13 Mart'04
Sayı: 2004/02


  Kızıl Bayrak'tan
  Son işçi-emekçi eylemlerinin gösterdikleri
  6 Mart eyleminin gösterdikleri
  6 Mart Ankara mitinginde emekçilerle konuştuk...
  6 Mart eylemi...
  BDSP'nin işçi ve emekçilere Newroz çağrısı...
  Edirne'de Ekim Gençliği okurlarına polis terörü...
  Sağlık emekçileri 10-11 Mart'ta iş bıraktı...
  10-11 Mart eylemlerinden...
  Yerel seçimler ve AKP'nin yalanları
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  13 Mart'ta Kızılay'da olacağız!
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı.../2
  "Paris Komünü proletarya diktatörlüğü idi"
  8 Mart'ın devrimci özüne sahip çıkalım!
  8 Mart devrimcidir, devrimci kalacak!
  8 Mart eylemleri...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!
  12 Mart '95... Gazi'de faşist katliam ve devrimci kitle direnişi
  Yerel seçimler ve EMEP'in devrimci imaj çabası
  Geçici Irak Anayasası kabul edildi
  Bağdat ve Kerbela'da katliam...
  Siyonist vahşet tırmanıyor!
  Bültenlerden...
  Yurtsever Kürdistan halkına! Kongra-Gel içindeki gelişmeler
  Basından...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Ümraniye BDSP’nin çalışmalarından....

Çalışmalarımız artan tempoyla sürüyor!

Geçtiğimiz hafta en fazla yoğunlaştığımız gündem 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü oldu. Kitle toplantıları, bildiri dağıtımlarıyla devam eden çalışmamız, eyleme aktif bir katılımla sonuçlandı.

Geçtiğimiz hafta emekçi kadınlara yönelik iki ayrı etkinlik geçekleştirdik.

İlk etkinliğimiz 4 Mart günü Ümraniye seçim büromuzda gerçekleşti. Programımız emekçi kadının mücadele tarihinin anlatıldığı “Ekmek ve Gül” belgeselinin gösterimi ile başladı. Ardından bir arkadaşımız 8 Mart’ın tarihçesini anlattı ve emekçi kadınların yaşadığı sorunlar ve kadınların kurtuluşuna ilişkin bir sunum yaptı. Ardından programımız sohbet olarak devam etti. Etkinliğimize katılan kadınların işçi olması kadınların çifte sömürüsünü güncel örneklerle işlememizi sağladı. Genç işçilerin katılımı tartışmaları sınıfın sorunları ekseninde tartışılmasını sağladı. 25 kişinin katıldığı etkinlik, 7 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingine yapılan çağrıyla son buldu.

Bir diğer etkinliğimiz ise Sultanbeyli’de gerçekleştirildi. 6 Mart günü yapılan etkinliğin çalışması bir hafta öncesinde bir ev toplantısıyla başladı. 8 Mart’ın anlam ve önemi, etkinlik programına ilişkin tartışmadan sonra, 100’e yakın davetiye basılarak emekçi kadınlara yaygın bir şekilde dağıtıldı.

Etkinlik 8 Mart’ın tarihçesi ve kadının tarihsel olarak ezilmişliğine dair sunuşla başladı. Ardından Sultanbeyli’den bir emekçi kadın kendisinin hazırladığı “Halaların istatistiği” adlı yazısını okudu. Yazıda çifte ezilmişliğin, toplumsal yargıların, feodal değerlerin kıskacında kadının “hala” karşı karşıya kaldığı sorunlar işleniyordu.

Çarpıcı verilerin aktarıldığı yazı kadınlar tarafından beğeniyle karşılandı. Ardından yine bir emekçi kadın söz alarak kendi yaşamından aktarımlarla kadınların örgütlülüğüne duyulan ihtiyacı vurguladı. Birkaç arkadaşın söz almasından sonra türbanlı bir İMES işçisi arkadaş söz alarak Sünni-Alevi, Türk-Kürt ayrımlarının sahte olduğu, hepimizin sınıf kardeşi olduğu vurgusunu yaptı.

Konuşmaların ardından mahalleden iki genç arkadaşımız hazırladıkları müzik dinletisini sundular. Son olarak “Ekmek ve Gül” belgeselinin gösterilmesinin ardından etkinlik, 7 Mart mitingine çağrı ve mahallede bu tarz etkinliklere katılma ve birlikte örgütleme çağrısıyla son buldu. 25 kişinin katıldığı etkinlik daha çok emekçi kadınlardan oluşuyordu. Kadının tarihsel olarak yaşadığı sorunlar karşısında kadın-erkek işçi ve emekçilerin omuz omuza mücadele vermesi vurgusu tüm hafta boyunca gerçekleşen etkinliklerin temel temasıydı.

Bunun somut karşılığı 7 Mart mitingine kadın-erkek işçiler ve OSB-İMES İşçileri Derneği Girişimi olarak “Çifte sömürüye, düşük ücrete, yoksulluğa ve işsizliğe karşı örgütlü mücadeleye!” pankartıyla katılmamızdı. Aynı zamanda derneğin kuruluş hazırlıklarının ilanı da yapılmış oldu.

8 Mart’a yönelik hazırlanan bildirilerimizin bir kısmını etkinlik öncesinde kullanırken, bir kısmını da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Yeni Çamlıca Mahallesi’nde kadınların 8 Mart’ını kutlayarak dağıttık.

8 Mart’ı geride bıraktığımız şu günlerde çalışmalarımız seçim platformumuzun anlatıldığı ev ve kahve toplantılarıyla, semt ve fabrikalara yönelik bildirge dağıtımlarıyla devam ediyor. Böylelikle her geçen gün daha çok emekçiyle buluşmanın imkanlarını çoğaltıyoruz.

Ümraniye BDSP çalışanları



Pendik BDSP seçim çalışmalarından...

“Dönemi kazanmak için yükleneceğiz!”

Geçtiğimiz haftalarda seçim bürolarımızın açılış etkinliklerinin yapılmasının ardından, bölgemizde yürüttüğümüz faaliyeti daha ileri bir aşamaya taşıyoruz.

Seçim çalışmamızın temel yanını devrimci sınıf politikalarını emekçilere ulaştırmak, acil demokratik talepleri uğruna mücadeleye çağırmak oluşturuyor. Diğer yanı ise bu çalışmamızı mümkün olan en geniş alana taşımak, bu vesileyle yeni çalışma alanlarını yaratmak. Mevcut güç ve imkanların sınırlılığı, olağanın dışında bir enerjiyi ve güçlü bir planlamayı gerektiriyor.

Yürüttüğümüz çalışmayı bu bakışla ele alıyoruz. Bildirilerimizi emekçilerin kapılarını tek tek çalarak dağıtıyoruz. Bu yöntem insanların ruh halini gözlemlemenin yanı sıra ilgi gösteren emekçilerle ilişkiyi devam ettirme imkanı yaratıyor. Şu ana kadar Parseller, Ramazanoğlu, Hacılar, Kavakpınar, Esenyalı, Güzelyalı, Kurtköy merkez, Cambaztepe, Sülüntepe, Ertuğrulgazi, Şahintepe, Aydos mahallelerine, Aydos, Sülüntepe ve Kurtköy pazarlarına BDSP seçim bildirgelerini emekçilerle yüzyüze gelerek dağıttık.

Dağıtımlarımızın anlamlı bir yaygınlığa ulaşmış olmasına rağmen genelde tepkisizlikle karşılaşıyoruz. İnsanların durgunluğu bizim siyasal kimliğimiz vb.’nden dolayı değil, seçimlerden herhangi bir beklentinin olmaması olarak karşımıza çıkıyor. Semtlerde, kahvelerde seçimlere dair en hararetli tartışmalar muhtarlık seçimleri üzerinde yoğunlaşıyor. Bunun belli bir mantığı var. Zira insanlar muhtarlık seçimlerinde kendilerini özne olarak görüyor, bazen tek bir oy bile sonucu belirleyebiliyor.

Dağıtımlarımızın diğer bir alanını Kurtköy ve çevre fabrikalar oluşturuyor. Fabrikalardan Akar Kırtasiye, Nova Reklamcılık, Alce, Evrim Giyim, Akimag (Alkoma), Baymak, Sardoğan, Beyaz Tekstil, Genç Tekstil, Tam Cam fabrikalarına ve Parseller seçim büromuzun önünden sanayiye giden işçiler ile Aydos Sülüntepe’den Kurtköy Sanayii’e giden işçilere sabah dağıtımları gerçekleştirdik. Dağıtımlarımızı önümüzdeki günlerde de sürdüreceğiz. Seçimin son günlerine yaklaştıkça insanlarda ilginin bir nebze artacağını düşünüyoruz. Şu ana kadar belli sayıda insanla tartışma imkanı yakalayabildik. Tartışmalar daha yoğunlukla seçim bürolarımıza yeni gelen insanlarla gerçekleşiyor. Gelenlerin sayısı arttığı ve tartışmaların yoğunlaştığı bazı günlerde büromuzu gece oniki-bir dekapattığımız oluyor. Bu sohbet ve tartışmalardan sonra ev toplantıları ve gelen işçilerin fabrikalarında yaşanan sorunlarla ilgili toplantı imkanı da yakalayabiliyoruz.

Geçtiğimiz hafta bu ev toplantılarından birkaçını yaptık. Önümüzdeki hafta da yine ev ve kahve toplantıları gerçekleştireceğiz. Bölgedeki politik etkimizi güçlendiren başka bir adımımız da sol-reformist çevrelerin düzenlediği toplantılara müdahalemiz oluyor. Geçtiğimiz hafta Cambaz bayırında CHP’nin, Sülüntepe’de ise SHP’nin belediye başkan adaylarının tanıtım toplantılarına sorularımızla müdahale ettik. Kamu Yönetimi Reformu, kölelik yasası ve özelleştirmeler ile ilgili sorularımız kimi yerde geçiştirilmeye çalışıldıysa da bir parça da olsa bu yasaları desteklediklerini itiraf etmek zorunda kaldılar. Düzen solunun önümüzdeki günlerde daha fazla toplantı yapacağını düşünürsek, bize de daha fazla iş düşüyor.

Önümüzdeki hafta temel çalışmamız 21 Mart’ta yapacağımız aday tanıtım şenliği olacak. Bu etkinlik için bütün güçlerimizi seferber edeceğiz. Etkinliğimiz bir bakıma o zamana kadarki çalışmamızın sonuçlarını bizlere gösterecek. Dönemi kazanmak için yükleneceğiz.

Pendik’ten BDSP çalışanları