13 Mayıs 2006 Sayı: 2006/18 (18)
  Kızıl Bayrak'tan
   Çözümsüzlük, istikrarsızlık, bunalım içinde kısırdöngü!
  Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır konuşması üzerine...
  Şemdinli davası: İçeriye çekidüzen verme operasyonu!
  Sosyal yıkım yasasına Çankaya rötarı
  ATO Raporu üzerine; Yoksulluk ve açlık kader değildir, değiştirmek elimizdedir.
  ABD işbirlikçilerinin utanç verici taşeronluk misyonu
Beytepe'de jandarma terörüne karşı kitlesel öğrenci eylemi
"Toplumla Mücadele Yasası"na karşıyız!
Has Alüminyum Direnişi sürüyor!
OSB-İMES İşçileri Derneği Başkanı ile röportaj; Kadınlar mücadele ile özgürleşecek
  Gençlik Kurultayı'ndan Gençlik Kampı'na: Özgürlük ve gelecek için yürüyoruz / (Orta sayfa)
  2006 1 Mayıs'ı ve gençliğe düşen görevler
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle birleşik bir gençlik kurultayı için yürüyoruz!
  6 Mayıs anmalarından : Denizler mücadelemizde yaşıyor!
  "Silahların zoru"na boyun eğmeyen Filistin halkı "açlık zoru"nun da üstesinden gelecektir.
  Bolivya'da petrol ve doğalgaz kaynakları kamulaştırıldı
  Savaş suçlusu Tony Blair'in koltuğu sallanıyor
  Enerjide özelleştirme; Yağma programına tüm hızıyla devam!
  20. İTÜ Şenliği çizgi halini almış zorbaca tehditlerin gölgesinde geçti
  HÖC'den saldırılara ilişkin açıklama
  Birlik çabaları / M. Can Yüce
  1 Mayıs ve "Uzun Dalga" / Ergin Yıldızoğlu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

6 Mayıs anmalarından...

Denizler mücadelemizde yaşıyor!

İstanbul: “6. Filo'yu denize dökenlerin yolunda yürüyoruz!”

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişinin 34. yılında, Denizleri anmak ve ABD emperyalizminin İran'a karşı sürdürdüğü saldırgan tutumuna karşı çıkmak için Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu, BDSP, Divriği Kültür Merkezi, Halkevleri, Halkın Kurtuluş Partisi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ve TKP tarafından ortak eylem düzenlendi.

Eylem, 6 Mayıs günü, Taksim AKM önünde saat 13:00'te toplanılması ile başladı. Dolmabahçe'ye doğru yürüyüşe geçen kitlenin en önünde “6. Filoyu denize dökenlerin yolunda yürüyoruz” pankartı ve Deniz Gezmiş'in fotoğrafı taşınıyordu. Onun arkasında da “İran halkı yalnız değildir. Katil ABD Ortadoğu'dan defol” şiarlı ve eylemi düzenleyen kurumların imzalarının yer aldığı ortak pankart taşındı. Sık sık “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “İran halkı yalnız değildir!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Deniz Gezmiş,Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ölümsüzdür!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6.filoyu unutmayın!” sloganları atıldı.

Dolmabahçe'ye gelindiğinde etkinlik, devrim şehitleri adına bir dakikalik saygı duruşu ile başladı. Ardından yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi: “Denizleri idam eden egemenler bilsinler ki bu tarihte bir kez daha yenileceklerdir. 6. filoyu denize dökenlerin yolunda gidiyoruz. Emperyalistlerin ve yerli işbirlikçilerinin İran'a ve Ortadoğu'ya yönelik tüm saldırı programlarını bozacağız. Tıpkı Irak'a asker göndermeyi tüm sol güçler olarak engellediğimiz gibi. Devletin halklarımıza yönelik bütün baskı politikalarının karşısında olacağız. Tıpkı Denizler gibi. Bizler, emekçilerin iktidarı için, halkların kardeşliği için, gerçekten adalet için mücadelemize devam edeceğiz ve her türlü zulmün, baskının karşısında onurlu devrimci mirasımızı sürdüreceğiz ve Denizler'den öğrendiğimiz gibi emperyalizme geçit vermeyeceğiz. Biz kazanacağız.”

Yaklaşık 1200 kişinin katıldığı eylemde, açıklamanın ardından Grup Yorum Korosu sahne aldı. Eylem türküler ve halaylar ile son buldu.

Komünistler eyleme “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak/BDSP” pankartı ve kızıl bayraklarla katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul

 

Ankara'da sol grupların 6 Mayıs anmaları...

Denizler'in idamının 34. yıl dönümünde, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın mezarları başında çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirildi. İlk anmayı Mücadele Birliği gerçekleştirdi. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden merkezi olarak Ankara'ya gelen Mücadele Birliği yaklaşık 150 kişilik kitlesi ile anma etkinliğini gerçekleştirdikten sonra mezarın yanında diğer etkinlikler bitene kadar sloganları ile beklediler.

Sonrasında Ankara ‘78'liler Derneği, ‘68'liler Dayanışma Derneği, PSAKD, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB-İKK, Petrol İş Ankara Şube, TÜMTİS Ankara Şube, Halkevleri, ASMMO, İHD Ankara Şube, ESP, Partizan, Tunceliler Derneği, Divriği Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri, Özgür Tiyatro, EMEP Ankara İl Başkanlığı, ÖDP Ankara İl Başkanlığı, SDP Ankara İl Başkanlığı, DTP Ankara İl Başkanlığı, SHP Ankara İl Başkanlığı, HAK-PAR Ankara İl Başkanlığını'nın ortak düzenlediği anma gerçekleştirildi. Geçen yıllarda olduğu gibi ortak anma fiili olarak bir EMEP etkinliği olarak gerçekleşti.

Burjuva siyaset arenasında ordunun ve derin devletin temsilcisi olan sol görünümlü düzen partileri ile devrim davasından yüz geri etmiş olan reformist-parlamentarist çevrelerin yaptığı ortaklık herşeye rağmen anlaşılabilir. Fakat kimi devrimci yapıların birliktelik ve kitlesellik adına bu politik platformun bir parçası olmaları düşündürücüdür.

Etkinlikte yapılan konuşmalar Kürt-Türk halklarının kardeşliği, ABD emperyalizmi karşıtlığı çerçevesinde gerçekleşti. Denizler'in katledilmesi üzerine yapılan konuşmada ise konunun etrafında dolaşıldı, ancak katilin sermaye devleti olduğu bir türlü ifade edilmedi. ‘78'liler Derneği Başkanı'nın yanısıra “Denizler'in mücadele arkadaşı” sıfatı ile Aydın Çubukçu'nun ve gençlik adına Emek Gençliği temsilcisinin konuştuğu anma programı, Özgür Tiyatro'nun şiir dinletisi ile sona erdi.

Ortak anmanın ardından, Denizler'i katleden düzen ordusuna yalakalık yapan İP anma için mezar başına geldi.

Sonrasında Haklar ve Özgürlükler Cephesi ayrı bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Kortejlerde ölüm orucu direnişçilerinin resimleri taşındı. Etkinlik mezarlığın 2. kapısından mezara doğru yapılan yürüyüşle başladı. “Yaşasın ölüm orucu direnişimiz!”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı. Ardından komünistler de kendi anma etkinlikleri için mezara doğru yürüyüşe geçtiler.

Kızıl Bayrak/Ankara

 

Ankara: Komünistler Denizler'i mezarı başında andılar

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Ankaralı komünistler tarafından mezarları başında anıldı. Anmaya Ankara'nın çeşitli yerlerinden kaldırılan otobüslerle gidildi. Yol boyunca söylenen devrimci marşların ardından yapılan kısa konuşmada; “Dünyada ve Türkiye'de yaratılan tüm devrimci değerlerin temsilcileri olarak Denizler'i mezarları başında anmaya geldik. Bu sorumluluğa uygun bir tutum ve disiplinle anma etkinliğimizi gerçekleştireceğiz” denildi.

Karşıyaka Mezarlığı'na gelindiğinde düzenli bir kortej halinde yürüyüşe geçildi. Önde “Dünya emeğin olacak, sosyalizm kazanacak!/BDSP” pankartı açıldı. Liseliler ise “Bu kavgada biz de varız!/Liselilerin Sesi” imzalı ve Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in resimlerinin olduğu pankartın arkasında yürüdüler. Yürüyüş boyunca “Denizler yaşıyor, komünistler savaşıyor!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları güçlü bir şekilde atıldı.

Denizler'in mezarı başına gelindiğinde anma tüm devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. Kısa bir açılış konuşmasıyla devam etti. Ardından sırasıyla BDSP, genç komünistler ve Liselilerin Sesi adına birer konuşma yapıldı.

BDSP temsilcisi konuşmasında, “Komünistler olarak bugün Denizler'i anmak bir yönüyle onlar şahsında yaratılan tüm devrimci değerleri sahiplenmeyi ve temsil etmeyi ifade ediyor. Bu büyük bir sorumluluk… Öte taraftan bugünün dünyasında Denizleşerek, emperyalist saldırganlığa ve kapitalist sömürüye karşı mücadeleyi daha da ileriye taşıyarak onları gerçek anlamda yaşatabiliriz… Bu yönüyle Denizler'i anmak sadece günü geldiğinde mezarları başında gerçekleşen anma etkinlikleri ile değil, günün sorumlulukları çerçevesinde sosyalizm kavgasını yaşamın her anına taşıyarak mümkün olacaktır… Burada bir kez daha devrime adanmışlığın ve fedakarlığın temsilcisi bu üç yiğit devrimcinin huzurunda saygı ile eğiliyoruz…” dedi. Yanısıra, sosyal yıkım saldırılarına, artan faşist baskı ve teröre, Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikalarına ve emperyalist saldırganlığa da değindi.

Genç komünistler ve liseliler adına yapılan konuşmalarda da mücadele çağrıları yapıldı.

Anma etkinliği söylenen Enternasyonal Marşı ile sona erdi. Anma yine aynı güzergah üzerinden yapılan yürüyüşle bitirildi.

Mezar anmasının ardından Mamak'ta da Denizler için bir yürüyüş gerçekleştirildi. Tuzluçayır Mahallesi'nin merkezinde başlayan yürüyüş boyunca devrim ve sosyalizm sloganlarının yanısıra devrim şehitlerini sahiplenen sloganlar atıldı. Arada yapılan konuşmalarla birlikte eylem Parti ve devrim sloganlarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ankara

 

Samsun: Mücadeleleri yolumuza ışık tutuyor!

Deniz Gezmişler'i anmak amacıyla Samsun Gençlik Kültür Sanat Evi olarak kitle örgütlerine çağrıda bulunduk. Çağrımıza Halkevleri ve SGDF yanıt verdi. Bunun üzerine etkinliğin organizasyonunu bu üç bileşen üstlendi. Öncelikle bir etkinlik programı oluşturduk. Etkinliğe davet amacıyla bir metin hazırladık. Davetiyeleri kitle örgütleri, sendika ve partilere ulaştırdık.

5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece Atakum sahilinde gerçekleştirdiğimiz etkinlik açılış konuşmasıyla başladı. Deniz Gezmişler şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla devam etti. ‘78'liler Derneği'nden katılan bir arkadaş, Denizler'i ve o dönemi anlatan bir konuşma yaptı.

Etkinliğimiz sinevizyon gösterimi, şiir ve müzik dinletisiyle devam etti. Sinevizyon gösterimi esnasında 20-25 kişilik faşist bir güruhun yoldan kamyonetin arkasında geçmesi üzerine Gündoğdu marşı hep bir ağızdan okundu.

Sinevizyon gösteriminden sonra Yurtsever Gençlik kitlesi, etkinliğe davet edilmedikleri için kırgın olduklarını belirterek başka bir ateş yaktılar. Görüşmelerimiz sonucunda ateşlerimiz ve etkinliklerimiz birleştirildi. Halaylarla süren etkinlik serbest kürsüyle devam etti. Yaklaşık birbuçuk saat süren serbest kürsüde, devrimci dayanışmanın önemi, Deniz Gezmişler'in bize bıraktığı miras, devrim mücadelesi ile kitleler arasındaki mesafenin nedenleri, devrimcilere düşen görev ve sorumluluklar, devrimci yaşama dair birçok konu tartışıldı. Denizler'in katledilme saati olan 05:00'de saygı duruşu eşliğinde Denizler'in resimlerinin ve karanfillerin denize bırakılması ve Gündoğdu marşının söylenmesiyle etkinlik son buldu.

Anma etkinliğine ayrıca ‘78 liler Derneği, Eğitim-Sen'li emekçiler, SES, Hayalet, Yursever Gençlik, SDP, TKP katılarak destek verdi. Etkinliğe 100'ü aşkın kişi katıldı.

Samsun'da devrim şehitlerini anma etkinliklerini ilk kez bir ateş etrafında hep birlikte gerçekleştirdik. Ayrıca bu etkinlikte İbo'nun anmasını da birlikte yapma ve saldırılara karşı ortak bir duruş sergilemek gerektiği noktasında birleştik. Bu etkinliğin Samsun yerelinde devrimci dayanışma adına ileriye doğru atılmış mütevazi bir adım olduğunu düşünüyoruz.

Samsun Gençlik Kültür Sanat Evi çalışanları

 

Adana: Denizler işçi sınıfına ve sosyalizme aittirler!

Denizler'in katledilişlerinin üzerinden 34 yıl geçmesine rağmen devrimci anıları hala tüm sıcaklığını koruyor. Legalist-reformist çizgiden kopuşun simgeleri haline gelen bu üç yiğit devrimcinin anılarını tazelemek ve onların ‘68 Devrimci Hareketi'yle yarattıkları devrimci mücadele geleneğini Şakirpaşalı işçi ve emekçilere anlatabilmek için Şakirpaşa İşçi Kültür Evi'nde bir anma etkinliği gerçekleştirdik.

Etkinliğimiz 6 Mayıs akşamı saat 17:30'da, devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Habip Gül, Ümit Altıntaş ve Hatice Yürekli'nin fotoğraflarıyla süslediğimiz sahnenin perdesi açıldığında, etkinliğimize gelen insanların ne kadar duygulandıkları bakışlarından anlaşılıyordu. Sahnede bulunan ve ilmiğin ucunda üç karanfil olan idam sehpası duyguları daha da yoğunlaştırdı.

Denizler'in devrimci yaşamlarının anlatıldığı açılış konuşması ilgiyle dinlendi. Ardından üç arkadaşımız Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam sehpasında haykırdıkları son sözleri ve ailelerine yazdıkları son mektupları tiyatral tarzda okudu. Büyük bir ilgiyle izlenen bu sunum çok beğenildi. Daha sonra Şakirpaşa İKE şiir grubu şiirlerini okudu.

Ardından hep birlikte türkülerimizi söyledik. Müzik dinletisinden sonra “Hoşçakal Yarın” filminin gösterimini gerçekleştirmeyi düşünmüştük, ancak aksaklık nedeniyle gerçekleştiremedik ve etkinliğimizi sonlandırdık.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi/Adana

 

Çukurova Üniversitesi: “Denizler'in bayrağı elimizde!”

8 Mayıs günü Çukurova Üniversitesi'nde faşist sermaye devleti tarafından katledilen Deniz Gezmiş ve arkadaşları için bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Devrimci Gençlik, YÖGEH, TKP, TÖP, DGD, SGDF, SDG ve Kaldıraç'ın örgütlediği basın açıklamasına Adana Gençlik Derneği ve Ekim Gençliği de destek verdi.

Açıklamada, “Bugün 6 Mayıs Denizler'in idam edildikleri gün. Ama bugün Deniz, Yusuf, Hüseyin'in yok oldukları gün değil. Onların mücadelesini öğrenerek mücadeleye atılan onlarca Deniz'in doğduğu gün. Ve bu gün bizler Yusuf, Hüseyin, Deniz şahsında tüm devrim şehitlerinin uzattıkları bayrağın elimizde olduğunu, emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı mücadelenin hiç durmadan sürdüğünü, süreceğini haykırıyoruz” denildi.

Yaklaşık 70 kişinin katıldığı basın açıklaması atılan sloganlarla sona erdi.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği

 

Kayseri: Devrim şehitleri ölümsüzdür!

6 Mayıs günü İşçi Kültür Evi Gençlik Komisyonu olarak Denizler'in katledilişinin yıldönümünde bir anma gerçekleştirdik. Etkinlik çalışmalarına yeni başladığımız Gençlik Komisyonu tarafından düzenlendi.

Anma saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasının ardından şiirler okundu, marşlar söylendi. ‘68 sürecini yaşayan canlı tanıkların değerlendirmeleri ile etkinlik sona erdi.

İKE Gençlik Komisyonu/Kayseri

 

İzmit: “Şimdi Deniz olma zamanıdır!”

İdam edilişlerinin 34. yıldönümü nedeniyle 6 Mayıs günü Türkiye'nin pek çok şehrinde yapılan etkinliklerle Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan, Hüseyin İnan anıldı. 5 Mayıs 2006 günü, EHP, DGH, SDG, EMEP, DGD, Öğrenci Kolektifleri, Tuncelililer Derneği Gençlik Komisyonu ve Kocaeli Gençlik Derneği üyeleri 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını andılar. 6 Mayıs 2005 tarihinde Umuttepe kampusünde yapılan anmada jandarmanın açtığı ateş sonucu bir asker ölmüş, bir öğrenci de yaralanmıştı. Bu sene ise öğrenci gençlik yine aynı yerde, saldırının olduğu yerde Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını andılar.

Saat 12.30'da kantin önünde “YÖK'e, Sermayeye, Faşizme Karşı Deniz Olunmalı” pankartı altında toplanan 100 kişilik kitle Konferans Salonu önüne kadar “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür, Üniversiteler Bizimdir Bizimle Özgürleşecek, Emperyalistler İşbirlikçiler 6. Filoyu Unutmayın, İbo Mahir Deniz Sürüyor Sürecek Mücadelemiz” sloganlarıyla yürüdü. Konferans Salonu önünde yapılan açıklamada; “Bugün 6 Mayıs, bundan tam 34 yıl önce 6 Mayıs 1972'de vatanını ve Türkiye halklarını çok seven 3 gencimiz idam edildi. Bizler devrimci-demokrat ve yurtseverler olarak onları anmak için toplanmış bulunuyoruz. Bundan tam 34 yıl önce onları idam edenler sanıyorlardı ki onlar asılsınca her şey bitecek. Sanıyorlardı ki, bu bir gençlik serüvenidir. Öyle olmadığını bizler bu gün bir kez daha haykıracağız, onların diliyle “YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE” Onları asanlar şimdi görsünler. Bu alanda toplanan ve bugün ülkenin dört bir yanında toplanan Deniz'i, Mahir'i, İbo'yu. Şimdi Deniz olma zamanıdır, şimdi Mahir olma zamanıdır, şimdi İbo olma zamanıdır” denildi.

Açıklama okunduğu sırada uyarılmasına rağmen kitleyi kamerayla çeken güvenlik görevlisi ise öğrenciler tarafından dövüldü.

Yapılan açıklamadan sonra Konferans Salonu önüne geçen yıl yaşanan jandarma saldırısından dolayı siyah çelenk bırakıldı. Daha sonra müzik dinletisi için sloganlarla kantine geçilerek anma programına orada devam edildi. Coşkuyla söylenen marşlar ve türkülerden sonra anma sona erdi.

06 Mayıs 2006

(Halkın Sesi-TV sitesinden alınmıştır...)