6 Nisan 2007 Sayı: 2007/13(13)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalizme, faşizme, şovenizme ve kölece yaşam koşullarına karşı
1 Mayıs’ta alanlara!
  Liberal aydınların meclis düşleri
Sermaye oligarkları aylar sonra seçilecek hükümetin “yol haritasını” bugünden çizdi…
TÜİK’in 2006 yılına ait ekonomik verileri üzerine...
1 Mayıs tarihi ve “ruhu” üzerine... - Yüksel Akkaya...
 Sömürü ve kölelikten kurtulmak için
1 Mayıs’ta alanlara!
  1 Mayıs üzerine DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar ile konuştuk….
  1 Mayıs ‘77 katliamını yaşayan devrimci bir işçi anlatıyor…
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Büyükanıt’ın Harp Akademilerindeki konuşması ve düzenin dış politikası...
  ABD’nin desteklediği “barış”tan Ortadoğu’ya hayır gelmez
  ABD, İsrail ve İran - Abu Şehmuz Demir
  İran’a yönelik kuşatma halkları köleleştirme saldırısının devamıdır...
  Filipin devleti ve emperyalist suç ortakları Daimi Halk Mahkemesi’nde yargılandılar!
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Traji-komik oyun, “yeni” perdelerle oynanmaya devam ediyor..- M. Can Yüce
  Sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadeleye!
  Günlük Kızıl Bayrak sitesi Mart ayı rakamları...
  Demirel’in çağrısına yanıt:
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

ODTÜ’de film gösterimi

14 Mart günü göstereceğimizi duyurduğumuz Hotel Ruanda filmini, farklı sorunlardan kaynaklı, ancak 4 Nisan günü gerçekleştirebildik. Film gösteriminden önce kısa bir konuşma yapıldı. “Emperyalist-kapitalist sistemde egemenler kendi çıkarları doğrultusunda halkları birbirine düşürmekten, katliamlar yapmaktan geri durmazlar. ‘90’ların ortasında Ruanda’da yaşananlar ne ilktir, ne de son. Hutular ve Tutsiler arasında yaratılan düşmanlık, bugün Ortadoğu’daki halklar arasında yaratılmaktadır. Irak’ta bunların en somut örneğini görmekteyiz” denildi.

Film gösteriminin ardından ise bir arkadaşımız kısa bir konuşma yaptı. Emperyalist-kapitalist sistemin vahşiliğini teşhir etti. Bu düzen devam ettiği sürece savaşlar, işgaller, katliamlar devam edecektir dedi. Bu barbarlıktan kurtulmanın yolu olarak devrim ve sosyalizm mücadelesini işaret etti. Etkinliğe yaklaşık 20 kişi katıldı. Önümüzdeki haftalarda da film gösterimlerine devam edeceğiz.

ODTÜ Ekim Gençliği


Mehmet Latifeci ve babası anıldı

30 Mart 1995’te devlet güdümlü çeteler tarafından katledilen devrimci Mehmet Latifeci ve babası 31 Mart günü mezarı başında anıldı. TÖP, ESP, Dayanışma Evleri tarafından örgütlenen mezar anmasına İHD, Partizan, DTP, BDSP destek verdi. Yaklaşık 100 kişinin katılımıyla gerçekleşen anmada kurum temsilcileri konuşmalar yaptılar. Latifeci’nin özgeçmişi anlatılarak mücadele çağrısı yapıldı.

Anma sırasında Latifeci’nin katilinin ailesi kitleye taşlar ve silahlarla saldırdı. Ayrıca azgın katil sürüsü kitleyi mezarlığa getiren otobüs şoförünü tartakladı, aracı tahrip etti. Katil sürüsünün saldırısına taşlarla ve sloganlarla karşılık verildi. Katiller jandarma tarafından mezarlıktan “sağ salim” uzaklaştırıldılar. Kitle devrimci marşlar eşliğinde anmayı bitirdi.

Kitle mezarlıktan arabalarla ayrılırken katiller yine iş başındaydı. Kitleye tehditler savuranlara  karşı tekrar sloganlarla cevap verildi. Anmada “Latifeci yoldaş ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları gür bir şekilde haykırıldı.

BDSP Antakya


Ekin Sanat Merkezi şöleni

Gazi Mahallesi Ayışığı Ekin Sanat Merkezi kuruluşunun 4. yılında Gazi Mahallesi Okul Parkı’nda halk şöleni gerçekleştirdi. Etkinlik Kültür Merkezi adına yapılan konuşmayla başladı. Konuşmada Ayışığı’nın çalışmalarına, 1 Mayıs’a ve davayı kazanan Akmercan işçilerine değinildi. Ardından 1 Mayıs çağrısı yapıldı.

Grup Emeğe Ezgi türkü ve marşlarıyla sahnede yerini aldı. Ardından Tuncay Çakan sahneye çıktı. Akmercan işçileri adına söz alan Abidin Ateşoğlu direnişin sürecini anlattı. Akmercan işçilerinin açıklaması kitle tarafından “Akmercan işçisi yalnız değildir!” sloganı ile karşılandı. Mahsuni Seçer müzik evi öğrencileri, Grup Berf’’in sahne almasının ardından 1 Mayıs’ta Taksim’e yapılan çağrıyla etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak/GOP


Kürt aydınlarından açıklama

“Türkiye Barışını Arıyor Koferansı”ndan sonra ülkede kışkırtılan şovenist dalgaya dikkat çekmek isteyen Kürt aydınları, 2 Nisan günü İHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması yaptılar. Açıklamada 108 aydın adına Kürtçe ve Türkçe olarak yapıldı.

Metni Kürtçe olarak Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, Türkçe olarak ise Filolog Şefik Beyaz okudu. Çağrıcılığını Tarık Ziya Ekinci, Sami Tan, Suzan Samancı, Altan Tan, Hüseyin Deniz, Murat Batgi, Şefik Beyaz’ın yaptığı açıklamada son süreçte DTP yöneticilerine yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısına değinildi, Abdullah Öcalan’ın İmralı’da zehirlendiği iddialarına yer verildi. Açıklama “Türkiye, şoven bir havaya sokularak, toplumlar arası bir çatışmaya itilmek isteniyor. Biz aşağıda imzası bulunanlar olarak, bu ülkeye sevgiyle yürekten bağlı olan her yurttaşı, her aydını bu tehlikeli gelişmelere karşı uyanık olmaya ve provokasyonlara gelmemeye, hükümeti de sorumlu davranmaya davet ediyoruz” sözleriyle bitirildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul



Kara mayınlarına karşı eylem yasası çıkarılsın! 

İHD İstanbul Şubesi, DİSK-Sine Sen, SODEV, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Türkiye Sakatlar Derneği ve Göç-Der’in de içinde bulunduğu kurumlar, 4 Nisan Mayın Bilincini Geliştirme Günü sebebiyle 4 Nisan günü Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptılar.

Konuyla ilgili İnsan Hakları Dernekleri’nin bulunduğu diğer illerde de aynı saatte basın açıklamaları gerçekleştirildi.

İHD Genel Merkezi imzalı açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Hürriyet Şener okudu. Türkiye’de resmi rakamlara göre 1 milyon mayının ve serbest patlayıcının boş arazilerde, dere yataklarında vb. birçok yerde bulunduğunu ifade etti. 2003 yılında Ottowa Sözleşmesi’ni imzalayan Türkiye’nin mayınlı alanların belirlenmesi ve temizlenmesi için gerekli adımları atmadığı söylendi. Metnin sonunda ise kara mayınlarının temizlenmesine dair talep ve öneriler sıralandı. Ardından basın açıklamasına katılan kurum temsilcileri düşüncelerini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


İHD 301’e karşı yürüdü!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Düşünceye Özgürlük Komisyonu “1 Nisan Şaka Günü’nde ciddi bir iş yapmaya ne dersiniz?” çağrısıyla eylem yaptı. Gerçekleştirdiği yürüyüşle 301. madde ve düşünce özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Saat 13.00’te Tünel Tramvay Durağı’nda toplanan İHD üyeleri “301’e hayır! Düşünceye özgürlük! Yasaksız, korkusuz, tehditsiz konuşalım!/İHD İstanbul Şubesi Düşünceye Özgürlük Komisyonu” imzalı pankart açtı. Sloganlarla ve dövizlerle Galatasaray Lisesi’ne yürüdü. Yürüyüşte “301’siz konuşalım!”, “Yasaksız konuşalım!”, “Tehditsiz konuşalım!” yazılı dövizler taşındı,“TMY, 301 iptal edilsin!”, “301’e hayır basına özgürlük!”, “Özgür basın susturulamaz!”, “Düşünceye kelepçe vurulamaz!” sloganları atıldı. Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamada, 301 de dahil olmak üzere tüm anti demokratik ceza maddelerinin acilen kaldırılması talep edildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul