13 Mart'04
Sayı: 2004/02


  Kızıl Bayrak'tan
  Son işçi-emekçi eylemlerinin gösterdikleri
  6 Mart eyleminin gösterdikleri
  6 Mart Ankara mitinginde emekçilerle konuştuk...
  6 Mart eylemi...
  BDSP'nin işçi ve emekçilere Newroz çağrısı...
  Edirne'de Ekim Gençliği okurlarına polis terörü...
  Sağlık emekçileri 10-11 Mart'ta iş bıraktı...
  10-11 Mart eylemlerinden...
  Yerel seçimler ve AKP'nin yalanları
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  13 Mart'ta Kızılay'da olacağız!
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı.../2
  "Paris Komünü proletarya diktatörlüğü idi"
  8 Mart'ın devrimci özüne sahip çıkalım!
  8 Mart devrimcidir, devrimci kalacak!
  8 Mart eylemleri...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!
  12 Mart '95... Gazi'de faşist katliam ve devrimci kitle direnişi
  Yerel seçimler ve EMEP'in devrimci imaj çabası
  Geçici Irak Anayasası kabul edildi
  Bağdat ve Kerbela'da katliam...
  Siyonist vahşet tırmanıyor!
  Bültenlerden...
  Yurtsever Kürdistan halkına! Kongra-Gel içindeki gelişmeler
  Basından...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Ankara’da 8 Mart mitingi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda yapılan mitingle kutlandı. Saat 11:30’da Toros Sokak’ta başlayan mitinge yaklaşık 1000 kişi katıldı.

KESK, EMEP, DEHAP, ÖDP, EKB ve SDP kortejlerine erkek alınmadı. BDSP, TAYAD, Halkevleri kortejleri ise kadınlı erkekli olmaları nedeniyle en arkaya alındılar. Son birkaç yıldır yapılan 8 Mart eylemlerine erkeklerin alınmaması, kadın platformlarının temel gündemlerinden biri. Erkeklerin eyleme alınmaması daha önce yalnızca birkaç feminist grubun söylemi iken, bugün EMEP ve EKB gibi çevrelerin de tutumu haline gelmiş bulunuyor. Bu çevrelerin bu çarpık burjuva feminist tutumu sahiplenmeleri, dahası erkeklerin yeraldığı karma kortejleri dışlamaya kalkmaları, kadın sorununa ve çözümüne bakışlarını ortaya koyuyor.

“Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Tecavüzcü devlet hesap verecek!”, “Her gün 8 Mart, her gün direniş!”, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarının atıldığı eyleme BDSP de “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!” pankartı ile katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara



Adana’da 8 Mart’ta iki ayrı eylem

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Adana’da iki ayrı mitingle kutlandı. 7 Mart günü DEHAP, SDP, ÇHD ve Katagi tarafından bir miting düzenlendi. 8 Mart günü ise Eğitim-Sen, SES, Emekli-Sen, BDSP, EKB, İHD, Halkevleri, ÇKM, TAYAD, Alınteri, ESP, EMEP, ÖDP ve Devrimci Demokrasi ortak bir eylem gerçekleştirdi. 8 Mart’ın iki ayrı eylemle kutlanmasının nedeni, 7 Mart’ta yapılacak eyleme erkeklerin katılımının yasaklanmasıydı. Bu yasağın kaldırılması için yapılan görüşmeler sonuç vermeyince ayrışma kaçınılmaz hale geldi. 8 Mart’ın özüne ve ruhuna uygun bir kutlama kararı alınarak 7 Mart mitingine katılınmadı.

7 Mart günü Mimar Sinan önünden başlayan miting için yürüyüşe izin verilmesine rağmen 8 Mart’ta Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan miting için izin verilmedi. Buna rağmen Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan 1000 civarında bir kitle sloganlarla yürüyerek Uğur Mumcu Meydanı’na geldi. Miting devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Daha sonra tertip komitesi başkanı günün anlam ve önemini üzerine bir konuşma yaptı ve çekilen halaylarla eylem bitirildi.

Komünistler mitinge “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!/BDSP” imzalı pankartla katıldılar.

Kızıl Bayrak/Adana



8 Mart İzmir mitingi...

“Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü İzmir’de yapılan bir mitingle kutlandı. Çeşitli kadın kuruluşlarından oluşan 8 Mart Tertip Komitesi tarafından organize edilen miting saat 14:00’te Konak Meydanı’ndan yürüyüşle başladı.

Eyleme yaklaşık 1500 kişi katıldı. KESK’li kadınların katılımı azdı. İşçi sendikalarından ise yine sınırlı bir katılımla TÜMTİS ve Emekli-Sen göze çarpmaktaydı. Reformist çevrelerden DEHAP’lı kadınlar kitlesel, “Güç birliği” bileşenleri ise zayıf katıldı (SHP katılmamıştı).

Komünistler mitinge “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!/BDSP” imzalı pankart ve BDSP yazılı flamalarla katıldılar.

Mitingde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” sloganları atıldı.

Alsancak Gündoğdu Meydanı’na varıldığında saygı duruşu yapıldı. Taciz ve tecavüze uğrayan kadınların ve ölüm oruçlarında şehit düşen kadınların tek tek isimleri okunarak anıldı. Okunan basın metninde kadın hareketinin tarihi anlatılarak, ezilen cins ve ezilen sınıf olduğu dile getirildi. Müzik gruplarının sahneye çıkmasından sonra miting sona erdi.

Kızıl Bayrak/İzmir



Mamak İşçi Kültür Evi’nde 8 Mart etkinlikleri...

“Kadın olmadan devrim olmaz,
devrim olmadan kadın kurtulmaz!”

İşçi Kültür Evi’nin de bileşeni olduğu “Mamak Kitle Örgütleri Platformu” tarafından, 8-13 Mart günleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlik haftası olarak kararlaştırıldı.

Bu yıl kurumumuzda yapılan etkinlik haftası 8 Mart’ta halaylarla, davul-zurna eşliğinde başladı. İlk günkü açılışa 30 kişi katıldı. İkinci gün yapılan “Yerel yönetimler ve kadın” konulu panele ilgi azdı.

Üçüncü gün Mamak İşçi Kültür Evi’nin hazırladığı etkinlik programda yerini aldı. Etkinlik Mamak Kitle Örgütleri Platformu imzalı metnin okunmasıyla başladı. Ardından 94 yıl önce New York’ta grevde çıkan yangında ölen kadın işçiler ve sınıf mücadelesinde şehit düşen tüm devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Etkinlik fotoğraf sanatçısı Cengiz Gümrükçü’ünün hazırladığı savaş dialarıyla başladı. İşçi Kültür Evi tiyatro topluluğunun hazırladığı “Atom” oyunu izlendi. İşçi Kültür Evi müzik ve şiir topluluklarının yaptıkları sunumlarla etkinlik sona erdi. Etkinliğe çoğunluğu bölgeden 70 emekçi katıldı. Program bir takım teknik aksaklıkların dışında oldukça iyiydi.

Dördüncü gün ise İdil Can Kültür Merkezi’nin hazırladığı programla devam etti. Katılım bir önceki günkü kadardı.

Etkinlikler boyunca sahnede “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!” şiarlı pankart asılı duracak.

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları