15 Eylül 2006 Sayı: 2006/36 (36)
  Kızıl Bayrak'tan
   11 Eylül'ün ardından yaşananların gösterdikleri; ABD emperyalizmi ve uşakları saplandıkları savaş bataklığından çıkamayacaklar
  ABD-İsrail taşeronluğuna izin vermeyeceğiz!
  Kardeş halklara karşı değil emperyalizme ve sermayeye karşı savaşalım!
  Kürt halkına dönük kirli savaş her haksız savaşın vardığı sona doğru gidiyor
  Amerikancı ordu emperyalizmin savaş taşeronluğuna hazırlanıyor
12 Eylül rejimi sürüyor
Sınıf hareketinden
Oktaş Oluklu Mukavva işçileri ile röportaj
Uzlaştırma Kurulu kararını açıkladı; Emekçilerin birleşik mücadelesi sağlanmalıdır
KESK ve savaş karşıtı muhalefet
Kapitalizmin Hamalları; Çocuk işçiler / Y. Akkaya
   Haluk Gerger ile Ortadoğu’daki
gelişmeler üzerine... Emperyalizmin ezilen halkları köleleştirme operasyonu başarıya ulaşamayacak / Orta sayfa
  Üniversitelerde soruşturma terörü sürüyor!
  Fındıkta çözümsüzlük sürüyor!
  GOP-DER'e saldırı
  Katil Blair'in Lübnan ziyareti tepkiyle karşılandı
  Emperyalist-siyonist saldırganlığa karşı devrimci direniş cephesi
  Halkların katili NATO Afganistan'a yeni birlikler istiyor
  Dünyadan...
  Paris'te 15 bin kişi göçmenlerin barınma hakkı için yürüdü
  İlerici-devrimci güçlere karşı saldırılar... Saldırılara karşı devrimci dayanışma!
  MLKP MK'nın operasyona ilişkin açıklaması
  Basından...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Fındıkta çözümsüzlük sürüyor!

Ordu'da yapılan fındık mitinginin ardından hükümet fındık alımı yapması için Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) görevlendirmişti. Böylece fındık üreticilerine söyleyecek sözü kalmayan hükümet yine kendi yöntemlerince sorunu “çözmeye” girişti. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Köyişleri Bakanı tarafından fındıkta taban fiyatları açıklandı. Giresun kalite 50 randıman fındığın alım fiyatının kiloda 4 YTL olacağı ve TMO'nun 11 Eylül'den itibaren 50 merkezde alımlara başlayacağı duyuruldu. Alımı yapılan fındığın ürün bedeli ise yarısı peşin, yarısı 15 gün içinde çiftçiye ödenecek.

Taban fiyatlarının 4 YTL olarak açıklanması üzerine fındık üreticilerinin tepkisi yeniden yükseldi. İlk olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, alım fiyatı açıklanan Giresun kalite fındık miktarının üretimin sadece yüzde 20'sini oluşturduğunu, üretimin büyük çoğunluğunu karşılayan fındık üreticisinin durumunun daha da kötü olduğunu belirtti. TZOB Başkanı'nın verdiği bilgiye göre; yüzde 5 kesintiden sonra çiftçinin eline 3,8 YTL geçecek; dahası büyük bir ihtimalle randıman yüzde 40 olacak ve böylece çiftçinin eline geçen miktar 3 YTL'yi aşmayacaktır. Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı da beklentilerinin 5.5 YTL dolayında olduğunu, bu fiyat karşısında üreticinin zor durumda kaldığını söyledi.

Yetkililer bir süre önce fındığın kilogram maliyetini 3.4 YTL olarak açıklamışlardı. Şimdi ise hasat çok kurak bir mevsimde geçtiği için 50 randımana ulaşması mümkün olmayan fındığın fiyatı 4 YTL'nin altında gerçekleşecektir. Dolayısıyla açıklanan taban fiyata göre TMO bu yılın mahsulunu maliyet fiyatına alacaktır.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav ise 4 YTL'lik fiyatın “fevkalade iyi bir fiyat” olduğunu söyledi. Tüccarların ve sermaye çevrelerinin fiyattan oldukça memnun olduğu görülüyor. Fındığı ucuza satın alarak pahalıya satma derdinde olan tüccar çevrelerinin yüzü güldürülürken, fındığı üreten yoksul köylünün durumu kötüleştirilmiştir.

Sermaye hükümeti fındık mitinginde yükselen tepkinin ardından fındıkta sözde bir hamle yapmak istemiştir. Fakat soruna getirdiği “çözüm” yoksul üretici açısından çözümsüzlükten başka bir şeyi ifade etmemektedir. Bu “çözüm” yine, kapitalizmin doğasına uygun olarak, üretmeden para kazananların kâr etmesini sağlayacaktır.

----------------------------------------------------------------------------------------

Trabzon: “Fındıkta sömürüye son!”

10 Eylül günü saat 13:00'te Trabzon Meydan Parkı'nda biraraya gelen Trabzon Temel Haklar Derneği üyeleri fındık ücretlerinin düşük olmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında şunlar söylendi: “İMF'nin istekleri doğrultusunda uygulanan politikalarla ülkemiz gün geçtikçe daha da yoksullaşıyor. Uygulanan tarım politikaları ile köylülük bitiriliyor, köyünü terkeden insanlar büyük şehirlerde işsizler ordusuna katılıyor. Şehirlerde gün geçtikçe büyüyen işsizler ordusu geçinebilmek için ya mafya oluyor, ya da hırsızlığa, fuhuşa, uyuşturucuya bulaşıyor. Bütün bu olup bitenler hayatı çekilmez hale getiriyor. Ve bu olup bitenleri bizlerin kaderiymiş gibi gösterip, razı gelmemizi istiyorlar...”

Ekim Gençliği'nin de destek verdiği eylemde, “Yoksulluk kaderimiz değildir!”, “Fındıkta sömürüye son!”, “Halkız, haklıyız, kazanacağız!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Trabzon

----------------------------------------------------------------------------------------

Ordu'da fındık alım fiyatı protesto edildi

11 Eylül günü hükümetin fındık alım fiyatını protesto etmek için bir grup fındık üreticisi fındık yaktı. Ordu'nun Fatsa ilçesinde Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Yunus Emre Köprüsü yakınında toplanan fındık üreticileri yaklaşık 15 çuval fındığı yakarak alım fiyatlarını protesto ettiler.

Burada eylemci fındık üreticileri adına bir açıklama yapan Fahri Yüksektepe, fındığın gerçek değeri üzerinden işlem görmemesi nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını belirterek, “Verilen fiyat mahsulümüzün maliyetini ancak karşılamaktadır. Birkaç kişinin çıkarları doğrultusunda üreticiler mağdur edildi'' dedi.

Slogan atan eylemciler açıklamanın ardından dağıldılar.

---------------------------------------------------------------------------------------

İncirlik'te tensikatlara karşı işçi eylemi

Türkiye Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri Sendikası (Türk Harb-İş) üyesi işçiler, işverenin tensikat kararını ve taşeronlaştırma girişimlerini İncirlik Beldesi'nde yürüyüş yaparak protesto etti.

İncirlik Üssü'nde çalışan Türk Harb-İş'e üye işçiler, 14 Eylül Perşembe günü mesai çıkışında üs girişinde bekleyen servis araçlarına binmeyerek sendika yöneticileriyle birlikte belde girişine kadar yürüyüş yaptı.

İşçiler “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Vur vur inlesin işveren dinlesin”, “Ölmek var dönmek yok” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

Türk Harb-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Erol, ABD Hava Kuvvetleri'nin tasarruf gerekçesi ve maliyeti düşürme amacıyla yaptığı tensikat girişimlerinden rahatsızlık duyduklarını söyledi. ABD'li işverenin almış olduğu tensikat kararının İncirlik'te görev yapan işçilerin moralini bozduğunu söyleyen Erol, “Bugüne kadar birçok üyemizin kapıya konulmasının arkasında taşeronlaşmanın olduğunu görüyoruz. İncirlik'te çalışan üyelerimiz kadar taşeron işçisinin de var olduğunu bilmek bizleri kaygıya sevk etmektedir. Çünkü burada taşeron işçilerinin kayıt dışı ve sendikasız olduğunu görüyoruz. Biz, İncirlik'te üyelerimizin ekmeklerinin küçültülmesine ve taşeronların işimizi elimizden almalarına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

-------------------------------------------------------------------------------------

Mamak BDSP'den militan gazete satışı

Mamak BDSP olarak, sermaye meclisinin savaş tezkeresine onay vermesinin ardından emperyalist işgale ve savaş taşeronluğuna karşı çalışmalarımızı kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. 5 Eylül öncesinde savaş tezkeresine karşı etkili bir kitle çalışması örgütlemiştik. Tezkerenin meclisten geçmesiyle birlikte yoğun bir teşhir faaliyeti başlatmış bulunuyoruz.

12 Eylül günü Mamak Şirintepe Mahallesi'nde militan gazete satışı gerçekleştirdik. Ajitasyon konuşmalarının yanısıra emekçilerle bire bir konuşarak sermaye iktidarının emperyalizmle giriştiği işbirlikçi uşaklık ilişkisini teşhir ettik. Tezkerenin ABD-İsrail'e askeri taşeronluk yapmak anlamına geldiğini ifade ettik. Önümüzdeki süreçte emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı mücadelenin önemine değindik. Kısa bir sürede elimizdeki tüm gazeteler tükendikten sonra faaliyeti sonlandırdık.

İlerleyen günlerde Mamak'ın diğer mahallelerinde de militan gazete satışlarına devam edeceğiz. Yanısıra bildirilerimizle emekçilere sesleneceğiz. Emekçileri emperyalizme ve onu savaş taşeronluğunu sürükleyen sermaye iktidarına karşı mücadeleye çağıran teşhir faaliyetimiz çeşitli araçlarla devam edecek.

Mamak BDSP