6 Nisan 2007 Sayı: 2007/13(13)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalizme, faşizme, şovenizme ve kölece yaşam koşullarına karşı
1 Mayıs’ta alanlara!
  Liberal aydınların meclis düşleri
Sermaye oligarkları aylar sonra seçilecek hükümetin “yol haritasını” bugünden çizdi…
TÜİK’in 2006 yılına ait ekonomik verileri üzerine...
1 Mayıs tarihi ve “ruhu” üzerine... - Yüksel Akkaya...
 Sömürü ve kölelikten kurtulmak için
1 Mayıs’ta alanlara!
  1 Mayıs üzerine DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar ile konuştuk….
  1 Mayıs ‘77 katliamını yaşayan devrimci bir işçi anlatıyor…
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Büyükanıt’ın Harp Akademilerindeki konuşması ve düzenin dış politikası...
  ABD’nin desteklediği “barış”tan Ortadoğu’ya hayır gelmez
  ABD, İsrail ve İran - Abu Şehmuz Demir
  İran’a yönelik kuşatma halkları köleleştirme saldırısının devamıdır...
  Filipin devleti ve emperyalist suç ortakları Daimi Halk Mahkemesi’nde yargılandılar!
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Traji-komik oyun, “yeni” perdelerle oynanmaya devam ediyor..- M. Can Yüce
  Sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadeleye!
  Günlük Kızıl Bayrak sitesi Mart ayı rakamları...
  Demirel’in çağrısına yanıt:
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

KİP: 1 Mayıs çalışmalarına başladık!

Küçükçekmece İşçi Platformu olarak 1 Nisan Pazar günü toplandık. Toplantının ağırlıklı gündemini 1 Mayıs ve hazırlık çalışmaları oluşturdu. Toplantıya bölgemizde bulunan küçük ve orta ölçekli fabrikalar ile sanayi sitelerinden 25 işçi katıldı.

Toplantının temel gündemlerini 1 Mayıs’ın tarihsel önemi, güncel anlamı ve talepleri, öncülere düşen görev ve sorumluluklar, katliamın 30. yılında Taksim’in tarihsel anlamı ve platformun genel çalışmalarının değerlendirilmesi olarak belirledik. Toplantı işçilerin tartışmalara etkin katıldığı, düşüncelerini ifade ettiği canlı bir atmosferde gerçekleşti.

Platform adına yapılan konuşmada şu noktalar vurgulandı: 1 Mayıs işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğu kadar aynı zamanda iki karşıt sınıfın karşı karşıya geldiği bir gündür. İşçi sınıfı ve emekçilerin 120 yılı aşkın bir süredir yürüttüğü mücadelenin bir sonucudur.

Plaftormda şu konularda tartışma yürütüldü; emperyalist savaş ve işgale, sosyal hakların gaspına, kölece çalışma koşullarına, özelleştirmelere, örgütsüzleştirme saldırısına, mezarda emekliliğe vb. karşı işçi ve emekçi kitleler tutum almak, devrimci sınıf mücadelesini yükseltmek durumundadır. Tüm bu sorunları çözebilecek tek sınıf işçi sınıfıdır.

Bu 1 Mayıs aynı zamanda ‘77 Taksim katilamının 30. yıldönümüdür. Katliamların hesabını sormak, Taksim üzerindeki yasağa son vermek, 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi için mücadele etmek gerekmektedir. İşçi sınıfı 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmalıdır. Ancak asıl önemli olan birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs’ı örgütlemektir. Bugünden bu bakışla 1 Mayıs’ı örgütlemek için hızla harekete geçilmelidir.

Yürütülen tartışmaların ardından Küçükçekemece İşçi Platformu şu kararları aldı:

* 8 Nisan Pazar günü 1 Mayıs çalışmalarının başladığını duyuran, işçi ve emekçileri çalışmalara aktif olarak katılmaya davet eden bir basın açıklaması yapılması.

* Taksim Meydanı üzerindeki yasağın kalkması için çeşitli araçlarla faaliyet yürütmek.

* Emperyalist savaş ve saldırganlığa, Kürt halkı üzerinde imha, inkar ve baskıya, devlet eliyle yükseltilen şovenist, milliyetçi dalgaya karşı “Yaşasın işçilerin birliği, hakların kardeşliği” şiarının öne çıkarılması.

* İş gününe denk gelen 2007 1 Mayıs’ında işçi ve emekçilere iş bırakarak 1 Mayıs alanına çıkma çağrısı yapılması.

* 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi talebinin ön plana çıkarılması, sınıfa çeşitli araçlarla seslenilmesi.

* Fabrikalarda, işyerlerinde, okullarda, semtlerde 1 Mayıs’ı örgütleme komitelerinin kurulması. Fabrikalarda 1 Mayıs gündemli toplantılar gerçekleştirilmesi.

* Emperyalist savaşa karşı “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” şiarının yükseltilmesi.

* Bölgenin özgünlüğünde tüm hak gasplarına karşı platform olarak çalışmanın “Kölece çalışma koşullarına karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarıyla örgütlenmesi.

* Kentsel Dönüşüm Projesi ile yıkılmak istenen emekçi semtlerinde 1 Mayıs gündemi ile yıkım gündeminin birarada işlenmesi, çalışmanın birleştirilmesi.

* Nisan’ın son haftalarına doğru düzenlenecek 1 Mayıs pikniğinin etkin bir şekilde örgütlenmesi.

* Etkili ve yaygın bir kitle çalışması yürütülmesi.

* 1 Mayıs’a etkin katılımı örgütlemek için her türlü araç, yol ve yöntemin kullanılması.

Küçükçekmece İşçi Platformu


--------------


İşçi-emekçi hareketinden...

Bağ Yağları grevi sürüyor!

Alsancak’ta üretim yapan Yahudi bir işverene ait Bağ Yağları Fabrikası’nda sendikalaştıkları için atılan işçilerin fabrika önündeki bekleyişleri devam ediyor. İki haftadan fazla bir süredir direnişte olan Bağ Yağları işçileri atılan arkadaşlarının geri alınması ve üye oldukları Tek Gıda-İş Sendikası’nın yetki almasını talep ediyorlar. İşçiler fabrika karşısına astıkları pankartla taleplerini dile getiriyorlar: “Suçsuzuz! Anayasal hakkımızı kullandık, sendikaya üye olduk. Suçlu: Bağ Yağları işvereni, işten çıkardı! Yaşasın insan temel hakkı, sendikal mücadelemiz. Bağ Yağları işçileri, Tek Gıda-iş Sendikası”

Bağ Yağları Fabrikası’nda çalışan işçileri ziyarete gittiğimizde Tek Gıda-İş 7 No’lu Şube Başkanı Kemal Köse ile görüştük. Köse şunları söyledi:

“14 Mart’ta üye kaydına başladık. 15 Mart’ta da 7 işçi arkadaşımız işten atıldı. Bir gün sonra da sendika olarak fabrika önünde eylem yaptık. ... 19’unda yine fabrika önünde geniş katılımlı bir basın açıklaması yaptık... İlk olarak işten atılan arkadaşların işe alınmasını istedik. İşçi arkadaşlarımızın anayasal hakkı olan sendika hakkını kullanmak istediğimizi anlattık. İşveren buraya kesinlikle sendika giremez, kapatırım dedi. Biz de işçi arkadaşlarımız işe geri alınıncaya kadar eylemimize devam edeceğizi söyledik. Şu anda fabrikada 159 işçi çalışıyor. 12 saatlik çalışma süresi var. 13 yıllık bir işçi asgari ücret alıyor, günlük yevmiyesi 19 Ytl... Fabrikada iş güvenliği, can güvenliği yok. Sık sık iş kazaları yaşanıyor. Bazı işçilerin parmağı kopmuş durumda ya da kullanamıyor... Bunların dışında içerde çalışan işçilere tehdit ve şantaj yapılıyor. Servis yok, 2004’ten bu yana yol parası olarak aylık 40 Ytl veriliyor. İşçilerin belgelerine ‘ailesiz’ diye not düşülerek aile yardımından yararlanmaları engelleniyor.”

Kızıl Bayrak/İzmir


Yapı Yol-Sen’den eylem

Yapı Yol-Sen İstanbul Şubesi 29 Mart günü Zincirlikuyu’daki  Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Zorlu Grubu’na satılan Karayolları arazisinin satışına ve kendilerini işgalci konumuna düşürmek isteyen güçlere karşı eylem gerçekleştirdi.

Saat 13.30’da başlayan eylemde açıklamayı Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Bedri Tekin yaptı. Tekin yaptığı açıklamada çalışanlarını taciz eden ve işgalci konumuna düşürmek isteyen anlayışa seslendi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın Karayollarını sadece satış konusunda hatırladığını belirterek “Bakanlığın görevi kamu hizmeti yapmaktır. Biz Yapı Yol-Sen olarak 14 Eylül’de, 13-14 Aralık’ta yaptığımız eylemleri hatırlıyoruz ve bundan sonra da kendimizi hatırlatmasını biliriz” sözleriyle, çalışanlarının haklarını sonuna kadar savunacaklarının altını çizdi. 12 Nisan’da tüm otoyol ve köprülerde iş yavaşlatılacağının ve tapu sicil, kadastro, bayındırlık ve iller bankası müdürlüklerinde iş bırakılacağının belirtildiği açıklamada, 12 Nisan’dan sonra ‘İnsanca yaşanacak ücret’, ‘Fiili hizmet zammı’, ‘Tapu ve kadastro çalışanlarına döner sermayeden pay ayrılması’ talepleri kabul edilmediği taktirde süresiz iş bırakma kararı alınacağı duyuruldu.

Açıklama boyunca “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı. Açıklamaya Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi de destek verdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Petkim işçileri iş bıraktı

Petkim işçileri 4 Nisan’da yarım gün iş bırakarak hükümetin özelleştirme saldırısını protesto ettiler. Petkim’in alelacele satışa çıkarılmasını protesto eden işçiler sabah 11.00’e kadar iş başı yapmadılar.

Petrol-İş’e üye yaklaşık 1500 işçi sabah saatlerinde servislerle fabrikaya geldiler. Giriş kapısında toplanan işçiler “Petkim’e sahip çık!” yazılı pankart astılar. Petkim’i üçüncü kez satmak için ihale açan AKP hükümetini sloganlarla protesto ettiler.

“Kahrolsun iMF, bağımsız Türkiye!”, “İMF değil, üretenler yönetsin!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atan işçiler özelleştirme saldırısına karşı tepkilerini gösterdiler.

Petkim’in kuruluşunun 42. yılında gerçekleşen eylemde bugüne kadar mücadelede yitirilenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Davul zurna eşliğinde halaylar çeken işçiler saat 11.30’a doğru işbaşı yaptılar. Bu saate kadar Petkim’de satış ve sevkıyat işlemleri yapılmadı.


Tez Koop-İş’ten Türk-İş protestosu

Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube dört haftadır örgütlü olduğu işyerleri önünde eylemler gerçekleştirerek, 5 Mart’ta meclise gelen ve geçici işçilere kadro veren, fakat üniversitelerde ve hastanelerde çalışan geçici işçilere kadro verilmemesi sonucunu yaratan 4-B Yasasına dikkat çekiyorlar.

Tez Koop-İş 29 Mart günü Türk-İş’in kuralsız çalışmanın dayatıldığı bu yasaya karşı ses çıkarmamasını Taksim/Gümüşsuyu’ndaki Türk-İş 1.Bölge Temsilciliği önünde yaptığı eylemle protesto etti. Saat 15:00’te temsilcilik önünde toplanan Tez Koop-İş üyeleri eylemde taşıdıkları dövizler, attıkları sloganlar, düdük ve ıslıklarla Türk-İş’e tepki gösterdiler.

Marmara Üniversitesi Hastanesi, Gençlik Spor Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi, SSK, MMO’dan üyelerin katıldığı eylemde, yasanın bu haliyle çıkmasına izin verilmeyeceği vurgulandı, bürolarda çalışan işçilere de kadro verilmesi talebi yinelendi.

Eylem boyunca, “Kahrolsun sendika ağaları!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “ Türk-İş uyuma harekete geç!”, “Susma haykır 4-B’ye hayır!” sloganları atıldı. “4-B değil kadro istiyoruz!”, “Adaletsiz kadro piyesine hayır!”, “İşçi-memur kıyımına son!”dövizlerinin taşıdığı eylem yarım saat sürdü. Açıklamaya yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


TEMSA’da işten atma saldırısı

Adana’da Mersin yolu üzerinde bulunan; otomobil, otobüs ve iş makineleri üretimi yapılan Sabancı’ya ait TEMSA, binlerce işçinin çalıştığı önemli fabrikalardan biri. Burada üretimin bir kısmı taşeronlaştırılmış durumda. Şu anda TEMSA’da 12 farklı taşeron bulunuyor. Taşeron işçiler kadrolu işçilere göre daha uzun süre çalışıyor, zorunlu mesailere kalıyor ve daha az ücret alıyorlar.

Son dönemde TEMSA bünyesindeki taşeronlardan biri olan ve boya işini üstlenen GÜRSEL Otomotiv’e bağlı olarak çalışan işçiler de aynı sıkıntıları yaşıyorlardı. Sürekli zorunlu mesaiye kalmaları ve mesailerin karşılığını alamamaları nedeniyle bir araya gelerek sorunlarına çözüm arayan işçiler, aylık 245 saate varan fazla mesai ve ödenmeyen ikramiyeleri için bir haftadır fazla mesaiye çıkmama eylemi yapıyorlardı. Patronun buna yanıtı eyleme önderlik eden 43 işçiyi 28 Mart akşamı mesai bitiminde işten atmak oldu.

29 Mart sabahı işten atılan işçiler fabrika önüne geldiler. GÜRSEL Otomotiv’de çalışan diğer işçilerin de destek vermesiyle toplanan işçiler TEMSA önünde beklemeye başladılar. Atılan işçilerin işe iadesi talebiyle toplanan yaklaşık 180 işçinin sendikalara haber vermesi üzerine aralarında DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası yöneticilerinin de bulunduğu sendikacılar TEMSA’ya gittiler. TEMSA’da örgütlü bulunan Öz Çelik-İş ise sürece müdahale etmekten geri durdu.

Yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmayınca, işten atılan arkadaşlarına destek olmak amacıyla iş bırakan yaklaşık 140 işçi işlerine döndüler. İşten atılan 43 işçi de bölge çalışma müdürlüğüne giderek şikayet dilekçelerini verdiler. İşçiler işe iade talebiyle iş mahkemesine başvuracaklar.

Kızıl Bayrak/Adana


Novamed işçileri kararlı

Diyaliz hastalarına set üretimi yapan Novamed Fabrikası’nda işçiler sendikal hakları için 186 gündür grevdeler. Novamed’de çalışan kadın işçiler 26 Eylül’de sendikal hakları için greve çıkmıştı. Novamed işçileri sendikal hakları tanına kadar grevlerine devam edeceklerini vurguluyorlar.

Sendikalaşma mücadelesi sonucunda patronun bir takım esnemeler yaptığını söyleyen işçiler, patronun asıl amacının “sendika gelmeden iyileştirmeler” yaparak işçileri kandırmak olduğunu ifade ediyorlar. Öncesinde Novamed’de günde sekiz saat çalışma, 35 dakika yemek molası ve çocuk sahibi olmak isteyen kadın işçilerin sırayla hamile kalması gibi uygumaların olduğunu söylüyorlar.

Sendikalaşma mücadelesini parçalamak ve etkisizleştirmek için çeşitli yöntemlere başvuran Novamed patronu grevdeki işçileri tek tek çağırarak onlara daha fazla ücret ödemeyi öneriyor. Bu tür çirkin teklifleri reddettiklerini söyleyen işçiler sendika Novamed’e girene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirttiyorlar. Sendikanın kendilerine maddi ve manevi açılardan destek olduğunu ifade ediyorlar.


Ek ders ücreti eylemi

Eğitim-Sen 30 Mart günü ödenmeyen ek dersler ve yer değiştirmelerdeki adaletsizliklerle ilgili eylem yaptı.

Eylem Konak eski Sümerbank önünde başladı. Yaklaşık 80 eğitim emekçisinin katıldığı eylemde şunlar söylendi: “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders ve ek ders saatlerini düzenleyen mevzuata ilişkin ciddi değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler eğitim emekçilerinin yaşadıkları sorunları çözmek bir yana onların daha fazla mağdur olmalarına neden olmuştur”. Açıklamada yer değiştirmelerle ilgili olarak, AKP hükümetinin bu konuda da eğitim emekçilerini mağdur ettiği ifade edildi.

Kızıl Bayrak/İzmir


Emekli-Sen kapatılamaz!

Emekli-Sen’in kapatılması hakkında 2002 yılında açılmış olan davada, mahkeme sendikanın kapatılmaması yönünde karar vediği halde, İçişleri Bakanlığı davayı temyize götürmüş ve Yargıtay 4. Hukuk Dairesi mahkeme kararını bozmuştu. Emekli-Sen üyeleri 29 Mart günü saat 12.30’da İnönü Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirerek, kapatma kararını protesto ettiler.

Adana ve Mersin’den gelen Emekli-Sen üyelerinin bir araya geldiği açıklamada basın metnini okuyan Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nurten Demirel “4. Hukuk Dairesi’nin bozma kararı düşündürücüdür. Çünkü Anayasa’nın sendikal haklarla ilgili 51. maddesi gerekçe gösterilmektedir. Oysa 51. maddede ne de başka herhangi bir maddede emeklilerin sendika kurmasını engelleyen hiçbir ibare yoktur. 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 6. maddesi gerekçe gösterilerek dava açılması hukuki olarak açıklanamaz” şeklinde konuştu. İç hukuk yollarının tüketileceği ve sendikanın kapatılmasının engellenemediği koşullarda AİHM’e gidileceğini belirtti.

BES üyesi emekçilerin de destek verdiği ve yaklaşık 30 kişinin katıldığı açıklama basın metninin okunmasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Tüpraş’ta TİS imzalandı

Tüpraş yönetimi ile Petrol-İş Genel Merkezi arasında yürütülen TİS görüşmeleri 29 Mart günü anlaşmaya sonuçlandı. 4 aydır süren görüşmelerin sonunda TİS imzalandı. Görüşmelerine 12 Aralık 2006 tarihinde başlanan TİS 3731 Petrol-İş üyesi işçiyi kapsıyor. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren geçerli olan toplu iş sözleşmesi iki yıl sürecek. Sözleşmeye göre aylık ortalama 1.750 YTL olan ücretlere ilk 6 ay için yüzde 10 oranında zam yapıldı. İlk 6 ayı takip eden her altı ayda da ücretler enflasyon oranında artırılacak. Sosyal haklarda ise yüzde 25 ile 50 oranında artış oldu. Yıllık 4 ikramiye için, 112 günlük süre 120 güne çıkarıldı.


Akmercan işçilerinden açıklama

GOP Belediyesi’ne bağlı taşeron bir firmada çalışan Akmercan işçileri kötü çalışma koşullarına karşı haklarını talep ettikleri için işten atılmış, aylarca belediye önünde direnişe geçmişlerdi. Fiili mücadelenin yanısıra hukuksal mücadelelerini de sürdüren işçiler geçtiğimiz günlerde açtıkları davayı kazandılar. Akmercan işçileri hukuksal kazanımlarından sonra gerçekleştirdikleri etkinlikte süreçleriyle ilgili açıklama yaparak kendilerine destek veren herkese teşekkür ettiler.


 

DİSK Emekli-Sen genel kurulları

DİSK Emekli-Sen Kadıköy 1 No’lu Şubesi 6. Olağan Genel Kurulu 31 Mart günü gerçekleştirildi. Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen ve Genel Merkez’den yöneticilerin de katıldığı kurul Aksaray, Beyoğlu ve aynı gün yapılan Kartal Şubesi’nin genel kurullarında yaşananların aksine sendika Genel Merkez yönetimine dönük eleştirilerin olmadığı bir genel kurul oldu. Cansız bir havada geçen kurul Kadıköy Şube Sekreteri Atıf Aydın’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Daha sonra Divan oluşturuldu. Divan Başkanlığı’na Genel Başkan Veli Beysülen’in yaptığı Genel Kurul’da Atatürk ve devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Faaliyet raporunun okunmasına geçilmeden önce Veli Beysülen bir konuşma yaptı.

Faaliyet raporu okundu ve üyelerden konuşmak isteyenler söz  aldı. Yapılan konuşmalar içerisinde bir sendika üyesi toplumsal hareket sendikacılığı anlayışını eleştirerek karşı koyuşun sınıfın ideolojik önderliğinde olması gerektiğini vurguladı

Mali raporun da okunduğu Genel Kurul aday listelerinin Divan Başkanlığı’na verilmesi ve oylamaya geçilmesiyle devam etti. Üst Kurul Delegeliği’ne iki bireysel başvurunun yapıldığı oylamada bir aday listesi çıktı. Üst kurul delegeliğine aday olan kişilerin isimleri ise şöyle: Mahinur Şahbaz, Hasan Şengül, Atıf Aydın, Hasan Arslan, Niyazi Gümüşoğlu, Satı Çakır, Fatma Onay.

Emekli-Sen Kartal Şubesi 7. Olağan Genel Kurulu...

Emekli-Sen Kartal Şubesi 7. Olağan Genel Kurulu 31 Mart günü Kartal TMMOB Temsilciliği’nde gerçekleştirildi. Geçtiğimiz aylarda Genel Merkez’in Kartal Şube Başkanı Emir Babakuş hakkında 1 yıllık ihraç kararı alınması, Aksaray, Beyoğlu ve Kocaeli Emekli-Sen şubelerinin genel kurullarında genel merkeze yöneltilen eleştiriler ve tartışmalar bu kurula da damgasını vurdu. Bunun en somut örneği ise Genel Kurul’un yapıldığı salona “Tasfiyecilik politikasını mahkum edelim!/DİSK Emekli-Sen” pankartının asılması oldu.

Genel Kurul mücadelede şehit düşenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından divanın seçilmesi için önerge sunuldu. DİSK Bölge Temsilcisi Kamil Kinkır’ın başkanlık yaptığı divan seçildi. Sendikanın gerçekleştirdiği eylem ve etkinlikleri anlatan dia gösterimi yapıldı.

İlk konuşmayı Kocaeli Şube Başkanı Osman Nuri Şenol yaptı. Ardından hakkında ihraç kararı verilen Beyoğlu Şube Başkanı Hasan Kaşkır konuşma yaptı. Konuşmasına Genel Kurul’un önümüzdeki günlere ışık tutmasını dileyerek başlayan Kaşkır sendikanın yol ayrımında olduğuna değindi ve bu yol ayrımını şöyle tanımladı: “Ya önümüzdeki Genel Merkez Genel Kurulu’nda bugünkü yönetimi destekleyerek sendikamızı sivil toplum örgütüne çevirmelerine izin vereceğiz, ya da köhnemiş yönetimi değiştirerek sınıf ve kitle sendikacılığı anlayışını yerleştireceğiz”. Kaşkır, tabanın iradesinin ve sınıf sendikacılığının önemini vurguladı. “Ayrıca bugün bizler Veysel Beysülen gibi kişilerden çok, sendikalar içindeki anlayışlarla mücadele etmeliyiz” diyerek bu anlayışı temsil edenlerin amaçlarının bir yandan AB uyumlu ve “çağdaş sendikacılık” adı altında uzlaşmacı zihniyeti kazımak, diğer yandan da sendikalar içindeki devrimcileri, sosyalistleri tasfiye politikası olduğunu ifade etti.

Görevden ihraç edilen Emir Babakuş ise sendikal mücadele içinde 12 Eylül’ün yarattığı sendikacı tipiyle karşılaştıklarını, bu anlayışların ise “kapitalizmin demokratikleştirilmesi, birlikte yönetim, işçi sınıfının niteliğinin değişmesi, işçiyi korumanın işyerini korumaktan geçtiği, sendikaların sivil toplum kuruluşları olması gerektiği” vb. yönelimlerinin olduğunu ifade etti. “Çağdaş sendikacılığa ve AB’ci sendikacılığa tepkiliyiz!” diyen Babakuş, “Bizim işçi sınıfının kurtuluşu için özlemlerimiz ve rüyalarımız var. Bunun için mücadele ediyoruz!” dedi. Genel Merkez’in ihraç kararının karşısına ise “Bizleri bu sendikalardan atarak sökemezler hiçbir yere gitmiyoruz!” şeklinde yanıt verdi. Ayrıca bu ihraç kararının anti demokratik olduğunu belirten Babakuş “bizi burası seçmiştir burası ancak görevden alır!” dedi. Tabanın iradesinin  hiçe sayıldığını bu anlayışla sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Yapılan oylama sonucunda Şube Başkanlığı’na Yılmaz Gündoğdu, yönetm kuruluna da Murtaza Yıldırım, Nilgün Özay, Zehra Demir, Melahat Şentürk, Talat Aksoy, İlhami Şarman, Kemal Bulut, Bahri Duman seçildiler. Genel Kurul’da bir konuşma yapan DİSK Bölge Temsilcisi Kamil Kinkır, Genel Merkez’in Emir Babakuş ve Hasan Kaşkır hakkında verdiği ihraç kararının gerekçelendirmesinde Emekli-Sen Kartal Şubesi’nin sendikanın faaliyetlerine katılmadıkları, eylem ve etkinlikler örgütlemedikleri, atıl oldukları ifadelerinin yer aldığını, DİSK Başkanlar Kurulu’nda bu raporun okunmasının ardından gerekçelendirmeye itiraz eden BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun Kartal Şubesi’nin eylem, etkinliklere katılarak etkin bir şekilde yer aldığını ve verilen kararın doğru olmadığını söylediğini belirtti.

Genel Kurula, Emekli-Sen Beyoğlu Şubesi, Emekli-Sen Kocaeli Şube Başkanı Osman Nuri Şenol, Partizan, Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Nizamettin Aktepe, BDSP ve Limter-İş katıldılar.

Kızıl Bayrak/İstanbul