13 Nisan'02
Sayı: 14 (54)


  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikan işbirlikçileri siyonist İsrail'den, emekçiler direnen Filistin'den yana...
  Filistin sorununu başta Filistin halkı olmak üzere Ortadoğu halkları çözecektir
  Filistinle dayanışma eylemleri ve görevler
  Filistin halkı özgürlüğü için savaşıyor!
  Zafer direnen Filistin halkının olacak!
  Filistinle dayanışma eylemlerinden...
  Kurtuluşun tek olanaklı yolu direnmektir!..
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetleniyor
  Faşizme karşı omuz omuza!
  Birleşik eylemi yükseltme zamanı!
  Zafer direnen Filistin'in olacak!.."
  "1 Mayıs'ta üretimi durdurarak alanlara akmalıyız!"
  "Geniş emekçi kitleleriyle hareket etme kaygısı içinde olmalıyız"
   Sendika bürokrasisi barikatını 1 Mayıs alanlarında aşalım!
   KESK Genel Kurulu...
   İşçi Kültür Evi Bülteni'nden...
   1 Mayıs'ta iş bırakarak alanlara!...
   Adana Öncü İşçi Platformu Girişimi Bülteni'nden...
   İzmir İşçi Bülteni'nden...
   Mevcut birikime yaslanarak geleceği kazanmalıyız
   "Dahav'ın öbür yüzü Filistin..."
   Gökçesu maden işçileri yeni saldırılarla karşı karşıya
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
1500 avukat Filistin halkı için yürüdü...

“Filistin halkı yalnız değildir!”

İstanbul Barosu’na bağlı avukatlar 9 Nisan’da İstiklal Caddesi’nde Filistin hakına destek için bir yürüyüş yaptılar. Bursa ve Kocaeli Baro başkanlarının da destek verdiği eyleme 1500’e yakın avukat katıldı.

Eylem öncesi 12:30’da bildiri dağıtımı yapıldı. İstanbul Barosu önünden alkışlarla yürüyüşe geçildi. Önde üzerinde çiçeklerle “Filistin’e özgürlük!” yazılı çelenk taşındı. Polis kitlenin önünü slogan atıldığı için birkaç kez kesti. Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde ise çevik kuvvet polisleri barikat kurarak yürüyüşü engellemeye çalıştılar. Fakat avukatların kararlılığı karşısında barikatı açmak zorunda kaldılar. Polisin tüm çabalarına rağmen sloganlar engellenemedi. Yürüyüş boyunca “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil Şaron Filistin’den defol!” sloganları atıldı. Eylem boyunca avukatların alkış ve ıslıkları hiç susmadı.

Taksim Meydanı’nda anıta çelenk konuldu. İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman basın açıklamasını okudu. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“İsrail ordusu Filistin topraklarını işgal ediyor. İşgal edilen topraklarda, İsrail askerleri vahşet, katliam uyguluyor. Filistinliler öldürülüyor, Filistinliler açlığa terk ediliyor, Filistin topraksızlaştırılıyor.

“Hukuk tanımaz ABD yönetimi, İsrail devletinin bu hukuka ve insanlığa sığmaz katliam politikasına arka çıkıyor. Birleşmiş Milletler çaresizmiş gibi davranıyor. Güvenlik konseyi kendi kararlarının uygulanmamasından sanki mutlu. Kimse, İsrail yöneticilerine yaptırım düşünmüyor.

“Biz avukatlar savunmanın simgesi cüppelerimizle İsrail devletinin Filistin halkına uyguladığı terör ve şiddeti vahşet ve katliamı kınıyoruz.

“Umutlarını yitirmeyen Filistinlilere desteğimizi bildiriyor ve İsrail Barolarını, İsrail’de karşılaştıkları intikamcı terörün acılarına rağmen, yine de ‘savaşa hayır’ diyen yürekli yahudilerle birlikte, bizlerle birlikte, ‘Filistin’i kuşatan karanlığı paylaşmak ve Filistin’de aydınlık için bir dakika karanlık” eylemini dünya barışseverlerinin eylemi yapmaya çağırıyoruz...”

SY Kızıl Bayrak/İstanbul



500 eğitim emekçisi Filistin için yürüdü...

“Yalnız değilsin Filistin!..”

KESK Genel Kurulu’nun üçüncü gününde, Eğitim-Sen İstanbul Şubeler Platformu, İsrail’in Filistin’de sürdürdüğü katlima karşı bir basın açıklaması düzenledi. 6 Nisan’da KESK Genel Kurulu’nun yapıldığı binadan çıkarak Şişli Abide-i Hürriyet Parkı’na gelen 500 kişilik kitle “İşgale hayır, Filistin’e özgürlük!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil Şaron Filistin’den defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Tank ihalesi iptal edilsin!”, “Kahrolsun İsrail siyonizmi!”, “Ortadoğu halkları sıklaştırın safları!” sloganlarıyla eylemi başlattı.

Daha sonra Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer basın metnini okuyarak; ABD jandarması kasap Şaron’un talimatıyla Filistin’de bir katliam yapıldığını, halkın ve çocukların yaşama haklarının sokak ortasında infazlarla bitirildiğini söyledi. Katil İsrail yönetimini kınayarak, Filistin halkıyla dayanışma gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Eyleme destek veren Çağdaş Gazeteciler Derneği de, Filistin’de bir vahşet yaşandığını ve gazetecilerin de buna tanık olduğunu belirterek, Filistin halkının yalnız olmadığını ve olmayacağını dile getirdi. “Yalnız değilsin Filistin!” sloganıyla açıklama sona erdi. Açıklamanın ardından Kurul’un yapıldığı binaya doğru yürüyüşe geçen kitle sloganlar eşliğinde eylemi bitirdi.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul



ÖDP’nin düzenlediği Filistin’e özgürlük mitingi...

Heryer Filistin hepimiz Filistinli’yiz!..

Filistin’de yaşanan katliamı lanetlemek ve direnişi desteklemek için ÖDP tarafından düzenlenen “Filistin’e özgürlük” mitingine 4 bin kişi katıldı. Miting kitlenin Çağlayan Meydanı’nda toplanması ile başladı.

ÖDP “Seninleyiz Arafat, seninleyiz Filistin!”, “İsrail Türkiye ve Amerika stratejik işbirliğine son verilsin!”, “Kocaeli İl Örgütü” yazılı pankartları ve bin kişilik kitlesi ile en önde yerini aldı. Onu sırası ile “Şaron yenilecek Filistin kazanacak/TAYAD’lı Aileler”, “Halklara barış, emperyalizme savaş/Alınteri”, “Filistin’e özgürlük/İHD İstanbul Şubesi”, “ABD ve İsrail ile tüm antlaşmalar iptal edilsin”, “Katil Şaron Filistin’den defol/Birleşik İşçi Sendikası”, “Kahrolsun emperyalizm Filistin halkına özgürlük/İşçi Gazetesi” pankartlarıyla çeşitli gruplar ve Proleter Devrimci Duruş izledi. Komünistler ise “Kahrolsun emperyalizm ve siyonizm! Yaşasın Filistin halkının direnişi! Filistin kazanacak/Kızıl Bayrak” imzalı pankart ile mitinge katıldılar. Eylem boyunca Alınteri ile sloganları ortaklaştırmayaçalıştılar, devrimci dayanışmanın olumlu bir örneğini sergilediler.

Miting boyunca “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil Şaron Filistin’den defol!”, “Kahrolsun emperyalizm ve siyonizm!”, “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun!” sloganları atıdı.

ÖDP’nin katılımı, sözkonusu olan kendi düzenlediği bir miting olduğu halde, geçmişe oranla belirgin biçimde az ve coşkusuz oldu. Devrimci grupların ise belli bir coşkusu vardı. Fakat eylem başlangıcında dağınık duran İslamcıların biraraya gelmesi ve eylem boyunca hiç susmadan slogan atması, neredeyse diğer katılımcıları bastırdı. Reformist solun zaten çıkmayan sesi iyice cansızlaştı. Konuşmaların ardından eylem Arafat ve Filistin için bir dakikalık ışık söndürme eylemi çağrısı ile bitirildi.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul



Bergama direnişinin önderlerinden Oktay Konyar’la konuştuk:

“Onurumuzla direnmeye devam edeceğiz!”

- Bergama’da altın madenleri üzerine yaşananlar ve yargı süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Bergama’daki altın madenlerinden ve yargı kararlarından önce şunu söylemek gerekir. Ulusal egemenlik haklarımızı bir gecede yabancılara devreden insanlar elbette hukuk tanımayacaklar. Çünkü onların amaçları alçakça ülkeyi satmak. Bu kadar gözleri dönmüş, rant ve paradan başka hiçbir şey görmeyen insanlar devletin hukukunda yurttaşın onurunu kırdılar. Bu bir sınavdır.

Yurttaş 1923’ten sonra ilk kez yeni bir sınavla karşı karşıya...

Sorunuzun somut yanına gelince. Bunun böyle olabileceği ihtimallerimiz arasında vardı. Yani bunlar mahkeme kararlarını uygulamazsa ne yapabiliriz? Çıta yükseltebiliriz. Yurttaş kimliğimizi meydanlarda onurlu biçimde direnerek sürdürebiliriz. Çünkü o topraklar bizim, biz orada yaşıyoruz. Yaşamımız birilerinin iki dudağı arasında olmamalı. Kararımız kesin.

- Yargı kararları nelerdi?

Şimdi biliyorsunuz, siyanürle altın aranmasına önce Danıştay, sonra İdari Mahkeme onay vermedi. Bunlar Bakanlar Kurulu kararı ile tekrardan çalışmaya başladılar. Türkiye’de ilk kez özel sektör için Bakanlar Kurulu devreye girdi. Sanıyorum İMF ve DTÖ’nün dayatması ile olan bir olay bu. Küresel saldırının bir parçası. Eskiden tankla tüfekle geliyorlardı. Şimdi böyle geliyorlar. Fakat Bergama çok çetin ceviz. Yani biz bu işin Bakanlar Kurulu kararı ile kalacağını düşünmüyoruz. Bir hafta sonra bütün dünyanın izleyeceği çok radikal, çok saygın, çok önemli şeyler yapacağız.

- Bu yaşananlar emperyalizmle girilen kölece ilişkilerin bir sonucu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Çok kirli bir savaş var. Emperyalizm geçmişte tankları ve tüfekleri ile geliyordu. Şimdi küreselleşmeyle geliyor. Afganistan’da, Filistin’de ne yapıyorlarsa ülkemizde de ekonomiyle onu yapıyorlar. İnsanları öldürüyorlar, topraklarını alıyorlar, işgal ediyorlar; yaylalarımız, ormanlarımız, hepsi onlara açılıyor. Emperyalizme karşı (ben ona emperyalizm demiyorum, sömürgecilik diyorum) mücadele yöntemlerimizi değiştirmemiz lazım. Daha fazla örgütlenmeli ve safları sıklaştırmamız lazım. Dünyada yaygınlaşarak büyüyen küreselleşme karşıtı hareketlerin ve direnişlerin onların hakkından geleceğini düşünüyorum.



Filistin’e destek eylemleri Türkiye çapında yayılarak sürüyor...

“Yaşasın Filistin halkının özgürlük mücadelesi!..”

Adana: “Filistin halkı yalnız değildir!”

* 7 Nisan günü Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinden oluşan platform tarafından, İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği işgal ve katliamı protesto eden kitlesel bir basın açıklaması eylemi gerçekleştirdi. Her kurum kendi binasının önünden pankartları ve dövizleriyle meydana kadar sloganlarla yürüdü. Yaklaşık 2 bin kişi ABD emperyalizmine ve İsrail siyonizmine karşı kinini ve öfkesini haykırdı.

Eğitim-Sen Şube Sekreteri platfor adına yaptığı açıklamada, ABD emperyalizminin saldırgan tutumunu ve İsrail’e verdiği desteği kınadı. Türkiye’nin İsrail’e vermiş olduğu tank ihalesinin derhal iptal edilmesini istedi. Alanda emperyalizme, İsrail saldırılarına karşı atılan sloganların yanısıra hücre karşıtı sloganlar da atıldı. Okunan şiirin ardından basın açıklaması eylemi sona erdi.

* 5 Nisan’da, tecridin kaldırılması için İHD önünde her Cuma gerçekleştirilen oturma eylemi yapıldı. Eylemde, “Tecriti kaldırın ölümleri durdurun!”, “Üç kapı-üç kilit açılsın, ölümler son bulsun!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Filistin halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.
Okunan metinde şunlar söylendi: “Bizler emperyalist savaşlarda, F tipi tabutluklarda ölmek ve öldürülmek değil; toplumun barış içerisinde, halkların eşit, özgür ve kardeşçe birarada olduğu bir yaşam istiyoruz. Ülkemizde ve Ortadoğu’da kalıcı bir barışın, toplumsal huzurun, silahsız, bombasız bir yaşamın sağlanması için, insanın insanca ve onurluca bir yaşam sürmesi için emperyalist ve kirli savaşlara, hücre tipi tabutluklara ve bir insanlık suçu olan tecrit ve izolasyona, insan onuruyla bağdaşmayan tüm uygulamalara ‘Artık yeter!’ diyoruz.”

* 3 Nisan’da ise aynı konuda bir basın açıklaması yapılmıştı. Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda sendikalar, partiler ve demokratik kitle örgütlerinin yaptığı basın açıklasına yaklaşık 250 kişi katıldı. Katılımcı kurumlar adına basın metnini okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı konuşmasında şunları söyledi:
“Ortadoğu’da kan durmuyor. ABD emperyalizminin öncü kuvveti İsrail orduları Filistin'de katliamlarına devam ediyor. İsrail'in Ramallah başta olmak üzere Filistin'de başlattığı topyekûn saldırı tüm Ortadoğu halklarına yöneliktir. Emperyalist haydutlukta tüm ülkeleri geride bırakan ABD ise İsrail'in terörizme karşı kendisini savunmaya hakkı vardır diyerek İsrail işgalini de onaylıyor. ABD'nin Afganistan, Irak, Ortadoğu’daki oyunlarına seyicisi olmak istemeyen herkesi bu katliama karşı durmaya çağırıyoruz.Tüm halkımızı Filistin halkıyla maddi ve manevi dayanışmaya çağırıyoruz. Eylem ve etkinliklerimizin önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini ilan ediyoruz.”

“ABD Ortadoğu’dan elini çek!”, “Filistin halkına özgürlük!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarından sonra eylem sona erdi. (SY Kızıl Bayrak/Adana)

Trabzon: “Yaşasın
Filistin direnişi!..”

İsrail’in emperyalist çıkarları için Filistin halkına karşı başlattığı savaşı ve soykırımı protesto etmek amacıyla 6 Nisan günü Trabzon meydanında 3 bin kişilik bir miting yapıldı.

İHD, KESK ile beraber bir çok demokraktik kitle örgütünün, Türk-İş ve TESOB’nin de katıldığı mitingte yapılan konuşmalarda Şaron, ABD emperyalizmi ve Bush yönetimi protesto edildi. Konuşmalar sık sık “Katil Şaron hesap verecek!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın Filistin direnişi!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Kahrolsun faşizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” vb. atılan sloganlarla kesildi. (SY Kızıl Bayrak/Trabzon)

Mersin: “Filistin’e özgürlük!”

9 Nisan günü Mersin Emek Platformu, Filistin’in İsrail tarafından işgal edilmesini ve Filistin halkının katledilmesini protesto etmek için bir miting gerçekleştirdi. Emek Platformu imzalı “Kahrolsun ABD-İsrail! Filistin'e özgürlük!” yazılı pankart kürsüye asıldı. Bunun dışında pankart açılmasına platform tarafından izin verilmedi.

Yaklaşık 2 bin kişi hükümet konağının karşısındaki Cumhuriyet Parkı’nda toplandı. ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atıldı. Tertip komitesi Filistin’de ölenler için yapılan saygı duruşunun ardından İsrail Konsolosluğu’na siyah çelenk bıraktı. Emek Platformu dönem sözcüsü, Petrol-İş Şube Başkanı Enver Caydur basın açıklaması metnini okudu. Kamu-Sen üyesi bir memur da bir şiir okudu.

Eylem öncesinde sendika ve siyasi partilerin kapıları çevik kuvvet tarafından tutuldu, eylem sonrasında da yoğun önlemler alındı. (SY Kızıl Bayrak/Adana)

İzmir/Aliağa: “Asıl terörist, saldırgan İsrail’dir!”

Petkim, Tüpraş ve Petrol Ofisi işyerlerinde çalışan Petrol-İş üyesi işçiler 5 Nisan günü otobüslerle geldikleri Aliağa kent merkezinde yaklaşık 300 kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirdiler. Burada yapılan açıklamada “Filistin halkı terörist değildir. Asıl terörist, saldırgan İsrail hükümeti ve onun destekçileridir. Her şey silah tekellerinin kârı artsın diye, ABD başta olmak üzere emperyalistlerin çıkarı böyle sürüp gitsin diye yapılıyor” denildi.

Trakya Üniversitesi:
“Kahrolsun siyonizm!”

Trakya Üniversitesi’nde geçen dönem polis ve sivil faşistlerin saldırılarına militan bir tutumla verilen karşılığın ardından, yeni dönemde yöneltilen saldırılara karşı sessiz kalındı. Ancak son günlerde yaşanan İsrail’in Filistin’i işgali, Filistin halkını katliam ve kırımdan geçirmesi, öğrenciler arasında genel bir hoşnutsuzluk ve tepkiyi açığa çıkarmıştır. Örgütlediğimiz eylem bunu somutlamış durumda.

ABD destekli siyonist İsrail’in bu kanlı vahşeti karşısında tepkisiz kalmamak ve örgütlü bir eylemle Filistin halkıyla dayanışmayı yükseltmek için bir eylem düzenledik. TÜ Öğrenci Derneği, Ekim Gençliği, Koordinasyon, Devrimci Mücadeleci Gençlik, Yurtsever Gençlik ve TÖDEF ortak bir eylem gerçekleştirdik. Bir günlük bir çalışmanın ardından 9 Nisan Salı günü Meslek Yüksek Okulu önünden Mimarlık-Mühendislik binasının önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde "Yaşasın Filistin halkının özgürlük mücadelesi!” TÜ. öğrencileri imzalı pankart açıldı. Yürüyüş sırasında ve eylem alanında "İşgalciler halka hesap verecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın Filistin direnişi!”, “Kahrolsun İsrail siyonizmi!”, &147;Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!”, “Öğrenciler saflara, hesap sormaya!” sloganları atıldı. 4 Filistinli öğrencinin Filistin bayrağı ile katılıp pankartın önünde yürümeleri ayrıca eylemi güçlendiren bir işlev gördü. Kısa bir ön çalışma yapılmasına rağmen eyleme 400 civarında öğrencinin katılması son derece anlamlıydı. Eylem basın açıklaması ve halkların kardeşliğini vurgulaan marşların okunmasıyla sona erdi. (Ekim Gençliği/Trakya Üniversitesi)

Öteki kentlerden...

KESK Manisa Şubeler Platformu’nun düzenlediği açıklamada; “Filistin halkının dostu olduğunu dile getiren Türkiye, İsrail’in saldırgan politikalarını teşvik eden bu tutumdan vazgeçmeli, İsrail ile yapılan tank yenileme anlaşmasını iptal etmelidir” denildi. Çeşitli partilerin ve TTB’nin de destek verdiği eylemde, “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Her yer Filistin hepimiz Filistinliyiz!” sloganları atıldı.

Balıkesir Emek Platformu’nun düzenlediği eylemde ise “Kasap Şaron, Filistin’den defol!”, “Savaşa hayır, Filistin’e özgürlük!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganları atıldı. Açıklamada Ortadoğu’nun ırkçı rejimlerine karşı ortak tavır alınması gerektiği belirtildi ve Filistin’in haklı, mazlum ve masum halkı yalnız değildir! denildi.

İsrail katliamı Antalya’da da protesto edildi. KESK Antalya Şubeler Platformu bir basın açıklaması yaptı. Eylemde İsrail’in Filistin halkını yok etme politikası sloganlarla teşhir edildi.

Gaziantep’te DİSK Bölge Başkanlığı eylem yaptı. Eylemde konuşan Bölge Başkanı Muzaffer Subaşı, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini askıya alması gerektiğini söyledi.