15 Eylül 2006 Sayı: 2006/36 (36)
  Kızıl Bayrak'tan
   11 Eylül'ün ardından yaşananların gösterdikleri; ABD emperyalizmi ve uşakları saplandıkları savaş bataklığından çıkamayacaklar
  ABD-İsrail taşeronluğuna izin vermeyeceğiz!
  Kardeş halklara karşı değil emperyalizme ve sermayeye karşı savaşalım!
  Kürt halkına dönük kirli savaş her haksız savaşın vardığı sona doğru gidiyor
  Amerikancı ordu emperyalizmin savaş taşeronluğuna hazırlanıyor
12 Eylül rejimi sürüyor
Sınıf hareketinden
Oktaş Oluklu Mukavva işçileri ile röportaj
Uzlaştırma Kurulu kararını açıkladı; Emekçilerin birleşik mücadelesi sağlanmalıdır
KESK ve savaş karşıtı muhalefet
Kapitalizmin Hamalları; Çocuk işçiler / Y. Akkaya
   Haluk Gerger ile Ortadoğu’daki
gelişmeler üzerine... Emperyalizmin ezilen halkları köleleştirme operasyonu başarıya ulaşamayacak / Orta sayfa
  Üniversitelerde soruşturma terörü sürüyor!
  Fındıkta çözümsüzlük sürüyor!
  GOP-DER'e saldırı
  Katil Blair'in Lübnan ziyareti tepkiyle karşılandı
  Emperyalist-siyonist saldırganlığa karşı devrimci direniş cephesi
  Halkların katili NATO Afganistan'a yeni birlikler istiyor
  Dünyadan...
  Paris'te 15 bin kişi göçmenlerin barınma hakkı için yürüdü
  İlerici-devrimci güçlere karşı saldırılar... Saldırılara karşı devrimci dayanışma!
  MLKP MK'nın operasyona ilişkin açıklaması
  Basından...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

AL-CO işçileri sendikasızlaştırma saldırısına karşı direnmeye devam ediyor!

Kocaeli'nde Trakya Sanayi AŞ'de kurulu bulunan Hayyam Garipoğlu'nun patronu olduğu AL-CO Tencere Fabrikası işçileri, çalışma koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle Mart ayı sonunda Birleşik Metal-İş Sendikası'na üyelik başvurusu yapmışlardı. 80 işçinin sendikaya üye olduğunu duyan AL-CO patronu aralıklarla işçi çıkarmaya başladı. 5 ay içerisinde toplam 80 işçi patronun işten atma saldırısıyla karşı karşıya kaldı. AL-CO işçileri bu saldırılara her defasında militan eylemlerle yanıt verdiler. En son fabrikadaki tüm işçilerin işine son veren patron fabrikaya dışarıdan getirdiği 150 işçiyi yerleştirdi. Patron, dışardan getirdiği işçileri üretimde kullanmak için değil dışarıdaki işçilere karşı koruma amaçlı fabrikaya yerleştirdi.

AL-CO işçileri şimdiye kadar defalarca jandarmanın saldırısına uğradılar, gözaltına alındılar ancak her seferinde direnişlerine aynı kararlılıkla devam ettiler. En son geçtiğimiz haftalarda patronun talimatıyla direnişteki işçilerin saldırısına uğradılar. Saldırı sırasında işçiler arasında yaralananlar oldu. Ancak bu saldırı da AL-CO işçilerini mücadelelerinden vazgeçiremedi.

Direniş, daha ilk gününden itibaren Kocaeli kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Kocaeli'ndeki yerel gazeteler artık hemen hemen hergün AL-CO'daki gelişmeleri yansıtıyor. Kocaeli Demokrat Gazetesi AL-CO günlüğü oluşturarak işçilerin yazdıkları yazıları yayınlıyor. Kocaeli Sendikalar Birliği AL-CO işçilerinin yaptığı eylemlere destek verdi. AL-CO işçileri kendi talepleriyle KESK eylemine, 1 Eylül yürüyüşüne katıldılar.

En son geçtiğimiz hafta Çarşamba günü sendikaların, DKÖ'lerin ve siyasi partilerin desteğiyle İzmit Merkez Bankası'ndan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne yürüyerek işe dönme ve içeride hukuka aykırı bir şekilde tutulan işçilerin fabrikadan çıkartılması taleplerini haykırdılar. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüş direnişin Kocaeli'nde yarattığı etkiyi gösteriyordu. Yürüyüşe lastik işçileri, metal işkolunda BMİS'in örgütlü olduğu fabrikaların işçileri, kamu emekçileri ve işçilerin oturduğu mahallelerden emekçiler de destek sundu.

Eylemde konuşan BMİS Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, dışarıdan getirilen 150 işçinin fabrikada tutulmasının hukuka uygun olmadığını, bu durumla ilgili yasal girişimlerin bir an önce başlatılması gerektiğini söyledi. Atar; “Lübnan'a asker göndermeye kalkanlar önce kendi insanlarını korusunlar. Herkes şunu çok iyi bilsin ki burası Lübnan değil. İsrail ise hiç değil. Bunu anlamayanlara anlatmasını bu halk çok iyi bilir ve er ya da geç anlatacaktır” dedi.

Direniş çadırına yapılan saldırının ardından fabrikaya yakın bir yerde bekleyişlerine devam eden işçilerin ısrarı ise milletvekillerinden Vali'ye, Belediye Başkanı'na kadar herkesi çözüm arayışına itiyor. İşçiler, çevre mahallelerden destek toplamak amacıyla bir imza kampanyası başlattılar. AL-CO işçileri bir yandan da 14 Eylül'de görülecek yetki davasını bekliyorlar.

AL-CO işçilerinin kararlı ve militan direnişi, işçi sınıfına dişe diş mücadelenin anlamlı bir örneğini gösteriyor. AL-CO işçilerinin direnişine destek vermek, sınıf dayanışmasını yükseltmek işçi ve emekçilere, ilerici, devrimci güçlere düşen önemli bir sorumluluktur.

Kızıl Bayrak/Kocaeli

---------------------------------------------------------------------------------------

Nakliyat-İş üyelerine saldırı protesto edildi

Nakliyat-İş'e üye olan işçiler, sendikanın yetkiyi almasına rağmen haklarının tanınmaması üzerine, seslerini duyarmak için 7 Eylül Perşembe günü saat 18:00'de İzmir Fuar'a girmek istemiş, ancak kolluk güçlerinin saldırısına uğramışlardı.

İşçiler saldırıyı protesto etmek amacıyla 8 Eylül günü saat 14:00'te sendika binasında bir açıklama gerçekleştirdiler. Açıklamada fuar girişinde henüz içeri girilemeden işçilerin saldırıya maruz kaldıkları, polislerin silah kullandığı, gaz bombası ve coplarla gerçekleşen saldırı sonrası Nakliyat-İş yöneticilerinin gözaltına alındığı ifade edildi. Saldırı esnasında polis şeflerinin yine aynı senaryoyu uygulayarak çevredeki halkı işçilere karşı kışkırtmaya çalıştıkları, fakat aileleriyle gelen işçilerin ve halkın bu provokasyona gelmedikleri söylendi. Sendika avukatına da “polise mukavemet”ten dava açıldığı ifade edildi. Açıklamada polis hakkında suç duyurusunda bulunulacağı dile getirildi. Saldırıların ilk olmadığı vurgulanarak sendikalaşma mücadelesinden vazgeçilmeyeceği belirtildi.

Kızıl Bayrak/İzmir

------------------------------------------------------------------------------------

Sendikalaşan Otosima işçilerine istifa baskısı

Minareliçavuş bölgesinde bulunan oto yan sanayi fabrikası Otosima'da işçiler Petrol-İş Sendikası'nda örgütlendiler. Patronun sendikalaşan işçilere yanıtı sendikadan zorla istifa ettirme saldırısı oldu.

130 işçinin çalıştığı fabrikada 80 işçi sendikaya üye olunca Petrol-İş yetki başvurusunda bulundu. Durumu öğrenen patron işçileri çeşitli tehditlerle sendikadan istifaya zorluyor. İşçileri tazminatsız olarak işten atmak, sabıkalı yaparak Bursa'da iş bulamamalarını sağlamak gibi tehditlerle işçilere baskı uyguluyor. Son olarak mesai saatinde zorla iş bıraktırarak servislerle notere götüren patronun işçileri sendikadan istifaya zorladığı bildirildi. Bu zorbalık karşısında istifa etmeyen işçilerin ve sendikanın suç duyurusunda bulunacağı ifade edildi.

Ayrıca sendika tarafından yapılan açıklamada, yetki için başvurulan Çalışma Bakanlığı'nın SSK yerine patronun verdiği listeyi istediği belirtildi. Çoğunluğunu idari personelin oluşturduğu ve içinde sadece 12 sendikalı işçinin yer aldığı 60 kişilik listenin istenmesiyle yetkinin gelmemesinde Bakanlığın patron yanlısı tavrının etkili olduğu belirtildi.

Kızıl Bayrak/Bursa

-------------------------------------------------------------------------------------

Combro Özay'da işten atmalara eylemli yanıt

Gebze'de bulunan Combro Özay Plastik Fabrikası işçileri Petrol-İş Sendikası'na üye oldular. Sendikal örgütlülükten rahatsız olan Combro Özay patronu 4 işçinin işine son verdi. Atılan arkadaşlarının geri alınması ve bir daha işten atma olmaması talebiyle patronla görüşmek isteyen işçilere patronun yanıtı jandarma çağırmak oldu. Jandarma bir işçiyi gözaltına aldı. Patronun bu tavrını protesto etmek için fabrika önünde eylem yapan işçiler daha sonra patronun atılan arkadaşlarının işe geri dönmesini kabul ettiğini öğrendiler. Sendika yöneticileri ve patron arasında pazarlıklar ise devam ediyor.

Kızıl Bayrak/Kartal