28 Temmuz 2006 Sayı: 2006/29 (29)
  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırıları devrimci sınıf cephesini örerek, halkların devrimci dayanışmasını yükselterek karşılayalım!
  "Yeni Ortadoğu" halkların anti-emperyalist anti-siyonist direnişiyle yaratılacaktır!
  Türk ordusu emperyalist ordulara piyonluğa hazırlanıyor
  Düzen kalemleri emperyalist savaşın gönüllü neferliğine soyunuyor
  Direnen Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerinden...
Çelebiler'in siyaseti ve sendikacılığı üzerine
Eylem ve etkinliklerden
Kapitalist hayata karşı koyuştan teslimiyete, teslimiyetten nereye? - V / Yüksel Akkaya
  Dünün devrimcileri ile dünün reformistlerinin bugün aynı safta buluşması / Orta sayfa
  Pamukova hızlı tren katliamının 2. yıldönümü
  Gizli anayasa ve devletin gizli "hukuk"u
  Emperyalistlerden medet umanların hüsranı
  Hahamlar ve hocalar aynı safta; Din adamları siyonist barbarlığa destek veriyor
  Emperyalist-siyonist barbarlık dünyanın dört bir yanında lanetleniyor
  Hatırlanan tek şey kızıl olacak!
  Burjuvazinin ÖSS sıfırları
  Bir metal işçisi ile İstanbul İşçi Kurultayı üzerine röportaj
  OSİM-DER'in kreş kampanyası sona erdi
  Direnişteki Akmercan işçisi ile röportaj
  Yılmaz Erdoğan'a açık mektup; "Genç ölümlerden" sen de sorumlusun!
  Hürriyet "Aile içi şiddeti" önleyecekmiş!
  İsrail'in gerçek amacı / Uri Avnery
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Direnen Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerinden...

Mersin Limanı'nda İsrail protestosu

26 Temmuz günü Mersin'deki çeşitli kurum ve örgütler, Lübnan'dan tahliye edilenlerin getirildiği Mersin Limanı önünde İsrail'i ve destekçisi ABD'yi protesto ettiler.

Askeri gemiyle Mersin'e gelenler çıkarken, yolcu salonu önünde toplanan eylemciler “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!” sloganı attılar. Burada açıklamayı Mersin Tabip Odası 2. Başkanı Özkan Özdemir yaptı. “İsrail, Filistin ve Lübnan'ı yerle bir etmekte. ‘Terörizme karşı mücadele ediyorum, Hamas ve Hizbullah'a karşı mücadele ediyorum' diyenlere karşı ‘Terörün gücüne de gücün terörüne de hayır' diyoruz. Bizler Mersin'de bulunan demokratik kitle örgütleri olarak İsrail'in ABD destekli bu saldırganlığın bir an önce durmasını istiyoruz” dedi.

 

DİSK'ten “İsrail'i durdurun!” eylemi

DİSK “İsrail, Lübnan ve Filistin'e uyguladığı insan hakları ihlaline, ilan edilmemiş savaşa son vermelidir. Barışın sağlanmasını engelleyen her türlü şiddet yöntemleri karşılıklı olarak durdurmalıdır” başlığı ile düzenlendiği eylemlerin ilkini 26 Temmuz günü gerçekleştirdi. Eylemler üç gün devam edecek.

Türk-İş İstanbul Şubeleri, Hak-İş, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Memur-Sen, BASK, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Barosu, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Tabib Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası eyleme destek vererek “bölgede barışın kalıcı olması ve halkların kardeşliği için” birlikte mücadele etme kararı aldılar.

Bileşenler Taksim Gezi Parkı'nda saat 12:00'de bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Oleyis-İş Sendikası önünden pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçen kitle Gezi Parkı'na geldi. Yürüyüş boyunca “Barışçılar birleşin! İsrail'i durdurun!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol! “, “Lübnan halkı yalnız değildir!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganları atıldı.

Gezi Parkı'na yapılan açıklamada Türkiye'den yükselecek tok ve kararlı bir sesin hem bölgedeki halklara güç vereceğine, hem de tüm dünyadaki savaş karşıtlarını cesaretlendireceğe inanıyoruz denildi. Eyleme 100 kişi katıldı.

Eylemin ardından Filistin halkına destek vermek ve İsrail'i durdurmak amacıyla imza standı açıldı ve oturma eylemi yapıldı. (Kızıl Bayrak/İstanbul)

 

BAK'tan İsrail protestosu

Küresel BAK Komisyonu 25 Temmuz günü Galatasaray Pastonesi önünde yaptığı eylemle İsrail'i protesto etti. Eyleme çeşitli aydın, sanatçı ve sendika temsilcileri de katıldı.

Mehmet Güleryüz eylemde Ortadoğu'da yaşanan vahşeti anlatan çalışmasını sergiledi. Basın açıklamasını ise tiyatro sanatçısı Genco Erkal okudu.

“Filistin'e özgürlük” pankartının açıldığı eylemde “Katil İsrail Filistin'den defol!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!” sloganları atıldı.

 

Türk-İş İsrail Konsolosluğu'na yürüdü

25 Temmuz günü Türk-İş'e bağlı sendikalar Levent Metro önünden İsrail Konsolosluğu önüne bir yürüyüş gerçekleştirdiler. İsrail'in kanlı saldırılarını protesto etmek, Ortodoğu halklarıyla dayanışmak amacıyla gerçekleştirilen eyleme Basın-İş, Deri-İş, Belediye-İş, Haber-İş, Petrol-İş, Deri-İş, Tes-İş, Demiryol-İş, Harp-İş, Yol-İş, Teksif, Tümtis pankartlarıyla katıldı.

Sloganlarla İsrail Konsolosluğu önüne gelindi. Burada konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, İsrail'in saldırganlığını kınadı. Konsolosluk önüne siyah çelenk bırakıldı.

 

Koordinasyon İsrail'i ve AKP'yi protesto etti

24 Temmuz günü İsrail'i ve hükümeti protesto etmek için AKP il binası ve İsrail Konsolosluğu önüne kendilerini zincirleyen Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu üyeleri gözaltına alındılar.

Aynı gün gözaltı saldırısını protesto etmek için saat 19:30'da Taksim Tramvay Durağı'nda toplanan Koordinasyon bileşenleri “Gözaltılar, baskılar bizleri yıldıramaz! Emperyalizm-siyonizm yenilecek direnen halklar kazanacak!” yazılı pankart açtılar.

Açıklama öğlen AKP önünde gözaltına alınıp bırakılan bir eylemcinin konuşmasıyla başladı. Ardından Koordinasyon adına yapılan açıklamada İsrail'in katliamları teşhir edildi. Aynı gün gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

 

Mersin'den Ortadoğu halklarına selam!

24 Temmuz günü Mersin'de Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışmak için bir yürüyüş düzenlendi. BDSP, DHP, HÖC, Partizan, ESP imzalı ortak pankartın açıldığı eylem İHD önünden başladı, Taş Bina önüne yürüyüşle devam etti. Basın açıklaması okunurken ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atıldı. Eylemde İsrail bayrağı yakıldı ve Arapça şiirler okundu. 40 kişinin katıldığı basın açıklaması alkış ve sloganlarla sona erdi. (Kızıl Bayrak/Mersin)

 

Adana'da Ortadoğu halklarıyla dayanışma mitingi

23 Temmuz günü Adana'da Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan mitingle İsrail saldırganlığı ve ABD emperyalizmi protesto edildi.

Saat 17:00'de İnönü Parkı'nda biraraya gelen sendikalar, demokratik kitle örgütleri, reformist partiler, ilerici ve devrimci güçler buradan alkış ve sloganlarla Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüşte Atatürk Caddesi'nin bir kısmı araç trafiğine kapatıldı.

En önde “ABD-İsrail Ortadoğu'dan defol! Filistin halkına özgürlük!” pankartı ve ardından dev bir Filistin bayrağı taşındı. Peşisıra KESK Adana Şubeler Platformu, TÜMTİS Adana Şubesi, TMMOB, İHD, Halkevleri, ESP ve Savaşsız Bir Dünya İçin Yaşam bileşenleri pankartlarıyla yürüdüler. Ardından Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, HÖC ve Partizan imzalı “Direnen Ortadoğu halkları kazanacak!” pankarı arkasında devrimci gruplar yürüdü. Devrimci grupların yaklaşık 120 kişilik kortejinin ardından “İşçiyiz, haklıyız, kanazacağız!” pankartıyla işten atılan Seyhan Belediyesi temizlik işçileri yürüdü. Belediye işçilerinin ardından DGD, EMEP, TÖP, SEH Parti Girişimi ve ÖDP yürüyüş kolunda yerlerini aldılar.

Yürüyüş sırasında Ortadoğu halklarıyla dayanışma sloganları atıldı.

Uğur Mumcu Meydanı'na gelindiğinde Türkçe ve Arapça konuşmaların ardından saygı duruşu yapıldı. Konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Yaklaşık 700 kişinin katıldığı eylem canlı ve coşkulu geçti. (Kızıl Bayrak/Adana)

 

EMEP Ankara'da İsrail'i protesto etti

EMEP Ankara İl Örgütü 23 Temmuz günü Abdi İpekçi Parkı'nda yaptığı mitingle İsrail'in saldırılarını protesto etti. Toros Sokak'ta saat 16:30'da toplanmaya başlayan kitle halkların kardeşliğini vurgulayan, ABD emperyalizmini ve İsrail siyonizmini teşhir eden sloganlar attı. ESP, ‘68'liler Derneği, Kaldıraç, DTP ve TÜMTİS Ankara Şubesi'nin de yeraldığı eyleme yaklaşık 600 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Ankara)

 

EMEP'in Kadıköy mitingi

EMEP İstanbul il örgütü 23 Temmuz günü Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlediği mitingle İsrail'in saldırılarını protesto etti.

Numune Hastanesi yönünde saat 11:00'de toplanmaya başlayan kitle yürüyüş sırasında ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı.

Eğitim-Sen 2 No'lu Şube, Halkların Kardeşlik İnisiyatifi ve Özgür-Der'in destek verdiği eyleme yaklaşık 1000 kişi katıldı.

Alana gelindiğinde program saygı duruşuyla başladı. Ardından Gülsüm Cengiz, Mehmet Kılıçarslan, Levent Tüzel, tiyatro oyuncusu Gülşen Tuncer, Özgür-Der Başkanı Hülya Şekerci konuşma yaptılar. Eylem Grup Kızılırmak'ın seslendirdiği parçalarla son buldu. (Kızıl Bayrak/İstanbul)

 

HKM'den Filistin halkı için eylem

22 Temmuz günü saat 21:00'de Fatma Girik Parkı'nda topanan HKM'liler “Siyonist İsrail yenilecek, direnen Filistin kazanacak/Halk Kültür Merkezleri” pankartı açtılar. Yürüyüşte atılan sloganlarla Filistin ve Lübnan halkının direnişi selamlandı, ABD ve İsrail lanetlendi. Okmeydanı Sağlık Ocağı önünde yapılan basın açıklamasında Halk Kültür Merkezleri'nin Filistinli ve Lübnanlı çocukların, anaların, barikatlarda siyonizme karşı direnen Filistinli gerillaların yanında olduğu vurgulandı.

 

Hatay'da İsrail protestosu

İsrail'in Filistin ve Lübnan'a saldırısını protesto etmek için eylem yapan iki Halkevi üyesi 22 Temmuz günü Hatay'ın en işlek caddelerden biri olan İnönü Caddesi'ni trafiğe kapadı. İnönü Caddesi'nin Özel Ata Lisesi önündeki kısmında yolu demir zincirle kapatarak trafiği uzun süre durduran Halkevi üyeleri üzerlerine “Katil ABD, Ortadoğu'dan defol!” yazılı önlükler giydiler. Polisin saldırısıyla karşılaşan eylemciler gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra serbest bırakıldılar.

 

Bursa'da Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemi

22 Temmuz günü direnen Ortadoğu halklarıyla dayanışmak amacıyla Bursa'daki ilerici ve devrimci güçler tarafından bir eylem gerçekleştirildi.

Fomara Meydanı'ndan Bursaray Osmangazi İstasyonu'na kadar yapılan yürüyüşe Alınteri, BDSP, DHP, ESP, HÖC, Kurtuluş Partisi, Partizan, SGD ve TKP katılırken Halkevleri, BATİS ve Tunceliler Derneği de destek verdi. “Emperyalizm-siyonizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” pankartının açıldığı eyleme 100 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Bursa)

 

Bursa'da Platform'dan Filistinle dayanışma eylemi

22 Temmuz günü Bursa Savaş Karşıtı Platform tarafından yapılan bir eylemle İsrail'in saldırıları protesto edildi. Setbaşı-Mahfel önünde toplanan platform üyeleri Orhangazi Parkı'na bir yürüyüş gerçekleştirdiler. 300 kişinin katıldığı eylem fiilen mitinge dönüşürken, islamcıların katılımı dikkat çekti.

Bursa Savaş Karşıtı Platform'da sendikalar, dernekler, reformist çevreler ve islamcılar yer alıyor. (Kızıl Bayrak/Bursa)

 

ILPS'nin Filistin halkıyla dayanışma eylemi

22 Temmuz günü Kartal Meydanı'nda eylem yapan ILPS, İsrail'in saldırılarını kınadı. Eylemde “Emperyalizme geçit yok! NO PASARAN!/ILPS” pankartı açıldı. Eylemin gündemiyle ilgili yapılan konuşmanın ardından Filistin Halklarıyla Dayanışma Derneği Genel Sekreteri bir konuşma yaptı. Ortadoğu'nun kanayan yarası Filistin'in 1948'den bu yana İsrail siyonizmine karşı süren kararlı direnişi selamladı. Direnen halklarla dayanışma çağrısı yaptı. Eylem basın metninin okunmasıyla devam etti.

Eylemde Tohum Kültür Merkezi Müzik Grubu devrimci marşlardan oluşan kısa bir dinleti sundu. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylemde Ortadoğu halklarıyla dayanışma sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/Kartal)

 

Kartal BDSP'den Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemi

21 Temmüz günü Kartal BDSP İstasyon Caddesi'nden Kartal Meydanı'na yapılan yürüyüşle İsrail'in saldırılarını protesto etti. Saat 18:30'da kitlenin toplanmasıyla başlayan eylemde “Filistin halkı direniyor! Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!/BDSP” pankartı açıldı.

Kitle coşkulu sloganlarla İsrail'i lanetledi, Filistin ve Lübnan halklarını selamlandı. Eylemde emperyalizmin kirli yüzü ve İsrail siyonizminin saldırıları teşhir edildi. Filistin ve Lübnan halklarının onurlu direnişi selamlandı.

Açıklamanın ardından işçi ve emekçiler Ortadoğu halklarının onurlu direnişini sahiplenmeye çağrıldı. Eylem sırasında çevrede bulanan 100'e yakın işçi ve emekçi yer yer sloganlara katıldı, alkışla destek verdi.

Kartal'da Filistin ve Lübnan halklarının direnişini selamlayan ilk eylem olması açısından anlamlıydı. Eyleme 40'ı aşkın kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Kartal)

 

Sağlık emekçilerinden Filistin halkıyla dayanışma eylemi

İsrail ordusunun Filistin ve Lübnan'a azgınca saldırması ve Ortadoğu'yu bir kez daha kan gölüne çevirmesi sağlık emekçileri tarafından 21 Temmuz günü Kadıköy Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, SES İstanbul Şubeleri'nin örgütlediği eylem saat 12.30'da TBMM Başkanlığı ve İsrail Tabipler Birliği Başkanlığı'na gönderilmek üzere hazırlanan mektubun okunmasıyla başladı. İstanbul Tabip Odası pankartının açıldığı eylemde, ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atıldı. Eylem, mektupların merkez postanelerinden gönderilme duyurusunun yapılmasının ardından sonlandı. (Kızıl Bayrak/Kartal)

 

Antakya'da İsrail protestosu

20 Temmuz günü Antakya Demokrasi Platformu, siyonist İsrail'in Filistin ve Lübnan halklarına yönelik sürdürdüğü katliam ve işgali protesto etti.

Yunus Emre Parkı'nda toplanan yaklaşık 150 kişilik kitle kortej oluşturup yolu trafiğe kapatarak Ulus Alanı'na doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kitle alana vardıktan sonra basın açıklaması okundu, sloganlar atıldı. “Emperyalist ve siyonist işgale son!” şiarlı pankart taşındı. (Kızıl Bayrak/Antakya)

--------------------------------------------------------------------------------------

DİSK Filistin halkıyla dayanışmak için yürüdü

Filistin ve Lübnan halkı ile dayanışmak amacıyla Taksim Gezi Parkı'nda imza çadırı açan DİSK, 26 Temmuz günü saat 20.00'de imza çadırından Galatasaray Postanesi'ne meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Demokratik kitle örgütleri, parti ve sendikaların desteklediği eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. İstiklal Caddesi boyunca tek sıra halinde meşalelerle yürüyen eylemciler sıklıkla “Katil İsrail Filistin'den defol!”, “Lübnan/Filistin halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Barışçılar birleşin İsrail'i durdurun!” sloganı attılar. Yol boyunca pek çok kişinin alkışlarla destek verdiği eylem coşkulu geçti.

Galatasaray Postanesi'ne gelindiğinde DİSK Yönetim Kurulu adına Süleyman Çelebi imzasıyla Tayyip Erdoğan'a yazılan mektup okundu. “İsrail savaşı durdurana, bütün savaş gücünü geri çekene, barış görüşmelerine başlayana kadar bütün ikili ilişkiler kesilmelidir. ABD ile imzalanan Stratejik Vizyon Belgesi iptal edilip kamuoyuna açıklanmalıdır” denildi. Kitle tekrar sloganlarla Taksim Gezi Parkı'na yürüdü.

Kızıl Bayrak/İstanbul