6 Eylül'03
Sayı: 35 (125)


  Kızıl Bayrak'tan
  Türk devleti işgal taşeronluğuna hazırlanıyor!
  Demokratik hak ve özgürlükler için mücadeleyi yükseltelim!
  Ordu ve hükümet ABD'ye uşakça sadakatini gösterme telaşında
  ABD emperyalizmi Irak halklarını birbirine kırdırmaya hazırlanıyor
  1 Eylül'ün gösterdikleri
  1 Eylül eylemlerinden...
  İkinci yılında 11 Eylül...
  ABD saldırganlığı halkların direnişi karşısında çaresiz
  Kölelik yasası ve sınıf hareketi
  Her düzeyde parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitim!
  Irak'ta ne oldu biliyor musunuz?
  Ağartıoğlu direnişi üzerine...
  Kamuda toplu görüşme oyununu bozalım... Seyirci değil taraf olalım!
  Gizli genelgenin açık sonuçları ve görevlerimiz...
  Barış ve Kürdistan halkına dayatılan "barış"...
  İşçi sınıfına, özgürlüğe ve sosyalizme adanmış bir yaşam: Julius Fuçik
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Irak’ta ne oldu biliyor musunuz?

ABD Irak’ı işgal ettiğinde napalm bombasını kullandı. Biliyorsunuzdur, resmi işgal nedeni Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olmasıydı. Ama gelin görün ki kitle imha silahının en etkilisini, napalm bombalarını yaygın bir biçimde bizzat ABD kullandı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Saddam’ın kitle imha silahlarını bulmak için Irak’ı işgal eden ABD kuvvetlerinin operasyon sırasında napalm benzeri bombalar kullandığı ortaya çıktı. Napalm kullanımı uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış durumda. ABD stoklarını eritti ancak napalmla aynı etkiye sahip MK-77 bombasını üreterek Irak’ta kullandı.

ABD ordusu bu silahları Vietnam’da da yaygın olarak (uluslararası antlaşmalara göre yasak olmasına rağmen!) kullanmış, böylece iki milyonu aşkın insanın ölümüne, bir o kadarının da yaralanmasına ve sakat kalmasına sebep olmuştu. Ancak istediği sonucu ulaşamamış, Vietnam halkının iradesini kıramamış ve sonuçta bozguna uğrayarak geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Bu ağır yenilgi “Vietnam sendromu” olarak tüm dünya halklarının belleklerine kazınmıştır. En gelişmiş kitle imha silahlarının bile halkların iradesini ve kurtuluş inancını kıramayacağı ortaya çıktığı gibi, bu kirli savaş emperyalist barbarlık tarihindeki yerini almıştır. Vietnam halkı bağımsızlığı için sonuna kadar savaşarak ABD emperyalizmine unutulmaz bir yenilgi tattırmıştır. Benzer durum Irak’ta da geçerlidir. ABD askerlerine günübirlik düzenlenen saldırılar ve bunalıma giren askerlerin durumu bunu açıkça gösteriyor.

Adını açıklamayan bir Pentagon yetkilisi, bu tür bombaların yasal ve gerekli olduğunu savunuyor. Aynı yetkili “Mart ayında koalisyon güçlerinin Bağdat’a ilerleyişine olanak vermek amacıyla, Irak-Kuveyt sınırındaki Safvan bölgesine napalm ile aynı etkiye sahip MK-77 tip bombalar attıklarını” söyledi. Devamında, “Karşımızda zorlu bir düşman var, bu tip bombalar kullanırsanız kendi hayatınızı kurtarırsınız. Bu konuda uluslararası yasaları ihlal eden bir durum söz konusu değil. Ayrıca düşmanı öldürmenin insani bir yolu var mı? Bilmiyorum” diye konuştu.

Hani ABD emperyalizmi uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ediyordu!
Devam edelim. Burjuva medya aracılığıyla ortaya çıkan gerçeklere bir kez daha gözatalım. San Diego Tribuna gazetesine göre, “Amerikan birlikleri Saddam kanalındaki bir köprü ile Numaniye kentinin kuzeyinde Dicle nehri üzerindeki bir köprüyü koruyan Iraklı askerlere karşı napalm benzeri bombalar kullandı.”

Ardından ölümlerini seyrettiler. Gazeteye konuşan deniz piyade Albay Randolph Alles, Napalm kullanılması olayını şöyle anlattı: “Biz bu köprülere napalm bombaları attık. Maalesef bombaların kullanıldığı alanlarda insanlar vardı. Onları kokpitteki videodan izleyebiliyorduk. Bu kişiler Iraklı askerlerdi. Onlar için iyi bir ölüm olmadı.”

Albay Alles, generallerin napalm bombasını çok sevdiğini, çünkü psikolojik etkisinin çok büyük olduğunu da sözlerine ekliyor.

Bu açıklama için ek bir yoruma ihtiyaç var mı? Yalnız şu kadarını söyleyebiliriz: Tarih bize hiçbir işgalci gücün (en gelişmiş silahlara, teçhizatlara ve teknolojilere sahip olsa da) kalıcı olmadığı gibi, halkların bağımsızlık ve özgürlük özlemi karşısında hep yenilgiye uğradığını göstermektedir. Irak halkının haklı direnişi de tüm dünyaya bunu açıkça göstermektedir. Ne napalm bombaları, ne tankları, ne de diğer silahları Irak halkının iradesini kırmaya gücü yetmeyecek.

Irak’ta neler olduğunu tüm dünya görecek ve yaşayacak!..

R. Deniz