18 Şubat 2006 Sayı: 2006/06 (06)
  Kızıl Bayrak'tan
   Bahar döneminin yakıcı gündemleri ve
sınıf mücadelesinin öncelikli görevleri
  Emekçi halklara “medeniyetler
çatışması” tuzağı
  Kulp’ta bulunan toplu mezardaki kemiklerin köylülere ait olduğu
kanıtlandı
  TEKEL’de direniş sermayeye geri adım
attırdı
Kapatma kararına karşı direnişte olan TEKEL işçilerinin eylemi sona erdi
  BDSP’nin TEKEL direnişine destek
çalışmaları
Tersane İşçileri Kurultayı yapıldı
Tersane İşçileri Kurultayı’ndan
gözlemler
  Tersane İşçileri Kurultayı Sonuç
Bildirgesi
  Danıştay Telekom yağmasına onay verdi
“Bölgesel Kalkınma” kimin için?
Sağlıklı bir yaşam için kapitalizme ölüm!
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
ve KESK’in tutumu
  Günümüzün burjuva toplumunda genel
boyutlarıyla kadın sorunu
(Orta sayfa)
  Filistin halkı teslimiyetçi çizginin
sonuçlarına mahkum değildir
   ABD Kongresi 2007 askeri bütçesini
onayladı
   İşgalciler Irak'ta yeni kukla hükümet kurma
hazırlığında
   Avrupalı kapitalistlerin blok saldırısına karşı kitlesel protestolar
  Strasbourg’ta coşkulu, öfkeli ve kitlesel protesto
  Fransa’da yüzbinlerce işçi, emekçi ve
genç alanlara çıktı
  İsviçre’de Swisse Metal grevi ve kitlesel dayanışma eylemleri
  15 Şubat ve çöküş
  Direnişteki BPO işçileriyle konuştuk
  Kapitalizm sevgiyi de metalaştırıyor
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Tersane İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi

Tersane işçileri, kardeşler!

Yaklaşık 3 aydır çalışmaları yapılan Tersane İşçileri Kurultayı 12 Şubat 2006 tarihinde Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkezi Kemal Türkler Toplantı Salonu'nda 120 işçi ve emekçinin katılımı ile yapıldı.

Başından sonuna kadar canlı bir ortamda geçen kurultayda yapılan tartışmalar sonucunda oybirliği ile aşağıdaki kararlar alındı:

* İlk olarak Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi'nin kurultayı toplayarak görevini tamamladığından dolayı, kurultayda çıkan sonuçların hayata geçirilmesi için Tersane İşçileri Kurultayı İnisiyatifi adı altında geçici olarak bir İnisiyatif kurulması, İnisiyatif içerisinde Kurultay Hazırlık Komitesi'nin tamamının yeralması ve ayrıca katılmak isteyen her işçiye açık olması kararlaştırıldı.

* Tersane işçilerinin en yakıcı sorunlarının başında örgütsüzlük olduğu yapılan tüm tartışmalarda ortaya çıktı. Bunun ortadan kaldırılması için tüm tersane işçilerini bir çatıda toplayacak bir örgütlenmenin kurulması gerektiği, bunun da bugün için dernek biçimli bir örgütlenme olduğu kararlaştırıldı. Tersane İşçileri Birliği'ni yaratarak en kısa zamanda dernek kurulması için İnisiyatif yetkilendirildi.

* Tersanelerde yakıcı olarak yaşanan bir diğer sorun ise sigortasız çalışmadır. Çoğu işçi arkadaşın sigortasız olduğu, sigorta primi yatırılan işçilerin ise primlerinin gerçek ücret üzerinden değil asgari ücret üzerinden ödendiği vurgulandı. Sigortanın sadece biz işçiler için değil ailelerimiz için de ölüm kalım meselesi olduğunun altı çizildi. Bu gerçeklerden hareketle “Sigortasız tek bir işçi kalmayacak!” şiarı ile uzun süreli bir kampanyanın yürütülmesi karar altına alınarak, yürütülecek çalışmaların planlanması için İnisiyatif yetkilendirildi.

* Kısa bir süre önce başlatılmış olan GİSBİR'in tüm tersane işçilerinin oturduğu semtlere Taşıma Servisi koyması ile ilgili kampanyanın, bir süre daha yürütülerek imzaların bir yürüyüş ve basın açıklaması ile GİSBİR'e verilmesi, servis sorununun çözümüne dönük olarak GİSBİR tarafından bir adım atılmaz ise daha farklı araçlarla servis hakkının kazanılmasına dönük çalışma yürütülmesi karar altına alınarak İnisiyatif görevlendirildi.

* Kurultayımızda karar altına alınan bir diğer karar ise biz işçilerin tarihsel kazanımlarına sahip çıkmak gerektiği yönünde oldu. 8 saatlik iş günü mücadelesinin ürünü olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile 1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününe tersane işçilerinin kendi talep ve pankartları ile etkin katılımının sağlanması ve 1 Mayıs öncesinde bir piknik düzenlenmesi kararı alındı.

* Yaklaşık olarak iki yıldır Havza'da yayın hayatını devam ettiren Tersane İşçilerinin Sesi Tersane İşçileri Bülteni'nin daha yaygın ve daha işlevli bir hale getirilerek tüm tersane işçilerinin birliğini sağlamada daha etkin bir rol oynaması gerektiği belirtildi. Tüm bunların ve geçmiş deneyimlerin ışığında Bülten'in yeni dönemde daha etkin ve yaygın kullanılması, yazı kurulunun İnisiyatif içinden belirlenmesi karar altına alındı.

* Tersanelerde yasadışı olarak uygulanan taşeronluk sisteminin kaldırılması ve herkese kadro verilmesi, yevmiye usulü ücret sisteminin kaldırılması ve insanca yaşamaya yeten düzenli ücret talepleri ile mücadele seferberliği başlatılması kararlaştırıldı.

* İstanbul'un altı bölgesinde yapılan işçi kurultaylarında çıkan kararlar doğrultusunda merkezi bir İstanbul İşçi Kurultayı'nın örgütlenmesi ve aktif bir biçimde çalışmalarına katılınması karar altına alındı.

* İş kazalarına ve cinayetleri ile meslek hastalıklarına dur demek için lavabo, duş sistemi, soyunma oda ve dolapları gibi sosyal alanların insani koşullara ulaştırılması için “Tersanelerin ağır ve tehlikeli işler kapsamına alınması; İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin her türlü yasal ve zorunlu tedbirlerin alınması; Havzada tersane işçileri ve yakınlarının yararlanacağı Sağlık Bakanlığı bünyesinde tam teşekküllü bir hastanenin kurulması; İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin olarak tersane işçilerinin düzenli ve kesintisiz bir eğitime tabi tutulması ve sosyal alanların insani koşullara çıkartılması” talepleri doğrultusunda mücadele seferberliği başlatılması kararlaştırıldı.

Tersane işçileri, kardeşler!

Tersane patronlarının azgın sömürüsüne dur demek, insanca koşullarda yaşamak ve çalışmak herşeyden önce biz tersane işçilerinin birliğiyle mümkün olabilir. Yukarıda saymış olduğumuz tüm taleplerimizin kazanılması, alınan kararların hayata geçirilmesi 20 bin tersane işçisinin ellerini birleştirmesiyle olanaklıdır. Bizler bu birliği sağlamak için önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Tersane işçilerinin dayanışmasını güçlendirecek, GİSBİR'in karşısına 20 bin tersane işçisinin birliği olarak çıkacak olan bir derneğin kurulması için yola koyulmuş bulunuyoruz. Tüm işçileri bu birliğin temelini güçlendirmek için ellerini ellerimizle birleştirmeye çağırıyoruz.

Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!

Yaşasın tersane işçilerinin birliği!

TERSANE İŞÇİLERİ KURULTAYI İNİSİYATİFİ

-----------------------------------------------------------------------------------------

Temel mücadele taleplerimiz:

* Sigortasız tek bir işçi kalmayacak! Sigorta primleri gerçek ücret üzerinden, düzenli ödensin!

* Taşeronluk sistemi kaldırılsın, herkese kadro!

* Ölümler durdurulsun, tüm iş güvenliği tedbirleri alınsın!

* Havzada tersane işçilerinin ve yakınlarının yararlanacağı tam teşekküllü bir devlet hastanesi kurulsun!

* Tüm tersanelerde işyeri sağlık birimleri oluşturulsun!

* Yevmiye usulü ücret uygulaması kaldırılsın, herkese insanca yaşamaya yeten düzenli ücret!

* Gemi inşa sektörü ağır işler kapsamına alınsın!

* Sosyal alanlar iyileştirilsin ve insani koşullara çıkartılsın!

* Semtlerden tersanelere taşıma servisleri konulsun!

* 7 saatlik işgünü, 35 saatlik çalışma haftası!

* Kesintisiz iki günlük hafta sonu tatili!

* Keyfi işten atmalara son verilsin, tüm çalışanlara iş güvencesi!

* Sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılsın!