6 Nisan 2007 Sayı: 2007/13(13)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalizme, faşizme, şovenizme ve kölece yaşam koşullarına karşı
1 Mayıs’ta alanlara!
  Liberal aydınların meclis düşleri
Sermaye oligarkları aylar sonra seçilecek hükümetin “yol haritasını” bugünden çizdi…
TÜİK’in 2006 yılına ait ekonomik verileri üzerine...
1 Mayıs tarihi ve “ruhu” üzerine... - Yüksel Akkaya...
 Sömürü ve kölelikten kurtulmak için
1 Mayıs’ta alanlara!
  1 Mayıs üzerine DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar ile konuştuk….
  1 Mayıs ‘77 katliamını yaşayan devrimci bir işçi anlatıyor…
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Büyükanıt’ın Harp Akademilerindeki konuşması ve düzenin dış politikası...
  ABD’nin desteklediği “barış”tan Ortadoğu’ya hayır gelmez
  ABD, İsrail ve İran - Abu Şehmuz Demir
  İran’a yönelik kuşatma halkları köleleştirme saldırısının devamıdır...
  Filipin devleti ve emperyalist suç ortakları Daimi Halk Mahkemesi’nde yargılandılar!
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Traji-komik oyun, “yeni” perdelerle oynanmaya devam ediyor..- M. Can Yüce
  Sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadeleye!
  Günlük Kızıl Bayrak sitesi Mart ayı rakamları...
  Demirel’in çağrısına yanıt:
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Filipin devleti ve emperyalist suç ortakları Daimi Halk Mahkemesi’nde yargılandılar!

1 ve 25 Mart 2007 tarihleri arasında Hollanda’nın Lahey kenti ilginç bir uluslararası olaya tanık oldu. Değişik ülkelerden gelen hukukçuların oluşturdukları Daimi Halk Mahkemesi Filipinler’deki Arroyo rejimini ve onun emperyalist suç ortaklarını insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle mahkum etti. Filipinler Komünist Partisi (FKP)’ni, Yeni Halk Ordusu (YHO)’nu ve Jose Maria Sison’u terörist olmakla suçlayanların suçlandıkları, yargılandıkları ve mahkum edildikleri uluslararası bir eylemdi söz konusu olan. Aşağıda Arroyo rejiminin suçladığı baş kişi olan Sison’un, Halkların Mücadelesinin Uluslararası Birliği (ILPS) Başkanı olarak bu mahkemeye ilişkin yaptığı basın açıklamasını yayınlıyoruz.

Önce Jose Maria Sison hakkında birkaç söz. Filipinler Komünist Partisi (FKP)’nin kurucusu olan Sison, 1987 yılından beri politik sürgün olarak Hollanda’da yaşıyor. ILPS’nin başkanı olmasının yanısıra, uzun yıllardan beri Filipin devletiyle sürdürülen barış görüşmelerinde Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi’nin baş politik danışmanı da olan Sison, politik mülteci statüsü hakkının tanınması bir yana terörist olarak ilan edildi ve her türlü ekonomik ve politik haklarına karşı emperyalist bir kampanya başlatıldı. Sison, FKP ve Yeni Halk Ordusu’nun, Amerikan Birleşik Devletleri (ABD) emperyalizmi tarafından 8 Ağustos 2002 tarihinde “yabancı terörist örgütler” olarak ilan edilmesiyle birlikte “teröristler” listesine dahil edildi. Emperyalist Avrupa Birliği, dolayısıyla Hollanda devleti  de, ABD emperyalizminin izinden yürüdü ve genel olarak Avrupa Birliği dışişleri bakanlarından oluşan Avrupa Birliği Konseyi, 28 Ekim 2002 tarihinde Sison’u “terörist” olarak ilan etti.

Aşağıdaki açıklamadan da anlaşılacağı gibi, Sison “teröristliğe” devam ediyor!

A.H. Yalaz


Daimi Halk Mahkemesi Arroyo ve Bush’u insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle suçlu buldu

Prof. Jose Maria Sison

Halkların Mücadelesinin

Uluslararası Birliği Başkanı

Basın açıklaması, 26 Mart 2007

Halkların Mücadelesinin Uluslararası Birliği (ILPS) başkanı olarak, Daimi Halk Mahkemesi (DHM)’ni, bu girişimde bulunanları, çeşitli ülkelerden gelen jüri üyelerini, savcıları, davacıları ve koordinatörleri, Filipin halkının Arroyo rejimine ve onun emperyalist suç ortaklarına karşı açtığı ve 21 Mart’tan 25 Mart’a kadar Hollanda’nın Lahey kentinde beş gün süren mahkemede elde edilen büyük başarıdan dolayı kutlamak isterim.

Daimi Halk Mahkemesi’nin, Filipin halkını baskı altında tutan, Filipin’i yağmalayan ve Filipin’in egemenliğini ayaklar altına alan Gloria M. Arroyo ve George W. Bush hükümetlerini, Uluslararası Para Fonu’nu, Dünya Bankası’nı, Dünya Ticaret Örgütü’nü, çokuluslu şirketleri ve bankaları suçlu bulan kararını haklı ve iyi temellendirilmiş bir karar olarak selamlıyoruz.

İtham edilen baskıcılar ve yağmacılar aşağıdaki suçlar nedeniyle suçlu bulundular:

1. İnsan hakları ihlalleri, özellikle yurttaşlık ve politik hak ihlalleri, özel odak noktası olarak yargısız-infazlar, kaybolmalar, katliamlar, işkence ve halkın temel demokratik haklarına yönelik diğer vahşi ve sert ihlaller ve saldırılar.

2. İnsan hakları ihlalleri, Filipin halkını sömürmek için “serbest pazar” küreselleşmesinin dayatılması yoluyla onun özellikle ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının ihlal edilmesi; halkın ekonomik egemenliğinin ve ulusal mirasının çiğnenmesi; ekonomik yağmanın çeşitli biçimleri ve halkın ekonomik haklarına saldırılar; ve çevrenin yıkıma uğratılması.

3. ABD tarafından terör savaşının dayatılması nedeniyle halkın ulusal kendi kaderini tayin ve kurtuluş hakkının ihlal edilmesi; ABD askeri müdahalesi; insanlığa karşı suç işlenmesi ve savaş suçları; halkın ulusal kurtuluş ve kendi kaderini belirleme hakkının terörizm olarak yanlış tanıtılması ve bireylerin, örgütlerin ve diğer varlıkların temelsiz olarak ABD ve diğer hükümetler tarafından  “terörist” listesine alınması.

Filipin halkının ve örgütlerinin, HUSTISYA!, SELDA, Desaparecidos, Bagong Alyansang Makabayan (BAYAN, Yeni Yurtsever İttifak), KARAPATAN, Public Interest Law Center (Kamu Çıkarı Hukuk Merkezi), Peace for Life (Yaşam İçin Barış), Philippine Peace Center (Filipin Barış Merkezi), IBON Foundation (IBON Vakfı), United Church of Christ in the Philippines (Filipinlerde Birleşik İsa Kilisesi) and the Ecumenical Bishops Forum (Evrensel Piskoposlar Forumu) DHM duruşmasında anlamlı bir ölçüde adalet elde etmiş olmasından son derece hoşnut olduk.

Dünya halklarının ulusal ve sosyal kurtuluşları davasına adanmış bir örgüt, ILPS olarak DHM’nin kararının kâr-amaçlı “serbest pazar küreselleşmesinin” emperyalist politikasını ve Bush’un küresel terör savaşını mahkum etmiş olmasına sevindik. Bunlar Filipinler’de insan haklarının sert biçimde bastırılmasının nedeni ve güdüleridir.

Filipinler’in ulusal egemenliğini çiğnedikleri için Arroyo ve Bush hükümetlerine yöneltilen ithamı temellendirilmiş olarak kabul ettiği için DHM kararını övgüye değer buluyoruz. İtham, Bush’un terör savaşı koşullarında insanlığa karşı suç işlenmesini kışkırtmayı, ABD askeri müdahalesini ve halkın ulusal kurtuluş ve kendi kaderini belirleme hakkını terörizm olarak yanlış tanıtmayı ve Filipin devrimci güçlerini ve ilerici önderlerini “terörist” olarak damgalamayı ve listelemeyi de içermektedir.

DHM kararının önemli sonuçları olacağına inanıyoruz. Dava tutanakları ve karar yayınlanacak ve Filipinler’de ve yurtdışında kitle kampanyaları için önemli malzeme hizmeti göreceklerdir. Onlar Arroyo rejiminin ve suç ortaklarının suçlarını teşhir etmektedirler ve, dünya halklarının desteğiyle, kendi ulusal ve demokratik hakları için Filipin halkının daha da uyanmasına ve harekete geçmesine yardım edebilirler.

Daimi Halk Mahkemesi bir uluslararası düşün/kamuoyu mahkemesidir. Zarara uğratılmış halklar ve örgütler, dürüst ve adil bir mahkeme olanağı bulamadıklarında davalarını ona sunarlar. DHM’nin duruşmaları ve kararları güçlü bir ahlaki yetke taşırlar ve dünyanın her yerinde yankı bulurlar. Ayrıca, toplanan ve DHM’ye sunulan kanıt ve hukuksal deliller, suç ve sivil sorumluluk davalarında Gloria M. Arroyo ve işbirlikçilerini yargılamak için gelecekte kullanılabilirler.


Şili’de Genç Savaşçılar Günü’nde yürüyüşler

 29 Mart’ta Şili’de Genç Savaşçılar Günü çerçevesinde 21 kentte 42 protesto yürüyüşü gerçekleşti. Protestolarda trafik sisteminin yenilenmeye gidilmesi ve eğitim sisteminin düzeltilmesi talepleri yükseltildi. Kamu taşımacılığındaki çalışanlar da greve gitti. Michelle Bachelet’in “sosyalist” hükümeti Şubat ayında belediye otobüslerinin sayısını yarıya indirmişti. Bu özellikle Santiago’da trafik karmaşasını daha büyütmüştü.

Tüm ülke genelinde gerçekleşen protesto gösterileri gece yarısına kadar sürdü. Özellikle başkentin ana caddelerinde öğrenciler ve genç eylemciler saatlerce polisle çatıştı. En az 475 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Genç Savaşcılar Günü 29 Mart 1985 yılında katil Pinoşet’in faşist diktatörlüğü döneminde Rafael ve Eduardo Vergara Toledo kardeşlerin polis tarafından katledildikleri günün anısına kutlanıyor.