7 Temmuz'01
Sayı: 16


  Kızıl Bayrak'tan
  Kamu emekçileri hareketinde yeni dönem
  "Sosyal patlama"lara karşı ehlileştirilmiş dinsel gericilik
  Belgelenen devletin katliamcı kimliğidir!
  "Faşist devlet, bir gün mutlaka bunun hesabını verecektir!"
  Ölüm Orucu Direnişi 261. günüde sürüyor
  Sınıf hareketi
  Satılmış sendika ağaları hesap verecek
  Sümerbank işçileriyle dayanışmayı yükseltelim!..
  Dönemsel durum ve partinin sorumlulukları
  2 Temmuz anma etkinlikleri
  Gençlik
  Yugoslavya'yı yöneten uşak takımı Milosevic'i kredi karşılığı sattı
   Uluslararası hareket
  Direnişçilerin kaleminden
  Açıklamalardan
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Alman Demiryolları’ında eylemler yaygınlaşıyor..

İşçiler toplu işten çıkarma kararlarına direniyorlar


Alman Demiryolları’nda işten çıkarmalara karşı, çalışanların tepkisi giderek yükseliyor.

DB-AG yönetiminin aldığı yeni karara göre, 18 üniteden 8’ni 2003 yılına kadar kapatılacak ve 6 bin işçi işten atılacak. Bu karara karşı 26 Haziran’da başlayan eylemler çeşitli yöntemlerle gelişerek yayılmaktadır.

26 Haziran günü çalıştığım Werk Opladen’de de yaklaşık 2 saat süreyle iş durdurma eylemi yapıldı. DB-AG yönetiminden gelen yöneticiye konuşma yaptırılmadı. İşçiler, SPD yönetimine, onun ekonomi ve ulaştırma bakanına dönük tepkilerini dile getirdiler.

Aynı gün başta Nürnberg ve Opladen’de olmak üzere, birçok şehirde bulunan tamirhanelerde de gösteriler, iş bırakmalar, iş yavaşlatma eylemleri yapıldı.

Sendika yöneticilerinin eylemlerde geri tutum almalarına rağmen, işçilerde işlerine sahip çıkma ve karşı direnişi geliştirme gücü var. Hemen hemen bütün çalışanlar toplu bir direnişten yana. Sendika zorlanmakta ve karar almak için alttan sürekli sıkıştırılmaktadır.

Opladen’de daha önce 27 ve 28 Haziran günleri de iş yavaşlatılarak veya tümden durdurularak işverene uyarıda bulunulmuştu. 29 Haziran’da bir yürüyüş kararı alındı. Saat 13.00’de işyerinden başlayıp şehir merkezine kadar kortej oluşturularak, coşkulu ve canlı bir şekilde yüründü. Yürüyüşe işyerimizin bulunduğu Opladen halkı da destek verdi. Yaklaşık 1500 kişi demiryolu tekeli DB-AG yönetiminin yanısıra hükümetin ekonomi ve ulaşım politikasını protesto ettik.

Eylemin iş saati dışında yapılması, işçiler arasında sendikaya karşı tepkilere neden oldu. Miting sonrası duyurularda ve amfide yapılan açıklamayla, 2 Temmuz’da Köln Haupbahnhof’ta büyük bir miting kararı açıklandı. Eğer işveren bu kararını geri almazsa 2 Temmuz’dan itibaren daha geniş eylemler gündeme gelecek. Berlin’e yürüme kararı da dahil buna.

İşçilerde genel olarak mücadele isteği mevcuttur. Kazanmak için doğru bir önderlik şarttır. Yani birleşik mücadelenin örgütlenmesi zorunludur.

SY Kızıl Bayrak okuru bir işçi
DB-AG/ Werk Opladen




Güney Kıbrıs:

İngiliz askerleriyle çatışmalar


Güney Kıbrıs’ta İngiliz askerlerinin, “dünyanını en geniş ve en yüksek anteni” diye nitelenen bir telekomünikasyon aletini kurmaya kalkışmasına halktan büyük tepki geldi. 3 Temmuz günü İngiliz polisiyle sert çatışmalar yaşandı. 90 metre yükseklikte ve 190 metre genişlikteki antenin çok geniş bir bölgede elektromanyetik alan yaratacağı, bunun hem insan sağlığına hem de çevreye büyük zarar vereceği belirtiliyor. Eylemciler akşam taş, sopa ve molotof kokteylleri ile İngiltere’nin Ağrotur’daki üssüne saldırdılar ve arabaları ateşe verdiler.

Yüzlerce eylemci ile üs polisleri arasında çıkan çatışmalarda, 5 gösterici ile 43 polis ve asker yaralandı. Personele ait araçlar ve bir karakol tahrip edildi. İngiliz askerler yüzlerce göstericiyi taziyikli su ve gözyaşartıcı gazla etkisiz hale getirmeye çalıştı.




Dünya’dan kısa kısa...


Güney Kore: İşçiler bir kez daha genel grevde

Gazetemiz yayına hazırlanırken Güney Kore işçileri 5 Temmuz’da bir günlük genel greve hazırlanıyorlardı. Sendikalar hükümetin İMF’nin dikte ettirdiği politikalara ve işten çıkarmalara karşı bu eylem kararını aldılar. Genel grevle grevdeki işçilere karşı hükümetin provokatif tutumu ve sendikacılara yönelik baskılar protesto edilecek.

Yıllardır ülkenin çalışma yasalarında değişiklik yapma ve esnek çalışmayı uygulamayı hedefleyen Kim Dae-Jung hükümeti, grevleri engellemek için daha sert önlemler alacaklarını açıkladı. Hükümet son aylarda devam eden birçok greve saldırdı, onlarca sendikacı tutuklandı. 27 Mayıs’tan beri cezaevine atılan sendikacı sayısı 34’ü buldu.

Genel grev çağrısını 600 bin üyeli Güney Kore Sendikalar Birliği yaptı. Greve özellikle metal, makina ve otomobil sektöründe çalışan işçilerin güçlü katılması bekleniyor. Sendika sadece başkent Seul’de 100 bin üyesini eyleme katmayı hedefliyor. Ayrıca başkentte büyük bir yürüyüş planladı.

Güney Kore’de Haziran ayından beri 50 binin üzerinde işçi, havaalanlarında, metal sektöründe ve hastanelerde greve gitmişlerdi. Halen 20 binin üzerinde işçi grevde bulunuyor.

Brezilya: Onbinlerce kişinin protesto eylemi

Brezilya’nın Brasilia kentinde, 27 Haziran günü, Kongre binası önünde, hükümetin enerji tasarrufu planlarını protesto etmek için büyük bir kitlesel gösteri gerçekleştirildi. Protesto eylemine onbinlerce kişi katıldı. Yürüyüşte polis ile protestocular arasında çatışmalar çıktı, 18 kişi yaralandı.

Zambia: Kamu emekçileri 1 aydır grevde

Güney Afrika ülkesi Zambia’da 80 binin üzerinde kamu emekçisinin grevi 1 ayı aştı. Grev nedeniyle okullarda eğitim yapılmazken, hastanelerin sadece acil bölümleri çalıştı. Kamu emekçileri grevleriyle hükümeti %100’lük ücret artışı talepleri doğrultusunda zorluyorlar. Hükümet ise bu isteme %30 ücret artışı ile cevap verdi. Zambia’da çalışanların bir kısmı 50 doların bile altında aylık alırken, çoğu yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalıştırılmakta. Ülke halkının %75’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Zambia’nın 1999 yılında 6,5 milyar dolar dış borcu vardı.10 milyon insanın yaşadığı ülkede kişi başına düşen borç miktarı 650 dolar. Yeni doğan bebekler bile borçlu doğuyorlar.

Ülkede yoksulluk korkunç boyutlarda seyrediyor. Özellikle ekonomide özelleştirilmelerden ve Zambia’nın dünya pazarına açıldığından beri dükkanlar mal dolu ama bunu yeni türedi zenginlerin dışında satın alabilen yok. Sonbahar’da ülkede genel seçimler var. Başbakan F. Chiluba, sonbaharda yapılacak seçimlerde tekrar adaylığını koymayacağını açıkladı. Bu kamu emekçilerinin ayları bulan kitlesel greviyle başbakana verdiği korkunun ta kendisidir.

Brezilya: Katliamcı polis şefine hapis cezası

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde cezaevine yapılan bir baskında 111 kişinin ölümünden sorumlu tutulan polis müdürü Yarbay Ubiratan Guimaraes, toplam 632 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Polis müdürü Casa de Detencao Hapishanesi’nde 2 Ekim 1992’de çıkan ayaklanma sırasında yaylım ateşi açılmasını emretmiş ve açılan ateş sonucu 102 kişi ölmüştü.

İspanya: Otobüs şoförleri grevde

İspanya’da otobüs şoförlerinin başlattığı grev turizmi oldukça etkiledi. Çoğu İngiltere, Almanya ve İskandinavya ülkelerinden gelen toplam 8 bin turist ülkede mahsur kalmış durumda. İspanya’nın Mallorca kentinde gerçekleşen grevdeki işçilerin talebi %17.5’lik ücret zammı. Çalışanlar talepleri kabul edilene kadar greve devam edeceklerini bildirdiler.