13 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/46 (48)

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırıyı püskürtmek için tabana dayalı
meşru–militan mücadele!
  İşçi ve emekçiler bir mücadele programı
etrafında harekete geçirilmelidir!
IMF–TÜSİAD patentli saldırı bütçesine karşı
mücadeleyi yükseltelim!
AKP’nin iktidar stratejisi mi, islamın planlı kuşatması mı?
Yüksel Akaya
İnsanca yaşamaya yeten ücret için mücadeleye!
Yeni bir kontra saldırının startı verildi...
  AKP’nin “Alevi açılımı”...
  Sansürle, baskıyla ve tehditle kirli cinayetlerini örtmeye çalışıyorlar...
  Güven Elektrik işçilerinin ücretli kölelik düzenine öfkesi büyüyor...
  Ekim Gençliği’nin “Yalanlarınızı da alın gidin!” kampanyası etkinliklerinden...
  2. Tersane İşçileri Kurultayı coşkulu bir atmosferde gerçekleşti!
  Tersane cehenneminde grev ateşi!
  Kitlesel ve devrimci bir gençlik mücadelesi için...
  Genç-Sen üzerine....
  Filistin İntifadası 20. yılında…
  “Yeni bir paket”...
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekim Gençliği’nin “Yalanlarınızı da alın gidin!” kampanyası etkinliklerinden...

İstanbul Gençlik Forumu

Dönemin başlamasıyla birlikte örgütlemeye başladığımız “Yalanlarınızı da alın gidin!” üst başlıklı politik kampanya sürecimizi 8 Aralık’ta gerçekleştirdiğimiz  “İstanbul Gençlik Forumu” ile sonlandırmış olduk. “Piyasalaşan eğitime ve şovenizme karşı gençlik gelecek ve özgürlük mücadelesine!” başlığıyla düzenlenen forum iki ana bölümden oluştu.

Forum başlığının genel çerçevesine ilişkin sunumlar ve soru-cevap şeklinde geçen ilk bölüm öncesinde bir arkadaşımız açılış konuşması yaptı. Konuşmada ana hatlarıyla politik kampanya sürecimiz gerekçelendirildi. Forumun birinci bölümünde Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Türkay, Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Ahmet Öncü, Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kurtar Tanyılmaz ve gazeteci-yazar ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Ragıp Duran söz aldı. Her bir sunumun ardından soru-cevap bölümünde canlı tartışmalar yapıldı.

Verilen ara sonrası etkinliğin forum bölümüne geçildi. Zaman sıkıntısından kaynaklı tüm tebliğ ve tartışmalar ifade edilemese de etkili tartışmalar gerçekleştirildi. Bu bölümde GOP İLGP “Yerel yayın”, Dershaneli İLGP’liler “ÖSS” tebliğ sundu. YTÜ “Ulaşım sorunu”, “teknik gezi masrafları”, “şovenizme karşı halkların kardeşliği” başlıklı 3 ayrı tebliğ sunarken, İÜ’nden “Kamp-Üs: Bir yerel yayın deneyimi” ve “YÖK’ün gölgesinde üniversite, sermayenin kuklası rektör istemiyoruz” başlıklı iki tebliğ sundu. Daha sonra Forum’a destek veren Eğitim Emekçileri Derneği ve Genç-Sen adına birer konuşma yapıldı.

Tartışmanın son bölümünde Ekim Gençliği adına söz alındı. Forumun ve bir bütün olarak politik kampanya sürecinin hangi ihtiyaçlara yanıt verebilmek amacıyla örgütlendiği ifade edildi. Gençlik hareketinin sorunlarına da değinilerek, hareket içerisindeki öznelerin değil, bir bütün olarak gençlik hareketinin sorun ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretilmesi gerektiği vurgulandı. Yaklaşık 55 kişinin katıldığı etkinlik kapanış konuşması ile sona erdi.

İstanbul Ekim Gençliği


Ankara Gençlik Forumu

Ankara Gençlik Forumu 8 Aralık günü toplandı. “Piyasalaşan eğitime ve diplomalı işsizliğe karşı Ankara Gençlik Forumu toplanıyor!” diyerek yola çıktığımız forum anlamlı tartışmalara vesile oldu.

Forumumuz tartışma başlıkları olarak belirlediğimiz konular üzerine kısa sunumlar ve canlı tartışmalarla amacına uygun bir şekilde toplandı. İlk olarak forumu gerekçelendiren bir açılış konuşması yapıldı. Ardından bir arkadaşımız gerçekleştirdiği sunumla, üniversitelerin tarih içerisinde şekillenişinden ve sınıfsal karakterinden bahsederek, eğitim ile amaçlananın egemen ideolojinin yeniden üretilmesi ve tüm topluma yayılması olduğunu vurguladı. Üniversite-sistem ilişkisinin tanımlandığı sunumun ardından eğitimin piyasalaştırılmasında AB ve GATS sürecine ve YÖK’ün üstlendiği misyona değinen bir konuşma yapıldı.

İkinci bölümde okullardaki sorunlar üzerine canlı tartışmalar yapıldı. Ulaşım sorunundan barınma sorununa, har(a)çlardan kimlik ve kayıt paralarına kadar eğitimin paralılaştırılması üzerinde duruldu. Özelleştirilen, kapatılan kantinlerden ve yemekhanelerden bahsedildi. Ardından okullardaki “güvenlik” sorunu üzerinden ayrıntılı bir tartışma yapıldı.

Verilen aranın ardından diplomalı işsizlik ve meslek alanlarındaki dönüşümle hedeflenenlerden bahsedildi. Yetkin mühendislik, sözleşmeli/vekil öğretmenlik, stajyer avukatlık, aile hekimliği ve Fen-edebiyat öğrencilerinin formasyon sorunları üzerinden gelecek sorununa yönelik tartışmalar yapıldı. “Üniversitelerde yükseltilen milliyetçi-şoven dalga ve gençlik üzerine etkileri” üzerine yapılan sunumda ise “halkların kardeşliği” şiarını yükseltme vurgusu öne çıktı.

Forumda son olarak gençlik hareketinin örgüt sorunu tartışıldı ve bu konudaki güncel zaaf alanları hareket-örgüt diyalektiği çerçevesinde tartışıldı.

Ankara Ekim Gençliği


Adana MYO’da panel

Adana Meslek Yüksek Okulu Beyazevler Kampüsü’nde uzun bir zamandır yürüttüğümüz “Yalanlarınızı da alın gidin!” şiarlı kampanyamızı “Kağıt parçası değil, iş ve gelecek istiyoruz- MYO öğrencileri sorunlarını tartışıyor!” başlıklı bir panel gerçekleştirerek noktaladık.

9 Aralık’ta Adana Eğitim Sen Şubesi’nde gerçekleştirdiğimiz panele, Eğitim Sen üyesi ve Meslek Lisesi öğretmeni iki hocamız ile Ekim Gençliği’nden bir arkadaşımız konuşmacı olarak katıldı.

Panel Ekim Gençliği’nden arkadaşımızın kampanya gerekçelendirmesi ile başladı. Ardından panelin konusu anlatıldı ve söz hocalarımıza bırakıldı. İlk sözü alan hocamız, MYO öğrencilerinin genel profilini anlatan bir konuşma yaptı. MYO öğrencilerinin sorunlarına ve MYO’ların sistem için taşıdığı anlama işaret etti. Daha sonra söz olan diğer hocamız ise kapitalist üretim ilişkileri içerisinde MYO’lara düşen rolü tanımladı. Ardından Ekim Gençliği’nden arkadaşımız bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından sorulan sorular ve tartışmalarla MYO öğrencilerinin sorunları dile getirildi. Kimi öğrenciler yaşadıkları sorunları dile getirdiler.

Panel’de ağırlıklı olarak işsizlik ve geleceksizlik sorunu tartışıldı. Soru cevap bölümünde ise MYO öğrencilerinin örgütlenmesinin sorunları öncelikli bir yer tuttu.Yaklaşık 40 kişinin katıldığı ve üç saate yakın süren panel anlamlı tartışmalarla sonlandırıldı.

Adana MYO/Ekim Gençliği


Bursa’da başarılı bir forum

“Yalanlarınızı da alın gidin!” başlıklı kampanyamızın finali olarak Bursa Gençlik Forumu’nu 9 Aralık’ta gerçekleştirdik. Forum BATİS’te yapıldı. Forum kapsamında çalışmamızın da temelinde duran dört ana şiar üzerine çerçeve sunumlar gerçekleştirildi. Ardından tartışmalara geçildi.

Forumumuz kampanyanın gerekçelendirilmesi ile başladı. İlk bölümde “Müşteri değiliz, parasız eğitim istiyoruz” talebi tartışıldı. Ardından “Kağıt parçası değil, iş ve gelecek istiyoruz!” başlığına geçildi. Bu başlık altında “İşsiz ve Güvencesiz Eğitim İşçileri Örgütlenme Girişimi” bir sunum gerçekleştirdi.

İki başlığın canlı biçimde tartışılmasının ardından müzik dinletisi yapıldı ve ara verildi.

İkinci oturumda, “Köle değiliz! Söz, yetki, karar istiyoruz!” başlığı ile foruma başlandı. Bu konu ile ilgili sunumun ardından Genç-Sen tartışıldı. Forumun son başlığı olarak “Irkçılığın, yozlaşmanın ve korkunun değil, bilimin üretildiği bir eğitim istiyoruz” konusu tartışıldı. Bu başlık çerçevesinde şovenist histeriye ilişkin tartışmalar yapıldı. Başlıklardan sonra forum boyunca sunulan öneriler üzerine bir tartışma yapıldı ve bunlar üzerinden kararlar alındı. Ekim Gençliği adına yapılan son bir konuşmayla forum bitirildi. Foruma, İşsiz ve Güvencesiz Eğitim İşçileri Örgütlenme Girişimi ve DGH katılarak destek verdi.

Bursa Ekim Gençliği


Adana’da gençlik sözünü söyledi!

“Yalanlarınızı da alın GİDİN!” başlıklı kampanyamızın Çukurova Üniversitesi ayağını gerçekleştirdiğimiz referandumun ardından, referandum sonuçlarını açıkladığımız bir basın açıklamasıyla sonlandırdık.

11 Aralık günü R1 dersliklerinin önünde, “Gençlik sözünü söyledi! Yalanlarınızı da alın GİDİN!/Ekim Gençliği” şiarlı pankartımızı açarak eylemimizi başlattık. “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” sloganlarını attığımız eylem, basın açıklamasının okunmasıyla devam etti.

Basın açıklamasında, sermaye devletinin farklı klikleri arasında sürdürülen tartışmaları teşhir ederek, gençliği gelecek ve özgürlük mücadelesinin tarafı olmaya çağırdık. Gençliğe söylenen yalan vaatlerin karşısına kendi taleplerimizle çıkılması ve mücadele edilmesi yakıcı ihtiyacının altını çizdik.

Referandum sonuçlarını da açıkladığımız basın metninde şunlar söylendi: “Biz üniversite öğrencileri olarak çevremizi yalanlarla kuşatanlara cevabımızı gerçekleştirdiğimiz referandum ile verdik. 4–5 Aralık tarihlerinde gerçekleşen referandum da taleplerimize, oy kullanan öğrencilerden %97,1’i evet dedi. Bu sonuç açıkça gösterdi ki; üniversite gençliğinin yalanlara karnı tok... Biz sözümüzü söyledik, söylemeye devam edeceğiz. Yalanlarla ördüğünüz duvarlarınızı, gelecek ve özgürlük istemimizle yıkacağız!”

Basın açıklamasının okunmasının ardından eylemimizi sloganlarla bitirdik.

Çukurova Üniversitesi/Ekim Gençliği


AÜ’de referandum çalışması!

“Yalanlarınızı da alın gidin!” kampanyası çerçevesinde 3 Aralık günü “Söz gençlikte!” referandumunu başlatmıştık. 7 Aralık’a kadar sürdürdüğümüz referandum çalışmamızı 7 Aralık günü sonlandırdık. Anadolu Üniversitesi rektörlük binası önünde kampanyamızı anlatan ve dört gün boyunca yürüttüğümüz referandumda kullanılan oyların sonucunu deklare eden bir basın açıklaması gerçekleştirdik.

Açıklamada gençliğin düzen içi taraflaşmaya hapsedilmeye çalışıldığı vurgulandı. Yürüttüğümüz kampanyanın çerçevesi anlatılarak, eğitimi ticarileştirerek öğrencileri müşterileştirenlerin, öğrenci gençliği soruşturma, uzaklaştırma, okuldan atma saldırılarıyla baskı altına almaya çalışanların bizlere verebileceği hiçbir gelecek olmadığı belirtildi.

Kampanya talepleri anlatılarak, bu çerçevede gerçekleştirilen referandumda %1.8 Hayır, %98.2 Evet oyu kullanıldığı açıklandı. Basın açıklamasına DPG ve DGH da destek verdi.

Anadolu Üniversitesi/Ekim Gençliği


Trabzon Gençlik Forumu gerçekleşti!

“Yalanlarınızı da alın gidin” başlıklı kampanya çalışmamızı 9 Aralık günü yaptığımız Trabzon Gençlik Forumu ile sonlandırdık. Forum öncesi süreçte gerçekleştirdiğimiz referandum çalışması oldukça verimli geçti. Üniversite genelinde ve özellikle Yabancı Diller Fakültesi’nde yoğunlaştırdığımız referandum çalışması, talepler üzerinden yapılan birebir sohbetlerin dışında düzenli alınan toplantılarla da beslendi. Referandumda üniversiteli gençlik taleplere %89 Evet, %11 Hayır oyu kullandı.

9 Aralık günü Trabzon Eğitim-Sen’de gerçekleştirdiğimiz foruma SES Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Güven ve Tüm-Bel-Sen Başkanı Haydar Karsan katıldı. Forum “ticari eğitim saldırısı, yansımaları ve GATS, AB uyum sürecinde mesleki dönüşümler” ana başlıkları üzerinden düzenlendi. Yapılan sunumlarda üniversitelerin egemen ideolojinin bir aygıtı olarak kullanıldığı ifade edildi. YÖK ve YÖK‘ün uygulamaları anlatılarak üniversite sermaye işbirliğine dikkat çekildi ve “Parasız eğitim!” talebinin bugün hiç olmadığı kadar güncel olduğu ifade edildi. İkinci bölümde, kamu alanının tasfiyesiyle birlikte ucuz emek sömürüsü ve mesleki yeterlilik saldırısıyla ilgili sunumlar yapıldı.

Mehmet Güven sağlık alanında yaşanan dönüşümler ve Aile Hekimliği uygulaması, Haydar Karsan ise Mühendislik-Mimarlık alanında yaşanan dönüşümler üzerine sunumlar gerçekleştirdi. Ardandan serbest kürsü oluşturularak eğitim sisteminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Pazar günü sınavların olması katılımı düşürdü. Foruma 20 kişi katıldı.

Trabzon Ekim Gençliği


EÜ’de başarılı forum

Ege Üniversitesi’nde “Yalanlarınızı da alın gidin!” başlıklı kampanyamızın finalini forumla taçlandırdık. Eğitim-Sen 3 No’lu Şubesi’yle beraber örgütlediğimiz forumu Ege Üniversitesi Yabancı Diller Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Forum öncesinde Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’ndan bir arkadaşımız hazırlık binası önünde dramatize ettiği bir şiir sunumu yaptı. Üniversite yönetiminin olumsuz tutumu nedeniyle yer değişikliği yapmak durumunda kaldığımız için, bu arada forumun yerinin duyurusunu yaptık. Aynı oyunun Edebiyat Fakültesi’nde de sergilenmesinin ardından forumun yapılacağı amfiye geçtik.

Yaşanan yer sıkıntısını ve forumu engelleme çabalarını teşhir ettikten sonra Eğitim-Sen 3 No’lu Şubesi’nden İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü araştırma görevlisi Nida Kamil Özpolat konuşma yaptı. Neo liberalizmi tanımlayan hocamız yapısal dönüşümlerin boyutlarına, kapitalizmin yarattığı yıkıma değindi. Esnek üretim ve sözleşmeli istihdama değinerek, bu saldırıların üniversitelerdeki yansımalarını anlattı.

Daha sonra Geleceğimizi Tartışıyoruz Platformu’ndan bir arkadaşımız neo-liberal politikaların üniversitelerde nasıl yaşandığını anlattı. Bunların aynı kapitalist mantığın özü olmaları üzerinde durdu. Yetkin mühendislik örneğine işaret etti. Gençlik hareketinin içinde bulunduğu apolitizm ve örgütsüzlüğe değinerek gençliğin ancak kendi sorunları etrafında politikleşebileceğini vurguladı. Konuşmasını, Geleceğimizi Tartışıyoruz Platformu’nun ertesi gün Mühendislik Kafe’de yapacağı ve tartışma takvimi çıkaracağı toplantı çağrısıyla bitirdi. Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Ege Üniversitesi/Ekim Gençliği


Üniversitelerden...

Ulaşım zammına karşı eylem!

8 Aralık’ta İstanbul’un çeşitli üniversitelerinde okuyan öğrenciler ulaşım zamlarını protesto etmek için Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar tek sıra halinde yürüdüler. Ellerinde taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla ulaşım sorununu gündemleştiren öğrenciler, basın açıklamasında ulaşım zamlarının geri çekilmesini talep ettiler. İmza kampanyası yürüten öğrenciler 13 Aralık’ta imzalarını İBB’ye teslim edecekler.


Ulaşım zammı geri çekilsin!

İBB’nin geçtiğimiz ay içerisinde ulaşım ücretlerine yaptığı zamları, 6 Aralık’ta bir yürüyüşle protesto ettik. “Paso kaldırılsın, öğrenci kimliği yeterli olsun!”, “Topbaş baksana, 2 saatte 5 aktarma yapsana!” yazılı pankartlarını açarak İÜ ana kapısı önünde toplanarak yürüyüşe geçildi. Slogan ve şarkılarla zamlar protesto edildi. Belediye otobüsünü simgeleyen maket bir kartonla zamların geri çekilmesi ve aktarma sırasında ücret kesintisini gündeme getiren uygulamanın son bulması talebinde bulunduk. Coşkulu sloganların atıldığı eylemi, toplanan imzaların 13 Aralık’ta İBB’ye verileceğinin duyurulması ile sona erdirdik.  

İstanbul Üniversitesi/Ekim Gençliği


Ulaşım sorununa karşı faaliyet

Geçtiğimiz haftalarda Davutpaşa Kampüsü’nde ulaşım sorunu üzerine bir çalışma başlatmıştık. Ücretsiz akbil aktarmasının kaldırılmasıyla birlikte ulaşım probleminin gündemleşmesi ve kampüse özgü yaşanan sorunlar bu çalışmanın temelini oluşturmuştu. Yaptığımız toplantı ile imza toplamaya karar verdik.

Akbil zamlarının geri çekilmesi ve ücretsiz ulaşım hakkı üzerinden İTÜ, Marmara, Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi gibi üniversitelerde bugüne kadar yaklaşık 10 bin imza toplandı. Davutpaşa üzerinden de bu çalışmayı etkin bir biçimde sürdürüyoruz. Bu çalışma, 13 Aralık günü toplanan imzaların İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmesiyle son bulacak. İmzaların belediyeye teslimi için bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

Davutpaşa Ekim Gençliği


Beytepe: “Ulaşım çilesine son!”

Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri Derneği olarak geçen dönem başlattığımız kampanyaya bu dönemde de devam ediyoruz. “Ya barındır ya ulaştır, ulaşım çilesine son!” şiarlı bildirilerimizle ve afişlerimizle ulaşım sorununun asıl kaynağını teşhir ettik. Binlerce öğrencinin okuduğu kampüste, mevcut yurt kapasitesinin 1000-1500 civarında olduğunu dile getirdik. Mevcut yurtların çoğunluğunun özel yurt olduğunu ifade ettik. Öğrencilerin kampüs içerisinde barınamadıklarını, bunun sonucu olarak ulaşım sorununun yaşandığını vurguladık.

Çalışmamızı güçlendirmek için anket çalışması gerçekleştiriyoruz. 12 Aralık’tan itibaren akşam ders çıkışlarının ve otobüs kuyruklarının en yoğun olduğu saatte 5 dakikalık yol kesme eylemleri gerçekleştirmeye başladık. Bu esnada kuyrukta bulunan öğrencilere bildiri dağıtarak, otobüs içlerine girerek konuşmalar gerçekleştirdik. Kampanyamızı Rektörlüğe yapacağımız yürüyüşle sonlandıracağız.

Beytepe/Ekim Gençliği

Eskişehir’de forum etkinliği!

Anadolu Üniversitesi’nde 11 Aralık günü AÜ Yunus Emre Kampüsü’ne takılmaya başlanan kameraları ve üniversitelerdeki anti-demokratik uygulamaları tartışmak amacıyla Düşünce ve Hukuk Kulübü tarafından “Öğrenci gözüyle üniversite” başlıklı bir forum gerçekleştirildi.

Forum açılış konuşmasıyla başladı. Ardından İHD temsilcisi, zor ve baskı araçlarının kullanılarak insanları sindirilmeye çalışıldığını, gençliğin de bu uygulamalardan nasibini aldığını belirtti. Mobeseler ve kameralarla sürekli gözetlenme hissi yaratılmaya çalışıldığını, bu uygulamaların geneldeki saldırıların bir parçası olduğunu vurgulayarak, bunlara karşı birlikte ve örgütlü mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Ardından bir arkadaşımız, yaşanan saldırıların öğrenci gençliğin karşılaştığı diğer sorunlardan bağımsız olmadığını ve geleceğimizi kazanmak için bu sorunlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan bir konuşma yaptı.

Serbest kürsü ve tartışma bölümünde katılımcılar söz alarak görüşlerini ifade ettiler.

Anadolu Üniversitesi/ Ekim Gençliği