13 Mart'04
Sayı: 2004/02


  Kızıl Bayrak'tan
  Son işçi-emekçi eylemlerinin gösterdikleri
  6 Mart eyleminin gösterdikleri
  6 Mart Ankara mitinginde emekçilerle konuştuk...
  6 Mart eylemi...
  BDSP'nin işçi ve emekçilere Newroz çağrısı...
  Edirne'de Ekim Gençliği okurlarına polis terörü...
  Sağlık emekçileri 10-11 Mart'ta iş bıraktı...
  10-11 Mart eylemlerinden...
  Yerel seçimler ve AKP'nin yalanları
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  13 Mart'ta Kızılay'da olacağız!
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı.../2
  "Paris Komünü proletarya diktatörlüğü idi"
  8 Mart'ın devrimci özüne sahip çıkalım!
  8 Mart devrimcidir, devrimci kalacak!
  8 Mart eylemleri...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!
  12 Mart '95... Gazi'de faşist katliam ve devrimci kitle direnişi
  Yerel seçimler ve EMEP'in devrimci imaj çabası
  Geçici Irak Anayasası kabul edildi
  Bağdat ve Kerbela'da katliam...
  Siyonist vahşet tırmanıyor!
  Bültenlerden...
  Yurtsever Kürdistan halkına! Kongra-Gel içindeki gelişmeler
  Basından...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Bağdat ve Kerbela’da katliam...

Katliamın arkasında emperyalizm duruyor

Emperyalist işgalden sonra Irak’ta katliamların arkası kesilmedi. Son katliam Şiiler’in geleneksel aşure gününde gerçekleşti. Irak’ın Başkenti Bağdat ve Kerbela’da İmam Hüseyin’in öldürülüşünün anıldığı anma törenleri için toplanan 2.5 milyon Şii’ye düzenlenen saldırılarda ölü sayısının 271, yaralı sayısının ise 393 olduğu açıklandı. Bomba, patlayıcı maddeler ve havan toplarının da kullanıldığı saldırılar peşpeşe gerçekleşti.

Şiiler: Suçlu işgal güçleridir!

Saldırı üzerine Irak’ın önde gelen Şii lideri Ayetullah Ali El Hüseyin El Sistani’nin sözcüsü, Bağdat ve Kerbela’da Şiiler’in cami ve türbelerini hedef alan saldırılarla ilgili olarak ABD askerlerini suçladı. Sözcü, güvenlikten ABD askerlerini sorumlu tutarak, askerlerin hacıların güvenliğe ilişkin başvurularını dikkate almadığını açıkladı. İşgalcilerin sergiledikleri tutum, bu saldırıların doğrudan suç ortakları olduğunu gösteriyor.

Ne Saddam Hüseyin rejimi döneminde, ne de işgalden sonra Irak’ta değişik kesimler arasında kayda değer bir çatışma olmamıştır. Kürt ve Şiilere karşı katliamlar da doğrudan devletin icraatıydı. Bunu çok iyi bilen ABD emperyalizmi, Irak’ta iç savaş olabileceği konusunda uyarılar yapıyorlar. Bu uyarıları da, El Kaide yöneticileri tarafından yazıldığı iddia edilen ve Sünni-Şii çatışmasını savunduğunu söyledikleri bir mektuba dayandırıyorlar. Ama biliyoruz ki, emperyalist haydutlar, kirli amaçlarına ulaşabilmek için her türlü yalan/uydurma raporlar hazırlıyorlar. Kitle imha silahları ve Saddam-El Kaide arasında bağlantı olduğu vb. yalanlar henüz unutulmadı. Sözü edilen ama basına açıklanamayan mektubun da uydurma olduğu açık.

Direniş karşısında acz içinde kalan işgal orduları, her taşın altında El Kaide olduğu görüntüsü vermeye çalışıyorlar. Aksi yönde yapılan tüm açıklamalara rağmen, Irak’taki ABD kuvvetlerinin komutanı General Ricardo Sanchez, Irak’ta El Kaide’ye bağlı yabancı militanların, devrik lider Saddam Hüseyin yanlılarından daha büyük tehlike oluşturduğunu iddia ediyor. Sanchez’e bakılırsa, Irak’ta Saddam yanlıları ve yabancı militanlar dışında direnen kimse yok. Bu iddianın yalan olduğunu bizzat ABD’li askeri yetkililerin açıklamaları yalanlıyor. Ancak psikolojik savaş gereği aynı teraneler tekrarlanıyor. Savaş çetesinin bir sözcüsü, Şiiler’e yönelik katliamın da El Kaide tarafından yapıldığını iddia etmekten geri durmuyor.

Katliamın ardında emperyalizm duruyor

Direniş Irak’ın farklı kent ve kasabalarında sürüyor. Ama en güçlü yerler Sünniler’in yaşadığı bölgelerdir. Emperyalist işgal ordularını topraklarından söküp atmak için direnen hareketlerin veya başka ülkelerden gelen militanların böyle bir eylem yapması beklenemez. Zira böyle bir eylem, ülke nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan Şiiler’i karşılarına almak demektir. Oysa direniş hareketi Şii ve Kürt halklarını da direniş sürecine kazanmak için çaba harcıyor. İşgal edilmiş bir ülkede iç çatışmaların yalnızca emperyalist haydutların işine yarayacağını biliyor. Nitekim işgalden sonra Sünni ve Şiiler’in ortak eylemlerine, aynı camide namaz kılmalarına tanık olundu. Sembolik anlamı olan bu tür eylemler, halkları birbirine kırdırma hevesinde olanlara verilmiş anlamı bir yanıttır.

Daha önce de Şiiler’i hedef alan saldırılar olmuştu. Ama Şiiler yaratılmak istenen çatışma ortamına girmeyeceklerini tekrarlıyorlar. Tüm veriler Şiiler’in ve Sünniler’in bu konuda hassas olduklarını gösteriyor. Olası bir iç çatışmanın kendi felaketleri olacağının farkındalar. Dolayısıyla provokatif girişimler şimdiye kadar ciddi bir sorun yaratmadı.

Bağdat ve Kerbela’yı kana bulayan saldırılardan sorumlu tutulan El Kaide de saldırılarla ilgisi olmadığını açıkladı. Örgüt, El Kuds El Arabi gazetesine gönderdiği mektupta, olaydan ABD’yi sorumlu tuttu.

Tüm veriler, bu katliamların ardındaki gücün ya işgalciler ya da onların yardakçıları olduğunu gösteriyor. Elbette bu şaşırtıcı değil. Zira emperyalistlerin halkları birbirine kırdırması sömürgeciliğin klasikleşmiş bir kirli taktiğidir. ABD emperyalizminin ihtiyaç duyduğunda, provokasyonlarla aynı taktiği Irak’ta da gündeme getireceğinden kuşku duymamak gerek.

Irak’ta yaşayan halklar deneyimlerinden biliyorlar ki, halkların gerçek düşmanı emperyalistlerdir. Bunun bilincinde olan Irak’taki işgal karşıtı direnişin, emperyalistlerin halkları birbirine kırdırma amaçlı girişimlerini boşa düşürebilmesi, Irak’ın özgürlük mücadelesi açısından hayati bir önem taşıyor.



Basel Gökkuşağı Derneği’nde
8 Mart etkinliği

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle derneğimizde yaklaşık 70 kişinin katıldığı bir etkinlik düzenledik. Programımız konuşma-tartışma ve halk müziğinden oluşuyordu.

Dernek üyesi bir bayan arkadaşımız 8 Mart’in güncel anlamı ve önemi üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasında, kapitalizmin sınıf ve cinsiyet ayrımına, eşitsizliğe ve adaletsizliğe dayalı bir sömürü ve baskı düzeni olduğunu, bu sistem içinde kadının eşit ve özgür olmasının mümkün olmayacağını vurguladı. Devamında, Amerika’da tekstil işçisi kadınları yakarak öldürenlerin Türkiye cezaevlerinde de devrimci kadın tutsakları yakarak katlettiklerine, bugün aynı şeyi Irak’ta yaptıklarına işaret etti. Konuşmasını, Clara Zetkin’in, “Proletaryanın devrimci sınıf mücadelesi olmaksızın kadının gerçek ve tam kurtuluşu olanaksızdır. Kadınlar bu mücadeleye katılmaksızın kapitalizmin parçalanması ve sosyalizmin kuruluşu olanaksızdır” sözleriyle bitirdi.

Ardından konu çeşitli yönleriyle katılımcılar tarafından tartışıldı. Ardından bir kadın arkadaşımız halk türküleriyle programını sürdürdü. Bunu bir arkadaşın müzik-şiir sunumu izledi. Etkinliğimiz türkülerin ortaklaşa söylenmesiyle sona erdi.

Basel Gökkuşağı Derneği



Bielefeld’de 8 Mart kutlaması!

Bielefeld’de 7 Mart Pazar günü 150 kişinin katılımıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasını gerçekleştirdik.

Etkinliğimizin programı Salkımsöğüt Tiyatro Grubu’nun savaş konulu kısa bir gösterisi ile başladı. Tarihte kadın mücadelesi adlı dia büyük bir ilgiyle izlendi. BİR-KAR adına yapılan konuşmanın ardından etkinliğimizin birinci bölümü sona erdi. İkinci bölümde “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!” adlı oyunla Salkımsöğüt ikinci kez sahneye çıktı. Programımız Paris Gençlik Korosunun türküleri ve halaylarıyla sona erdi.

Etkinliğin ön sürecinde yoğun ve etkin bir çalışma yürüttük. Bölgemizde ilk kez böyle bir organizasyonun sorumluluğunu alıyorduk. Belirlediğimiz süre içinde hedeflerimize ulaşmayı başardık. Belli zayıflıklarına karşın anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdik.

Bielefeld/BİR-KAR