26 Mart 2005
Sayı: 2005/12 (12)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yaklaşan 1 Mayıs ve sınıf hareketine
devrimci müdahale
  Newroz eylemlerinin gösterdikleri
  Düzen cephesinde şovenist histeri
  Vatan haini arıyorsanız
aynaya bakın!
  İstanbul’da yerellerde Newroz kutlamaları
  Newroz kutlamalarından
  Kürt halkının Newroz çoşkusu
  İşgalin ikinci yılında protesto eylemleri

  Sermaye çevrelerinden hükümete balans ayarı!

  Mücadele bayrağı
TEKEL işçisinde!
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/7: Ortadoğu’da yeni “uygarlık sentezi”
  Irak tartışmaları ve gerçekler
 Halklar emperyalist saldırganlık ve
savaşı lanetledi
BM emperyalist saldırganların
“güvenliğini” sağlamaya hazırlanıyor
 Filistin; Barış değil toprak gaspı!
 Emperyalistlerin kanlı eli Kırgızistan’da!
 Dünyada yılda 1.2 milyon çocuk alınıp
satılıyor...
17 sendika şubesi Kadırga Kültür
Merkezi’nde toplandı
İÜ’de soruşturma saldırısı protesto edildi
İzmir; “Demokrasi”yi bayrak edinenler demokratik saygıyı
öğrenmek zorundadırlar!
Bültenlerden...
Irak'lı işçilerin açıklama ve çağrısı: Bütün uygar insanlığa!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul'da yerellerde Newroz kutlamaları...

“Biji Newroz/biji sosyalizm!”

Gülsuyu'nda coşkulu Newroz kutlaması...

21 Mart Pazartesi akşamı saat 20.00'de Gülsuyu Mahallesi Özgürlük Meydanı'nda Newroz ateşi coşku ile yakıldı. Alınteri, BDSP, ESP, Partizan, HKM, SDP, Proleter Devrimci Duruş'un ortak örgütlediği Newroz'a yaklaşık 300 kişi katıldı. Her grup farklı noktalardan yürüyerek parkın üstünde buluştu. “Bıji Newroz! Yaşasın halkların kardeşliği!/Maltepe Emekçi Halkı” imzalı pankartın arkasında kortejler oluşturulduktan sonra Özgürlük Meydanı'na sloganlarla yüründü. Alanda Newroz ateşinin yakılması ve tüm devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla program başlamış oldu.

“Bıji Newroz! Yaşasın Newroz!”, “Kahrolsun emperyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Newroz piroz be!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Eşitlik, kardeşlik, Kürt halkına özgürlük!” sloganlarının ardından hazırlanmış ortak metin okundu. Yapılan konuşmada Kürt halkına yönelik baskıların teşhir edildiği, Newroz'un Ortadoğu halklarının kardeşliğinin ve özgürlük mücadelesinin simgesi olduğu, sermaye hükümetinin işçi ve emekçilere karşı başlatmış olduğu sosyal yıkım ile emekçi semtlerindeki yıkım saldırıları vurgulandı. Kürtçe türküler eşliğinde halaylar çekildi. Halayların ardından eylem komitesi, Newroz'a katılan herkesi tüm bu saldırılara karşı örgütlü mücadeye çağırdı.

Uzun bir aradan sonra ortak Newroz örgütlenmesi, özellikle kültürel yozlaşmanın ciddi boyutlara ulaştığı Gülsuyu Mahallesi açısından oldukça anlamlı oldu. Newroz kutlaması öncesinde, ortak bildirilerin mahallede dağıtılması, ortak afişlerin kahvelere asılarak halkın Newroz ateşini birlikte yakmaya çağırılması, devrimcilerin ortak eylem ve etkinlikler örgütleyebileceği mesajını mahalle halkına vermiş oldu. Katılım beklenenin altında olmasına rağmen ileriki süreçler için eylemlerin ortak örgütlenebilmesi yönünde olumlu bir adım atıldı. (BDSP/Maltepe)

Başaran Mahallesi'nde Newroz etkinliği

Yıllardır Başaran Mahallesi'nde gerçek anlamıyla Newroz etkinliği gerçekleşmemişti. Hem son yıllarda teslimiyetçi Kürt önderliğinin etkisiyle Newroz'un içeriğinin boşaltılmaya çalışılması, hem de düzenin mahalledeki gençleri yozlaştırmaya dönük politikaları (fuhuş, uyuşturucu) bu seneki Newroz'u daha anlamlı ve önemli kılıyordu.

Bundan dolayı mahallenin ilerici güçleri ve devrimcileri olarak biraraya geldik. Bu yılki Newroz'u farklı bir şekilde kutlamaya karar verdik. Newroz'un içeriğine uygun yapılan hazırlıklar kitle çalışmasıyla birleştirildi. Etkinlikten birkaç gün önce ve Newroz günü kahveler ve mahalle dolaşılarak Newroz'a çağrı yapıldı. Genel olarak son derece olumlu tepkiler aldık. Bu doğallığında eylemin kendisine de yansıdı. Newroz etkinliğimiz tümü gençlerden oluşan 50 kişilik bir kitle ile gerçekleşti.

21 Mart akşamı Newroz ateşi yakıldıktan sonra devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşuyla kutlama başladı. Saygı duruşunun ardından okunan metinde Newroz'un tarihsel anlam ve önemine dikkat çekilerek, sömürüye ve baskıya karşı mücadele çağrısı yapıldı. Açıklama, “Newroz direniştir, başkaldırıdır! Sömürgeciliğe karşı çıkmak için, Kürt halkının eşitliği ve özgürlüğü için Newroz ateşini Türkiyeli emekçilerin haklı ve onurlu davasıyla birleştirmek için mücadelemizi yükseltelim. Bugün bizlere düşen görev, Kawalar'ın Dehaklar'a karşı gösterdiği isyanın, başkaldırının yolundan yürümek ve bugünün Dehaklar'ına karşı Kawalar'ın yaktığı ateşi harlamaktır” sözleriyle sona erdi.

Program sloganlar ve halaylarla devam etti. Yaklaşık 1 saat süren etkinlikte, “Biji Newroz!”, “Newroz piroz be!”, “Biji Newroz/biji sosyalizm!”, “İşgalci TC, Kürdistan'dan defol!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları kitle tarafından coşkulu ve gür bir şekilde haykırıldı.

Daha sonra kitleyle beraber sloganlar eşliğinde minibüs yoluna çıkıldı. Bir süre ana caddede devam eden yürüyüşün ardından eylem sona erdi. (Sultanbeyli'den BDSP'liler)

Sefaköy: Özgürlüğün yolu Kawalar'ın yoludur!

Kavga ve isyan günü Newroz, bugün de tüm güncelliğini ve önemini koruyor. Tam da bu amaçla işçi ve emekçilere Newroz'u anlatabilmek için gerçekleştirdiğimiz bir dizi eylem ve etkinliği bu bakış açısıyla ele aldık. “Yaşasın Newroz! Kürt halkına özgürlük! Eşitlik, özgürlük, gönüllü birlik!/BDSP” imzalı afişlerimizi Sefaköy E-5 güzergahı ve Şahintepesi'ne yaygın bir şekilde yaptık. Ayrıca Kürt nüfusunun yoğun olduğu Şahintepesi'nde bir etkinlik yapmayı hedefledik. 19 Mart akşamı yapacağımız etkinlik elektrik kesintisinden dolayı zora girdi. Ancak buna rağmen gelen kitleyle Newroz konulu bir toplantı yaptık. Toplantıyı 21 Mart akşamı yapılacak Newroz kutlamasına çağrı ile bitirdik.

BDSP olarak bölgede Partizan ile ortak bir Newroz kutlaması yapma kararı aldık. 21 Mart akşamı Şahintepe Merkez Caddesi'nde meşaleli yürüyüşle eylemi başlattık. Eylem alanında “Biji newroz! Yaşasın halkları kardeşliği!/BDSP-Partizan” ortak imzalı pankart açtık. Eylemimiz yapılan konuşmanın ardından yakmış olduğumuz ateşin etrafında devam etti. Eylemimiz devrim ve sosyalizm şehitleri adına yapılan saygı duruşu ve Newroz'un kızıllığı ve isyan ruhunu kuşanarak 1 Mayıs'ta mücadele alanlarında yeniden buluşma çağrısı ile sona erdi. (Sefaköy BDSP)

Pendik Aydos'ta Newroz eylemi

Demirci Kawalar'ın yaktığı isyan ateşi binlerce yıllık gelenekle birlikte bugünlere ulaştı. Newroz geleneği Kürt halkının gerçek kurtuluş umudunun sembolüdür. Kürt önderliğinin teslimiyetçi platforma yönelmesine kadar bu hep böyle sürdü. Son 5-6 yıldır ise bizzat aynı önderlik tarafından devlete ve emperyalist odaklara Kürt sorununda “barışçıl çözüm” dileklerinin iletildiği kürsülere dönüştürüldü. 

Kürt ulusunun kurtuluşunu masa başı çözümlerinde görmeyen devrimciler ise diğer senelerde olduğu gibi bu sene de Newroz'u gerçek anlam ve özüne uygun kutlamaya çalıştılar. Bu çabaların bir örneği de Pendik/Aydos'ta gerçekleştirildi. Pendik BDSP olarak mahalle ve çevresine “Yaşasın Newroz! Kürt halkına özgürlük! Eşitlik, özgürlük,gönüllü birlik!/BDSP” imzalı afişlerimizden yüzlerce adet yaptık.

DEHAP'ın 20 Mart akşamı her yerelde Newroz kutlama kararı bölgede de Sülüntepe Mahallesi'nde gerçekleştirildi. Kutlamalar sanatçıların davul- zurnanın ve halayın bol olduğu ancak Newroz'un tarihsel anlamından uzak, jandarmanın icazetinin alındığı bir şenlik olarak gerçekleştirildi. 21 Mart akşamı Aydos Şahintepe de ise ayrı bir Newroz ateşi yakıldı. Yereldeki yurtsever gençlikle gerçekleştirdiğimiz Newroz kutlaması yakılan ateşin ardından halaylarla başladı. Ardından bir yoldaşımız da teslimiyetçi platformun Newroz'un özünü boşalttığını, düzenle bütünleşen bir çizgide kutladığını, ancak Kürt ulusunun gerçek kurtuluşunun Mazlumlar'ın yolundan gidilerek gerçekleşebileceğini ifade etti. Ayrıca devletin Kürt gençliğini mücadeleden uzak tutabilmek için sistemli bir şekilde çaba harcadığını, hırsızlık, uyuşturucu ticaretine ve bağımlılığına ittiğini dile getirdi. Kürt gençliğinin buna karşı mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan konuşmanın ardından “Yaşasın Newroz, yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratiya gelan!” sloganlarıyla bitirildi. (BDSP/Pendik)