20 Temmuz 2007 Sayı: 2007/28(28)

  Kızıl Bayrak'tan
   Seçim sonuçları üzerine
  Seçimler tamam, saldırıya devam!
İşbirlikçi asalaklar seçim sonuçlarından memnun!
Huzurumuz huzursuzluğunuz olacak!
Sermayenin ücret politikası...
Sınıf hareketinden...
  Özelleştirme mi yıkım mı?* - Yüksel Akkaya
  22 Temmuz seçimlerinin ardından
  BDSP’nin seçim faaliyetinden...
  BDSP’nin seçim şenliklerinden...
  Siyonistler Filistin’deki çatışmayı derinleştirmek için kolları sıvadı!
  Dünyadan...
  Bodrum’da rant yangınları
  Vedat Demircioğlu’nu saygıyla anıyoruz!
  Halkın parlamenter avanaklığı ve sınıfsal kutuplaşmanın zorunluluğu - A. H. Yalaz
  Binali Soydan’la dayanışmaya eylemlerinden...
  Seçim sonuçları üzerine M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’nin seçim faaliyetinden...


İstanbul:

OSİMDER’de işçiler seçimleri tartıştı!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu 19 Temmuz Perşembe akşamı OSB-İMES İşçileri Derneği’nde seçimler gündemi ile bir işçi toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı bugün işçi sınıfının içerisinde bulunduğu tablonun kısa bir özeti ile başladı. Yapılan tartışmalarda ilk olarak AKP hükümeti döneminde gerçekleşen saldırılar ifade edildi. Hemen ardından ise bu saldırıların AKP’nin politikaları olmadığı, sermaye sınıfının işçi sınıfına yönelik topyekûn bir saldırısı olduğu, AKP’nin ise bu dönemde bu saldırının pratik uygulayıcısı olduğu ifade edildi. Düzen partilerinin ve hükümetlerin birer kukla olduğu vurgulandı. Sahne arkasında iplerin sermayenin ve emperyalistlerin elinde olduğu söylendi. İşçi ve emekçilerin seçimlerde alması gereken tutum anlatıldı.

İşçilerdeki yaygın eğilim olan “Peki ne yapmalıyız?” sorusunun tartışmaya açılması ile işçi sınıfının edilgenleştirildiği, yönetilmeye alıştırıldığı ve kendisinin yönetebileceğine olan inancının yok edilmeye çalışıldığı ifade edildi. Böyle bir tablo içerisinde BDSP’nin tam da bu gerçekliği, işçi sınıfının kendi iktidarını kurabileceğini kitlelere anlatabilmek ve bu uğurda emekçileri mücadeleye çekebilmek için seçimlere girdiği söylendi.

Sosyalizmin sorunları nasıl çözeceği, farklı yelpazelerdeki sol akımların bölünmüşlüğünün ne ifade ettiği vb. geniş bir alanda yürüyen tartışmaların ardından bir kez daha işçi sınıfının hem güncel sorunları hem de kendi iktidarını kurması için mücadele etmesinin gerekliliği ifade edildi. Oldukça canlı bir atmosferde geçen toplantıda hemen hemen tüm katılımcılar söz alarak düşüncelerini ifade ettiler, tartışmalara katıldılar.

Ümraniye BDSP


Sultanbeyli’de işçi toplantısı

Bölgemizde süren seçim çalışmasının son ayağı olarak “İşçiler seçimlerde neyi seçiyor?” başlıklı bir işçi toplantısı düzenledik. Çevremizdeki işçilerin çoğunluğunun Alevi olmasından kaynaklı, tartışma Aleviler’in üzerinde oynanan oyunlar üzerinden gerçekleşti. Bu oyunların Alevileri sisteme yedeklenme çabası olduğu vurgulandı. Ama asıl meselenin tek başına mezhep sorunu olmadığı, sorunun özünün sınıfsal olduğunu ifade edildi. Patronların dinsel, ırksal, mezhepsel, cinsel vb. ayrıma gitmedikleri, kendi çıkarları için ortak davrandıkları, işçilerin de kendi sınıf çıkarları için ortak davranması gerektiği dile getirildi. İşçi ve emekçilerin soruna ‘sınıfa karşı sınıf’ perspektifi ile bakması gerektiği vurgulandı.

Etkinlik canlı tartışmaların yapıldığı verimli bir toplantı oldu.

Sultanbeyli BDSP


Gazi’de kapanış yemeği

Gazi Mahallesi’nde seçim faaleyetinin yorgunluğunu çalışmaya çeşitli düzeylerde katkı sunan dost ve yoldaşlarımızla beraber 23 Temmuz günü yaptığımız sohbetle attık. Günün ortasından itibaren kolektif olarak büromuzu temizledik. Sonrasında bir yoldaşımızın yaptığı yemeği sohbet ederek ve seçim sürecini değerlendirerek yedik. Seçim dönemi boyunca oluşturmayı hedeflediğimiz kolektif ve yoldaşça çalışma ortamının bir devamı olan yemek yoldaşlarımızın ve dostlarımızın bir seçim döneminin yorgunluğunu atması açısından oldukça anlamlıydı.

Şimdi önümüzde seçim döneminde yakaladığımız olanakları güce dönüştürme sorumluluğu ve bunun yüklediği yeni görevler bulunuyor!

BDSP Gazi


Küçükçekmece seçim faaliyetlerinden

Seçim çalışmalarımızın son gününü faliyetimizi yoğun bir biçimde sürdürerek geçirdik.

E-5 üzerindeki afişlerimizin büyük çoğunluğunun üzeri düzen partileri tarafından kapatılmıştı. Seçim aracımızla çıkarak tüm E-5 hattını yeniden afişlerimizle kızıllaştırdık.

Afişlerimizin yanısıra “Kadının kurtuluşu sosyalizmde/Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu!”, “Haramilerin saltanatını yıkacağız/Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı Hüseyin Temiz” yazılı ozalitleri Yenibosna ve Çobançeşme gibi merkezlere yaptık.

Aynı zamanda Sefaköy, İnönü, Borusan ve E-5’i “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni/BDSP”, “Düzen partilerine oy verme/BDSP”, “Amerikancı partilere oy verme, hesap sor/BDSP” yazılamaları ile donattık. E-5 üzerinde belirli noktalarda ve Sefaköy’de düzen partilerinin pankartlarını indirdik.

Seçim sürecinin son gününü İnönü Mahallesi’nde önlüklerimizle, ajitasyonlarımızla aday bildirilerimizi dağıtarak sonlandırmış olduk.

Seçim süreci boyunca devletin ve sivil faşist odakların çeşitli saldırıları ve keyfi tutumlarıyla karşılaştık. Yine birkaç gün önce Altınşehir’de MHP’lilerin afişlerimizi kapattığını gören ve duruma müdahale eden bir yoldaşımız kalabalık bir faşist grup tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sırasında yoldaşımızda darp izleri ve çürükler meydana geldi. Yoldaşımıza karşı gerçekleşen saldırı çevrede bulunan emekçilerin sahiplenmesiyle püskürtüldü.

Devletin resmi kurumlarınca yapılan saldırılar işe yaramayınca sivil faşist çetelere iş düşüyor. Ama eli kanlı faşistlere en güzel cevap bizlere destek olan emekçiler tarafından verildi.

Küçükçekmece/BDSP


İzmir:

İzmir’de etkin faaliyet

Seçim çalışmamızın son gününü iyi bir şekilde değerlendirdik. Ses aracımızın arkasında oluşturduğumuz konvoyla seçim çalışmamızı götürdüğümüz tüm emekçi semtlerini dolaşarak sesli propaganda yaptık. Sürekli çalışmamızı ulaştırdığımız Çiğli’nin ve Karşıyaka’nın emekçi semtlerinde sesli ajitasyonumuz oldukça dikkat çekici ve etkili oldu.

21 Temmuz günü Çiğli merkezde stand açarak ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştirdik. 3 saat boyunca emekçilere düzenin teşhirini yaparak devrim ve sosyalizm propagandası yaptık.

Buca’da “Düzenin seçim oyununu bozalım!” şiarıyla yürüttüğümüz seçim çalışmamıza son hafta da yoğun bir şekilde devam ettik. Her gün afişimizle, aday tanıtım bildirimizle, ev ziyaretlerimizle ve en son Kuruçeşme seçim büromuzda yaptığımız etkinlikle seçim çalışmamızın son günlerine geldik.

21 Temmuz sabahı afişlerimizi Buca Üçkuyular, Köprü, Şirinyer, Yeşildere, Gaziemir, Organize, Gediz, Kuruçeşme, Çamlıkule, Adatepe, Yıldız Mahallesi, Evka 1, Eski İzmir güzergahlarına yaptık. Günün geri kalan kısmında aday tanıtım bildirilerimizi dağıttık. Üçkuyular’da sabah işçilere bildirimizi ulaştırdık. Limontepe’de bir kıraathanede ve Kürtler’in yoğun olarak oturduğu semte bildirimizi dağıttık. Gaziemir, Buca Kooperatifi ve Evka 1’de apartmanların posta kutularına bildirilerimizi attık. Adatepe ve Kuruçeşme’de bir yandan aracımızdan yayın yaparak propagandamıza devam ettik diğer yandan aday tanıtım bildirimizi dağıtırken insanlarla sohbet ettik. Seçim üzerinden hazırladığımız “ABD’ci, IMF’ci düzen partilerine oy verme, hesap sor!/Bağımsız sosyalist milletvekili Adayı Sinan Yürekli” imzalı pankartlarımızı Buca Organize girişine, Buca Heykel’e, Gaziemir Organize girişine ve Karabağlar yollarına astık.

20 Temmuz Cuma akşamı saat 21:00’de “Düzen partilerine verilecek oyumuz yok! Sorulacak hesabımız var!” etkinliğimizi başarıyla gerçekleştirdik. Programımıza sinevizyonla başladık. Ardından ise Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı seçimlerle ilgili oyunu sergiledik. Son olarak programımızı bağımsız sosyalist adayımızın konuşmasıyla sürdürdük. Halaylarla ve sloganlarla sona eren etkinliğimize 60 kişi katıldı.


Yamanlar seçim bürosuna faşist saldırı…

Yamanlar’da yürüttüğümüz yaygın seçim çalışmamızdan rahatsız olan MHP odaklı faşist güçler 18 Temmuz gecesi saat 04.00 sularında “Kuraklık, açlık, haksız savaşlar… Ya emperyalist- kapitalist barbarlık ya sosyalizm!” şiarlı pankartımız, “Bağımsız devrimci sosyalist aday Ahmet Subaşı BDSP seçim bürosu” yazılı ozalitimiz ve iki flamamızı parçaladı.

Bu olaydan yaklaşık üç hafta önce devrimci yapılarca örgütlenen ve BDSP olarak desteklediğimiz, BDSP seçim bürosunun önünden başlatılan Kürt ulusuna özgürlük şiarlı bir yürüyüş gerçekleştirilmişti. Yürüyüşün ardından faşistler yürüyüşün başladığı noktada toplanmışlar, ancak eylemcilere yönelik fiili bir durum yaşanmamıştı.

Faşistler çalışmamıza engel olmak için çeşitli girişimlerde bulunmuş, belli sokaklara afiş asmamızı yasaklamak istemiş fakat bizim kararlı tutumumuzla boşa düşürülmüştü. Faaliyetimizi engelleyemeyen faşistler çevrede oturan emekçilerin anlatımlarına göre saat 04.00’te büromuza gelerek küfürler eşliğinde pankart ve flamalarımızı parçalamışlardır. Mahalle halkının evlerinin balkonlarında müdahale ettiği faşist güruh bunun üzerine oradan uzaklaşmıştır. Saldırı mahalle halkı tarafından büyük öfke ile karşılanmıştır.

Faşist saldırıyı protesto etmek için 20 Temmuz Cuma günü seçim büromuzun önünde bir eylem gerçekleştirdik.

Eylemde “Faşist saldırılara karşı yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” şiarlı pankart açtık. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” sloganlarının atıldığı eylem saldırıyı anlatan kısa bir konuşmayla başladı. Ardından bir yoldaşımız basın metnini okudu.

Basın açıklamasında seçim çalışmamıza tahammül edemeyen faşist çetelerin Sivas’ta, Çorum’da, Maraş’ta imza attığı katliamlar teşhir edildi. Saldırıların devrimci çalışmamızı engelleyemeyeceği vurgulandı. Bekçiliğini yaptıkları kokuşmuş düzenleriyle birlikte faşist çetelerin de tarihin çöplüğüne gömüleceği söylendi.

Daha sonra bağımsız sosyalist adayımız Ahmet Subaşı bir konuşma yaptı. Konuşmasında devrimci seçim çalışmamıza yönelen bu hain saldırının şaşırtıcı olmadığını vurguladı. Faşist saldırıların ve baskıların devrimci faaliyetimizi engelleyemeyeceği, faaliyetimizin devam edeceği söylendi. Slogan ve alkışlarla son bulan eylemin ardından seçim büromuzun önünde halaylar çekildi.

Eyleme 40 kişi katıldı. Eyleme emekçi halkın desteği anlamlıydı.

BDSP İzmir


Adana:

Son hafta da işçi ve emekçilere seslendik...

21 Temmuz günü afişlerimizle bir kez daha işçi ve emekçilere seslendik. Sabah saatlerinden itibaren TEKEL Sigara Fabrikası çevresi, Döşeme Mahallesi, E5 üzeri köprü ayakları, Yüreğir Kaymakamlığı, Devlet Hastanesi çevresi, Karşıyaka Sanayisi, BOSSA, Yüreğir Köprüsü ve Çarşı merkezinin birçok yerini afişlerimizle donattık.

Meydan Mahallesi’nde ise aday bildirilerimizi 18 Temmuz günü Mestanzade, Şehit Duran, Hürriyet, Yeni Bey, Bey, Akkapı Mahalleleri’ndeki işçi ve emekçilere ulaştırdık.

Faaliyetlerimiz çerçevesinde Obalar ve Emniyet Caddesi’ne aday ve BDSP afişlerimizi yaygın bir şekilde yaptık. Düzen partileri afişlerimizi kapatınca biz de onların afişlerini kapattık.

BDSP Adana


Bursa:

Seçim faaliyetimizi etkinlikle sonlandırdık!

Yaklaşık bir aydır sürdürdüğümüz seçim faaliyetimizi 20 Temmuz akşamı saat 20.00’de Esenevler’de seçim çadırımızda düzenlemiş olduğumuz etkinlikle sonlandırdık. Çalışmamızın finali olarak kurguladığımız etkinlik öncesinde yüzlerce el ilanı dağıttık. Yanısıra etkinlik afişlerimizi de yaygın bir şekilde kullandık. Etkinliğimizin yaygın duyurusunu yapmanın yanısıra etkinlik için gerekli olan teknik hazırlıkları da tamamladık.

Etkinliğimiz sinevizyon gösterimiyle başladı. İlk önce “Düzenin seçim oyununu bozalım!” sonra da “Ya barbarlık ya sosyalizm!” sinevizyonlarının gösterimini yaptık. Ardından BDSP adına bir yoldaş seçim faaliyetimizi değerlendiren kısa bir konuşma yaptı ve sözü sınıfın bağımsız sosyalist milletvekili adayı Rıdvan Türker’e bıraktı. Türker, bu sistemde seçimin ve meclisin ne anlama geldiğini anlattı ve gerçek çözümün sınıfın devrimci programı etrafında kenetlenip mücadele etmek olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından müzik dinletisine geçildi. Müzik dinletisi boyunca marşlar ve türküler hep bir ağızdan söylendi. Çevreden gelip geçenlerin de ilgisinin yoğun olduğu etkinliğimizi başarıyla gerçekleştirdik.

BDSP Bursa


Ankara:

Son günde devletin saldırısı...

Seçim çalışmamız son güne kadar sürdü. 21 Temmuz günü sabah saatlerinde yaygın bir şekilde Ankara’nın dört bir yanında afiş çalışması yapan yoldaşlarımız saldırıya uğradı. Afiş çalışmasını engellemeye çalışan resmi polisler, sabah 5.45 civarında, Sıhhiye çok katlı otoparkı önünde yoldaşlarımızı alıkoymaya çalıştı.

Bu sırada ağır şekilde dövülerek gözaltına alınan bir yoldaşımız da resmi hiçbir gerekçe gösterilmeden ve hakkında işlem yapılmadan kaçırıldı. Kendisine değişik sorular sorulan fakat yanıtlamayan yoldaşımıza yine kaba dayak ile saldırıldı. Merkezin dışında, İmrahor civarında, kırsal bir alana götürülen yoldaşımız bulunduğu arabanın içine kapatılarak aracın içine gaz sıkıldı. Sonrasında yerde sürüklenen ve tekrar dayağa maruz kalan yoldaşımız, GBT kontrolünün ardından bu kırsal alanda terkedildi.

Vücudunda oluşan darbın etkisi ile zorlukla yolalan yoldaşımız bir süre sonra dostlarına ve kendinden haber bekleyen yoldaşlarına ulaşabildi.

Polis tarafından kaçırılan Onur İnce arkadaşımızın uğradığı işkenceyi ve sorguyu İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde gerçekleştirdiğimiz basın toplantısı ile protesto ettik.

Basın mensuplarının ve çeşitli devrimci-demokrat kurum bileşenlerinin katıldığı toplantı BDSP adına yapılan konuşma ile başladı. Yapılan konuşmada sermaye devletinin seçim dönemi boyunca yaptığı saldırılara değinildi. Sabah yapılan saldırının, HÖC’ün eylemine gerçekleştirilen ve öncesinde de DHP’ye yönelik tutuklama saldırısından bağımsız olmadığı vurgulandı.

Ankara 1. bölge bağımsız sosyalist milletvekili adayı Evrim Erdoğdu da kısa bir konuşma yaptı. Ankara ve Türkiye genelinde devrimci faaliyete yönelik devlet teröründen bahseden Erdoğdu konuşmasına“Her ne koşulda olursa olsun devrim ve sosyalizmin bayrağını Ankara’da dalgalandırmaya devam edeceğiz” sözleriyle son verdi.

Erdoğdu’nun ardından saldırıya uğrayan yoldaşımız Onur İnce söz aldı. Sabah saatlerinde uğradığı saldırıyı ayrıntılarıyla anlatan İnce bu tür saldırıların kendisini yıldıramayacağını, baskı ve zorun hiçbir şekilde çalışmayı engelleyemeyeceğini ifade etti.

Toplantıda İHD temsilcisi de söz alarak yaşanan insanlık dışı saldırılarda kapılarının açık olduğunu belirtti ve destek mesajları verdi.


Dikmen’de film gösterimi

20 Temmuz günü Dikmen’de Ahmet Arif Parkı’nda film gösterimi gerçekleştirdik. Etkinliğimiz akşam 21:00’de BDSP temsilcisinin yaptığı konuşma ile başladı. Yılmaz Güney’in Umut filmine atfen yapılan konuşmada işçi ve emekçilerin umudunun devrimde ve sosyalizmde olduğu vurgulandı. Konuşmanın ardından film gösterimine geçildi. Etkinliğe yaklaşık 150 kişi katıldı.

BDSP Ankara