6 Nisan 2007 Sayı: 2007/13(13)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalizme, faşizme, şovenizme ve kölece yaşam koşullarına karşı
1 Mayıs’ta alanlara!
  Liberal aydınların meclis düşleri
Sermaye oligarkları aylar sonra seçilecek hükümetin “yol haritasını” bugünden çizdi…
TÜİK’in 2006 yılına ait ekonomik verileri üzerine...
1 Mayıs tarihi ve “ruhu” üzerine... - Yüksel Akkaya...
 Sömürü ve kölelikten kurtulmak için
1 Mayıs’ta alanlara!
  1 Mayıs üzerine DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar ile konuştuk….
  1 Mayıs ‘77 katliamını yaşayan devrimci bir işçi anlatıyor…
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Büyükanıt’ın Harp Akademilerindeki konuşması ve düzenin dış politikası...
  ABD’nin desteklediği “barış”tan Ortadoğu’ya hayır gelmez
  ABD, İsrail ve İran - Abu Şehmuz Demir
  İran’a yönelik kuşatma halkları köleleştirme saldırısının devamıdır...
  Filipin devleti ve emperyalist suç ortakları Daimi Halk Mahkemesi’nde yargılandılar!
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Traji-komik oyun, “yeni” perdelerle oynanmaya devam ediyor..- M. Can Yüce
  Sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadeleye!
  Günlük Kızıl Bayrak sitesi Mart ayı rakamları...
  Demirel’in çağrısına yanıt:
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kızıldere anmalarından...

Kızıldere: Devrimci direniş ve siper yoldaşlığı!


Ankara: “Yaşasın Kızıldere direnişimiz!”

Devrimci direniş ve kararlılığın, devrime adanmışlığın ve siper yoldaşlığının sembolü olan Kızıldere direnişinin 35. yıldönümünde, 30 Mart günü Ankara Karşıya mezarlığında BDSP, DHP, Kaldıraç, EHP, Odak, Partizan tarafından bir anma eylemi gerçekleştirildi. “Kızıldere son değil, savaş sürüyor!” şiarlı ortak pankartın taşındığı eylemde sloganlar eşliğinde Mahir Çayan ve Nihat Yılmaz’ın mezarı başına yüründü ve On’ların isimleri haykırıldı.

Burada 10’ların şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kızıldere marşı ve Enternasyonal hep bir ağızdan söylendi. Mezar başında okunan  ortak metinde THKP-C ve THKO önderlerinin darbe koşullarında cezaevinden firar ederek inandıkları dava uğruna tereddütsüzce ölümü göze aldıkları vurgulandı. Kızıldere direnişinin kitlelerin bilincinde bir direniş sembolü haline geldiğinin belirtildi

Buradan sloganlarla Kızıldere şehitlerinden Sinan Kazım Özüdoğru ve Hüdai Arıkan’ın mezarları başına gidildi. Eylemde “Kızıldere son değil, savaş sürüyor!”, “Yaşasın devimci siper yoldaşlığı!”, “Yaşasın Kızıldere direnişimiz”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya- yaşıyor!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı. Anmaya 65 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


ODTÜ’de Kızıldere anması

Kızıldere katliamının 35. yıldönümünü düzenlediğimiz bir etkinlikle andık. Bir haftadır Ankara’daki üniversitelerde duyurusu yapılan etkinlik 29 Mart günü ODTÜ’de gerçekleşti.

Kızıldere şehitleri üzerine yapılan özlü konuşmanın ardından devrim ve sosyalizm şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Etkinlikte ‘68’den bugüne devrimci hareket anlatıldı. ‘71 devrimci kopuşu sonrası birlikte gösterilen devrimci direnişe vurgu yapıldı. ‘80 darbesinin devrimci muhalefete yönelik etkisini anlatan sinevizyon gösterildi.

Yapılan konuşmada, Mahirler’in hangi koşullarda devrimci mücadeleye katıldığı, dönemin içsel ve dışsal dinamikleriyle anlatıldı. Küba’daki devrimci dalga, Vietnam’da ABD emperyalizminin yenilgisi, Avrupa’da yükselen işçi-emekçi ve öğrenci muhalefetinin etkisiyle beraber TİP’in parlementerist ve pasifist çizgisinden kopuş anlatıldı Bu kopuşun tek başına silahlı mücadelenin tercih edilmesiyle değil, düzene karşı net bir tavır alınması ile gerçekleştiğine vurgu yaptık. Mahirler’in “biz buraya dönmeye değil, ölmeye geldik” sözünün düzene karşı bir savaş çağrısı, devrimci kararlılığın sembolü olduğu dile getirildi.

Etkinlik iki arkadaşımızın sunduğu türkü ve marşlarla son buldu. Etkinliğe 30 kişi katıldı.

Ankara Ekim Gençliği



Mahirler’in sesi Mülkiye’de yankılanıyor!

1972’de, Kızıldere’de devletin kolluk güçleri tarafından katledilen Mahir Çayan ve yoldaşları 30 Mart günü Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Sabah saatlerinde fakültedeki bütün panolar Mahirler’in resimleri ve karanfillerle donatıldı.

Devrimci Gençlik tarafından düzenlenen anma etkinliği SBF üst kantinde başladı. “Mücadelede düşenler” anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından katledilen 10 devrimcinin adları tek tek okunarak “Yaşıyor!” denildi. Daha sonra Mahirler’i ve mücadelelerini anlatan kısa bir konuşma yapıldı. Konuşmada Onlar’ın mücadelesinin basit bir cesaret gösterisi değil, düzen karşısında net bir konumlanışın ifadesi olduğu vurgulandı. Konuşmalar sırasında Mahirler’in hayatından çeşitli karelerden oluşan bir sinevizyon gösterildi. Daha sonra 78’liler Derneği tarafından hazırlanan belgesel gösterildi. Yaklaşık 40 öğrencinin katılımı ile başlayan etkinlik, belgesel gösterimi sırasında 60’ı geçmişti. Etkinlik müzik dinletisinin ardından sona erdi.

Cebeci Kampüsü Ekim Gençliği


Mamak’ta Kızıldere anması

Kızıldere şehitleri komünistler tarafından Mamak İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. 1 Nisan günü gerçekleştirilen etkinlik öncesi emekçiler çeşitli araçlarla davet edildi.

Açılış konuşması ve saygı duruşu ile başlayan etkinlik sinevizyon gösterimi ile devam etti. Tarihten bugüne yaratılan devrimci direniş ve mücadelelerden kesitlerin yer aldığı sinevizyon ilgi ile izlendi. BDSP adına bir arkadaş konuşma yaptı. Dünden bugüne yaratılmış tüm devrimci birikim ve değerlerin bugün komünistler tarafından temsil edildiğini ve güvenceye alındığını vurguladı. Etkinliğe katılan herkesi Kızıldere ruhu ve kararlılığı ile mücadeleye çağırdı. Konuşmaların ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. 40 kişinin katıldığı etkinliğin sonunda 1 Mayıs’a çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


İLGP: “Kavga sürüyor!”

Kızıldere direnişinin yıldönümü nedeniyle İLGP olarak bir dizi eylem ve etkinlik planladık. Kızıldere direnişini liseli gençliğe anlatabilmek, Kızıldere ruhuyla mücadeleyi büyütebilmek için hazırlıklarımıza başladık.

Anadolu Yakası İLGP olarak 30 Mart günü bir dizi faaliyet düzenledik. İlk etkinliğimiz Ertuğrul Gazi Lisesi’nde yapıldı. Bir sınıfta yaptığımız anma etkinliğine yaklaşık 50 öğrenci katıldı. Anmaya Kızıldere şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için yaptığımız bir dakikalık saygı duruşu ile başladık. Daha sonra bir arkadaşımız Kızıldere’yi anlattı. Kızıldere direnişinin devrimci dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olduğunu ve bugün hala yolumuzu aydınlattığını, onların bize bıraktığı kızıl bayrağı daha yukarılara taşıma görevinin gençliğe düştüğünü vurguladı.

Anma toplantısının ardından Gülsuyu Mahallesi Heykel’de basın açıklaması yaptık. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!”, “Kızıldere son değil, kavga sürüyor!” yazılı dövizlerimizle Heykel’e doğru yürüdük. Yapılan açıklamada Kızıldere’ de sergilenen mücadele kararlılığının bugün hala sürdüğü, liselilerin devrimci mücadeleye ve mirasa sahip çıktığı, baskı ve sömürü düzeni yıkılana kadar mücadeleye devam edileceği söylendi. Eylem alkış ve sloganlarla son buldu.

Gün içerisinde Kartal’dan İLGP’liler olarak Kızıldere ve 1 Mayıs’ı konu alan bir toplantı gerçekleştirdik. 10 kişinin katıldığı toplantıda birleşik, devrimci mücadelenin önemi anlatıldı. Liselilerin de aktif katılımıyla canlı geçen toplantıda dersane öğrencilerinin de 1 Mayıs’ta sözünü söylemesi gerektiği vurgulandı.

İLGP


Esenyurt İLPG: “Onların yolunda yürüyeceğiz”

31 Mart günü Esenyurt İLGP olarak düzenlediğimiz etkinlikle 30 Mart Kızıldere şehitlerini andık. Etkinlik Kızıldere’de şehit düşen yiğit devrimciler şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Kızıldere’nin tarihini anlatan bir konuşma yapıldı. Etkinlik soru-cevap bölümüyle devam etti. Son olarak Kızıldere’deki direniş geleneğini bugünün gençleri olarak sahiplenmemiz gerektiğini vurguladık ve Mahirler’in, Denizler’in, İbolar’ın yolunda yürüyeceğimize dair söz verdik.

Esenyurt İLGP


Kızıldere şehitleri EÜ’de anıldı

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 30 Mart günü, Kızıldere katliamının yıldönümü vesilesiyle bir anma gerçekleştirildi. Anma saatine kadar Edebiyat Fakültesi önünde Kızıldere marşı ve çeşitli devrimci marşlar çalındı. Alkışlar ve sloganlarla başlayan anmada hep birlikte söylenen Gündoğdu marşının ardından Kızıldere şehitleri özelinde tüm devrim şehitleri adına saygı duruşu gerçekleştirildi. Bir arkadaşımız Kızıldere direnişinin anlamını anlattı. Bugün Kızıldere’den alınan mirasla kavganın sürdürüldüğünü söyledi.

“Kızıldere son değil, savaş sürüyor!” pankartının asıldığı ve “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yaşasın siper yoldaşlığı!”, “Devrim şehitleri ölmez, devrim davası yenilmez!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” , “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” sloganlarının yanı sıra Kızıldere şehitlerinin isimleri haykırıldı. Ekim Gençliği, SGD ve Devrimci Gençlik tarafından örgütlenen anmaya yaklaşık 50 kişi katıldı.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


ÇÜ’de Kızıldere anması

29 Mart günü Çukurova Üniversitesi’nde Kızıldere şehitlerini anma etkinliği ve ardından basın açıklaması gerçekleştirdik. Saat 12.30’da R1 önünde biraraya gelen gurup alkışlarla ve sloganlarla R1-R2 arası çimenliklerine doğru yürüdü. Kızıldere’de katledilen şehitler şahsında tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından basın metni okundu. Etkinlik sloganlarla ve şiirle devam etti. Müzik grubunun seslendirdiği marşlar hep bir ağızdan söylendi.

Etkinlikte Kızıldere’de katledilen 10 yiğit devrimcinin fotoğrafının bulunduğu ve “Kızıldere son değil savaş sürüyor!/Çukurova Üniversitesi Öğrencileri” imzalı pankart açıldı. “Kızıldere son değil savaş sürüyor!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Etkinliğine 50 kişi katıldı.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği


HKM’den Kızıldere anması

Halk Kültür Merkezleri (HKM) Kızıldere şehitlerini anmak için 31 Mart günü Taksim Tramvay durağında bir eylem gerekleştirdi. HKM ve DSÖ imzalı iki ayrı pankart açıldı. HKM flamaları taşındı. Basın açıklamasından sonra Grup Diyar Kızıldere marşını söyledi.

Eyleme BDSP, Odak, EHP, TÖP, Kaldıraç, Ankara ‘78’liler destek verdi. Eylemde “Kahrolsun emperyalizm, yaşasın mücadelemiz!”, “ Özgür ülke, insanca yaşam istiyoruz!”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı. Eyleme 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


ESP: Kızıldere şehitleri ölümsüzdür!

Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Kızıldere şehitlerini anmak için 31 Mart günü Taksim Tramvay durağında basın açıklaması yaptı. “Kızıldere’den bu güne siper yoldaşlığı kazanacak! Yaşasın devrim ve sosyalizm!” pankartının yanısıra Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya’nın resimlerinin açıldığı eyleme 25 kişi katıldı. Eylem boyunca “Yaşasın siper yoldaşlığı!”, “Tek yol devriml!”, “Kızıldere şehitleri ölümsüzdür!”, “Kızıldere katliamının hesabını sorcağız!” ve şehitlerin adları tek tek okunduktan sonra “Yaşıyor!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul