28Ocak 2006 Sayı: 2006/03 (03)
  Kızıl Bayrak'tan
   ABD emperyalizminin değişmeyen savaş senaryosu
  Emperyalist-siyonist saldırganlar İran
seferine hazırlanıyor
  Derin devlet tartışmaları ve devrimci tutum
  Tekel direnişi, özelleştirme politikası
ve CHP
Deri patronlarının saldırılarına deri işçileri kararlılıkla yanıt veriyor!
  “Sosyal Güvenlik Reformu” saldırısında sona gelindi
“Sosyal Güvenlik Reformu”u saldırısı
Sosyal güvenlikte reform mu, karşı devrim mi?
  İşçilerden Maltepe-Kartal-Pendik İşçi Kurultayı’na katılma çağrısı...
  Çifte sömürüye, eşitsizliğe, baskılara
karşı çıkmak için ellerimizi birleştirelim!
Tekelci kapitalizm faşizmin anasıdır!
2005’te sınıf hareketi2: Alınan yenilgiler, büyüyen ihanet ve filizlenen çıkış arayışları
  Yeni bir yılın başında dünyada durum (Orta sayfa)
  Latin Amerika’da “sol dalga”nın yükselişi sürüyor
   Liman işçileri AB şeflerine geri
adım attırdı
   Irak’ta yeni kurulacak kukla hükümet için pazarlıklar başladı
  Filistin’de seçimler 25 Ocak’ta... Bağımsız Filistin mücadeleyle kazanılacak!
  Tehcir, göçertme hareketi ve Kürdistan
toplum yapısına etkileri-1
  Bültenlerden...
  Batı’nın İran'a karşı ittifakı
  İran’a karşı nükleer savaş
  Chomsky: Nükleer savaş tehdidi arttı
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Deri patronlarının saldırılarına deri işçileri kararlılıkla yanıt veriyor!

21 Ocak günü Deri-İş Sendikası Tuzla Şube Sekreteri Mustafa Yiğit, Cevahir Deri taşeronu Fuat Özalp ve 5 adamının saldırısına uğradı. Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde gerçekleşen saldırıda Mustafa Yiğit'in arabasının önünü kesen çeteci Fuat Özalp ve adamları önce silah çekerek, sonra da demir çubuklarla saldırarak, Mustafa Yiğit ve bir işçiyi yaraladı. Saldırıda yaralanan Mustafa Yiğit hastaneye kaldırılırken Deri-İş Tuzla Şubesi önünde biraraya gelen işçiler saldırıyı protesto ettiler.

Protesto eyleminde konuşan Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Hasan Sonkaya, bugüne kadar hiçbir saldırıyı yanıtsız bırakmadıklarını, bu saldırının da yanıtsız kalmayacağından kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini söyledi. Saldırıların Tuzla Deri işçilerini ve sendikasını yıldıramayacağını söyleyen Sonkaya'nın konuşması sık sık “İşçiye kalkan elleri kıracağız!”,”Sendika yoksa üretim de yok!”, “Çetelerin ipleri sermayenin elinde!”, “Birlik, mücadele, zafer!” sloganlarıyla kesildi. Sonkaya'dan sonra Deri-İş Sendikası Başkan Vekili Musa Servi ve Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Yener Kaya da birer konuşma yaptılar. Saldırıdan bir saat sonra gerçekleşen eylem, 23 Ocak günü Cevahir Deri önünde yapılacak basın açıklaması duyurularak bitirildi.

Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi sınıf mücadelesinin sert geçtiği alanlardan birisi. Deri patronları uzun yıllardır Deri-İş Sendikası'nı alandan söküp atmak, böylece, organize sanayide dikensiz bir gül bahçesi yaratmak istiyorlar. Deri patronlarının temel amaçlarından biri de deri sanayi bölgesine taşeron sokmak. Saldırıyı gerçekleştiren Fuat Özalp, bu işte sıradan bir maşa olmanın ötesine geçmeye çalışan bir çetebaşı. Tuzla'da tutunmayı başaran tek taşeron olarak daha çok işletmeye rahatından girebilmek istiyor. Şimdiki hedefi ise Cevahir Deri'de tutunmak.

Bilindiği gibi 24 Kasım günü sendikaya üye olmaları gerekçesiyle işten atılan 28 Cevahir Deri işçisi o günden bu yana direnişlerini sürdürüyor. Direnişin başlangıcından bu yana gerek taşeronun adamları, gerekse sermayenin kolluk güçleri tarafından direnişe karşı sayısız saldırı gerçekleştirildi. Bu saldırıların birinde ellerinde silahlarıyla yakalanan taşeron Fuat Özalp'ın adamları işçiler tarafından jandarmaya teslim edilmesine rağmen serbest bırakılmışlardı.

Deri sektöründe Deri-İş Sendikası'nın örgütlenme çabalarının ürünü olan bir dizi direniş sürmektedir. Çorlu ve Gönen bölgesine Deri-İş Sendikası'nı sokmamak için yoğun çaba sarfeden deri patronları öte yandan da organize sanayi bölgesinde taşeronluk uygulamasını yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Cevahir Deri direnişi şu haliyle bu saldırılara karşı bir set işlevi görüyor. Saldırılara karşı direngen tutumlarından taviz vermeyen deri işçileri ve Deri-İş Sendikası'yla dayanışmayı yükselmek gerekiyor.

Kızıl Bayrak /Kartal

------------------------------------------------------------------------------------------

Cevahir Deri taşeronu, polis ve jandarma ile kolkola deri işçilerine saldırıyor!

 

24 Kasım'dan beri direnişte olan Cevahir deri işçileri, 23 Ocak sabahı bir kez daha Cevahir Deri taşeronu Fuat Özalp'ın adamlarının saldırısına uğradı. 50 kişilik güruhun saldırısına direnişçi işçilerin karşılık vermesiyle başlayan çatışmaya müdahale eden jandarma Tuzla Deri-İş Şube Başkanı Hasan Sonkaya ve 5 işçiyi gözaltına aldı. Geçtiğimiz hafta içerisinde şube sekreteri Mustafa Yiğit gene aynı taşeronunu adamlarının saldırısına uğramış ve şube başkanı Hasan Sonkaya ise polis olduğunu söyleyen kişiler tarafından kaçırılmaya çalışılmıştı.

Tüm bu saldırıları protesto etmek için 23 Ocak günü öğle saatinde biraraya gelen Tuzla Deri işçileri bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Serna-Seral işçileri, Eğitim-Sen, Haber-Sen ve Genel-İş yöneticileri destek verdi. Açıklamada saldırıların mücadeleyi bitiremeyeceği ve yanıtsız kalmayacağı vurgulandı.

Kızıl Bayrak/Kartal

------------------------------------------------------------------------------------------

Adana'dan Öncü İşçiler Tekel direnişine destek verdi...

Direnen TEKEL işçisi kazanacak!

23 Ocak Pazartesi günü “Adana'dan Öncü İşçiler”, fabrikalarının kapatma kararına karşı direnişte olan TEKEL işçilerine destek vermek üzere TEKEL Fabrikası'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamadan önce eyleme destek vermek için gelen ve polisler tarafından dövülerek gözaltına alınan BDSP çalışanı Sami Selek'in niçin gözaltına alındığı işçilere teşhir edildi. Yapılan konuşmada sermaye devletinin TEKEL direnişe destek için gelen herkese karşı tahammülsüz davrandığı, bu saldırıların kendilerini yıldırmayacağı vurgulandı.

“Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Gözaltılar serbest bırakılsın” sloganlarının ardından okunan basın açıklamasında: “Sermaye hükümeti, uluslararası sigara ve tütün tekellerinin istekleri doğrultusunda TEKEL'i ortadan kaldırmak için harekete geçti. Hükümet Adana ve Malatya sigara fabrikalarını kapatarak, yüzlerce işçiyi sokağa atacak ve binlerce tütün üreticisiyle birlikte işsiz bırakacak. Sermayenin bu saldırısına karşı TEKEL işçisi 2 Ocak'ta başlattığı direnişle tok bir yanıt verdi, veriyor. Hiçbir engele takılmadan direnişi zaferle sonuçlandırmak durumunda zafer yalnızca TEKEL işçisinin zaferi olmayacak. Kazanım tüm işçi sınıfının olacak. Bizler Adana'da çalışan Sanayi, Tekstil, Petro-Kimya, Metal işçileri olarak direnişinizi direnişimiz sayıyor, başarılar diliyoruz ” denildi.

Yaklaşık 100 kadar işçinin destek verdiği basın açıklamasında sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direnen TEKEL işçisi kazanacak!” sloganları atıldı. Ayrıca basın açıklaması sırasında işçilere Kızıl Bayrak dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tekel İşçileriyle Dayanışma Platformu'ndan işçilere destek...

“Tekel işçisi yalnız değildir!”

Tekel İşçileriyle Dayanışma Platformu 24 Ocak günü İnönü Parkı'nda yaptığı basın açıklamasıyla, Adana işçi ve emekçilerini direnen Tekel işçileriyle dayanışmaya çağırdı. Platform adına açıklama yapan Zemin Demirel; bir gün önce Tekel işçilerini ziyaret etmeye ve onlara destek vermeye giderken, Tekel Fabrikası önünde tekme-tokat gözaltına alınan ve çeşitli yerlerinden yaralanan BDSP çalışanı Sami Selek'in derhal serbest bırakılmasını ve bu saldırıların kendilerini yıldıramayacağını dile getirdi.

Ardından okuduğu basın metninde; “İMF'nin emirlerini birer birer yerine getiren AKP hükümeti Tekel Sigara Fabrikası'nı kapatma kararı aldı. 700 işçi kardeşimiz ve onların aileleri işsizliğe, açlığa terkedilmek isteniyor. İşçiler 2 Ocak'tan bu yana fabrikaya kapanarak direniyorlar. Dün Sümerbank'tı, Tüpraş'tı, SEKA'ydı bugün Tekel. Sessiz kalırsak yarın sırada başkaları var. Susmayalım. Tekel işçisinin ekmek, onur ve gelecek mücadelesine ortak olalım”dedi.

Eylemde “Direnen Tekel işçisi kazanacak!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!” vb. sloganlar atıldı. 40 kişinin katıldığı basın açıklamasından sonra toplu bir şekilde çarşı merkezinde Tekel işçileriyle dayanışma çağrısı yapan bildiriler dağıtıldı.

Ayrıca Alınteri, BDSP, ESP, İHD, İşçi Mücadelesi, Partizan, Sosyalist Barikat, SDP, YDİ Çağrı'dan oluşan “Tekel İşçileriyle Dayanışma Platformu” imzalı bildiriler mahallelerde, semt pazarlarında yaygın bir şekilde dağıtıldı ve dağıtımlar devam ediliyor. Yine aynı imzayla çıkartılan afişlerde Adana'nın birçok yerine asılıyor.

Kızıl Bayrak/Adana

-----------------------------------------------------------------------------------------

Mersin Emek Platformu'ndanTekel işçisiyle dayanışma eylemi!

21 Ocak günü Mersin Emek Platformu, Tekel Sigara Fabrikası önünde bir eylem gerçekleştirdi. Tekel işçileri, “Tekel işçisi yalnız değildir!” sloganıyla fabrikaya yürüyen Mersin Emek Platformu bileşenlerini karşıladı. Coşkulu geçen eylemde “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Tekel işçisi yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Komünistler olarak “Tekel işçisi direniyor! Direnen Tekel işçisiyle sınıf dayanışmasını yükseltelim!/BDSP” imzalı dövizlerimizle eylemde yerimizi aldık. Ayrıca tüm işçi ve emekçileri Tekel işçileriyle dayanışmaya çağıran BDSP imzalı bildirilerimizi dağıttık.

BDSP/Adana