18 Temmuz 2014
Sayı: KB 2014/29

Gerici saldırganlığa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği!
AKP-Siyonist İsrail işbirliği
AKP’nin kirli savaş politikalarının faturasını halklar ödüyor
Birileri planlamış, birileri vurmuş, birileri de serbest bırakmış!
Sivas, kusursuz planlanmış bir devlet katliamıdır!
Sermaye seri cinayetlerine devam ediyor!
ERDEMİR özelleştirildi, Ereğlililer borçlandı
Torba yasa işçi güvenliği alanını daraltıyor!
Kent Gıda’da
grev bayrağı dalgalanıyor!
Bakaç Reklam işçilerinden ‘Yılın Emek Hırsızı’ eylemi!

Somalı madencilerden
Ankara’da eylem!

MİB MYK Temmuz ayı toplantısı

Ekim Gençliği 2. Yaz Kampı başarıyla gerçekleştirildi
Ekim Gençliği II. Yaz Kampı tamamlandı
Gençliğin devrimci birliğini yaratmak
ellerimizde! - B. Bahar
Kavgayı Kızıl Bayrak’la örgütleyelim! - T. Kor
Direnişçi işçilerden Kızıl Bayrak’ın 20. yılına mesajlar
Filistinliler katliama karşı direniyor!
İsrail insanlıktan çıkarıyor
Rıza Shahabi’ye özgürlük!
Dünya eylem ve grevlerinden...
BBC çalışanları
greve çıkıyor
Katliam için “insanüstü gayretle” çalışmışlar
Büro emekçileri iş bıraktı!
Kapitalizmin kadın ve çocuk pazarı!
Saray soytarılığı geleneği ve ‘Vizyon’ dalkavukları - K. Ehram
İş cinayetlerinin olmadığı bir dünya için!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Somalı madencilerden Ankara’da eylem!

 

Soma Katliamı’nın üzerinden 2 ay geçmiş olmasına rağmen, verilen sözlerinin tutulmaması üzerine Ankara’ya gelen madenciler 16 Temmuz’da meclise yürüdü.

Tuna Caddesi’nde buluşan yüzlerce işçi buradan meclise bir yürüyüş gerçekleştirdiler. DİSK ve KESK’e bağlı kimi sendikaların yanısıra birçok devrimci ve ilerici kurumun katılım sağladığı eylemde en önde hayatını kaybeden 301 maden işçinin isminin yazılı olduğu, “Soma’yı unutmayacağız!” yazan siyah bir pankart taşındı. Eyleme CHP ve HDP’li milletvekilleri de katıldı.

Yürüyüş boyunca “Susma haykır, taşerona başkaldır!”, “Soma işçisi yalnız değildir!”, “Soma işçisi direnişin simgesi!”, “Madencinin fıtratı ölüm olamaz!” sloganları atıldı.

Meclisin önüne gelindiğinde açıklamalar gerçekleştirildi. İlk sözü Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün aldı. Görgün “Daha önceden verilmiş olan sözler var. Şehit madencilerin çocuklarına yapılacak yardımlar ve işçi sağlığı konusunda yapılması gereken yasal düzenlemeler var. Bu sözlerin tam ve eksiksiz olarak tutulmasını istiyoruz” dedi. Görgün, Soma ile ilgili hazırladıkları bir dosyayı mecliste grubu bulunan partilere sunacaklarını belirtti.

Torba yasada taleplerimizi istiyoruz!

Ardından Soma Katliamı’ndan sağ kurtulan bir işçi söz alarak Soma’da yaşananların çalışma koşullarının kaçınılmaz bir sonucu olduğunu vurguladı ve “Köle gibi çalıştırılıyorduk, bize sözler verildi ama yerine getirilmedi. Torba yasa meclisteyken gerekli düzenlemeler yapılsın.” dedi.

Son olarak ise DİSK Genel Başkanı Kani Beko konuştu. Beko DİSK olarak “ilk günden itibaren Soma’yı yalnız bırakmadıklarını”, “iş bıraktıklarını”, “eylemler, yürüyüşler düzenlediklerini” savundu.

Konuşmaların ardından görüşmeler yapmak üzere bir heyet meclise girerken, dışarda da oturma eylemine devam edildi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

HEMA işçileri TTK Genel Müdürlüğü’ne yürüdü!

 

Zonguldak’ın Kandilli bölgesinde HEMA maden işletmesinde çalışan maden işçileri iş yerlerinin kapatılacağı söylentileri üzerine bir süredir tedirgindi. Şirketin 20 taşeron işçiyi çıkarması sonucunda işçiler eyleme geçti.

16 Temmuz günü sabah saatlerinde Zonguldak merkezine otobüslerle giden maden işçileri “tedirginiz” pankartı açarak TTK Genel Müdürlüğü’ne yürüdüler. Sloganlarla ve alkışlarla TTK Genel Müdürlüğü’ne ulaşan maden işçileri baretlerini yere koyarak beklemeye başladı.

Ardından Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanı Eyüp Alabaş bir konuşma gerçekleştirdi.

Alabaş konuşmasında şunları söyledi: “Hiçbir arkadaşımızın mağdur olmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kapatılması gündemde olan maden ocağının sahibi ile görüşme yaptım. Orada çalışan tüm arkadaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmadan bu sıkıntının çözülmesi için, TKK’nın ve şirket yetkililerinin bir araya gelerek bizlerin mağduriyetinin çözüme kavuşturulması için görüşmelerimize devam ediyoruz. İşyeri sahibi ile yapılan görüşmede bu sıkıntının yüz yüze görüşülerek bir çözüm bulunması konusunda görüş birliğine vardık. Bugün ya da yarın İstanbul’dan haber bekliyoruz. Biran önce bunun bir çözüme kavuşması ve tebligat yapılan arkadaşlarımızın tebligatlarının geri çekilerek kimsenin mağdur olmadan bu meseleyi çözeceğiz.”

Bir süre TTK önünde bekleyişi sürdüren maden işçileri Zonguldak Valiliği’ne doğru yürüyüşe geçti. Çok sayıda polis ekibi de aynı anda valilik etrafını ablukaya almaya başladı.

Sendika yetkilileri, valilik önünde bekleyen maden işçilerine “Dağılalım” önerisinde bulundular. Bunun üzerine işçiler sendikacılara tepki gösterdiler. Fakat bir süre sonra sendika ağaları eylemi sonlandırınca işçiler de dağıldı.

Kızıl Bayrak / Zonguldak

 

 

 

 

Seyitömer işçilerinden eylem

 

Seyitömer Kömür sahasında çalışan 576 işçinin işten çıkarılmaları üzerine başlattıkları oturma eylemi üçüncü haftasında sürüyor. Seyitömer Kömür İşletmesi daha önce Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesinde bir kamu işletmesi olarak faaliyet gösteriyordu. Ancak Seyitömer Termik Santralı ile birlikte özelleştirilerek Çelikler Holding bünyesindeki Seyitömer Elektrik Üretim AŞ’ye devredildi.

Seyitömer işçileri, özelleştirmenin ardından ağırlaşan çalışma koşullarının yanısıra işten çıkarma saldırısına uğramışlardı. İlk olarak 20, ardından 18 işçi işten çıkarılmıştı. Seyitömer işçileri işten çıkarmalara karşı militan eylemler yapmışlardı.

Son olarak Çelikler Holding yönetiminin ÇEÜAŞ işyerinde çalışan 576 işçiyi topluca işten çıkartmasının ardından işçiler kent merkezindeki Zafer Meydanı’nda oturma eylemine başladılar. İşçilerin işten çıkarılma nedeni olarak işten çıkarmalara karşı yaptıkları eylemler gerekçe gösterilmişti.

 

 

 

 

Petkim işçisinden Sütaş işçisine destek

 

Aliağa Petkim’de Türk-İş’e bağlı Petrol-İş üyesi yaklaşık 500 işçi 14 Temmuz’da gece vardiyasından çıktıktan sonra eylem yaptılar. Fabrika sahasında toplandıktan sonra Petkim tesislerinin dış kapısına alkışlar ve sloganlarla yürüyen işçiler, işten çıkarılan Sütaş işçileriyle dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Başkanı Ahmet Oktay, Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda Sütaş ürünlerinin tüketilmemesini isteyerek şöyle konuştu:

Petkim’e yemek tedarik eden firma ve Petkim’in patronları ile görüştük. ‘Bizim onlarla sözleşmemiz var. Eğer bu sözleşmeyi tek taraflı feshedersek tazminat öderiz’ yanıtını aldık. Bu bizi hiç ilgilendirmiyor. Sütaş ürünleri kullanılmaya devam edilirse yemek yememe hakkımızı kullanacağız.”

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırısının da kınandığı eylemde işçiler, yanlarında getirdikleri Sütaş markalı yoğurt ve süt gibi ürünleri yere atarak eylemi bitirdiler.

 
§