31 Mart '01
Sayı: 02


  Kızıl Bayrak'tan
  Örgütlü birlik tehditleri boşa çıkarmanın biricik yoludur!
  Ölüm Orucu Direnişi'nin yeni evresi...
  DHKP-C, TKP(ML), TKİP dava tutsalarının açıklaması: Taleplerimiz değişmedi!..
  Ölüm Orucu Direniş'i sürüyor!
  Sınıf hareketi
  Hükümet, TÜSİAD ve Genelkurmay Washington'da!
  Düzenin krizi'in liberal sol reçeteler/1
  Yeni bir hayat"a işçi sınıfının devrimci programıyla ulaşılacak!
  Sınıf hareketi ve görevlerimiz
  Newroz etkinlikleri...
  Uluslararası hareket
  Yurtdışında ÖO'yla dayanışma faaliyetleri...
  "Direnişin zerresine bile gölge düşürmemek boynumuzun borucudur"
  Düş yola...
  Gençlik
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da Newroz...

 

Ölüm Orucu kararlılığını alana taşıdık


19 Aralık katliamıyla tırmandırılan saldırıların ardından hücre karşıtı muhalefet önemli darbeler aldı. İçeride direniş kararlılıkla sürerken, direnişin dışarıdaki ayağını yeniden örebilmek için “Ankara Hücre Karşıtı Gençlik Platformu” oluşturuldu. Bu platform uzun dönem kısır tartışmalarla boğuştuktan sonra, Mart ayı etkinlikleriyle birlikte bir hareketlenme yaşadı. Platform olarak Newroz’a kendi pankartımız altında katılım çağrısı yaptık. Okul ve kafelere afişler asılıp, bildiriler dağıtıldı. 21 Mart sabahı toplanma yerine gittik. Pankartımızın geç gelmesi nedeniyle bir süre TUYAB pankartı altında yürüdük. “Ölüm Orucu ve Newroz ateşiyle hücreleri parçala!” yazılı pankartımızın gelmesiyle, 100’ü aşkın kitleyle, Ölüm Orucu Direnişimizi haykıran sloganlarla yürüyüşümüze devam ettik.

Alana girmemizle birlikte sloganlarımızı daha gür atmaya, kitleyi Ölüm Orucu Direnişi’ni sahiplenmeye çağırdık. Bu sırada Sincan hücrelerinde Cengiz Soydaş’ın şehit düştüğü haberi geldi. Diğer kortejlere bunun duyurusunu yapmaya çalıştık. Aynı zamanda “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Cengiz Soydaş ölümsüzdür!” sloganları atıyorduk. Ancak reformist partiler ve yurtseverler ilgisiz bir tutum içindeydiler.

Kürsüden açıklama yapması konusunda eylem inisiyatifini zorlamaya başladık. Pankartımızla HADEP kitlesini geçerek, ön tarafa sloganlarımızla ilerledik. HADEP yönetimi pankartımızı indirmemizi ve slogan atmamamızı istedi. Sürekli kürsüden açıklama yapılması konusunda ısrarımızı belirttik. Bu arada bir bayan mikrofonu kapıp açıklama yapmaya çalışınca alan gerildi. Biz, beş dakika içinde açıklama yapılmazsa kürsüyü işgal kararı aldık. Bu sırada platformdan “Sincan Cezaevi’nden Cengiz Soydaş ebediyete intikal etmiştir” şeklinde bir açıklama yapıldı. Bir dakikalık saygı duruşuna bile tahammül edilmedi, saygı duruşu yarıda kesildi. Sloganlarımız müzik sesiyle bastırılmaya çalışıldı. Bununla da yetinmediler, bizi geriye atmayı denediler. Bu arada polis kameraları platform üzerinden sürekli bizi çekiyordu. Kürsünün bu tavrı nedeniyle yer yer HADEPlilerle tartışmalar yaşadık.

Platform olarak alanda bulunduğumuz sürece, gerek sloganlarımız gerekse duruşumuzla, Ölüm Orucu kararlılığıyla süren direnişin dışarıdaki ayağını örmeye çalıştık. Sık sık, “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Cengiz Soydaş ölümsüzdür!”, “Newroz ruhuyla hücreleri parçala!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın direniş, yaşasın zafer!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganlarını haykırdık.

Ankara HKGP’den bir SY Kızıl Bayrak okuru



Ankara’daki Newroz kutlamasına
reformizm damgasını vurdu


Bu yıl Ankara’da Newroz Abdi İpekçi Parkı’nda kutlandı. Kutlamaya legal reformist partiler, sendikalar ve devrimci çevreler katıldılar. Toplanma alanı Toros Sokak olarak belirlenmişti. Yol boyunca, toplanma yerinde ve eylem alanında, kitleyi terörize etmek ve devrimcilerin Ölüm Orucu gündemi üzerinden müdahalesini engelleyebilmek için polis yığınağı yapılmıştı. Buna rağmen kutlamalara 4 bine yakın kitle katıldı.

Kortejlerin oluşumuyla birlikte, en geniş katılımı sağlayan HADEP “Yaşasın Newroz, Yaşasın demokratik cumhuriyet!” pankartlarıyla önde yerini aldı. HADEP kitlesi teslimiyet sürecine uygun tarzda Newroz’u bir şenlik havasında kutladı. Siyasi partilerin ardından sendikalar yerlerini aldılar. KESK, BES 1 No’lu Şube, Nakliyat-İş, Eğitim-Sen, Dayanışma Sendikası yürüyüşe geçtiler. Emekçi kortejlerinden, “Newroz ateşi F tiplerinde harlanıyor!”, “Yaşasın halkların kardeşliği, emekçilerin birliği!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları yükseldi. Ama bunlar alanın havasını değiştirmede belirleyici olamadı. Emekçilerin ardından İHD, Hücre Karşıtı Gençlik Platformu, Atılım ve Kaldıraç geldiler. Devrimcilerin Ölüm Orucu Direnişi üzerinden biraraya geldiği platform, “Ölüm Orucu ve Newroz ateşi hücreleri yıkcak!” pankartıyla anlamlı bir katılım sağladı.

Yapılan yığınağa ve baskıya karşın, devrimciler arama noktasını “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganlarıyla geçtiler. Eylem bir şenlik havasında ilerlerken, Sincan hücrelerinden şehit haberi geldi. Devrimcilerin müdahalelerine rağmen, gerek kürsüden, gerek kitle tarafından sahipleniş olmadı, halaylara bile ara verilmedi. Ancak devrimcilerin müdahesiyle bir anons yapılabildi. Saat 15:30 civarında eylem bitirildi.
Eyleme, devrimcilerin tüm çabasına rağmen, teslimiyet platformu ve reformist partiler renklerini verdiler. Devrimciler yalıtılmaya ve eylemden dışlanmaya çalışıldı. Bu çaba kürsüdeki polislerin direktifleriyle birleşti ve tam bir gericiliğe dönüştü.

SY Kızıl Bayrak/Ankara




Gülsuyu’nda coşkulu Newroz kutlaması!


Maltepe’nin Gülsuyu Mahallesi’nde HADEP İlçe örgütü, Kızıl Bayrak okurları, ÖMP ve EHB tarafından ortak bir Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Eylem saat 19.00’da Gülsuyu Özgürlük Meydanı’nda Newroz ateşi yakılmasıyla başladı. Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından Newroz’un tarihsel ve güncel anlamını anlatan bir konuşma yapıldı. Eylem sloganlarla ve ateşin etrafında çekilen halaylarla devam etti.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “ Biji Newroz!”, “Eşitlik, kardeşlik, Kürt halkına özgürlük!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “ Yaşasın Ölüm Orucu direnişimiz!”, “Cengiz Soydaş ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” vb. sloganları atıldı. Yurtsever kitle ayrıca, “Biji serok Apo!”, “Selam Selam İmralıya bin selam!” vb. sloganlar attı. Yaklaşık 1.5 saat süren eylem mücadele alanlarına çağrıyla sona erdi.

Kutlama, son dönemde Gülsuyu’nda gerçekleştirilen en kitlesel eylem olması bakımından anlamlıydı. Ancak eylemi düzenleyen platformun ortak kararına rağmen yer yer sloganlar üzerinden grupçuluk kendini gösterdi. Devletin kolluk güçleri eylem süresince mahalleye girmedi.

SY Kızıl Bayrak okurları/Gülsuyu



Gebze’de Newroz kutlaması


Gebze HADEP İlçe örgütünün düzenlediği Newroz kutlamasına yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Kitle, yerel sanatçı Ozan İsmail dinletisi ve davul-zurna eşliğinde saatlerce halay çekip, sloganlar attı. Yöresel kıyafetleri ile kadınlar çoğunluktaydı.

HADEP yöneticileri konuşmalarında, “Newroz’un yüzyılların getirisi olan barış, kardeşlik ve özgürlüğü simgeleyen bir bayram olduğunu” söylediler.

Ateşlerin yakılıp, halayların çekildiği Newroz kutlaması sırasında sık sık, “Biji Newroz!”, “Newroz piroz be!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Serok Apo!”, “İmralı’ya bin selam!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı kutlama olaysız sona erdi.

Akşam saatlerinde Osmangazi, Gaziler ve Emek Mahallesi’nde de Newroz ateşi yakılıp kutlamalar yapıldı.

SY Kızıl Bayrak/ Gebze



Gebze-Ulaştepe’de coşkulu ve militan
Newroz kutlaması


Ulaştepe Mahallesi’nde 21 Mart akşamı toplanan 150 kişilik devrimci kitle, ateş yakıp halaylar çekerek Newroz’u kutladılar.

Coşkulu ve militan bir havada geçen Newroz kutlaması, ateşin yakılmasından sonra Sincan hapishanesinde şehit düşen Ölüm Orucu direnişçisi Cengiz Soydaş ve tüm devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Ardından devrimci marşlar söylendi ve halaylar çekildi.

Kutlama sırasında sık sık, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Cengiz Soydaş ölümsüzdür!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Biji Newroz!”, “Newroz piroz be!” sloganları atıldı.

Yaklaşık iki saat süren Newroz kutlaması eylemi, kitlenin alandan mahallenin içine doğru sloganlarla yürüyüşe geçip sokak aralarına dağılmasıyla sona erdi.

Eylem boyunca ortalıkta görünmeyen kolluk güçleri eylemden sonra mahalleye girdiler.

SY Kızıl Bayrak/Gebze