26 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/20

Zorbalara karşı direniş ateşini harlayalım!
Düzen siyasetinin sürdürülemez OHAL’i
Yüksel’de polis terör estirdi, direniş ateşini söndüremedi
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek eylemleri
Mevsimlik tarım işçilerinin bitmeyen çilesi
Grev ve direnişler sürüyor
Geleceği kazanmak için Metal Fırtına’yı ve bugünü anlamak!
ABD, Suriye’ye karşı savaşı kızıştırıyor
Trump’ın Ortadoğu gezisi
ABD’nin YPG ile ilişkileri ve Kürt halkını bekleyen tehlikeler
İran’da seçim tiyatrosu ve İran halkının mesajı
“Türkiye, YPG’ye karşı 10 bin kişilik ÖSO ordusu kuruyor”
İşyerinde taciz/tecavüz, sömürü politikasının parçasıdır!
“Ben çabalayacağım, siz de çabalayın!”
Meslek Liseliler Birliği İstanbul Meclisi toplandı
“Bir insanın nefesi kesilirse o insan yaşayabilir mi?”
Güzel günler göreceğiz çocuklar…
Sadece devrimci kimliğin değil, yaşamın da temel taşıdır özgüven
“Böyle kalır sanma devran”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Türkiye, YPG’ye karşı 10 bin kişilik ÖSO ordusu kuruyor”

 

Türkiye’nin YPG’ye karşı operasyonda kullanılması ve “güvenli bölge”de görev alması için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çetesinin mensubu 10 bin kişilik ordu kurmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Sputnik’ten Hikmet Durgun’un haberine göre, PYD’nin de bağlı bulunduğu Demokratik Suriye Meclisi yöneticisi Rezan Hiddo, Türkiye’nin YPG’ye karşı bir ÖSO ordusu kurmaya çalıştığını söyledi.

ÖSO kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türkiye, kendisine tehdit olarak algıladığı YPG’ye karşı bir ÖSO ordusu kuruyor.

Türkiye’nin aynı zamanda Cerablus’tan İdlib’e kadar olan bölgede “güvenli bölge” kurmak istediği ve bu güvenli bölgede görev almaları için bu ÖSO ordusunu oluşturduğu belirtiliyor.

Kısa süre içinde YPG’ye karşı kara ve hava harekatı düzenleme planı yaptığı öne sürülen Türkiye, kara harekatında ÖSO güçlerini aktif bir şekilde kullanmak istiyor.

Suriyelilerden oluşan ve tamamı erkeklerden kurulan ÖSO ordusunun sayısının ise şimdilik 10 bin olacağı, gelecekte bu sayının artabileceği iddia edildi.

‘Eğitime katılanlara aylık 300 dolar veriliyor’

Konuyla ilgili konuşan ve eğitimde yer alan bir ÖSO komutanı “Türkiye YPG’ye karşı harekat yapmak ve Cerablus’tan İdlib’e kadar olan güvenli bölgede görev almaları amacıyla Suriyelilerden oluşan bir ÖSO ordusu kuruyor. Bu çalışma 3 aydır devam ediyor. Gaziantep ve Kilis’te Özel Kuvvetler’e bağlı Türk askerleri eğitim veriyorlar. Eğitimler 45 günlük oluyor. Suriye’nin İdlib, Halep, Şam, Hama kentlerinden Suriyeliler eğitime katılıyorlar. Gönüllü olarak bu orduda yer alıyorlar. Eğitime katılanların çoğu Türkmen ve Araplardan oluşuyor. Kürtler de var ama sayıca azlar. Eğitime katılanlara aylık 300 dolar veriliyor. Yeme, içme ve kalacak yerleri de Türkiye tarafından temin ediliyor. Eğitim kısa bir süre sonra sona erecek. Bu kurulan ÖSO ordusunun hedefinde ilk etapta Menbiç, Afrin ve Tel Abyad olacak” dedi.

‘Türkiye Afrin’e kara harekatı yapmak için ÖSO güçlerini eğitiyor’

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) yöneticisi Rezan Hiddo ise Türkiye’nin YPG’ye karşı bir ÖSO ordusu kurmak için çalışmalar yaptığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bize gelen bilgilere göre Türkiye Afrin’e kara harekatı yapmak için ÖSO güçlerini eğitiyor. ABD’nin YPG’yi silahlandırma kararından sonra Türkiye harekete geçmek istiyor. Kobanê ve Kamışlı’da ABD askerleri olduğundan Türkiye oraya kara harekatı yapamıyor. Ama Afrin’de ABD askerleri olmadığı için, Türkiye buraya kara harekatı yapmayı planlıyor. Ayrıca Türkiye Azez, Mare, Cerablus-Halep batısı ve İdlib’i tamamıyla kontrol etmek istiyor. Türkiye, Batı Halep ve İdlib bölgesini birleştirmek istiyor. Suriye hükümeti ve Rusya’nın bu plana nasıl bir tepki vereceğini merak ediyoruz. Biz, bir tepki bekliyoruz.”

Hiddo, sadece Fırat Kalkanı’nda yer alan ÖSO gruplarının değil, Ahrar’uş Şam ile diğer cihatçı örgütlerin de Türkiye’ye bağlı olduğunu öne sürdü.

‘Türkiye şimdi de Cezire ve Dicle Kalkanı’nı kuruyor’

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticisi Müslim Mıhemed ise “Fırat Kalkanı oluştuğunda Fırat’ın batısında Azez, Cerablus ve El Bab bölgelerinde savaştı. Türkiye birçok kalkan kuruyor. Şimdi de Cezire Kalkanı ve Dicle Kalkanı’nı kuruyor. Dicle Kalkanı’yla Silopi’den Şengal’e kadar olan bölgede bir harekat yapmayı hedefliyor. Türkiye’nin bu konuda projeleri var ve devam ediyor. Türkiye kendi çalışmasını yapıyor fakat PYD, Suriye Kürdistanı ile ilgilenmek yerine ENKS’yi yok etmeyi düşünüyor. Türkiye, PYD’yi kabul etmiyor. PYD’nin savaşçılarının sınırda olmasına karşı çıkıyor ve bu konuda hazırlıklarını yapıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

ABD ve Suudi Arabistan arasında “tarihi” kirli anlaşma

 

Yemen’de savaş ve saldırganlığın yol açtığı sonuçlarla emperyalist barbarlık dışa vururken buradaki saldırganlığın “öncüsü” Suudi Arabistan ile Amerikalı efendileri yüzlerce milyar dolarlık silah anlaşması imzaladı.

Trump’ın bugünlerde gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti öncesinden de basına yansıyan 110 milyar dolarlık anlaşmanın toplamda 350 milyar doları aştığı ifade edildi.

Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyir ise anlaşmanın 380 milyar doların üzerinde olduğunu dile getirdi. Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer ise anlaşmanın ABD tarihinde tek seferde yapılan en büyük anlaşma olduğunu söyledi. Ek olarak anlaşmanın 10 yıllık süreyi kapsadığı belirtildi.

Öte yandan, ABD’de başkan seçildiğinden bu yana siyasi krizle boğuşan ve son olarak da hakkında azledilebileceği yönünde haberlerin çıktığı Trump, Ortadoğu’daki ABD işbirlikçisine yaptığı ziyaretle ‘soluk’ almaya çalışırken Amerikalı şefin burada büyük bir “şov”la ağırlanması dikkat çekti. Trump’ın daha sonra sırayla İsrail, İtalya, Belçika ve yeniden İtalya’ya giderek 25-27 Mayıs’taki G7 toplantısına katılacağı kaydedildi.

Trump bu toplantılarda İsrail ve Filistinli liderler, Papa, NATO yetkilileri ve G7 liderleriyle görüşmeler yapacak.

 

 

 

 

Norveç askeri Irak sınırından Suriye’ye girdi

 

Emperyalist koalisyonun Suriye’ye yönelik saldırganlığını tırmandırma çabaları kapsamında son olarak da Norveç ordusuna bağlı özel birliğin Suriye’ye girdiği basına yansıdı.

Al-Masdar’da yer alan habere göre, 20 Mayıs Cumartesi günü Iraklı komutan Shakir Abid, Norveç ordusuna bağlı özel birliğin Irak’ın Anbar eyaletinin batısındaki El-Velid sınır kapısından Suriye’ye giriş yaptığını açıkladı.Birliğin geçtiğimiz günlerde koalisyon uçaklarının hava saldırısı gerçekleştirdiği El-Tanf bölgesine ulaştığı belirtildi.

Ayrıca, Humus’un doğusunda konuşlandırılmış bulunan İngiliz ve Amerikan güçleriyle bağlantı kuracağı ifade edilen birliğin, Irak ordusu, federal polis ve sınır güvenliği tarafından Suriye’ye güvenli geçişinin sağlandığı kaydedildi.

Birliğin geçtiği bölgede, Şam-Bağdat karayolu üzerinde de ÖSO çeteleriyle Suriye ordusu arasında çatışmalar yaşandığı, Suriye ordusunun Irak sınırına doğru ilerlediği basına yansımıştı.


 
§