20 Aralık'03
Sayı: 2003 (12)


  Kızıl Bayrak'tan
  Son kararı direnen halklar verecek!
  "İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret" için mücadeleye!
  TÜSİAD'dan hükümete asgari ücret ültimatomu
  Kuzey Kıbrıs seçimleri... Seçim sandığından emperyalistlerin sofrasına!
  İstanbul BBG-kenti haline dönüştürülüyor...
  Birleşik Metal Genel Kurulu yaklaşıyor...
  Kristal-İş yönetimi grev yasağını sessizlikle geçiştirme niyetinde...
  Gençlik soruşturuluyor... Sıra sermayenin düzenine de gelecek!
  İstanbul Üniversitesi'ndeki faşist idareye ve polis ablukasına karşı Yaşasın devrimci dayanışma!
  Gençlik eylemlerinden...
  Görkemli direniş unutulmayacak! 19 Aralık katliamının hesabı sorulacak!
  Parti çalışmasının güncel sorunları
  Sınıf hareketinden...
  Kongra-Gel'in hedefleri ve açmazları...
  Almanya'da onbinlerce öğrenci ve emekçi alanlardaydı!
  BİR-KAR Avrupa'da sosyal saldırılarına karşı kampanya başlattı...
  Avrupa'da sermayenin saldırıları hız kazandı
  ABD Kongresi Suriye'ye yaptırımları onayladı...
  Saddam'ın yakalanması ve ötesi
  "Kanlı diktatör"leri halkların üstüne salan güç: ABD emperyalizmi!..
  Irak'ta direniş cephesi genişliyor
  Amerikancı basının "kanlı diktatör" kampanyası...
  CIA-Saddam işbirliğinin 20. yıldönümü
  Saddam'ın özlü geçmişi
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Osmangazi Üniversitesi’nde faşist ÖGB terörü...

ÖGB çetesine öğrencilerden yanıt

Osmangazi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi kantininde, 13 Aralık Perşembe günü, kantin zamları ile ilgili bildiri dağıtan va biri okurumuz olan iki öğrenciye Özel Güvenlik Görevlileri tarafından müdahale edildi. Arkadaşlarımızın kararlılığı karşısında ÖGB’ler saldırıya geçerek iki arkadaşımızın ellerini arkadan kelepçelediler ve tekme tokat okulun meydanına götürdüler. Burada arkadaşlarımız, çok sayıda ÖGB tarafından coplar ve tekmelerle öldüresiye dövüldüler. Çevredeki öğrencileri de tehdit eden ÖGB’lerin saldırısı sonucu okurumuz beyin travması geçirdi.

Okulun ortasında yapılan işkence 16 Aralık günü yapılan bir eylemle kınandı. Eylemde öğrenciler, Osmangazi Üniversitesi İİBF önünden Rektörlüğe kadar yürüdüler. Rektörlük önünde saldırıya uğrayan öğrencilerden Fırat Yeğen bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Hastanelik edilinceye kadar dövüldük. ÖGB odasına kilitlendik. Arkadaşım Hüseyin Büçgün’ün fenalaşması üzerine bir öğretim görevlisi tarafından hastaneye kaldırıldık. Arkadaşımız 7 gün iş göremez raporu aldı. Ailelerimiz arasında yapılan görüşmelerde ise, Rektör Prof. Dr. Necat Akgün kendisinin bu konuda bir şey yapamayacağını ve ÖGB’leri denetleyecek yetkisinin olmadığını söylemiştir. O halde güvenliğimiz için yetkiyi biz elimize alıp ÖGB’lere karşı kendi güvenliğimizi sağlayacağız. Ellerinde coplar ve kelepçelerle gezen ve öğrencilere vahşice saldırarak linç girişiminde bulunan bu güruha bundan sonraki herhangi bir müdahalesinde gereken karşılığı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın...”

Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı da öğrencilere destek vererek eyleme katıldı. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı eylemde “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Faşist ÖGB üniversiteden defol!”, “Çetelere kıyak öğrenciye dayak bu abluka dağıtılacak!”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek!” sloganları atıldı.

Arkadaşlarımıza yapılan saldırıyı, gençliğe ve özgürlük mücadelesine yapılmış sayıyoruz. Bu saldırılar karşısında gençlik yılmayacak ve mücadelesini sürdürecektir. Polis, ÖGB, sivil faşist terörüne karşı yılmadığımızı göstermek için eylemlerimizi sürdüreceğiz.

Ekim Gençliği/Eskişehir



Beytepe Kampüsü’nde eylemler...

Sermaye tarafından YÖK Yasa Tasarısı’nın açıklanacağının duyurulması dolayısıyla 15 Aralık’ta Ankara’da gençlik gruplarının düzenlediği eyleme çağrı yapmak ve YÖK Yasa Tasarısı’nı teşhir etmek için aynı gün öğle saatlerinde bir eylem de Beytepe’de düzenlendi. Ekim Gençliği, Özgür Gençlik, DPG, DMG, YDG ve BAGEH’in katılımıyla gerçekleşen eylem, Yıldız Amfi’den başladı. Yemekhane önünde basın açıklaması yapılan eyleme 30’a yakın öğrenci katıldı. Eylemde sık sık “YÖK’e hayır!”, “Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar, bizi yıldıramaz!”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!” “YÖK, jandarma, soruşturma, bu abluka dağıtılacak!” sloganları atıldı.

18 Aralık günü ise 19 Aralık katliamının yıldönümü vesilesiyle bir eylem ve anma gerçekleştirildi. Gündüz Edebiyat Fakültesi önünden başlayan eylem, Yıldız Amfi’de ortak bir metnin okunması ve söylenen marşlarla son buldu. Çevredeki birçok öğrenci de eylemi ilgiyle izledi.

Ekim Gençliği/Beytepe



Ankara gençliği, soruşturma-kovuşturma terörüne ve YÖK Yasa Tasarısı’na eylemle
yanıt verdi!

YÖK Yasa Tasarısı’nın açıklanacağı tarih olan 15 Aralık’ta tutuklama terörü ile yıldırılmaya çalışılan Ankara gençliği eylemdeydi. Günler öncesinden çerçeve yasayı açıklayacaklarını ilan eden sermaye devletinin sözcüleri, yasayı sessiz sedasız bir biçimde geçirmeye karar vermiş olacaklar ki, 15 Aralık’ta bir açıklama yapmadılar. Buna rağmen Ankara’da Ankara Gençlik Derneği, BAGEH, DGH, Devrimci Mücadeleci Gençlik, Ekim Gençliği, ÖEP, TÜM-İGD ve Yeni Demokrat Gençlik, bir araya gelerek Yüksel’de bir basın açıklaması yaptılar.

YÖK Yasa Tasarısı’nın üniversitelerin sermayeye peşkeş çekilmesi anlamına geldiğinin söylendiği açıklamada, Ankara genelinde süren öğrencilere yönelik sürek avının gençliği yıldıramayacağı, aksine mücadelenin daha da yükseltileceği vurgulandı. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı eylemde sık sık, “Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar, bizi yıldıramaz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “YÖK, polis, medya, bu abluka dağıtılacak!” vb. sloganlar atıldı.

Ekim Gençliği/Ankara



Cebeci Kampüsü’nde eylem ve anma...

Faşist sermaye devletinin devrimci tutsakları teslim almak için düzenlediği 19 Aralık katliamının yıldönümünde Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde bir eylem gerçekleştirildi. Ekim Gençliği’nin de içerisinde olduğu çeşitli gençlik grupları tarafından örgütlenen eylem, teker teker fakülte ve kantinlerin gezilmesi ile başladı. Buralarda katliamın anlatılmasının ve eyleme çağrı yapılmasının ardından Eğitim Fakültesi önünde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada 19 Aralık’ın bir katliam olduğu kadar aynı zamanda görkemli bir direniş de olduğu söylendi ve direnişin her yerde sürdürülmesi gereğine vurgu yapıldı. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylemin ardından Eğitim Fakültesi Kantini’nde bir anma yapıldı.

Anma, ‘96 Ölüm Orucu gazisi ve katliamı yaşamış olan tutsaklardan Eyüphan Başar ve Mehmet Güven’in katliamı ve direnişi anlatmasıyla başladı. Ardından Abdi İpekçi Parkı’nda direnişe destek eylemini sürdüren TAYAD’lı bir tutsak yakını söz aldı. Etkinlik, tiyatro gösterimi ve müzik dinletisi ile sürdü. 70’e yakın öğrencinin katıldığı anma etkinliği akşam yapılacak olan eyleme çağrı yapılarak son buldu.

Ekim Gençliği/Cebeci



İstanbul Üniversitesi’nde
19 Aralık çalışmaları...

İstanbul Üniversitesi’ndeki 4 kampüste 1 hafta devam eden yaygın ve etkin anma etkinlikleri düzenlendi. Önce her fakülte 19 Aralık şehit resimleri ve şehitlere dair yazılarla süslendi. Üniversitemizin çeşitli kampüslerinde şehitlerimizin fotoğraflarını sergiledik.

Hafta başından bu yana yapılan etkinliklerin ilki yaklaşık 50 kişinin katıldığı ve Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen dia gösterisiydi. Çalışmalarımız ertesi günü yaklaşık 50-60 kişinin ve 19 Aralık katliamını yaşayan devrimci tutsaklarının katıldığı etkinlikle devam etti.

18 Aralık günü yapılması planlanan anma etkinliği ise, üniversitedeki yoğun polis ablukası ve Hergele Meydanı’nın kapılarının kapatılmış olmasından dolayı sınırlı bir şekilde yapıldı. Yaklaşık 40 dakika süren etkinliğe yaklaşık 60 kişi katıldı.

Üniversite öğrencileri 19 Aralık günü Beyazıt Meydanı’nda devrimci tutsakların yalnız olmadığını gür bir şekilde haykıracaklar.

Yaşasın devrimci dayanışma!
Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!

Ekim Gençliği/İstanbul Üniversitesi