27 Ekim 2006 Sayı: 2006/42 (42)
  Kızıl Bayrak'tan
   Kimliksizleştirilme saldırısına karşı
“Sınıfa karşı sınıf!” çizgisi
  İMF yine bütçemizi belirledi ve kaçıp gitti!
  Beklenen oldu, Türk Metal satış sözleşmesini imzaladı... Sömürü ve
ihanete geçit vermemek için bu sözleşme
yırtılmalıdır!
  Kapitalist toplumu şiddet yönetiyor
6 Kasım tartışmaları ve İstanbul Ekim Gençliği’nin çağrısı
İLGP: “Ortadoğu’da işgalci, okulda müşteri olmayacağız!”
İÜ Rektörlüğü'nden “Parlak” soruşturmalar!
 Kapitalizmde özgürlük ve eşitlik üzerine/ Yüksel Akkaya
  Bütçe soygununa ve yeni hak gasplarına
karşı mücadeleyi yükseltelim! (Orta sayfa)
  Sınıf hareketinin sorunları ve İstanbul İşçi
Kurultayı üzerine işçilerle konuştuk
  Sendikalaştıkları için işten atılan AL-CO
Tencere işçileri ile direnişin deneyimleri
üzerine konuştuk
  Dünyadan
  Almanya'da güçlü ama yaptırımdan yoksun eylemler... Sosyal yıkım
saldırılarına karşı öfke büyüyor
  Leyla hasta, tabibi ortada yok... Ortadoğu halkları birbirine kırdırılmak isteniyor
  İşçi sınıfının ruhu: Sovyetler / Volkan Yaraşır
  Köln'de “21. Yüzyılda Yeni Ekimlere” gecesi
  Eylemlerden
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İLGP: “Ortadoğu'da işgalci, okulda müşteri olmayacağız!”

İLGP'nin 21 Ekim günü düzenlediği “Ortadoğu'da işgalci, okulda müşteri olmayacağız!” etkinliği başarıyla gerçekleştirildi. 15 lise ve 7 dershaneden liselinin katıldığı etkinlik boyunca sık sık “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganı atıldı.

İki bölümden oluşan etkinlik, “İLGP 3 yaşında” isimli sinevizyon gösterimi ile başladı. İLGP'nin önceki yıllarda gerçekleştirdiği etkinlik ve katıldığı eylemlerin görüntülerinden oluşan sinevizyon “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” şiarı ile sona erdi. Sinevizyon gösteriminin ardından devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.

İLGP adına yapılan açılış konuşmasında yeni dönem yürütülecek kampanyanın gündemleri anlatıldı. Etkinlikle kampanya arasındaki ilişki ifade edildi. Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada ise liselilerin ve üniversitelilerin birleşik mücadelesine vurgu yapıldı ve üniversiteliler adına etkinlik selamlandı.

Sefaköy Etkinlik Örgütleme Komitesi'nin hazırladığı şiirler ilgiyle dinlendi. Şiirlerin sunumu için fazlasıyla emek harcanmıştı. Filistin'deki direnişi anlatan şiir dinletisi boyunca arka fonda Filistin'de yaşanan işgalin fotoğrafları yansıtıldı. Şiirler müzik eşliğinde okundu. Tüm katılımcıların beğeniyle izlediği şiirlerin ardından ara verildi.

İkinci bölüm Ümraniye İşçi Platformu'nun hazırladığı “Geçit Yok!” isimli sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyonda emperyalist işgalin ağır sonuçları yasıtıldı. Ardından serbest kürsüye geçildi. 10'u aşkın liselinin söz aldığı serbest kürsüde, okullardaki tarikat örgütlenmelerinden kayıt paralarına, devrimci mirastan mücadelenin önemine kadar bir dizi konuda konuşmalar yapıldı.

Serbest kürsünün ardından GOP Etkinlik Örgütleme Komitesi'nin kaleme aldığı ve sahnelediği “Sesini Çıkar” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Büyük bir özenle hazırlanan oyunun ardından sahneye İLGP adına kapanış konuşmasını yapmak üzere bir arkadaşımız çıktı.

Kapanış konuşmasında kampanyanın sürekliliği ve 6 Kasım eylemlerinin önemi özellikle vurgulandı. 6 Kasım'a güçlü bir katılım sağlamak gerektiği ifade edilerek örgütleme çağrısı yapıldı. Konuşmanın ardından “6 Kasım'da Beyazıt'tayız!” sloganı coşkuyla atıldı.

Etkinliğin sonunda Anadolu Yakası'ndan liselilerin oluşturduğu müzik grubu Koma Menyan sahne aldı. Türkü ve halaylar etkinliğe ayrı bir coşku kattı. Çav Bella marşı okunurken bütün liselilerin yumrukları havadaydı. Marşın ardından “Tek yol devrim ve sosyalizm!” sloganı coşkuyla atıldı. Etkinliğin ardından kampanyamızın tanıtımı için imza standımızı Sefaköy'de açtık.

Etkinliğe 70'in üzerinde liseli katıldı.

Baştan sona liselilerin emeğiyle örgütlenen etkinlik yeni dönem çalışmasında bir ilk adım olarak ele alınmalı. Okullarda gerçekleştirdiğimiz anket çalışmasının, bütün İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz bülten dağıtımının ürünü olan bu etkinliği, güçlü bir 6 Kasım süreci ile bütünleştirmek hedefindeyiz.

İnanıyoruz ki bu dönem çalışmamız geçen yılları aşan başarılara imza atacaktır. Biliyoruz ki liselilerin sesi yükseliyor. 4 Kasım'da Kadıköy'de ve 6 Kasım'da Beyazıt'ta sesimizi daha da geniş kitlelere ulaştıracağız!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu

--------------------------------------------------------------------------------------

YTÜ: “Yemekhane zammı geri çekilsin!”

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, dışarıda olan öğrenciler olarak yemekhane zammına karşı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 18 ve 19 Ekim günleri yemekhane zamları ile ilgili hazırladığımız bildirilerden yüzlercesini öğrencilere ulaştırdık.

Yanısıra yemekhane zammına karşı bir imza metni hazırladık ve öğrencileri, öğretim görevlilerini bu metne imza atmaya çağrmaya başladık. Son iki gün içinde toplam 350 imza topladık. Daha önceki günlerde olduğu gibi yine “Baskılar bizi yıldıramaz!” yazılı pankartımızı ve “Yemekhane zammı geri çekilsin!” yazılı ozalitimizi okulun demirlerine astık. Kapının önünde bulunduğumuz süre boyunca öğrencileri yemek zammına karşı birlikte mücadele etmeye çağırdık. Bayramdan sonraki hafta içinde YTÜ'de yemekhane boykotu yapılacak. Bir yandan boykotun duyurusunu yaparak öğrencileri destek vermeye çağırıyoruz.

Ekim Gençliği/YTÜ

---------------------------------------------------------------------------------------

İstanbul EG: “Müşteri değil öğrenciyiz!”

“Ortadoğu'da işgalci, okulda müşteri olmayacağız!” şiarlı kampanyamız boyunca paralı eğitime, Ortadoğu'daki emperyalist savaşa ve emperyalizmin hizmetinde Ortadoğu'ya asker göndermeye karşı sesimizi 25 Ekim günü de Kadıköy'de yükselttik.

Taksim'den ve Sefaköy'den sonra bugün de Kadıköy'deki işçi ve emekçilere, gençliğe “Herkese her düzeyde parasız eğitim!”, “Özerk demokratik üniversite, özgür lise!”, “Savaşsız, sömürüsüz bir dünya!”, “ABD-İsrail askeri olmayacağız!”, “Tüm ABD üsleri kapatılsın!” taleplerimizi anlattık, kampanyamıza destek istedik. Standımızı açtık, imza kampanyamıza ilgi yoğun oldu. Paralı eğitim sorunuyla ilgili birçok liseliyle tartışma imkanı yakaladık. Ortadoğu'daki işgale tepkili emekçilerin desteğini aldık.

Kampanyamızın üçüncü gününde topladığımız imzaların sayısı 918'e ulaştı. 40 tane kampanya gazetesi sattık.

Kampanya çalışmalarımız önümüzdeki günlerde devam edecek.

Ekim Gençliği/İstanbul

--------------------------------------------------------------------------------------

Mühendislik haklarının gaspına son!

Üniversitelerde ticarileştirme saldırısı farklı bölümlerde farklı boyutlarda karşımıza çıkmaktadır. Birçok bölüm işlevsizleştirilerek veya kazanılmış haklar gaspedilerek yeni mezunlar diplomalı işsizler ordusuna katılmaktadır. Özgünleşen saldırılar geleceksizlik ortak sonucunu doğurmaktadır.

Bizler de Avcılar'da, mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin karşısına “Yetkin Mühendislik-Mimarlık Yasa Tasarısı” olarak çıkan geleceksizlik dayatmasına karşı bu sene de mücadele etmeye devam ediyoruz. Geçen sene mühendislik öğrencilerinin diplomalarından “mühendis” ibaresinin kaldırılmasıyla birlikte kazanılmış haklar geri alınmaya başlanmıştır. Birkaç yıldır yasalaştırılmaya çalışılan Yetkin Mühendislik uygulaması, 10 Eylül 2006'dan itibaren inşaat mühendisleri için yürürlüğe girmiştir.

Bugün için inşaat mühendisleri için daha fazla yakıcı olan yasanın teşhirini yaparak çalışmamıza başladık. İlk olarak 14 Ekim TMMOB mitingine çağrı bildirisi dağıttık. Bu bildiride mühendislik öğrencilerini bekleyen Yetkin Mühendislik Tasarısı ve Mesleki Yeterlilik Kanunu'nun etkilerini, İMO'nun inşaat mühendisleri için çıkardığı taslağın “yetkin” olabilmek için hangi koşulları dayattığını anlattık ve mitinge çağrı yaptık.

Bu hafta da “Yetkin Mühendislik sömürüye geçirilmiş maskedir! Sermaye için değil toplum için bilim!” ve “Yetkin Mühendislik 10 Eylül 2006'da inşaat mühendisleri için yürürlüğe girdi. Bu yasa mühendis-mimarlara geleceksizlik dayatmasıdır! Diplomalı işsiz olmayacağız!” yazan afişlerimizi mühendislik ana binasına ve inşaat fakültesine astık. Konuyla ilgili bildirilerimizi dersliklerde dağıttık. Haberi olan ve yasanın kapsamını anlattığımızda yeni duyan öğrenciler tepkililerdi. Önümüzdeki haftalarda da yasanın maddeleri ve doğuracağı sonuçlar üzerinden kısa bildiriler ve afişler hazırlayarak yasanın teşhirini yapmaya devam edeceğiz.

Mühendislik haklarımızın elimizden alınmasına, işsizlik ve geleceksizlik dayatmasına, artan sömürü koşullarına karşı sözümüzü söylemeye, mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz.

Toplumcu Mühendislik-Mimarlık Öğrencileri/Avcılar