18 Temmuz 2014
Sayı: KB 2014/29

Gerici saldırganlığa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği!
AKP-Siyonist İsrail işbirliği
AKP’nin kirli savaş politikalarının faturasını halklar ödüyor
Birileri planlamış, birileri vurmuş, birileri de serbest bırakmış!
Sivas, kusursuz planlanmış bir devlet katliamıdır!
Sermaye seri cinayetlerine devam ediyor!
ERDEMİR özelleştirildi, Ereğlililer borçlandı
Torba yasa işçi güvenliği alanını daraltıyor!
Kent Gıda’da
grev bayrağı dalgalanıyor!
Bakaç Reklam işçilerinden ‘Yılın Emek Hırsızı’ eylemi!

Somalı madencilerden
Ankara’da eylem!

MİB MYK Temmuz ayı toplantısı

Ekim Gençliği 2. Yaz Kampı başarıyla gerçekleştirildi
Ekim Gençliği II. Yaz Kampı tamamlandı
Gençliğin devrimci birliğini yaratmak
ellerimizde! - B. Bahar
Kavgayı Kızıl Bayrak’la örgütleyelim! - T. Kor
Direnişçi işçilerden Kızıl Bayrak’ın 20. yılına mesajlar
Filistinliler katliama karşı direniyor!
İsrail insanlıktan çıkarıyor
Rıza Shahabi’ye özgürlük!
Dünya eylem ve grevlerinden...
BBC çalışanları
greve çıkıyor
Katliam için “insanüstü gayretle” çalışmışlar
Büro emekçileri iş bıraktı!
Kapitalizmin kadın ve çocuk pazarı!
Saray soytarılığı geleneği ve ‘Vizyon’ dalkavukları - K. Ehram
İş cinayetlerinin olmadığı bir dünya için!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kent Gıda’da grev bayrağı dalgalanıyor!

 

Kent Gıda ve yetkili işçi sendikası Tek Gıda-İş arasında gerçekleşen 21. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine 800 işçi 15 Temmuz sabahı itibarı ile greve başladı.

Ücretler ve sosyal haklarda patronun teklifini kabul etmeyen işçiler sabah saat 06.30’da fabrika önünde bekleyişe geçtiler. Grevin ilk gününe coşku ve büyük bir enerjiyle başlayan işçiler sık sık slogan atıp halaylar çektiler.

Saat 09.20’ye kadar ise Tek Gıda-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticileri, Gebze Şube Yöneticileri ve işçi temsilcileriyle patron arasında gerçekleşen görüşmelerden de sonuç çıkmamasının üzerine basın açıklaması yapılarak grev pankartı asıldı.

İlk olarak Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mustafa Akyürek işçilere seslendi ve işçilere sorulmadan sözleşmenin imzalanmayacağını, 1 liranın dahi işçiler için önemli olduğunu söyledi. Ayrıca konuşmasında iyi bir sözleşme imzalamak istediklerini ifade ederek sözleşme sürecinde gerçekleşen görüşmelere değindi.

Akyürek’in ardından söz alan Genel Başkan Mustafa Türkel ise işçi sınıfının yaşadığı hak kayıplarından bahsederek hükümetin işçi eylemlerine yönelik baskılarına Şişecam grevi örneği üzerinden değindi. Hükümet partilerinin sermayeyle işbirliği yaptığını ifade eden Türkel bu işbirliğine sessiz kalmayacaklarını söyledi. Sendikaların bugünkü durumuna da değinen Türkel sendikaları işçilerin denetlemesi ve sendikalara küsülmemesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasının sonlarına doğru ise greve çıkmak zorunda kalındığını ve TİS görüşmelerinde başvurulacak son aracın grev olduğunu söyleyerek sendikanın işçileri mağdur etmeyeceğini, grevi başarıya götüreceğini vurguladı.

Basın açıklamasının ardından tekrar patron temsilcileriyle görüşmek üzere yönetim binasına girildi. Görüşme devam ederken Sütaş ve M&T Reklam işçilerinin selamları grevci işçilere anons edildi.

Saat 10.45’te grev alanına Greif işçileri geldi. Greif işçileri de grevci işçiler ve şube yöneticileriyle direnişler, grevler ve sendikal hareket üzerine sohbetler ettiler.

Saat 11.15’te yönetim binasından çıkan Genel Merkez Yöneticileri anlaşma sağlanamadığını duyurdular ve fabrikadan ayrıldılar.

Greif işçileri de işçilerle gerçekleştirdikleri sohbetin ardından Feniş direnişçilerini ziyaret etmek üzere grev alanından ayrıldılar.

Grevin ilk gününde BDSP, Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nin yanı sıra UİD-DER, Lastik-İş, Petrol-İş, DERİTEKS ve Kristal-İş yöneticileri de alanda işçilerle birlikteydiler.

Grev alanında sıklıkla “Yaşasın onurlu mücadelemiz!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “Direne, direne kazanacağız!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Sonuna kadar sürdüreceğiz!”

 

Toplu sözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkan Kent Gıda işçileriyle konuştuk...

- Greve neden çıktığınızı, taleplerinizi ve sözleşmede anlaşma sağlanamayan maddeleri anlatır mısınız?

Tümgör Topçu: Uzun yıllardır az ücrete çalışa çalışa bütün işçilerin boğazına kadar geldi. Bundan kaynaklı greve çıktık. Devam edeceğiz, vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar devam.

Hiçbir görüşmede anlaşılamadı, her görüşmede işveren görüşmeyi terk etti. Başta maaşlar olmak üzere sosyal haklarda anlaşılamadı. Sonuna kadar mücadeleyi sendikamızla birlikte sürdüreceğiz. Bizim taleplerimiz ilk olarak seyyanen 500 TL taleple başladı, görüşmeler sonrasında 380 brüte kadar düştü. İşveren talepleri kabul etmeyince sendika grev kararı aldı. Ücretlerimiz asgari ücrettir. Belki asgari ücretten 5-6 TL fazladır.

Ali Demir: Biz hakkımızı istiyoruz. Sendikamız arkamızda olmakla birlikte, kardeşlerimizle birlik beraberlik içinde kararlı bir şekilde çıktık. İstediğimizi alana kadar götüreceğiz inşallah, bunun bir süresi de yok. Sizlerden isteğimiz de sesimizi diğer kardeşlerimize duyurun. Bizim istediğimiz, herkese faydalı olmak. Biz de burada durmak istemeyiz ama hakkımızı versinler.

Fırat Şen: Asgari ücretin bugünkü getirdiği durum üzerinden greve çıktık. Enflasyon üzerinden belirleniyor maaşlar. Enflasyonu neyle hesaplıyorlar; çalı süpürgesi ile. Çalı süpürgesi ile süpürülen ev mi kaldı? Herkes elektrik süpürgesi kullanıyor. Torbası olmuş 2,5 TL. Kedi maması üzerinden hesaplama yapılıyor. Herkes kedi maması mı kullanıyor? Olumlu sonuçlanana kadar grev devam edecek.

- Taleplerinizde kadın işçileri ilgilendiren maddeler var mıydı? Greve çıkarken talepleriniz neydi?

Bir grup grevci kadın işçi: Kadın işçileri ilgilendiren bir talep yoktu. Maaşlarımız düşük olduğu için greve çıktık. 860 TL maaş alıyoruz. 14 yıldır, 10 yıldır çalışıyoruz aldığımız maaş bu, üç aydan üç aya ikramiye alıyoruz. Enflasyona yetişemiyoruz, herkes ek hesaba, kredi kartlarına yükleniyor. İnsanlardan destek istiyoruz.

Grevci bir işçi: Bizim birçok isteğimiz var; erzak parası, ayakkabı fişi var, bayram parası var, maaşlarımız var, birçok konu var. Sendika bize yaptığı açıklamada 500 TL brüt talep ettiğini belirtti. Fabrika %4 vermiş. Daha sonraki görüşmede ise bizimkiler 435 TL brüt istemiş fabrika da %8 vermiş anlaşma sağlanamamış. En son görüşmede ise sendikamız 390 TL brüt istemiş, işveren ise %17 vermiş. Anlaşma sağlanamadı greve çıktık. Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz.

Kızıl Bayrak / Gebze


 

 

 

 

Greif işçilerinden Feniş direnişine ziyaret

 

Greif direnişinden işçiler 6 Eylül 2013’ten bu yana fabrikalarını işgal eden Feniş işçilerini 15 Temmuz günü ziyaret ettiler. Greif ve Feniş işçileri deneyimlerini paylaşarak sınıf mücadelesinin önündeki engeller ve aşma yöntemleri üzerine anlamlı tartışmalar yürüttüler.

Greif işçileri yaşadıkları süreci özetleyerek, taşeron çalışmanın sonuçları ve örgütlenme deneyimlerini paylaştılar. Önlerine çıkan patron, devlet ve sendika bürokrasisine karşı nasıl mücadele ettiklerini anlattılar ve direnişlerini yeni fabrikalara taşıyarak güçlendireceklerini dile getirdiler. Feniş işçileri de aylardır devam eden işgalleri sonucunda sermaye düzeni, sendika bürokrasisi, devletin yasaları konusunda artık ilerden bir bilince sahip olduklarını, gittikleri her yerde bunu dile getirdiklerini söylediler.

Greif, Feniş ve özellikle Soma Katliamı ile birlikte sendika ihanetlerinin, işbirliklerinin daha net ortaya çıkması ile sınıfın bürokratlara ve hainlere daha net tutum almasının zorunlu olduğu, sermayeye daha ileri pratiklerle karşılık verilmesinin kaçınılmaz olduğu üzerine çeşitli konuşmalar gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§