13 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/46 (48)

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırıyı püskürtmek için tabana dayalı
meşru–militan mücadele!
  İşçi ve emekçiler bir mücadele programı
etrafında harekete geçirilmelidir!
IMF–TÜSİAD patentli saldırı bütçesine karşı
mücadeleyi yükseltelim!
AKP’nin iktidar stratejisi mi, islamın planlı kuşatması mı?
Yüksel Akaya
İnsanca yaşamaya yeten ücret için mücadeleye!
Yeni bir kontra saldırının startı verildi...
  AKP’nin “Alevi açılımı”...
  Sansürle, baskıyla ve tehditle kirli cinayetlerini örtmeye çalışıyorlar...
  Güven Elektrik işçilerinin ücretli kölelik düzenine öfkesi büyüyor...
  Ekim Gençliği’nin “Yalanlarınızı da alın gidin!” kampanyası etkinliklerinden...
  2. Tersane İşçileri Kurultayı coşkulu bir atmosferde gerçekleşti!
  Tersane cehenneminde grev ateşi!
  Kitlesel ve devrimci bir gençlik mücadelesi için...
  Genç-Sen üzerine....
  Filistin İntifadası 20. yılında…
  “Yeni bir paket”...
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Güven Elektrik işçilerinin ücretli kölelik düzenine öfkesi büyüyor...

“Direne direne kazanacağız!”

Güven Elektrik işçileri 1 Aralık 2006 tarihinde sendikaya üye oldular. Patron, işçilerin sendikaya üye olduklarını öğrendikten sonra baskı uygulamaya başladı. 3 işçiyi işten attı. İşçiler baskılara karşı fabrika içinde ve dışında çeşitli eylemler gerçekleştirdiler.

İşçiler örgütlülüklerini korudular ve Güven Elektrik patronuna karşı örgütlü mücadelelerinde bir yılı geride bıraktılar. Güven Elektrik işçileri tıpkı bir yıl önce gösterdikleri cesaret ve kararlılıkla mücadelelerine devam ediyorlar.

Sefaköy Çınaryolu üzerinde kurulu bulunan, yaklaşık 450 işçinin çalıştığı Güven Elektrik’te, sigorta dışında hiçbir sosyal hakkı olmayan 350 işçi, 1 Aralık 2006 günü Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şubesi’nde örgütlendiler. Patronun işkoluna itiraz etmesi üzerine uzayan hukuki süreç 30 Kasım 2007 tarihinde sonuçlandı ve mahkeme işletmenin plastik işkolunda olduğuna karar verdi. BMİS mahkemenin kararına itiraz ederek temyize başvurdu. Güven Elektrik patronu hukuki süreç ilerlerken boş durmadı, sendikayı işyerine sokmamak için sendikal örgütlenme mücadelesine saldırdı.

Güven Elektrik işçileri patronun boş vaadlerine kanmayarak sendikasızlaştırma saldırısına karşı çıktılar. Eylem silahını hep diri tuttular. İşçiler, rüşvet gibi önlerine sunulan “sendikadan istifa etmeleri karşılığında bir takım sosyal haklar verilmesi” teklifini reddettiler.

Güven Elektrik işçileri geçtiğimiz aylar içerisinde sendikasızlaştırma saldırısına karşı eylemler gerçekleştirmişlerdi. İşçilere karşı açık tehditlerini sürdüren patron 7 Aralık günü bir işçinin, 10 Aralık’ta ise 2 işçinin iş akidlerini feshederek işten attı. İşten atmalara karşı 10 Aralık günü sabah ve öğlen saatlerinde işçiler arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle eylemler gerçekleştirdiler. Zafer Tekşen, Savaş Can ve Recep Çakmak fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Güven Elektrik işçileri bir yandan sendikasızlaştırma saldırısına karşı örgütlülüklerine sahip çıkıyorlar, diğer yandan hukuki engellere rağmen mücadeleyi sürdürüyorlar.

Güven Elektrik işçilerinin 11 Aralık’ta gerçekleştirdikleri eylemin ardından 12 Aralık günü de eylem yaptılar. İşçilerin eylemi güçlenerek devam ediyor.

Saat 12.30’da “İnadına sendika inadına DİSK!/Güven Elektrik İşçileri” pankartını açan işçiler fabrika içinden giriş kapısına doğru yürüyüşe geçtiler. İşçileri kapıda “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” pankartını açan diğer vardiyadaki arkadaşları ve işten atılan işçiler karşıladı. Karşılıklı sloganlar atan işçiler içeride ve dışarıda örgütlü mücadelenin kazanacağını vurguladılar.

Fabrika kapısı önünde bekleyen işçiler, “Biz patrona değil, patron bize muhtaç!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Hakkımızı aradık işten atıldık!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” ve “Direne direne kazanacağız!” dövizlerini açtılar. Küçükçekmece İşçi Platformu da eyleme “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” ve “Yaşasın sınıf dayanışması!” dövizleri ile katıldı.

İşçiler eylem boyunca fabrika Genel Müdürü Recep Kaba’yı protesto ederek, “Yalancı müdür istemiyoruz!”, “İşçiler nerede Recep Kaba nerede?” sloganlarını attılar.

İşçiler eylem sırasında işten atılan arkadaşlarına da sahip çıkarak, hakları için yürüttükleri onurlu mücadelelerinde işten atılmanın “onurunu” paylaştılar ve sahiplendiler. “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Sadaka değil hak istiyoruz!”, “Atılan işçiler onurumuzdur!”, “Ölmek var dönmek yok!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!” , “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarını attılar.

Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez Genel Kurulu 14-16 Aralık 2007 tarihinde toplanıyor. Şubelerde genel kurul hazırlıkları sürerken, Güven Elektrik işçileri eylemli bir süreçten geçiyorlar. Hem sendikalarına sahip çıkıyor, hem de yürünmesi gereken yolu gösteriyorlar.

Gazetemize açıklamada bulunan işten atılan Güven Elektrik işçileri, ne pahasına olursa olsun fabrikaya sendika girene dek mücadeleyi sürdüreceklerini, örgütlülüklerine sahip çıkacaklarını belirttiler. İşçilerin eylemleri devam edecek.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Eğitim–Sen iş bırakacak!

Eğitim-Sen, ek ders ücretlerindeki haksız kesintileri protesto etmek için alanlara çıkacağını açıkladı.

Eğitim emekçilerinin ek ders ücretlerindeki sorunlar çözüleceği yerde artarak devam ediyor. Ayda dört defadan fazla sevk alınması halinde sevk alınan günlerin ek ders ücretleri yerine tam gün ücretlerin kesilmesi uygulaması devam ediyor. Ayrıca, dini bayramlarda hafta içi tatil olan günlerin ücretlerinin de tam gün kesilmesi uygulaması planlanıyor. Örneğin önümüzdeki kurban bayramı tatilinin iki gününün hafta içine gelmesi nedeniyle o günlere ilişkin sadece ek ders ücretleri kesilmesi gerekirken, tüm günün ücretleri kesilecek ve o hafta eğitim emekçileri hiç ek ders ücreti alamayacaklar. Bu durumda her eğitim emekçisinin 60 ila 90 YTL arasında kaybı olacak.

Bu saldırı ile ilgili MEB olarak ile görüşen ancak bu konuda çözüme ilişkin herhangi bir karşılık alamayan Eğitim-Sen, eylem hazırlıklarına başladı.

Konu ile ilgili yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Taleplerimize yönelik olarak, Milli Eğitim Bakanlığından herhangi bir açıklamanın yapılmamış olmasından dolayı sendikamız, Türkiye çapında uygulanmak üzere eylem kararları almış ve tüm şubelerinde ve temsilciliklerinde yapılacak eyleme yönelik çalışmalarını başlatmıştır.

Sendikamız tarafından alınan eylem kararı gereği, 18 Aralık 2007 Salı günü, ek ders ücretlerimizin haksız yere kesintiye uğramasına ve AKP hükümetinin eğitim alanına yönelik benzer politikalarına karşı sevk alarak iş bırakıp okulları boşaltacağız. Eğitim emekçilerine yönelik haksızlıklara karşı demokratik tepkilerimizi göstermeye kararlıyız. Bu konuda kamuoyunun, demokratik sendikal hakları için alanlara çıkan eğitim emekçilerini destekleyeceğine inanıyoruz.

Eğitim Sen, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarına karşı yürütülen her türlü saldırı girişiminin karşısında olmaya ve demokratik tepkilerini göstermeye devam edecektir.”