15 Eylül 2006 Sayı: 2006/36 (36)
  Kızıl Bayrak'tan
   11 Eylül'ün ardından yaşananların gösterdikleri; ABD emperyalizmi ve uşakları saplandıkları savaş bataklığından çıkamayacaklar
  ABD-İsrail taşeronluğuna izin vermeyeceğiz!
  Kardeş halklara karşı değil emperyalizme ve sermayeye karşı savaşalım!
  Kürt halkına dönük kirli savaş her haksız savaşın vardığı sona doğru gidiyor
  Amerikancı ordu emperyalizmin savaş taşeronluğuna hazırlanıyor
12 Eylül rejimi sürüyor
Sınıf hareketinden
Oktaş Oluklu Mukavva işçileri ile röportaj
Uzlaştırma Kurulu kararını açıkladı; Emekçilerin birleşik mücadelesi sağlanmalıdır
KESK ve savaş karşıtı muhalefet
Kapitalizmin Hamalları; Çocuk işçiler / Y. Akkaya
   Haluk Gerger ile Ortadoğu’daki
gelişmeler üzerine... Emperyalizmin ezilen halkları köleleştirme operasyonu başarıya ulaşamayacak / Orta sayfa
  Üniversitelerde soruşturma terörü sürüyor!
  Fındıkta çözümsüzlük sürüyor!
  GOP-DER'e saldırı
  Katil Blair'in Lübnan ziyareti tepkiyle karşılandı
  Emperyalist-siyonist saldırganlığa karşı devrimci direniş cephesi
  Halkların katili NATO Afganistan'a yeni birlikler istiyor
  Dünyadan...
  Paris'te 15 bin kişi göçmenlerin barınma hakkı için yürüdü
  İlerici-devrimci güçlere karşı saldırılar... Saldırılara karşı devrimci dayanışma!
  MLKP MK'nın operasyona ilişkin açıklaması
  Basından...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara'da 12 Eylül protestosu

12 Eylül Askeri faşist darbesinin 26. yıldönümünde faşist sermaye iktidarı protesto edildi. Darbe karşıtı platform tarafından örgütlenen bu yılki protesto mitingi geçen seneki gibi “Darbeciler yargılansın demokrasi mitingi!” adı altında düzenlendi.

Eylem 10 Eylül günü, kitlenin Ankara Tren Garı önünde saat 11:00'den itibaren toplanmasıyla başladı. Geçen yıla oranla hem coşkusu hem de katılımı zayıftı. Saat 12.30'da yürüyüş başladı. “12 Eylül darbecilerini yargılayalım!/Darbe Karşıtı Platform” imzalı pankartın arkasında Ankara 78'liler Derneği, 68'liler Derneği, Samsun 78'liler Derneği, DİSK, Pir Sultan Abdal, TMMOB, ASSMO, KESK Ankara Şubeler Platformu, Halkevleri, Öğrenci Kolektifi, BDSP, Tüm-İGD, ÇHD, ÖV-DER, TÜDEF, ESP, Alınteri, Taçanka Anarşist-Komünist Kolektifi, DTP, EMEP, HKP, Mamak Halkı Kültür ve Dayanışma Derneği, ÖDP, SDP sırasıyla yerini aldı.

1.200 kişinin katıldığı yürüyüş 1.5 saat sürdü. Yürüyüş esnasında Ankara Radyosu'nun önüne gelindiğinde duruldu ve Darbe Karşıtı Platform'un Demokrasi Bildirisi okundu. Darbecilerin o dönemi yok sayıp unutturmak istediklerini belirterek, “12 Eylül faşizmini kendi karanlığı içinde yok edeceğiz. Gençlik, kadınlar ve Kürt halkı ile birlikte alanlardayız. 26 yıl öncesinde ödenmemiş bir hesabımız var. Darbeciler hesap verecek. Ülkemizin üzerine çökmüş bir karabasan olan 12 Eylül darbesini ve sonuçlarını yargılamak için, 12 Eylül darbecileri başta olmak üzere sürecin tüm aktörlerini teşhir etmek ve yargılamak üzere sokaklardayız” denildi.

Sıhhiye Meydanı'na girilmesiyle miting başladı. Ankara Radyosu'ndan Sıhhiye Meydanı'na kadar, DTCF'de sınav yapıldığı için slogansız yüründü. Tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından şiirler okundu, konuşmalar yapıldı. Tertip komitesi platform adına bildiriyi okudu. Miting başladıktan yaklaşık yarım saat sonra TKP farklı bir güzergahtan alana girdi. Grup Vardiya ve Doğan, türküler ve marşlar okudular. Saat 16.00 civarında miting sona erdi.

Komünistler eyleme “Eylül Karanlığı'nı yırtacağız! Yeni EKİM'ler Yaratacağız!/ Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” imzalı pankartlarıyla katıldı. Darbeciler yargılansın şiarında somutlanan düzen içi politik çizgiye karşı alanda devrimci şiarları ve duruşlarıyla yeraldılar. Eylemde “ Eylül karanlığını yırtacağız, Yeni EKİM'ler yaratacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Erdal Eren, Habip yoldaş, Ümit yoldaş, Hatice yoldaş yaşıyor! Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Ortadoğu halkları yalnız değildir!”, “ABD/İsrail askeri olamayacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol”, “Marx, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Partiyi kazandık, partiyle kazanacağız!” sloganlarını haykırdılar.

Kızıl Bayrak/Ankara

-------------------------------------------------------------------------------------

DİSK'ten 12 Eylül protestosu:

“Ne affederiz, ne unuturuz!”

12 Eylül askeri darbesi, 12 Eylül günü DİSK tarafından Taksim'de yapılan bir yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi.

OLEYİS binası önünde toplanan ve “12 Eylül'de Türkiye kaybetti, ne unutuyoruz, ne affederiz!” pankartı açarak Gezi Parkı'na yürüyen 50 kadar DİSK üyesi burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı açıklamada, 12 Eylül'ün hala güncelliğini koruduğunu ve anayasa ile 12 Eylül hukukunun teminat altına alındığını ifade etti. 12 Eylül'ün emperyalist güçlerin Ortadoğu politikaları doğrultusunda hazırlandığını ve İMF'nin 24 Ocak kararlarını hayata geçirmek için uygulandığını belirterek, 12 Eylül'ün bilançosunu sıraladı. Çelebi sözlerini, Anayasa'nın 15. maddesi'nin değiştirilerek, başta Kenan Evren olmak üzere darbecilerin yargılanması talebiyle sonlandırdı. “Demokrasi kaybetti!”, “Toplumsal barış kaybetti!”, “Sanat kaybetti!”, “Düşünce özgürlüğü kaybetti!”, “Eğitim sistemimiz kaybetti!”, “12 Eylül'e af yok!” dövizlerinin taşındığı ve “Gün gelecek, devran dönecek darbeciler halka hesap verecek!”, “12 Eylül zinciri kırılacak!”, “Kenan Evren yargılansın!” sloganlarının sıklıkla atıldığı eylem, basın açıklamasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

--------------------------------------------------------------------------------------

Mersin'de 12 Eylül protestosu:

“Darbeciler hesap verecek!”

Mersin ‘78'liler Araştırma ve Dayanışma Derneği tarafından 12 Eylül günü düzenlenen bir eylemle askeri faşist darbe protesto edildi. Dernek binası önünde başlayan yürüyüşte İstiklal Caddesi'ne kadar pankart açılmadı. İstiklal Caddesi'ne varıldığında “Darbeciler hesap verecek!” pankartı ve Veysel Güney'in büyük boy resmi açıldı. Buradan sloganlarla Taş Bina'ya kadar yüründü ve Taş Bina önünde idam edilen devrimcilerin resimlerinin olduğu büyük boy pankart açıldı. İdam edilenlerin adları tek tek okunarak “yaşıyor” denildi.

Kitle sık sık “Darbeciler hesap verecek!”, “Amerikancı generaller yargılansın!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Taş Bina önünde Mersin ‘78'liler Araştırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ethem Dinçer bir açıklama yaptı. 12 Eylül'ün sorumlularının yargı önünde hesap vermesi gerektiğini belirterek, “Darbecilerden bugüne, antidemokratik bir anayasa, ülke için çaba harcamaktan çekinen bir gençlik, ülke sorunlarına duyarsız bir halk kaldı” dedi.

Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Mersin

--------------------------------------------------------------------------------------

İzmir'de 12 Eylül protestosu

12 Eylül faşist darbesini protesto eylemi İzmir'de KESK, DİSK ve TMMOB tarafından gerçekleştirildi.

12 Eylül günü saat 17:00'de Konak YKM önünde bir araya gelinmesiyle başlayan eylem, kitlenin Sümerbank alanına gelmesiyle devam etti. Eylemde “12 Eylül hukukuna son, özgürlükçü, demokratik yeni bir anayasa” pankartı taşındı. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı eylem okunan basın açıklamasının ardından sona erdi.

Yapılan açıklamada, “Türkiye 12 Eylül darbesiyle köklü bir şekilde hesaplaşmadan yoluna devam edemez, demokratik, insan haklarına saygılı, katılımcı ve özgür bir toplum yaratamaz” denildi. Eylemde; “Kahrolsun MİT, CİA, Kontrgerilla!”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz!”, “Yaşasın demokrasi mücadelemiz!”, “Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek!” vb. sloganlar atıldı. Eyleme sendikalaşma mücadelesi veren Koç Tansaş işçileri de kitlesel bir şekilde katıldılar ve eylemin ardından sendika binasına doğru bir yürüyüş düzenlediler.

Kızıl Bayrak/İzmir

----------------------------------------------------------------------------------------

Antakya: “Darbeciler halka hesap verecek!”

12 Eylül askeri faşist darbesi 26. yıldönümünde, Antakya İHD ve Antakya Demokrasi Platformu tarafından gerçekleştirilen iki ayrı eylem ile protesto edildi.

İlki İHD tarafından dernek binası önünde gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada 12 Eylül sürecinde ve sonrasında yaşanılan sorunlara ve toplumda yarattığı derin sarsıntılara değinildi, darbeci generallerin yargılanması talep edildi. Açıklama sonrasında 12 Eylül'ün bilançosunun anlatıldığı İHD imzalı bildiriler dağıtılarak, Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen eylemin yapılacağı yer olan Antakya Adliyesi önüne gidildi.

Burada toplanan yaklaşık 50 kişilik kitle tarafından ikinci bir eylem gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada 12 Eylül'ün toplum üzerinde yarattığı tahribata ve günümüze kadar süren sonuçlarına değinildi, darbeci generallerin yargılanmasına dair talepler sıralandı. Eylemde “Darbeci, faşist generaller yargılansın!”,”Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kızıl Bayrak/Antakya