27 Ekim 2006 Sayı: 2006/42 (42)
  Kızıl Bayrak'tan
   Kimliksizleştirilme saldırısına karşı
“Sınıfa karşı sınıf!” çizgisi
  İMF yine bütçemizi belirledi ve kaçıp gitti!
  Beklenen oldu, Türk Metal satış sözleşmesini imzaladı... Sömürü ve
ihanete geçit vermemek için bu sözleşme
yırtılmalıdır!
  Kapitalist toplumu şiddet yönetiyor
6 Kasım tartışmaları ve İstanbul Ekim Gençliği’nin çağrısı
İLGP: “Ortadoğu’da işgalci, okulda müşteri olmayacağız!”
İÜ Rektörlüğü'nden “Parlak” soruşturmalar!
 Kapitalizmde özgürlük ve eşitlik üzerine/ Yüksel Akkaya
  Bütçe soygununa ve yeni hak gasplarına
karşı mücadeleyi yükseltelim! (Orta sayfa)
  Sınıf hareketinin sorunları ve İstanbul İşçi
Kurultayı üzerine işçilerle konuştuk
  Sendikalaştıkları için işten atılan AL-CO
Tencere işçileri ile direnişin deneyimleri
üzerine konuştuk
  Dünyadan
  Almanya'da güçlü ama yaptırımdan yoksun eylemler... Sosyal yıkım
saldırılarına karşı öfke büyüyor
  Leyla hasta, tabibi ortada yok... Ortadoğu halkları birbirine kırdırılmak isteniyor
  İşçi sınıfının ruhu: Sovyetler / Volkan Yaraşır
  Köln'de “21. Yüzyılda Yeni Ekimlere” gecesi
  Eylemlerden
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

4 Kasım'da Kadıköy'de, 6 Kasım'da Beyazıt'tayız!

Gelecek ve özgürlük istiyoruz! Alacağız!..

6 Kasım tartışmaları sonlanmış bulunuyor. 6 Kasım sürecinde İstanbul'da iki eylem gerçekleştirilecek. Birincisi 4 Kasım günü Kadıköy iskele Meydanı'nda gerçekleşecek olan miting. Demokratik kitle örgütleri ve sendikaların da katılımcı olacağı miting, 6 Kasım sürecinin ilk eylemi olacak.

Gençlik bu eylemde “YÖK'e, paralı eğitime ve soruşturmalara karşı; eşit, bilimsel, anadilde eğitim!” ve “Emperyalizme ve operasyonlara karşı özgürlük ve kardeşlik istiyoruz!” şiarları ile Kadıköy Meydanı'nda olacak. Eylemin hazırlık sürecinde yaşanılan sıkışma ve halen üniversitelere yansıyan elle tutulur bir çalışma olmaması, eylemin daha güçlü bir sonuç yaratmasını engelleyen temel sorunların başında gelmektedir. Bu sonucun şekillenmesindeki belirleyici etken, mitingi anlamlı bir kitle çalışmasına dayandırmak hedefinden yoksun gençlik grupları tablosudur. Ancak tüm olumsuz yanlarına rağmen 6 Kasım Beyazıt eylemini güçlendirecek olan bu miting, sorunlar hızla çözülebildiği koşullarda, bu yılki İstanbul 6 Kasım sürecini yaygın eylemlerin yapılacağı bir zemine dönüştürebilecektir.

Başlangıçtaki tüm karşı eğilimlere rağmen çağrımızla toplanan 6 Kasım Beyazıt eylemi, 10'un üzerinde gençlik örgütlenmesinin birleşik bir biçimde örgütleyeceği bir eylem olacak. Şu an İstanbul 6 Kasım sürecine dair tartışmalar hızla tüketilmiş ve pratik çalışmalar başlatılmıştır. Bu 6 Kasım Beyazıt eylemi, gençliğin birleşik mücadelesi için anlamlı bir adım olacaktır.

6 Kasım'ı önceleyen ön süreci üniversitelerdeki sermaye saldırıları nedeni ile üniversiteler dışında örgütlemeyi hedefleyen siyasal anlayış, bu 6 Kasım sürecinde önemli ölçüde tecrit edilmiştir. SGD, SDG, Emek Gençliği, YÖGEH ve EHP dışındaki siyasal gençlik grupları, 6 Kasım Beyazıt eyleminin örgütlenmesi konusunda önemli ölçüde birleşti. Bu tablo, bu eylemin anlamlı bir sonuç yaratacağı noktasında beklentilerimizi güçlendirmektedir.

6 Kasım Beyazıt eylemi daha önce soruşturmalara karşı ortak örgütlenen çalışmada kullanılan “Baş(ını) kaldır!” şiarı ile yürütülecek. 6 Kasım Beyazıt eyleminde ön plana çıkan şiarlar; “YÖK'e karşı Baş(ını) kaldır!”, “Paralı eğitime karşı Baş(ını) kaldır!”, “Geleceksizliğe karşı Baş(ını) kaldır!”, “Diplomalı işsizliğe karşı Baş(ını) kaldır!”, “Soruşturmalara karşı Baş(ını) kaldır!”, “Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı Baş(ını) kaldır, Halkların kardeşliği için Baş(ını) kaldır!” olacak.

6 Kasım günü saat 13.30'da Beyazıt Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan eylem öğrenci gençliğin taleplerinden oluşan ortak pankartlarla gerçekleştirilecek. Beyazıt Meydanı'nda öğrenciler dışında akademisyenler, soruşturmalara karşı imzacı olan aydınlar, yemekhane işçileri ve yurtdışından destek için gelen öğrenci örgütlenmeleri temsilcileri de katılacak. 6 Kasım Beyazıt eylemi katılımcıların konuşmalar yapacağı, gençliğin taleplerinin ve mücadele azminin haykırılacağı bir eylem olarak örgütlenecektir.

Bizler Ekim Gençliği olarak 4 Kasım Kadıköy ve 6 Kasım Beyazıt eylemlerinde gençliğin güncel taleplerini haykıracağız:

Bugün mesleki yeterlilik saldırıları karşısında gelecek özlemi elinden alınmaya çalışan gençliğin sesi olacağız!

Soruşturma saldırıları ve tüm antidemokratik uygulamalar karşısında liseli ve üniversiteli gençliğin taleplerini haykıracağız!

YÖK'e, gerici ve baskıcı eğitim sistemine karşı eşit, parasız, bilimsel demokratik anadilde eğitim için alanlarda olacağız!

Ticarileşen eğitime karşı eşit, parasız eğitim talebiyle alanlarda olacağız!

Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı direnen halkların yanında olduğumuzu 6 Kasım meydanlarından haykıracağız!

Faşizme ve şovenizme karşı halkların kardeşliği ve mücadelesi için alanlarda olacağız!

“ORTADOĞU'da İŞGALCİ, OKULDA MÜŞTERİ OLMAYACAĞIZ!” şiarı ile alanlarda olacağız!

Geleceğine sahip çıkan herkesi 4 Kasım'da Kadıköy'e, 6 Kasım'da Beyazıt'a çağırıyoruz...

İstanbul Ekim Gençliği

-------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da ulaşım zammı protestoları sürüyor!

Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencileri olarak ulaşım zammına karşı başlatmış olduğumuz eylemlerimizin devamı olarak 19 Ekim günü Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde bir eylem gerçekleştirdik.

İlk önce okulda buluşup belediye otobüsüyle belediye binasının önüne geldik. Burada bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Basın metninde: “Geçen sene ulaşımdan 8 trilyon kâr eden belediye, yaptığı zamlarla karına kâr katmıştır. Bilinmelidir ki belediyeler bir şirket değildir. Halka kamusal hizmet olan ulaşımdan kâr etmeyi akıllarından çıkarmalıdırlar.

Bizler, Uludağ Üniversitesi öğrencileri olarak belediyeye ‘yeter artık' diyoruz. Başta ulaşım zamlarının geri çekilmesi olmak üzere, abonman tarifesine geçilmesini, vize ücretlerinin kaldırılmasını, sefer sayısının arttırılmasını talep ediyor ve tüm halkımızı bu ortak taleplerimizin yerine getirilmesi için desteğe çağırıyoruz” denildi. Açıklamadan sonra hep beraber yüzümüze kara lekeler sürdük ve ağzımızı bantladık.

Öncesinde binanın önüne gidip içeriye beş temsilci göndermeyi ve görüşme sırasında dışarıda oturma eylemi yapmayı planlıyorduk. Ancak polis yürüyüşe engel oldu. Biz de temsilcileri belediyeye göndererek basın açıklaması yaptığımız yerde oturma eylemine başladık. Ağzımızdaki bantları söküp sürekli sloganlar attık, ajitasyon konuşmaları yaptık, ‘Bukart türküsü'nü söyledik ve yaklaşık bin tane bildiriyi halka dağıttık. Bir taraftan da “Fakir Belediyemiz Hayrına Sadaka Topluyoruz” dövizini taşıyarak bozuk para topladık.

İçerdeki arkadaşların yoğun uğraşları sonucu, Genelsekreter Yardımcısı Sami Yalın dışarı çıkarak bize bir açıklama yaptı. Taleplerimizin dikkate alındığını ve görüşüleceğini, basının önünde dile getirdi. Genelsekreter Yardımcısı dışarı çıkmadan hemen önce de polis, kitlenin önünü kesmek için yığınak yaptı.

Ekim Gençliği, DPG, DGH, SGD, SDG ve YÖGEH'in örgütlediği eyleme yaklaşık 30 kişi katıldı.Eyleme BATİS ve DİSK Marmara Bölge Temsilciliği de destek verdi.

Son olarak iki hafta sonra yapılacak olan belediye toplantısı sırasında daha kitlesel bir eylem örgütleneceği sözleriyle eylem sonlandırıldı. Önümüzdeki günlerde ulaşım zamları ve 6 Kasım gündemli olarak çalışmalarımız daha da hız kazanacak.

Belli kazanımlar olsa da eylemler henüz bitmedi. Mesela Görükle Köyü'nden üniversiteye yol ücreti 90 kuruşken 75 kuruşa düştü. Ancak taleplerimizin tümünün yer aldığı imza föyleri her ayın ikinci Çarşambası yapılan ulaşım toplantısında gündeme getirilecek. İlk toplantı 8 Kasım'da gerçekleşecek. Bugüne kendi cephemizden hazırlık yapıyoruz.

Bursa Ekim Gençliği