8 Aralık 2006 Sayı: 2006/48 (48)
  Kızıl Bayrak'tan
   Emekçilerin ve halkların direnişini zorbalıkla bastıramazsınız!
  Demokrat” maskeli Ağar’ın yayılmacı emelleri
  Asgari ücretin belirlenmesinde bildik oyun bir kez daha sahneleniyor...
  Sermayenin sinsi tuzağı...
Sömürü ve soygun bütçesine karşı kamu emekçileri 14 Aralık’ta iş bırakıyor…
Yapı Yol-Sen Eğitim ve Basın Yayın Sekreteri Halil Tümtürk ile iş yavaşlatma eylemi üzerine konuştuk...
Asgari ücret üzerine işçilerle konuştuk...
 Gençlik faşist saldırganlığa boyun eğmeyecek!
  Trabzon’da çalışmalarımız sürüyor...
  Ortadoğu'yu Balkanlaştırma planı!..
  İşçilerin ve devrimci öncü işçilerin birliği sorunu
  Sınıf çalışmamızın ulaştığı yeni aşamanın özlü bir ifadesi!
  Volkan Yaraşır’ın İstanbul İşçi Kurultayı’nda yaptığı konuşma...
  Komanteks'te sendikasızlaştırma saldırısı
  MHP: Değişen ya da değişmeyen ne?/3 - Yüksel Akkaya
  Zaferi üçüncü kez Hugo Chavez’in!
  Seçimlerin kıskacında ümitsiz aşk: Avrupa Birliği üyeliği - Yüksel Akkaya
  Lübnan karanlık bir sürece çekiliyor - Abu Şehmuz Demir
  “Beterin beteri var” tesellisi ve tecrit güzellemesi…
  Proletaryanın ilk isyan çığlığı... “Çalışarak yaşamak ya da savaşarak ölmek!”
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Komanteks’te sendikasızlaştırma saldırısı ve Teksif’in sessizliği

Komanteks işçileri çok ağır ve zor koşullar altında çalışıyor. Komanteks patronunun çalışma süresini 12 saate çıkarması, zamları vermemesi, zorunlu mesaileri haftada 7 güne çıkarması ve günde 16 saat çalışmayı dayatması üzerine biraraya gelen Komanteks işçileri sendikalaşma kararı aldı.

3 ay önce başlayan sendikalaşma çalışması sonucu 600 işçiden 340’ı Teksif Sendikası’na üye oldu. Komanteks patronu işçilerin sendikaya üye olduğunu öğrendikten sonra işçilerle bir toplantı yaparak sendikadan istifa etmelerini istedi. Bunu yapmadıkları durumda fabrikayı kapatacağını söyleyerek işçileri tehdit etti. İşçileri “bütün haklarınızı veriyorum, sendikaya ne gerek var, gelin istifa edin” vb. tehditlerle yıldırmaya çalıştı.

Tehdit ve gözdağı yoluyla sonuç alamayan Komanteks patronu bu kez farklı yollara başvurdu. İşçilere “fabrikayı kapatacağım, o zaman tazminatlarını da alamazsınız, tazminat almak isteyen gelsin şimdi çıkışını versin” diyerek işten çıkmaya zorladı. Bu konuda kısmi bir başarı sağlayarak 15 işçinin işten ayrılmasını sağladı.

Bu gelişmelerin ardından fabrikaya Çalışma Bakanlığı’ndan bir yetkili gelmiş, Komanteks patronu bu yetkilinin gözleri önünde işçilere “sendikayı kabul etmeyeceği”ni söylemiş, “eğer çalışmak istiyorsanız sendikadan istifa edin” diyebilmiştir. İşçilerden olumsuz yanıt alan patron, hiçbir yasal dayanağı olmadan fabrikayı kapattığını ve tüm işçilerin işine son verdiğini açıklamıştır.

Bunun üzerine sendikayla görüşen işçiler, sendikanın “yasal yollarla haklarımızı alacağız” demesi üzerine fabrikaya noter getirerek tespit yaptırdı. Ayrıca fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından sendika yöneticileri patronla görüşerek yaptığının hukuka aykırı olduğunu ve işçileri işten atamayacağını dile getirdiler. Bunun üzerine Komanteks patronu işçiler işten atmadığını, işçilere bir aylık ücretli izin verdiğini açıkladı. Komanteks patronunun bu manevrası karşısında sendikacılar beklemeyi tercih ettiler.

Sendika Komanteks patronunun sendikasızlaştırma ve işten atma saldırısına karşı mücadele etme yerine uzlaşmacı bir çizgi izlemekte, işçilere sadece hukuksal yolları göstermektedir. Böylece Komanteks patronunun fabrikadaki mal ve belgeleri kaçırmasına göz yummaktadır.

Sendika bu süreci de daha önce olduğu gibi zamana yayarak boşa çıkarmaya çalışıyor. İşçilerin haklarını alma konusunda kararlı bir mücadele yolunu izlemelerinin önünü kesiyor. Sendikanın olup-biteni sessiz-sedasız karşılaması işçilerin kafalarını karıştırıyor ve sadece tazminatların almak için uğraşmalarına yolaçıyor. Bu tutum bir kısım işçinin sendikaya karşı güvensizlik duymasına neden oluyor.

Sendikanın işçileri dizginleyen ve pasifleştiren bu tavrı patronun işini kolaylaştırıyor. İşçilerin ve sendikanın fabrikada hiçbir denetiminin olmaması, patronun fabrikadan istediklerini çıkarmasını kolaylaştırıyor.

GOP İşçi Platformu olarak Komanteks işçilerinin bu süreci kazanımla sonuçlandırmaları için elimizden gelen tüm çabayı sarfediyoruz. Sendikalaşma çalışmasının başarısı için başından itibaren gerekli desteği sunduk. Komanteks işçileri sendikal çalışma başlamadan önce bizleri bularak destek istediler. Platform olarak bu konuda Komanteks işçilerine gerekli desteği sunduk. Fakat sürecin bir aşamasında işçilerle aramızdaki iletişimde yaşadığımız bir sorundan dolayı yeterince müdahaleci olamadık. Böylece Teksif bürokratları kolayından işçileri pasifleştiren bir hat izlediler. Bugün gelişmelere kendi cephemizden müdahalede edebilmenin belli olanaklarını yaratmış bulunuyoruz. Komanteks patronunun saldırılarına ve bu saldırılar karşısında sessiz kalan Teksif bürokratlarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Komanteks işçilerinin haklarını kazanma mücadelesinde üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirme konusunda azamı bir çaba harcayacağız.

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

Bürokratlardan hesabı işçiler soracak!

GOP İşçi Platformu