13 Nisan'02
Sayı: 14 (54)


  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikan işbirlikçileri siyonist İsrail'den, emekçiler direnen Filistin'den yana...
  Filistin sorununu başta Filistin halkı olmak üzere Ortadoğu halkları çözecektir
  Filistinle dayanışma eylemleri ve görevler
  Filistin halkı özgürlüğü için savaşıyor!
  Zafer direnen Filistin halkının olacak!
  Filistinle dayanışma eylemlerinden...
  Kurtuluşun tek olanaklı yolu direnmektir!..
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetleniyor
  Faşizme karşı omuz omuza!
  Birleşik eylemi yükseltme zamanı!
  Zafer direnen Filistin'in olacak!.."
  "1 Mayıs'ta üretimi durdurarak alanlara akmalıyız!"
  "Geniş emekçi kitleleriyle hareket etme kaygısı içinde olmalıyız"
   Sendika bürokrasisi barikatını 1 Mayıs alanlarında aşalım!
   KESK Genel Kurulu...
   İşçi Kültür Evi Bülteni'nden...
   1 Mayıs'ta iş bırakarak alanlara!...
   Adana Öncü İşçi Platformu Girişimi Bülteni'nden...
   İzmir İşçi Bülteni'nden...
   Mevcut birikime yaslanarak geleceği kazanmalıyız
   "Dahav'ın öbür yüzü Filistin..."
   Gökçesu maden işçileri yeni saldırılarla karşı karşıya
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Filistin halkıyla dayanışma eylemleri...

Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetleniyor

İsrail’in Filistin halkına karşı sürdürdüğü askeri saldırı geçtiğimiz hafta sonu tüm dünyada protesto edildi. Arap ülkelerinde sokağa çıkan kitleler hükümetlerinin işbirlikçi tutumlarını da hedef aldılar. Sadece Arap ülkelerinde değil, Avrupa’nın onlarca kentinde de protesto gösterileri gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz günlerde Mısır’da başta Kahire olmak üzere çok sayıda kentte İsrail ve Amerikan emperyalizmine karşı yaygın protesto gösterileri yapıldı. Gösterilere onbinlerce kişi katıldı. Cumartesi günü Arap Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde gösterilere katılan protestocular, İsrail’in Filistin topraklarını işgal etmesine karşı çözümün barış inisiyatifleriyle değil silahlı mücadele ile mümkün olacağını haykırdılar. Kahire Üniversitesi Kampüsü’nde öğrencilere saldıran polis onlarcasını gözaltına aldı.

Suudi Arabistan’da her türlü gösterinin yasak olmasına karşın, İsrail ve ABD karşıtı protesto gösterileri yapıldı. Protestocular polisin azgın saldırılarına maruz kaldı. Polisin kullandığı gaz bombaları sonucu bir kişi öldü.

Halkın %80’inin Filistinliler’den oluştuğu Ürdün’de protestoların büyümesinden telaşa düşen devlet bunun önünü kesmek, protestoları denetimi altında tutmak için yoğun çaba harcıyor. Protesto eylemlerini izine bağlayarak Filistin halkı ile dayanışmayı insani yardımlaşma düzeyinde tutmaya çalışıyor. Bunun için televizyon ve radyolar bir günlük kampanya başlatarak Filistin halkı için bağış topladılar. Kampanyanın arkasında Ürdün kralı Abdullah’ın başkanı olduğu Haşimi Selamet örgütü bulunuyor. Geçen hafta Amman’da gerçekleşen izinli yürüyüşe onbinlerce kişi katıldı.

Sürgünde bulunan Filistinlilerin beşte birinin yaşadığı Lübnan’da da protesto gösterileri aralıksız sürüyor. Baalbek’teki protesto yürüyüşüne 15 bin kişi katıldı. Bazı eylemler polisin azgın saldırılarına maruz kalıyor.

Suriye, Libya ve Irak’ta da İsrail’in işgalci politikası onbinlerce kişi tarafından protesto edildi.

Tel-Aviv’de Amerikan Konsolosluğu önünde İsrailli Araplar İsrail’in sürdürdüğü askeri saldırıyı protesto ettiler. Gösteri İsrail güvenlik güçlerinin saldırısına uğradı.

Avustralya, Endonezya, Uganda’da da hafta sonunda protestolar gerçekleşti.

ABD’de New York ve Washington kentlerinde binlerce kişi Filistin halkı ile dayanışma için sokaklara çıktı.

Fransa’da sendikalar, kurumlar ve partilerin çağrısıyla büyük kentlerde binlerce kişi İsrail ordusunun Filistin topraklarından derhal çıkması talepleriyle yürüyüşler yaptılar. Yürüyüşlerin en kitleseli Paris’te gerçekleşti, Cumartesi günü yapılan yürüyüşe 20 bin kişi katıldı.

Bask ülkesinde Bilbao ve Pamplona’da Cumartesi günü onbinlerce kişi Filistin halkı ile dayanışma için sokağa çıktı. Pazar günü başta San Sabastian olmak üzere çok sayıda kentte yürüyüşler gerçekleşti. Yürüyüşlere Bask sendikaları çağrı yaptı.

İtalya’da Roma’da kitlesel bir yürüyüş gerçekleşti. Cumartesi günü yapılan yürüyüş öncesinde bazı büyük sendikalar ve iki sol parti, Yahudi cemaati sözcülerinin Filistin için tek yanlı tutumu eleştirmesinden dolayı, birlikten geri çekildi. Yürüyüş 20 bin kişi ile başladı, miting alanına varıldığında 50 bin kişiye ulaştı.

Almanya’da onbinlerce kişi Filistin halkı ile dayanışma için alanlardaydı. Cumartesi günü Berlin’de 10 bin kişi İsrail yanlısı propaganda yapan Almanya’nın en büyük basın tekellerinden Springer Yayınevi’ne doğru yürüdü. Yayınevinin önüne Filistin bayrağı diktiler. Bonn’da da 1500 kişilik bir yürüyüş gerçekleşti. Ayrıca birçok kentte de İsrail’in Filistin halkına karşı sürdürdüğü askeri saldırı protesto edildi.



Savaş karşıtı kampanyamız devam ediyor

BİR-KAR’ın Mart ayı sonlarına doğru başlattığı “Emperyalist saldırganlığa ve savaşa karşı ezilen halklarla dayanışma” kampanyası devam ediyor. Bu çerçevede Köln BİR-KAR olarak 15-20 günü bulan bir politik-pratik faaliyet ortaya koymuş bulunuyoruz. BİR-KAR’ın kampanya ile ilgili materyallerinden gereğince faydalanmaya çalışıyoruz.

Bunun için önce “Emperyalizme ve siyonizme karşı Ortadoğu halklarıyla dayanışmaya!” ile “Kapitalizm sömürü ve savaş demektir!” sloganlarını içeren afişlerimizi Köln’ün belli başlı bölgelerine yaptık.

Afiş çalışmasına paralel olarak dört çeşit pul çalışması yaptık. Yine şehrin bazı merkezlerinde afiş, bildiri, döviz vb. materyalller kullandığımız bilgilendirme standları açtık. Standlarda, ilgi duyan insanlara emperyalist savaş, kampanyamız ve bu konudaki politikamız anlatıldı. Standlarımıza ilgi beklenen düzeyde olmasa da (bunda Alman halkının Yahudiler konusundaki tarihi ezikliği önemli rol oynuyor diye düşünüyoruz), bu çalışmanın duyarlılık yaratma ve politik etki açısından faydalı olduğunu düşünüyoruz.

Bu arada halk pazarlarında ve Köln’deki Ford fabrikası önünde bildiri dağıtımı yapıldı. İşçiler bildirilerimizi her zamanki gibi ilgiyle karşıladılar. Bu süreçte İsrail siyonizminin Filistin halkına uyguladığı vahşete karşı çeşitli grupların protestoları oldu. Bunlardan Türkiyeli çeşitli grupların katıldığı 6 Nisan günkü eyleme biz de katılıp bildiri dağıtımı yaptık.

Bu faaliyetlerle birlikte Alman, Iraklı, İranlı, Filistinli vb. gruplarla bağlantı kurup enternasyonal ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

Savaş karşıtı kampanyamızı 1 Mayıs gündemiyle birleştirip, daha da güçlendirerek devam ettireceğiz.

BİR-KAR /Köln



Bielefeld’den direnen Filistin halkına destek!

İşgal ve kuşatma altındaki Filistin halkı onurluca direniyor. Kardeş Filistin halkının haklı ve meşru mücadelesine sahip çıkmak ve omuz vermek için Bielefeld’de “Filistin halkıyla dayanışma insiyatifi” oluşturduk. Bu insiyatifte Filistinli, Tunuslu, Alman ve Türkiyeli grup ve kişiler yer aldı. Üç gün boyunca bilgilendirme standı açtık. 9 Nisan günü ise 400 kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirdik.

Yürüyüşe katılan kitle esas olarak Araplar ve Türkiyeliler’den oluşuyordu. Almanların katılımı oldukça sınırlı gerçekleşti. Eyleme birçok yerde olduğu gibi islami çevreler de ilgi gösterdi ve katıldı. Belirlenen sloganların dışına çıkmalarını engelledik.

Yürüyüş sırasında kortejin en arkasında, İsrail bayrağı taşıyan ve pankartlarında “Dayanışma için daha çok gelin ki, biz daha çok insan öldürelim” yazan bir avuç provokatör İsrailli polis korumasında bir süre yürüdü. Amaçları yürüyüşü provoke etmekti, ama başaramadılar.

Yürüyüşün başladığı yere gelindiğinde, Almanca ve Türkçe açıklamalar okundu. Her Pazartesi saat 18.00’de mum yakarak ve her gün saat 21.00’de bir dakika ışık söndürerek Filistin halkı ile dayanışma etkinliğinde bulunulacağı açıklandı.

BİR-KAR olarak “Filistin halkı kazanacak!” şiarının yer aldığı pankartımızla yürüyüşe katıldık ve bildirilerimizi dağıttık.

Emperyalist saldırganlık ve siyonist barbarlık Ortadoğu’yu bir kan gölüne çevirmek istiyor. Ancak karşısında direnen Filistin halkını ve bu mücadeleye sahip çıkanları buluyor.

Filistin halkı yalnız değildir!
Yaşasın işçilerin birliği, hakların kardeşliği!

BİR-KAR/Bielefeld



BİR-KAR’ın emperyalist savaşa karşı kampanyası Stuttgart’ta da sürüyor

Emperyalist barbarlık ve savaşa karşı ezilen halklarla dayanışma ve tüm sosyal hak gasplarına karşı mücadale için BİR-KAR’ın Avrupa’da açmış olduğu kampanya, bölgemiz Stuttgart ve çevresinde de etkin bir şekilde sürüyor.

Şu günlerde emperyalizm ve siyonizm azgın saldırılarıyla Filistin halkına boyun eğdirmek istiyor. Fakat Filistin halkının dişe diş direnişi emperyalist planları bozacağı gibi dünya halklarının da sempatisini kazanıyor. Başta İtalya, Fransa olmak üzere bir dizi Avrupa ülkesinde Filistin halkıyla dayanışma mitingleri düzenlendi, düzenleniyor.

Emperyalistler bir taraftan ezilen halklara yönelik barbarca saldırılarına devam ederken bununla bağlantılı olarak işçi ve emekçilerin sosyal haklarını da gaspediyor. Son günlerde Almanya’da Metal İş Sendikası’nın %6.5’luk zam teklifine işverenden olumlu yanıt gelmeyince işçilerin tepkisi sokağa taşmaya başladı.

Bizler BİR-KAR olarak bulunduğumuz bölgede gerek emperyalisit barbarlığa, gerekse de sosyal hak gasplarına yönelik protesto eylemlerine aktif olarak katıldık. Hem Filistin halkıyla dayanışma mitinginde, hem de 30 Mart Barış yürüyüşü ve mitinginde BİR-KAR imzalı “Emperyalist barbarlığa karşı enternasyonal dayanışmaya!” yazılı pankartımızla yer aldık. Bildirilerimizi dağıttık. Bildiri dağıtımı sırasında değişik ülkelerin insanlarıyla tanıştık.

Faaliyetimiz aralıksız devam ediyor. 800’den fazla savaş karşıtı afiş ve binlerce pulla Stuttgart şehrini donatmış bulunuyoruz. Faaliyetlerimizi önümüzdeki günlerde 1 Mayıs’a katılım çerçevesinde daha yoğun bir biçimde sürdüreceğiz. Savaşa karşı işçilerin birliği ve halkların kardeşliği şiarıyla enternasyonal dayanışmayı yükselteceğiz.

BİR-KAR/Stuttgart