18 Şubat 2006 Sayı: 2006/06 (06)
  Kızıl Bayrak'tan
   Bahar döneminin yakıcı gündemleri ve
sınıf mücadelesinin öncelikli görevleri
  Emekçi halklara “medeniyetler
çatışması” tuzağı
  Kulp’ta bulunan toplu mezardaki kemiklerin köylülere ait olduğu
kanıtlandı
  TEKEL’de direniş sermayeye geri adım
attırdı
Kapatma kararına karşı direnişte olan TEKEL işçilerinin eylemi sona erdi
  BDSP’nin TEKEL direnişine destek
çalışmaları
Tersane İşçileri Kurultayı yapıldı
Tersane İşçileri Kurultayı’ndan
gözlemler
  Tersane İşçileri Kurultayı Sonuç
Bildirgesi
  Danıştay Telekom yağmasına onay verdi
“Bölgesel Kalkınma” kimin için?
Sağlıklı bir yaşam için kapitalizme ölüm!
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
ve KESK’in tutumu
  Günümüzün burjuva toplumunda genel
boyutlarıyla kadın sorunu
(Orta sayfa)
  Filistin halkı teslimiyetçi çizginin
sonuçlarına mahkum değildir
   ABD Kongresi 2007 askeri bütçesini
onayladı
   İşgalciler Irak'ta yeni kukla hükümet kurma
hazırlığında
   Avrupalı kapitalistlerin blok saldırısına karşı kitlesel protestolar
  Strasbourg’ta coşkulu, öfkeli ve kitlesel protesto
  Fransa’da yüzbinlerce işçi, emekçi ve
genç alanlara çıktı
  İsviçre’de Swisse Metal grevi ve kitlesel dayanışma eylemleri
  15 Şubat ve çöküş
  Direnişteki BPO işçileriyle konuştuk
  Kapitalizm sevgiyi de metalaştırıyor
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Direnişteki BPO işçileriyle konuştuk...

“Kararlıyız, kazanacağız!”

24 Ocak'tan bu yana sendikalaşma mücadelesi veren BPO işçilerinin direnişi devam ediyor. Patronun Cey Plas'tan işten attığı işçi sayısı 55 oldu. İhbar ve kıdem tazminatı verilen Cey Plas işçilerinden bazıları BPO işçileriyle dayanışma halinde, ancak işçilerin örgütlülüğü dağılmış durumda. Patron 13 Şubat'tan itibaren 90 kişilik bir liste hazırladı, B Plas işçilerini kıdem ve ihbar tazminatlarını vererek işten çıkarmaya başladı. Kan emici asalak Gökçen Holding patronlarının tüm saldırılarına karşı BPO, B Plas ve Cey Plas işçilerinin ve Bursa'daki devrimci ve ilerici güçlerin mücadeleyi ortaklaştırması ve omuzlaması gerekiyor...

- Direniş nasıl başladı?

1. işçi: 4-12 vardiyasındaki arkadaşlar işten atılan işçilerin geri alınması talebiyle işbaşı yapmadılar. Müdürler ile konuşmak istedik ama kabul etmediler. Jandarma çağırarak bizi zorla dışarı attılar. Cop salladılar, bazı arkadaşların montu yırtıldı. İkinci gün çalışmak istediğimizi söyledik, noter geldi ama kabul etmediler. Direniş o günden beri devam ediyor.

- Direnişe destek nasıl?

1. işçi: Sendikamız gereken desteği veriyor, çeşitli destekler her gün geliyor.

2. işçi: Yeterli değil. Bursa basını hiç ilgilenmiyor. Ama sonuna kadar gideceğiz, bütün arkadaşlar kararlı.

1. işçi: Direnişe kaç kişi başladıysak hepimiz yine buradayız, hiç kopma yok.

- Siz de süreci anlatır mısınız?

3. işçi: BPO'da 2,5 senedir Petrol-İş ve Türk-Metal arasında süren dava 29 Aralık'ta sonuçlandı. Ama örgütlenme çalışması uzun zamandır devam ediyor. 5 arkadaşın işten atılmasıyla 24 Ocak'tan bu yana direniş başladı. İşçiler zor şartlar altında asgari ücretle çalışıyor. Reno'ya, dünyaya üretim yapılıyor ama işçiler açısından herşey sıkıntılı. Kısaca sürecin böyle gelişmesi kaçınılmazdı. Türkiye'de patron, medya, asker, polis dayanışmasını herkes biliyor. 24 bayan arkadaşla birlikte jandarma zoruyla çıkarıldık. Türkiye'de işçi sınıfı bilinçsiz. Bu şartlarda 21 gündür direnebiliyorsak Bursa'da bu örnek olmalı. Ama medyanın ve sivil toplum örgütlerinin destek vermesi gerekir.

- Destek yeterli mi, kimler geldi?

3. işçi: Yeterli sayılmaz. Polifleks, Grammer'den arkadaşlar destek verdiler. Cey Plas ve B Plas işçileri ile Sakarya'daki B Plas işçileri iki gün yemek yememe eylemi yaptılar. Ama daha fazla destek bekliyoruz. Sonuçta bu bir toplum savaşı. Sendikanın tutumu da çok iyi, sonuna kadar kararlıyız. Fabrikada şu an üç vardiya başladı. Taşeron işçilerle iş yapıyorlar. Buradaki bütün arkadaşlar kararlı. Sonuçta bir mücadeleye başladıysanız bitireceksiniz. Ya kazanacak ya da kaybedeceğiz. Kazanan biz olmak istiyoruz. Dolayısıyla direnmek zorundayız ve direneceğiz.

- Yaşanan süreci ve örgütlenme çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Petrol-İş Bursa Şubesi Örgütlenme Uzmanı Vural Çiftçi: (Aynı patronun sendikayı bitirmek için kapattığı Bemsa Fabrikası'nın işyeri temsilcisiydi): Patron Bemsa ve B Plas'da örgütlenmemizi hazmedemedi. B Plas'ın kapı paneli bölümünü bilinçli olarak yaktılar. Yanan bölümün 6 ay kapalı kalması sonucu çeşitli oyunlarla sendika düşürüldü. Bemsa'da örgütlülük sağlam olduğundan çeşitli oyunlara rağmen sendikayı düşüremedi. Bunu gören patron sendikasız işyerlerini büyütmeye başladı. Bemsa'yı kapatmak için Cey Plas ile Adapazarı'nda Toyota'nın yanında bir fabrika yaptı. Bemsa ağırlıklı olarak Toyota'ya çalışıyordu. Altyapıyı hazırladıktan sonra Bemsa'dan kalıpları ve makineleri götürmeye başladı. Bunu gördükten sonra işçi arkadaşlarla konuşup diğer fabrikalarda örgütlenmeye başladık. Patronun işkolu itirazı sonucu mahkeme üç yıl sürdü. Bu sürede Bemsa diye bir fabrika kalmadı. Patron işkolu itirazında Türk-Metal'i getirip Gökçen Grubu'na bağlı 750 işçiyi zorla üye yaptı. Üye olmayan 40 işçiyi attı. Türk-Metal açık bir ihanet yaptı. Sorduğumuzda Ankara'dan emir aldıklarını söylediler. BPO'da örgütlendik. Patron “ben bu sendika için bir fabrika kapattım, kesinlikle bu sendikayı burada istemiyorum” demiş. Bu noktada ipler tamamen koptu. İşçiler ve biz herşeye karşı sonuna kadar kararlıyız. Bu bir sınıf mücadelesi sonuçta. Her türlü hileye başvuruyorlar. Jandarma açıkça taraf utuyor. İşçiler jandarmanın kimden yana olduğunu görüyor. Ama şuna eminiz ki kazanacağız, son derece kararlıyız. Ne olursa olsun kazanacağız.

- Direnişe destek ne düzeyde?

Maalesef yeterli desteği almakta güçlük çekiyoruz. Sendikaların desteği az. Özellikle de Türk-İş'ten yeterli desteği alamıyoruz. Temsili düzeyde kalıyor. İşçilerin gelip ziyaret etmesi bizi daha mutlu ederdi.

- Cey Plas şu an ne durumda?

55 işçi sendikaya üye olduğu için atıldı. Patron kesinlikle sendikayı buraya sokmayacağını söylemiş. İhbar ve kıdem tazminatlarını alan işçilerden birçoğu cezaevinden kurtulduklarını düşündükleri için gitti. Bir direniş örgütleyemedik, toparlayamadık. B Plas'ta ise işçileri toplayan patron “50 trilyon harcasam da bu fabrikaya sendikayı sokmayacağım” demiş.

Kızıl Bayrak/Bursa

-----------------------------------------------------------------------------------------

“Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”

ABD ve AB emperyalizminin İran'a karşı saldırı hazırlığında olduğu bir dönemden geçiyoruz. İran halkıyla dayanışmayı yükseltmek ve emperyalist zorbaların kirli yüzünü işçi ve emekçilere teşhir etmek için Bursa'da BDSP, DHP, ESP, HÖC ve Partizan tarafından bir eylem düzenlendi. 11 Şubat günü düzenlenen eyleme SDP de destek verdi. Fomara Meydanı'ndan S. Garaj Metro İstasyonu önüne yapılan meşaleli yürüşte basın metni okundu. Basın açıklamasında bu kanlı suça ortak olmamak için anti-emperyalist mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “İran halkı yalnız değildir!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. Eylem sonunda emperyalizmin simgelerinden biri olan ABD bayrağı yakıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa

------------------------------------------------------------------------------------------

Küçükçekmece İşçi Platformu kuruldu!

Aralık ayında düzenlemiş olduğumuz İşçi Kurultayı'nda alınan kararlar doğrultusunda ilerliyoruz. İşçi sınıfının dağınık ve örgütsüz tablosuna kendi cephemizden müdahale edebilmek amacıyla Küçükçekmece İşçi Platformu'nu kurmuş bulunuyoruz.

Kurultay sonrası gerçekleşen toplantıda genel bilgilendirme yapıldıktan sonra süreç değerlendirildi. Toplantıda somut hedefler tartışıldı. Yapılan toplantı sonucunda bölgenin toplamına seslenebilecek, tüm işçilerin birliğini sağlayacak bir işçi platformunun kurulması öne çıktı. Bunun üzerine platformu deklare etmek üzere bir basın açıklaması gerçekleştirilmesi karar altına alındı. 11 Şubat günü saat 17:30'da 20 kişinin katılımıyla Küçükçekmece İşçi Platformu'nun kuruluşunu Şirinevler Meydanı'ında ilan ettik.

Çevrede bulunan emekçiler tarafından ilgiyle dinlenen açıklamada sermayenin saldırılarına değinildi, saldırılara karşı örgütlü mücadele çağrısı yapıldı. Tekel işçilerinin direnişi selamlandı.

Küçükçekmece İşçi Platformu