27 Ekim '01
Sayı: 32


  Kızıl Bayrak'tan
 Amerikancı iktidar Türkiye'yi bataklığa sürüklüyor

  Borç ve savaş bütçesini sokaklarda yırtalım!

  Gençliğin savaş karşıtı hareketliliğinin anlamı ve önemi

  Dünyada emperyalist savaşa karşı protestolar sürüyor

  Savaşta yığınların manipülasyonu
  Brisa işçisinin ağır sorumluluğu
  Mevzileri korumak ve yenilerini kazanmak için etkin bir sınıf çalışması!
  Bir devrimci daha işkencede katledildi

  Sınıf hareketinin güncel durumu ve devrimci görevler

  Görkemli direnişe zayıf destek!
  Şanlı Ölüm Orucu Direnişi'nin 1.yılında Galatasaray'daydık
  Mamak İşçi Kültür Evi açıldı
  Esenyurt İşçi Bülteni'nden...

  İsviçre Ekim Gençliği Kampı: "Başka bir dünya mümkün"

  Mülteciler Taliban'dan değl, bombalardan kaçıyor
 Hür dünya kimin dünyası?
  Emperyalist-gerici savaşlar ve kadın...
  Emperyalist savaşın gölgesinde Türkiy ve Küdistan
  Geleceğimiz için hücrelere karşı çıkalım!
  Mücadele Postasi

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada emperyalist savaşa karşı
protestolar sürüyor

Afganistan halkı üzerine bombalar yağdırılırken, emperyalist gerici savaş dünyanın yoksul halkları, işçi ve emekçileri tarafından protesto edilmeye devam ediyor.

İngiltere: Bu hafta başta Londra olmak üzere birçok kentte binlerce kişinin katıldığı eylemler gerçekleşti. Eylemlerde Afganistan halkını katletmenin adalet olmadığı vurgulandı. Savaş Karşıtı Koalisyon, Afganistan'daki haksız savaşın durmasını isteyerek, toplantı gösteri ve yürüyüşlerin devam edeceğini açıkladı. 18 Kasım'da birçok parti, kitle örgütü ve sendikanın yaptığı çağrı üzerine Londra'da merkezi bir yürüyüş yapılacak. İngiltere'de geçtiğimiz hafta onbinlerce kişinin katıldığı eylemlerden sonra Tony Blair hükümeti üzerinde basınç artıyor. Muhalif bazı milletvekileri de savaşa karşı açıklamalar yapmaya, toplantılar düzenlemeye başladılar.

BBC'de çalışan bazı gazetecilerin haberlerine sansür uygulanması da gazetecileri harekete geçirdi. 24 Ekim'de gazeteciler Blair'in ve BBC'nin anti demokratik uygulamalarını protesto eylemi yapacaklar. Ayrıca aralarında tanınmış gazeteci ve yazarların da bulunduğu yüzlerce aydının girişimiyle Savaş Karşıtı Medya Çalışanları adına bir kampanya başlatıldı. Açıklamalar yapılarak sansür uygulaması ve savaş protesto ediliyor.

İspanya: ABD'nin Afganistan'a saldırısını protesto eden eyleme yaklaşık 20 bin işçi ve emekçi katıldı. Eylem Madrid'de Birleşik Sol, iki büyük sendika ve diğer grupların çağrısı üzerine gerçekleşti. "Barış, hukuk adalet!" yazılı pankartın taşındığı eylemde, "Barışa evet, savaşa hayır!" ve "Bush, Şaron katildir!" şiarları haykırıldı.

Başbakan Jose Maria Anzara Afganistan'daki savaşı desteklemek amacıyla İspanyol askerlerinin savaşa katılımını önermişti. Başbakana, "Birliklerimizin adaletsiz bir savaşta yer almasını durdur!" çağrısı yapıldı.

Almanya: Savaş karşıtı eylemler, toplantılar, uyarı nöbetleri yürüyüşleriyle sürüyor. İlerici aydın ve yazarların savaş karşıtı tutumları daha da netleşirken, başta Berlin olmak üzere orta öğrenim öğrencileri bazı okullarda derse girmeyerek savaş karşıtı eylemlerde yer almayı sürdürüyorlar. 23 Ekim günü Berlinli öğrenciler eyalet milli eğitim bakanlığına mektup göndererek kendileri hakkında başlatılan soruşturmayı ve genel olarak öğrenciler üzerindeki baskıyı protesto ettiler. Öğrenciler mektuplarında şunları söylediler:

"Anlaşılması güç ama biz savaş istemiyoruz. Bu nedenle hain bir biçimde 8 Ekim Pazartesi günü dersten kaçtık. Saat 10:29'da Alexander Platz'a vardık alanda bulunan 5 bin suçlu öğrencinin arasına karıştık. Eyalet milli eğitiminin bizim şahsımızla ilgili bilgileri istemesini doğru bulmakla kalmıyoruz. (...) Bizler, bizim için ve uygar dünya için akut bir tehlike oluşturuyoruz: Lütfen bizi bizden koruyun. Bu yüzden size potansiyel militan savaş karşıtı öğrencilerin bir listesini gönderiyor ve derhal gözlenmemizi talep ediyoruz."

İsveç: Başkent Stokholm'de 21 Ekim günü gerçekleştirilen eylemde, ABD'nin Afganistan'a saldırısı ve İsveç hükümetinin destekleyen tutumu protesto edildi. 4 bin kişinin katıldığı eylemde "Göze göz politikası dünyayı kör edecek!", "Yankee Go home!" sloganları atıldı. Şehir merkezinde gerçekleşen eylemde, İsveç Başbakanı Goran Persson'a yönelik, "Katil Bush, iki yüzlü Persson!" sloganı atıldı.

Yunanistan: 22 Ekim günü Girit Adası'ndaki ABD Suda Üssü önünde savaş karşıtı eylem gerçekleştirildi. "Üsler kapatılsın!" sloganı atan göstericiler üssün çevresine çimento torbalarıyla barikatlar kurdular.
Hollanda: 21 Ekim günü Başkent Amsterdam'da ABD'nin savaş politikası protesto edilerek Bush'a savaşı durdurma çağrısında bulunuldu. Eyleme 5 binin üzerinde katılım oldu.

Pakistan: Peşaver'de 19 Ekim'de ABD karşıtı eylem yapıldı. Eyleme 10 binin üzerinde katılım oldu. Pakistan'nın başkenti İslamabad ve birçok kentte de protestolar gerçekleştirildi.

Pakistan'da sadece islam dayanışmasını öne çıkaran örgütlerin protestoları gerçekleşmiyor. Askeri cunta koşullarında mücadelesini sürdüren ve son iki yıl içinde 100'ün üzerinde militanının yakalanıp cezaevlerine kapatıldığı Pakistan İşçi Partisi (LPP) önderliğinde savaşa karşı bağımsız bir demokratik hareket gelişiyor. "Savaşa hayır!" "Emperyalist saldırganlığa hayır!" "Dinci fanatiklerin saldırılarına hayır!" "Barış içinde ve demokratik Pakistan!" sloganlarını yükselten yeni bir savaş karşıtı hareket bu. İlki 15 Ekim'de 100 kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirildi.

Bangladeş: İlk kez 500 tekstil işçisi kadın başkent Dakka'da savaş karşıtı bir gösteri yaptı. Amerikan emperyalizmine karşı sloganların atıldığı gösteride, tekstil işçisi kadınlar tekstil sektöründe işten atılmaların ve tekstil ithalatının sona ermesi gibi taleplerini de dile getirdiler.

Filipinler: Başkent Manila'da 20 Ekim Cumartesi günü Afgan halkına yönelik katliam protesto edildi. Eyleme katılan 1500 kişi ABD Büyükelçiliği önünde "Kahrolsun emperyalizm!" sloganıyla gerçek sorumlunun emperyalizm olduğunu vurguladılar.

Güney Kore: 20 Ekim günü Seul'de üniversite öğrencileri yine eylemdeydiler. Yaklaşık bin öğrenci saldırıyı protesto etti. Gösteride "Hey Bush, kaç çocuk öldürdün bugün!" vb. yazılı döviz ve pankartlar taşıdılar. Eylemde ABD'nin Afganistan'a yönelik operasyonunun bir an önce durdurulması istendi.

Endonezya: Solo kentinde binlerce kişi Afgan halkının katledilmesine karşı çıktı. Başkent Cakarta'da da ABD saldırısı protesto edildi. Cuma namazından sonra ABD Büyükelçiliği'ne doğru yürüyüşe geçen 10 bini aşkın kişi, "Gerçek terörist ABD ve İsrail!", "ABD cehenneme git!" yazılı pankartlar taşıdı.

Tanzanya: Amerikan emperyalizmi bu Afrika ülkesinde de lanetlendi. 19 Ekim günü başkent Darüsselam sokaklarını dolduran 50 binin üzerinde emekçinin katıldığı yürüyüşte Amerika'nın dünyanın bir numaralı teröristi olduğu haykırıldı.

Yemen: 21 Ekim günü 20 bin kişi sokaklara çıkarak Amerika'nın Afganistan'ı bombalamasını protesto etti.