1 Temmuz 2006 Sayı: 2006/25
  Kızıl Bayrak'tan
   Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün İran ziyareti...
  Hükümetin ve Merkez Bankası’nın ekonomiye müdahale çabaları...
  İETT otobüs zammı geri alınsın!
  İğneden ipliğe her şey zamlanıyor... Sermaye faturayı emekçilere kesiyor!
  DTP 1. Kongresi… Seçim gündemli bir samimiyet sınavı!
  Devşirme yeni bir “sol” parti kuruluyor
Şeker özelleştirmeleri ertelendi...
HAS Alüminyum’da eylemli süreç devam ediyor
Direnişlerden
Bahçelievler Belediyesi işyeri temsilcisi Şenol Karakullukçu ile TİS süreci üzerine konuştuk...
10 Haziran tarihli BMİS Genel Temsilciler Kurulu Sonuç Bildirgesi’nin gösterdikleri…
  Kapitalist hayata karşı koyuştan teslimiyete, teslimiyetten nereye? - I - Yüksel Akkaya
  “Zeytin Dalı”: Ölü doğmuş politikanın aydınlattığı gerçekler
  ÖDP’nin “Bir arada yaşamı savunalım” kampanyası üzerine
  Halkevleri temsilcisi İlknur Birol ile sınıfın mücadelesi ve örgütlenmesinin önündeki engeller üzerine konuştuk...
  “Uygar batı”nın ikiyüzlülüğü!
  Sömürge valisinden suç itirafı: “Irak’ta durum vahim!”
  Engellemelere rağmen Küba BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğine seçildi...
  Dünyadan...
  Sivas katliamının 13. yılında: Yine semahlar dönülüyor, yine türküler söyleniyor!
  Trabzon’da yeni bir linç girişimi daha...
  Ulus devlet üzerine kısa notlar -V-
M. Can Yüce .
  Yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı Mamak 3. Kültür-Sanat Festivali’ni birlikte örgütleyelim!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Mamak İşçi Kültür Evleri’nin düzenlediği Sivas katliamını anma etkinliği bini aşkın işçi ve emekçinin katılımıyla başarıyla gerçekleştirildi...

Sivas katliamının 13. yılında: Yine semahlar dönülüyor, yine türküler söyleniyor!

Sivas katliamının 13 yıldönümü yaklaşırken, Mamak İşçi Kültür Evleri olarak bölgemizde Pir Sultan’dan bugüne Sivas’ta katledenlerin devlet olduğunu vurgulayan ve Mamak’ta işçi ve emekçileri katliamcılardan hesap sormaya çağıran güçlü bir faaliyeti örüyoruz. Düzenin 2 Temmuz gibi süreçlerde kendi katliamcı kimliğini perdelemek için laik-şeriatçı ikilemi üzerinden yaratmaya çalıştığı taraflaşma bölgemizde bir karşılık bulabilmektedir. Bu açıdan özellikle Alevi işçi-emekçilerin üzerindeki düzen ideolojisinin etkisini kırmayı hedefleyen bir 2 Temmuz faaliyeti planladık. Katliamlara karşı alanlara, sokaklara çıkarak hesap sorma iradesini ortaya çıkarmayı hedefledik.

Bu çerçevede 25 Haziran Pazar günü Tek Mezar Hacı Bektaş-ı Veli Parkı’nda “Sivas katliamının 13. yılında; Yine semah dönüyor, yine türküler söylüyoruz!” şiarıyla bir anma etkinliği düzenlemeyi planladık.

Etkinliğe çağrı amacıyla hazırladığımız 4 bin el ilanını Tuzluçayır, Tek Mezar, Şahintepe, Şirintepe, Cengizhan mahallerinde emekçilerle birebir konuşarak dağıttık. Yanısıra yüzlerce afiş yaptık.

Etkinlik alanına saatler öncesinden giderek “Katliamların hesabını işçi emekçiler soracak/İşçi Kültür Evleri”, “Karanlığa meşale olanlar küllerinde yeniden doğarlar”, “Zaman devrime akıyor, çelik aldığı suyu unutmuyor/Kızıl Bayrak”, “Yoksulluğa mahkum yozlaşmaya teslim olmayacağız/İşçi Kültür Evleri” pankartlarını astık.

Anma etkinliği saat 19:45’te Sivas şehitleri ve sömürü düzeninin katliamcı geleneği karşısında direnmiş, bedel ödemiş ve ölümsüzleşmiş tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Tek tek Sivas şehitlerin isimlerinin okunmasının ardından “Sivas şehitleri ölümsüzdür!” sloganı haykırıldı. Sonrasında bir süre önce oluşturulan Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi Müzik Topluluğu türkülerle ve marşlarla sahnede yerini aldı.

“Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir dünya” özlemi ile ezenlere karşı türküleri, semahları ile direnenlerin, ne yakılarak ne de asılarak bitirilemeyeceğini PSAKD Mamak Şubesi’nin gençlerden oluşan semah ekibi bir kez daha göstermiş oldu. Bu sırada etkinliğin atmosferi sunum metinleri ile daha da güçlenmeye başladı. Yüzyıllardan bugüne ezenlerin her türlü zulmüne karşı süzülerek bugüne ulaşan direniş kültürünün yok edilemeyeceği ortaya konuldu.

Mamak İşçi Kültür Evleri adına yapılacak konuşma emekçiler tarafından büyük bir ilgiyle dinlendi. Konuşmada Mamaklı işçi ve emekçiler hesap sorma bilincini kuşanmaya, direniş kültürünü geleceğe taşımaya çağırıldı. Katliamı başından sonuna kadar organize edenin sermaye devleti olduğu gerçeğinin işçi ve emekçilerin bilincinde silikleşmeye başladığının altı çizildi. Bu düzenin tüm kurumlarıyla katliamın tek sorumlusu olduğu vurgulandı. 2 Temmuz’un 13. yılında yapılan eylemlere, mitinglere katılımın her geçen yıl zayıflamasına dikkat çekildi. Derisi yüzülen Nesimi’nin, onbin müridiyle kılıçtan geçirilen Bedrettin’in, “bozuk düzende sağlam çark olmaz” diyerek asılan Pir Sultan’ın, onyılların devrimci direniş geleneğinin yolundan giderek katil devletten hesap sorma çağrısı yapıldı. Ardından Mamak İşçi Kültür Evleri’nin düzenlediği 3. Mamak Kültür Sanat Festivali’ni birlikte örgütleme çağrısı yapıldı. Festivali örgütleyecek işçi-emekçi meclisini oluşturmak için yapılacak toplantıya çağrı yapıldı.

İşçi Kültür Evleri adına yapılan konuşmanın ardından PSAKD Mamak Şube Başkanı Mustafa Karabudak da katliamcı devleti lanetleyen ve emekçileri mücadeleye çağıran bir konuşma yaptı.

Yakılarak susturulmak istenen türkülerimizi dillendiren Mamak İşçi Kültür Evleri Müzik Topluluğu’nun sahne almasının ardından Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakılmasına kadar olan süreci anlatan görüntüleri ve valisinden emniyet müdürüne, dönemin başbakan yardımcısına kadar katliamda yaşamını yitirenlerin kanını ellerinde taşıyanların yalanlarla dolu konuşmalarını içeren bir belgesel gösterimini yapıldı. Ardından yapılan konuşmada, katillerin yalanlarıyla tarihe gömülecekleri ifade edildi. Konuşma “Katil devlet hesap verecek!” sloganları ile kesildi. Konuşmanın ardından Sivas’tan Gazi’ye, 1000 operasyonlara kadar katliamların görüntülerinin içinde yer aldığı Gayri Muayyen belgeseli gösterildi. Belgesel katılımcı kitle tarafından ilgiyle ve gözyaşlarıyla izlendi.

Ayrıca etkinliğin son bölümünde devletin katliamcı kimliğinin özellikle teşhir edilmesinden rahatsız olan ve kim olduğu belirsiz bir kişinin provokasyon girişimi kurum çalışanları ve emekçilerin müdahalesi ile boşa çıkarıldı. “Ben devletime laf söyletmem”, “ bunlar devlet düşmanı” diyen provokatör bizzat emekçiler tarafından hızlı bir şekilde parktan kovuldu. Emekçilerin öfkesinden son anda kurtulan provokatör kaçarak parktan uzaklaştı.

Etkinlik, Mamak’ta kitle örgütleri tarafından düzenlenen ve 1 Temmuz’daki yürüyüşe ve 2 Temmuz mitingine çağrı ile sona erdi.


Etkinlikten notlar...

* Anma programı tanımlı komiteler tarafından örgütlendi.

* Güvenlik vb. için çeşitli teknik ekipler oluşturuldu. Kolektif bir emek seferber edilirken, ön hazırlıktan etkinlik alanına kadar tüm pratikler bu şekilde planlandı.

* Etkinlik alanında Kızıl Bayrak standı açıldı ve etkinlik süresince 150 gazete emekçilere ulaştırıldı. Anmada Kültür Evleri tanıtım broşürleri ve festivale hazırlık örgütlülüklerine çağrı yapan ve emekçileri 1 Temmuz ve 2 Temmuz eylemlerine çağıran materyaller yaygın bir şekilde dağıtıldı.

* Etkinlik yaklaşık 3 saat sürdü. Başından sonuna kadar politik içeriği ve katılımcı kitlenin olumlu tepkisi ile başarılı bir 2 Temmuz anma etkinliği gerçekleştirilmiş oldu.

* Teknik ve program akışı açısından herhangi bir aksaklık yaşanmadı.

Mamak İşçi Kültür Evleri

--------------------------------------------------------------------------------------

Batıkent’te 2 Temmuz etkinliği.

Sivas’ın katili sermaye devleti!

İşçi Kültür Evleri olarak yaklaşan 2 Temmuz gündemini yaygın bir şekilde işlemeye, konuyu işçi ve emekçilerin gündemine taşımaya devam ediyoruz.

Geçtiğimiz hafta Batıkent’te 2 Temmuz gündemini işleyen bildirilerimizi ve etkinliğimizin duyurusunu yapan el ilanlarını işçi-emekçilere ulaştırdık. Çalışmamızda kullandığımız araçlar açısından merkezi afişimizin olmaması bizim için bir eksiklik oldu. Fakat bu eksikliği etkinliğimizi duyuran yerel afişlerle kapatmaya çalıştık. Sivas’a dair bildiri dağıttık. Yoğun ilgi gören bildirimizle birlikte el ilanlarımızı emekçilere ulaştırdık. Fakat bu konuda bizden kaynaklanmayan gecikmeler çalışmamızı belli düzeylerde aksattı. Biz hafta sonundan itibaren 2 Temmuz etkinliğinin yerini netleştirmek için kimi sendika ve kurumlara başvuru yapmamıza rağmen ancak Perşembe günü öğleden sonra yanıt alabildik. Cumartesi günü gerçekleşecek bir etkinlik için bu gecikmiş bir tarihi ifade ediyordu. Fakat yine de hızla tanıdıklarımıza haber verdik. Etkinliğimizi netleşen yerde Batıkent merkezdeki Eğitim-Sen temsilciliğinde gerçekleştirdik.

Bu bölgedeki ilk etkinliğimiz sınırlı bir katılımla gerçekleşti. Bizim için yeterli olmasa da bir ilk olması bakımından anlaşılır yanları da vardı. Etkinlik sırasında orada bulunan Eğitim-Sen’lilerin katılımı ile anlamlı bir tartışma ve sohbet ortamı yaratabildik.

Etkinliğimiz “O Gün” isimli sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyon katılanlar tarafından beğeniyle karşılandı. Ardından İşçi Kültür Evleri adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada 2 Temmuz’dan çıkarılması gereken derslere değinildi ve günün görevlerine vurgu yapıldı. Sıcak ve canlı bir atmosfer yakalandıktan sonra tartışmalar yaklaşık 2 saat sürdü. Etkinliğin sonunda katılanlar beğendiklerini dile getirdiler ve teşekkür ettiler. Biz de yerini bize açan Eğitim-Sen’e teşekkür ettik.

Bölgedeki ilk etkinliğimiz olan bu mütevazi adım bize umut verdi. Önümüzde 2 Temmuz mitingine güçlü bir katılım örgütleme hedefi var.

İşçi Kültür Evleri/Ankara

--------------------------------------------------------------------------------------

PSAKD Maltepe Şubesi’nden 2 Temmuz eylemleri…

“Sivas’ın faili sermaye devleti!”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şubesi, yoğun bir tempoyla sürdürdüğü çalışmalarıyla 2 Temmuz’u anıyor.

Bir haftadır geniş propaganda çalışmasının ardından bu hafta boyunca günlük eylemler örgütleyen PSAKD Maltepe Şubesi, etkinliklerine 25 Haziran Pazar günü dernekte gerçekleştirdiği bir söyleşi ile başladı. Söyleşinin ardından Gülsuyu Heykel Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte Sivas şehitlerinin fotoğrafları taşındı ve “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas şehitleri ölümsüzdür!”, “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta!”, “Sivas’ın faili sermaye devleti!”, “Pir Sultanlar yaşıyor savaşıyor!” sloganları atıldı. Heykel’e gelindiğinde mumlar yakıldı ve Pir Sultanlar’ın mücadelesinin devam ettiğini anlatan bir konuşma yapıldı. Ardından bir dernek çalışanı Sivas katliamını anlatarak, devletin rolüne değindi ve hesap sorma çağrısı yaptı. Sivas şehitlerinin isimlerinin okunmasından sonra, katliam için yazılan Gün Tutuşur parçası hep beraber söylendi. Eylem sloganlarla derneğe yapılan yürüyüşle sonlandı. Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Pazartesi günü ise 30 kişinin katılımıyla aynı biçimde gerçekleşen eylemde Muhlis Akarsu’nun yaşamını anlatan bir metni okundu ve bir türküsü söylendi. Çevreden eyleme yoğun ilgi oldu.

Salı akşamı 40 kişiyi bulan eylemde Behçet Aysan’ın yaşamını anlatan bir metni ve bir şiiri okundu.

Çarşamba günü tüm gün boyunca yoğun bir çalışma yürüten dernek çalışanları semt pazarı girişine kurdukları stand ile bildiri dağıtımı yaparak ve ajitasyon konuşmaları ile emekçileri anmalara katılmaya çağırdılar. Ayrıca günlük propaganda çalışması da kahvelerin ve bazı sokakların gezilmesi ile sürdürüldü. Bu çalışmaların da sonucu olarak bu kez Okul Durağı’ndan başlayan eyleme 70’i aşkın emekçi katıldı. Eylem sırasında kamera ile çekim yapmaya çalışan kolluk güçlerinin provokasyonu engellendi, çekim durduruldu. Hasret Gültekin’in yaşamını anlatan bir metin okundu ve genç ozanın bir de türküsü söylendi. Eylem sloganlarla bitirildi ve eyleme katılanlar derneğe davet edildi. Dernekte ise 50’yi aşkın kişi ile bir saatten fazla türküler söylendi.

PSAKD Maltepe Şubesi’nin programı 2 Temmuz’a kadar tüm yoğunluğu ile sürecek. Perşembe günü belgesel gösterimi yapılacak ve Cumartesi günü de Nurettin Sözen Parkı’nda sanatçıların katılımıyla yapılacak anma ile miting ön çalışmalar son bulacak.

Kızıl Bayrak/Maltepe

--------------------------------------------------------------------------------------

Kazım Koyuncu’ya kitlesel anma.

Sevenleri ölümünün 1. yılında Kazım Koyuncu’yu unutmadı....

Geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz sanatçı Kazım Koyuncu ölümünün 1. yılında Artvin’in Hopa ilçesinde 25 Haziran günü anıldı.

Anma töreni saat 12.00’de Hopa Meydanı’nda başladı. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı anma töreni sırasında Hopa Meydanı’na dev boyutlarda Kazım Koyuncu posteri serildi. Postere “Seni asla unutmayacağız!” ve “Çernobil öldürmeye devam ediyor!” yazılı pankartlar asıldı. Kitle daha sonra ellerinde “Bizler seni çok iyi anladık seni unutmayacağız!” yazılı pankartlarla Kazım Koyuncu’nun mezarının bulunduğu Yeşilköy’e doğru tulum eşliğinde yürüyüşe geçti. Sevenleri Hopa Meydanı’na yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki mezara “Kazım ölmedi, yüreğimizde yaşıyor!” sloganlarıyla yaklaşık 2 saat boyunca yürüyerek ulaştı.

Bu arada Kazım Koyuncu’nun öldüğü 25 Haziran 2005 saat 12.58’den bir yıl sonra aynı saatte Hopa’da bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Koyuncu’nun mezarı başında düzenlenen anma törenine Çernobil’in sorumlularından biri olan düzen partisi CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Toplaoğlu, Sanatçı Volkan Konak, Zugaşi Perepe grubu üyesi Mehmet Ali Beşli ile çok sayıda kişi katıldı. Yağmura rağmen anmayı devam ettiren kitle Koyuncu’nun mezarına karanfil bıraktı.

--------------------------------------------------------------------------------------

PSAKD Maltepe Şubesi’nde 2 Temmuz söyleşisi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şubesi Sivas şehitlerini anmak ve katliamın hesabını sormak için çalışmalarına başladı. 25 Haziran Pazar günü dernekte Nesimi Çimen’in eşi ve katliamın tanığı Makbule Çimen’in katılımı ile bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşide ilk söz alan Makbule Çimen Sivas’ta yaşadıklarını anlattı. Çimen’in, gerici güruhun toplanmasından otelin ateşe verilmesine kadar geçen 8 saatlik süreyi her anını yeniden yaşayarak anlatması izleyenleri son derece etkiledi. Özellikle alevlerin üst katları sardığı sırada Makbule Çimen’in yanındaki genç kızların türkü söylemeye başladığını anlatması derin bir etki yarattı. Katliamdan sonra yaklaşık 3 ay komada kalan Makbule Çimen, devletin katliam karşısındaki tutumunu ile dava süreçlerini de anlatarak, Sivas’ın ilk olmadığını, birlik ve beraberlik olmazsa son da olmayacağını söyledi.

Ardından söz alan dernek çalışanı Sivas’ın bir katliam olduğunu, devletin bu katliamın sadece seyircisi değil, bizzat tertipçisi olduğunu söyledi ve nedenlerini anlattı. Buna rağmen devletin amacına ulaşamadığını, Pir Sultan’ın yolundan gidenler, devrimciler yaşadığı sürece de ulaşamayacağını vurguladı. Çorum’da, Sivas’ta, Gazi’de devletin Pir Sultanları, devrimcileri karşısında bulduğunu, bugün de yapılması gerekenin bu duruşu korumak ve geliştirmek olduğunu belirtti.

Söyleşi, mücadele çağrısı ve haftalık programın duyurusu ile son buldu.

Kızıl Bayrak/Maltepe

--------------------------------------------------------------------------------------

Divriği Kültür Derneği 22. Geleneksel Pilav ve Kültür Şenliği gerçekleşti

Divriği Kültür Derneği bu sene 22.’si düzenlenen Geleneksel Pilav Günü 25 Haziran günü Belgrat Ormanları’ndaki Mehmet Akif Piknik alanında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Programda Arif Sağ, Sevcan Orhan, Ümit Yılmaz, Nurgül Ateş, Nurettin Özcan, Adem Aslandoğan, Gökhan Birben, Kardeş Türküler ve Grup Yorum yeraldı.

Piknikte devrimci kurumlar da kendi bayrak ve flamalarıyla stand açılar.

Ayrıca ABD emperyalizminin olası bir müdahalesine karşı İran halkıyla dayanışmak amacıyla kurulan birliğin sahnede ‘Emperyalizm yenilecek, direnen hallar kazanacak! İran halkı yalnız değildir!/BDSP, Divriği Kültür Derneği, HKP, Irakta Savaşa Hayır Kordinasyonu, PSAKD, TKP’ imzalı pankartı asıldı. Birliğin çıkardığı bildiriler dağıtıldı, imzalar toplandı.

Kızıl Bayrak/İstanbul