sosyalist Kamu Emekçileri de alanda Kamu Emekçileri Bülteni’nin son sayısını dağıttılar.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Ankara: Eğitimciler insanca yaşam istiyor!

Eğitim-Sen’in “İnsanca yaşam, demokratik Türkiye!” şiarıyla örgütlediği miting 7 Nisan günü saat 14.00’te kitlenin Ankara Tren Garı önünde toplanmasıyla başladı. En önde “İnsanca yaşam, demokratik Türkiye için yürüyoruz!” yazılı pankart taşındı. Ardından “Bakan Çelik elini cebimden çek!” pankartı ile geçtiğimiz günlerde görev yaptığı okulda meslektaşı tarafından öldürülen Hüseyin Cebe’nin resmi taşındı. Taleplerin yazılı olduğu ayrı bir pankartın arkasında ise Ankara 1, 2, 5 No’lu Şubeler, Çubuk, Nallıhan, Kırıkkale, Divriği temsilcilikleri, Çorum, Tokat, Sivas, Ilgın, Ereğli, Antalya, Burdur, Karabük, Bartın, Karaman, Isparta, Bolu, Aksaray, Amasya, Afyon, Yozgat, Nevşehir, Kastamonu, Kayseri, Zonguldak, Çaycuma, Karadeniz Ereğlisi, Konya şubeleri yürüdüler. Emekçiler yürüyüş boyunca “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Sözleşmeli köle olmayacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganlarını haykırdılar. Nevşehir Şubesi Eğitim-Sen flamalarının yanı sıra taleplerin yazılı olduğu dövizler de taşıdılar. 

Eğitim ve demokrasi şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından kürsüden “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı attırıldı.

Kürsüye ilk olarak Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emir Ali Şimşek çıktı. Konuşmasında Türkiye’deki iktidarın giderek daha fazla emperyalizme yedeklendiğini, Türkiye’nin bir kayıkçı kavgası içerisinde yer aldığını, gericiliğin ve ırkçılığın yükseltildiğini vurguladı. Artan linç girişimlerinin Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm yerine nefreti aşıladığını söyledi. Bu sırada “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganı atıldı.

Eğitim-Sen tarafında 24-25 Kasım 2005 tarihinde gerçekleştirilen yürüyüş sonrasında Eğitim-Sen yöneticilerine verilen hapis cezaları kınandı. Şimşek konuşmasını mücadele çağrısı ile bitirdi.

DTP, EMEP, ÖDP temsilcilerinin yanı sıra CHP Isparta milletvekili, SHP Ankara temsilcileri, DİSK İç Anadolu Bölge temsilcisi ve TMMOB Genel Başkanı da kürsüden anons edildi. Bu sırada “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı atıldı. CHP milletvekilinin adı okunduğunda bir kısım emekçi tarafından yuhalanması dikkat çekti.

Daha sonra kürsüye KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul çıktı. Neo-liberalizme yedeklenen AKP yönetimini eleştirdi, Eğitim-Sen yöneticilerine verilen hapis cezasını kınadı ve “İnsanca yaşam istemek suçsa biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz” dedi. Bu sözün ardından coşkulu sloganlar atıldı. Irkçı-şoven gericiliğe karşı farklı kültürlerin birarada yaşamasının öneminden bahsetti. 1 Mayıs’ta bütün emekçileri Taksim’de ‘77 katliamının hesabını sormaya çağırdı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan taraflaşmaya değindi. Halkı temsil etmeyen bir meclisin cumhurbaşkanını seçemeyeceğini belirtti. Eşit, demokratik, özgür bir ülke için mücadele edeceklerini söyleyerek kürsüyü TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı’ya bıraktı. Soğancı, baskı ve cezaların mücadelelerini durduramayacağını, kapitalizmin emekçilere karşı açtığı savaşta kazananın mücadele eden emekçiler olduğunu vurguladı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde öğrencilere yönelik soruşturmaları ve artan faşist saldırıları kınadı. “Faşizme karşı omuz omuza!” ve “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganları atıldı.

Grup Lal’in söylediği türküler ve çekilen halaylarla sona eren mitinge binlerce emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Adana’da emekçiler alandaydı

Eğitim-Sen’in daha önce iki kez ertelenen bölgesel mitingi 7 Nisan Cumartesi günü saat 13.00’te Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde kitlenin toplanmasıyla başladı. Diğer illerden gelenlerin de katılımıyla düzenli kortejler halinde Uğur Mumcu Meydanı’na yüründü.

Yürüyüş sırasında en önde geçtiğimiz günlerde görev yaptığı okulda bir başka öğretmen tarafından vurularak öldürülen öğretmenin resmi taşındı. Ardından “İnsanca bir yaşam, demokratik Türkiye!/Eğitim-Sen” imzalı ortak pankart taşındı. Ortak pankartın arkasında sırasıyla; Adana, Gaziantep, Kilis, Hatay, Düziçi, Kahramanmaraş, Niğde, Mersin, Mut, Tarsus Eğitim-Sen Şube ve temsilciliklerinin pankartları yer aldı. Ardından Tarsus’tan İşgüvencesiz Öğretmenler, SES, Haber-Sen, Türk-İş, DİSK, TMMOB, İHD, Halkevleri, Genç Umut, Alınteri, BDSP, DHP, ESP, EMEP, Mücadele Birliği, YDG, ÇHKM, ÖDP ve Enternasyonalist Gençlik mitinge pankartlarıyla katıldılar.

Kitlenin alana girmesiyle miting programı başladı. İlk olarak emek ve demokrasi mücadelesinde şehit düşünler anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Tertip komitesi üyesi ve Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa bir konuşma yaptı. Sermayenin işçi ve emekçilere yönelik saldırılarını anlatan Boğa sözlerini şöyle sonlandırdı, “Emekçi kardeşlerim bu yoğunlaşan saldırılara karşı 1 Mayıs Adana’da kutlanmalı ve yoksul insanların isyan çığlığı olmalı, onları kapsamalıdır. Bugün emekçiler birlikte yürüdü. Bu yürüyüşümüzü 1 Mayıs’ta taçlandırarak devam etmeliyiz.” Ardından Eğitim-Sen Genel Eğitim Sekreteri İsmail Sağdıç bir konuşma yaptı. KESK MYK üyesi Kamuran Karaca ise genel olarak işçi ve emekçilere yönelik saldırılardan bahsetti, ABD emperyalizminin işgaline karşı halkların kardeşliğini savunduklarını ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halktan yana, laik, bağımsız bir aday istediklerini ifade etti.

Mitinge en kitlesel katılımı Adana, Mersin ve Antep Eğitim Sen şubeleri gerçekleştirdi. Türk-İş ağırlığı Tümtis’li işçilerden oluşan yaklaşık 70 kişilik bir katılımla alanda yerini aldı. SES yaklaşık 50 kişilik kortejiyle anlamlı bir katılım sağladı. DİSK ve TMMOB eyleme temsili katıldı. Mitingde son dönemdeki saldırıları teşhir eden ve AKP’yi eleştiren sloganlar öne çıktı.

Komünistler eyleme “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!/BDSP” imzalı pankartlarıyla katıldılar. Mitingde yaygın bir şekilde Kamu Emekçileri Bülteni dağıtımı yapıldı.

Eyleme 1500’ü aşkın emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana