10 Ağustos 2007 Sayı: 2007/31(31)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sandıktan çıkan başarının ve istikrar beklentisinin sınırları
  Cumhurbaşkanı seçememe krizi sürüyor
Anayasa değişikliği tartışmaları neyi gizliyor?
Meclise kapağı atan liberal solun burjuva siyasetinde konum arayışı
Sendika bürokratları sermaye hükümetinden umutlu!
Tekstil’de grev kapıda...
  THY çalışanları kazanacak!
  Telekom işçilerinden mücadele kararlılığı!
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Seçimler ve yeni dönem - 1
  Bir yeni korku: Küresel ısınma ve susuzluk -
Yüksel Akkaya
  “Bilim üssü”mü, sermayenin arka bahçesi mi?
  İşgalci ordular Sudan’a gitme hazırlığına başladı!
  Ortadoğu halklarına saldırı hazırlığı
  Kasap Şaron’un hayali revaçta - Abu Şehmuz Demir
  Filistin, Irak ve Lübnan’da mikro ve kanton devletler kuruluyor... / 2 - Volkan Yaraşır
  Rejim, seçimler ve AKP… - M. Can Yüce
  24-25-26 Ağustos’ta Mamak 4. Kültür Sanat Festivali’nde buluşalım!
  Nagazaki ve Hiroşima’da ölen kimdi?
  Günlük Kızıl Bayrak sitesinin Temmuz ayı rakamları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

24-25-26 Ağustos’ta Mamak 4. Kültür Sanat Festivali’nde buluşalım!

Mamak 4. Kültür Sanat Festivali’ni işçi ve emekçilerle birlikte örgütlüyoruz!

Mamak’ta 4 yıl önce başlattığımız Kültür-Sanat Festivali’ni seçim gündemli yoğun faaliyetimizin ardından bu yıl da güçlü bir biçimde örgütlemeye başladık. Ön çalışmasına başladığımız festivali 3 yıllık deneyimlerimizin ışığında örgütlemek hedefindeyiz. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen festivalin değerlendirmesi doğrultusunda politik açıdan hedeflerimizi belirlediğimiz bir çalışma programı ortaya koyduk. Geçen yıl sanat çalışmasında elde edilecek birikim, çalışmanın kurumsallaşması ve festivalin emekçilere maledilmesi başlıkları üzerinden elde edilen kazanımlar bu yıl daha kalıcı hale getirilecek.

Festivali emekçilere maletme ve kültür-sanat faaliyetini emekçilerin güncel yaşamı haline getirme ihtiyacı 3. Kültür-Sanat Festivali’nin başarısında temel bir nokta olmuştu. Bu açıdan geçen yıl bu alanda katedilen mesafeyi bu yıl daha ileri bir düzeye taşımayı ve kalıcılaştırmayı planlıyoruz.

Her yıl Ağustos ayının ilk haftası düzenlediğimiz festivali bu yıl seçim sürecinin yoğunluğu nedeniyle 24-25-26 Ağustos’ta yapacağız. Mamaklı emekçilere “Emperyalist barbarlığa, kapitalist sömürüye, işsizliğe, yoksulluğa, doğal yaşamın yıkımına, sosyal yıkım saldırılarına, yozlaşmaya, barınma hakkının gaspına, devlet terörüne, faşist saldırılara” karşı festivali birlikte örgütleyelim çağrısıyla festivalin çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Seçim çalışması boyunca öne çıkardığımız sosyalizm alternatifini, hem festivalin ön çalışması hem de festival süreci boyunca güçlü bir tarzda işleyeceğiz. Bu çerçevede Mamak 4. Kültür-Sanat Festivali’nin bu yılki çağrısı “Emperyalist barbarlığa, kapitalist sömürüye ve faşist saldırganlığa karşı yaşasın işçilerin birliği ve halkların kardeşliği!” şiarı olacak.

3 yıldır “Yoksulluğa mahkum, yozlaşmaya teslim olmayacağız!” başlığı altında örgütlediğimiz festivali bu yıl nasıl örgütleyeceğimizi tartışmak üzere geniş güçlerin katıldığı bir toplantı yaptık. Festivalin politik içeriği ve anlamı, gündemi, örgütlenmesi ve kültür-sanat çalışmasının derinleşmesi üzerinden canlı tartışmalar gerçekleştirdik. Geçen yılın deneyimlerini tartıştık, somut önerileri ele aldık.

Festival çalışmasıyla birlikte kültür-sanat alanındaki birikimin kalıcılaştırılması

4. Kültür-Sanat Festivali’ni Mamaklı emekçilerle birlikte örgütleme çağrısı yaparken buna uygun örgütlülükler oluşturduk. Sanat atölyeleri, kadın ve gençlik komisyonlarıyla çağrılarımızı somut hale getirdik. Sanat atölyelerini edebiyat-sinema, halkoyunu, tiyatro, müzik alanları üzerinden oluşturmaya başladık. Böylece festivalin ardından süreklileştirmeyi hedeflediğimiz atölye çalışmalarının ilk adımlarını atmış olduk. Devrimci kültür-sanat çalışmasının teorik olarak da tartışıldığı atölyeler, bu alandaki yönelimimizi kalıcı hale getirecek bir biçimde planlandı. Sınıf devrimcileri açısından kültürel alan faaliyetinde elde edilen ve festival ile somutlanan birikimin daha ileri düzeyde örgütlenmesi sorunu, atölye çalışmalarının süreklileşebilmesi ve sağlam bir zemine oturması üzerinden aşılmış olacak.

Müzik Atölyesi: Müzik Atölyesi çalışmalarını emekçi kitlelerin kültür, sanat, estetik ve müzik alanında eğitilmesini temel alacak bir tarzda planlayacak ve yürütecek. Sürekliliği olan ve kitlelerle bütünleşmeyi hedefleyen bir çalışma başlattık.

Tiyatro Atölyesi: Mamak İşçi Kültür Evleri Tiyatro Topluluğu’nun çalışmasını bu alandaki birikimlerin kalıcılaştırılması, kendini üretmesi hedefiyle yeniden düzenledik. Tiyatro çalışmasına ilgisi olan gençlerin ve emekçilerin enerjisini devrimci kültür sanat faaliyeti içerisinde örgütlemeyi hedefliyoruz. Burjuva sanat anlayışına karşı emekçilerin bu alana ilgisini artırarak, kadın, çocuk, genç tüm emekçilerin yer alabileceği bir yönelim içerisine gireceğiz. Emekçileri çalışma içinde özneleştirmeye çalışacağız. Ayrıca bu alandaki deneyimleri ve birikimleri toplama maletme hedefiyle eğitim çalışmaları gerçekleştireceğiz.

Sinema-Edebiyat Atölyesi: Bu alanda öncelikle emekçilerin ilgisini çekmek ve derinleşmek bakışıyla hareket edeceğiz.

Halk Oyunu Atölyesi: Bu alanda da sürekliliği olan, ekiplere dayalı, emekçileri geliştirmeye yönelik bir bakışla hareket edeceğiz.

Şiir Atölyesi: Geçmiş yıllarda belli bir deneyime sahip olmakla birlikte bu alanda da derinleşmeyi hedefliyoruz.

Tabii ki tüm atölye çalışmaları hem emekçilerle buluşmayı hem de mevcut üretimlerini emekçilerle paylaşmayı hedeflemektedir.

Festivali emekçilere maletmeye ve onlarla birlikte örgütlemeye çalışacağız

Festivali Mamaklı emekçilerle birlikte örgütleme çağrısını ev ziyaretleri ile gerçekleştirmeye başladık. Festivalin yerelde işçi ve emekçiler tarafından sahiplenmesini sağlayacak somut adımlar atmaya başladık. Ön çalışmasından etkinlik alanına, teknik hazırlıklara kadar festivali Mamaklı emekçilerle birlikte örgütlemeye ve kolektif bir mücadele mevzisine çevirmeye çalışacağız.

Gençlik çalışması: Mamaklı gençliğin temel sorunlarını ele alarak bu sorunların hangi temelde çözülebileceğini anlatan, geleceksizliğe ve sömürücü düzene karşı örgütlenmeye çağıran bir bakışla festivali örgütleyeceğiz. Festivalde Mamaklı gençliğin sesini yansıtacak bir kürsü oluşturmak hedefiyle toplantılar düzenlemeye başladık. Gençlik Komisyonu toplantıları ile gençliğin sorunlarını festivalde ele alacağız.

Mamak 1. Kültür-Sanat Festivali ile birlikte açtığımız Şirintepe-Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi’nin 3. yıldönümünü de işleyeceğiz.

Kadın çalışması: Mamaklı emekçi kadınlar yılları bulan çalışmamızın ve kültür-sanat festivalinin ilk elden sahiplenicileri oldular. Emekçi kadınların festival çalışmasının temel örgütleyicisi olmasını sağlayacak bir çalışma yüreteceğiz. Festivalin politik gündemleri ile bağlantılı bir şekilde “Mamaklı emekçi kadınlar ne istiyor?” sorusunu emekçi kadınların dilinden anlatacağımız bir ön çalışma yapacağız. 3 yıldır düzenlediğimiz birlik ve dayanışma kermesini bu yıl da festival için güçlü bir dayanışma ağı oluşturmayı hedefleyerek örgütleyeceğiz. Bu çerçevede festivali Mamaklı emekçi kadınların sorunlarını dile getirdiği bir kürsüye çevireceğiz. Onların festivale katkılarını daha örgütlü hale getireceğiz.

Çocuklara yönelik çalışma: Yaklaşık bir yıldır çocuk çalışması yapan İşçi Kültür Evleri bu alandaki üretimlerine festival programı çerçevesinde yer verecek. Çocuklarla paylaşımımızı devrimci eğitim ve ahlak ilkelerine uygun bir biçimde örgütlemeye, yeni bir dünya ve kültürün adımlarını onlarla birlikte atmaya çalışıyoruz. Yaz dönemi programı içerisinde çalışmaya katılan çocukların emeği de çocuk tiyatrosu ve halkoyunu ile programda yer alacak.

Bunların yanısıra, Mamaklı emekçilerle birlikte festivalin politik gündemlerini tartışacağımız ev toplantıları ve kitle etkinlikleri gerçekleştireceğiz.

Mamak 4. Kültür Sanat Festivali’nde “Ya barbarlık ya sosyalizm!” şiarını öne çıkararak, kapitalist sistemin, sermaye devletinin saldırılarına karşı tek alternatifin sosyalizm olduğunu anlatacağız. Gecekondu yıkımlarından çeteleşmeye, yozlaşmadan su sorununa, küresel ısınmadan sosyal hakların gaspına kadar tüm sorunların tek gerçek ve kalıcı çözümünün sosyalizmde olduğunu güncel ve somut örneklerle vurgulayacağız.

Bir kez daha kendimizi sınayacağımız, işçi ve emekçi kitleleri devrim ve sosyalizm mücadelesine çağıracağımız bir politik kampanya sürecine girmiş olduk. Festival çalışmasının örgütlenme sürecine ve açtığımız büyük kardeşlik sofrasına tüm işçi ve emekçileri davet ediyoruz.

Mamak İşçi Kültür Evleri