28 Ağustos'04
Sayı: 2004/34 (26)


  Kızıl Bayrak'tan
  Barış ve özgürlük sosyalizmle gelecek!
  Emperyalizm saldırganlık ve savaş demektir!
  Çakıcı-MİT-Yargıtay ilişkisi bir kez daha çürüyen düzen gerçekliğini ortaya serdi...
  Hazine’nin sosyal güvenlik raporu yalan ve çarpıtmalara dayalı...
  İncirlik Üssü emperyalist saldırganlığın merkezi haline getirilmek isteniyor...
  Kamu Personeli Kanunu Taslağı: İş güvencesi gaspediliyor, esnek çalışma koşulları dayatılıyor...
  Kamuda toplu görüşme oyununa seyirci kalmayalım... Süresiz iş bırakma eylemini örgütleyelim!
  Direnişteki Castleblair işçileri: Tüm sınıf kardeşlerimizi ve dostlarımızı direnişimize güç vermeye çağırıyoruz!
  Direnen Castleblair işçilerinden içerdeki Castleblair işçilerine çağrı...
  Bir Castleblair işçisiyle konuştuk...
  “Endüstriyel ilişkiler” mi, sınıf mücadelesi mi?
  MESS ile sendikalarımız arasındaki TİS görüşmeleri başladı...
  Metal TİS’leri ve sorumluluklar
  Sendikalar ve sınıf mücadelesi
  Altınbaşak işçilerinin mücadelesi sürüyor
  Necef’te direniş sürüyor
  Filistinli tutsakların açlık grevi ikinci haftasında...
  İşgal ordusuna eşlik eden Amerikalı doktorlar da işkenceci
  Almanya’da sermayenin yeni saldırısı dalgası...
  PWD girişiminin ideolojik ve politik duruşu üzerine
  Faela ve Afrika’nın kadın kurbanları
  Dünya, Türkiye ve Sol Hareket
  İşçi sınıfı davası şimdi daha güçlü...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Yine ihmal... Yine ölüm...

Torlak tersanelerinde
iş cinayetleri devam ediyor!

23 Ağustos günü Tuzla havzasında bulunan Torlak tersanelerinde bir iş cinayeti daha yaşandı. Bakımsızlığın ve kâr hırsının sonucu olarak kule vinci, aşırı tonajdan dolayı ön kolu ikiye ayrılarak düştü. O esnada kule vincinde mal yüklemek-boşaltmak dışında hiçbir “suç”u olmayan vinç operatörü Süleyman Birinci hayatını feci şekilde kaybetti.

Bu tersanede yaşanan ilk iş cinayeti değil elbette. Ama son da olmayacaktır. Armatörlerin inanılmaz kâr hırsları gözlerini iyice karartmış. Ne makineler düzenli olarak bakımdan geçirilmekte, ne de işçilerin iş güvenliği sağlanmaktadır. Tek dertleri para olan bu asalaklar, iş güvenliği olmadığı için “iş kazası”nda hayatını kaybeden işçinin cenazesinin tersanelere geldiği sırada bile “zararlarını” konuşabilmektedirler. İşte işçinin hayatı bu kadar ucuz!

Bu iş cinayetlerine karşı kayıtsız kalmamak gerekir. Böyle bir tutum, bu cinayetlerin devam etmesine hizmet edecektir. Bu seri cinayetlere dur demek için daha kaçımızın ölmesi gerekmektedir!

Bir tersane işçisi/Tuzla



“Yaşasın halkların kardeşliği!”

Irak’ta İşgale Hayır Koordinasyonu, 21 Ağustos günü Galatasaray Postanesi önünde, Irak’ın işgaline, Kürt halkının imha ve inkarına, Diyarbakır Belediye Başkanı’na yapılan saldırıya karşı bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “Irak’ın işgaline, halkların imhasına, kadınların tecavüze uğramalarına, çocukların kimyasal silahlarla paramparça olmalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

Eylemde “Kürt halkına yönelik saldırılara son/Irak’ta İşgale Hayır Koordinasyonu” pankartı açıldı, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katiller halka hesap verecek!”, “Katil ABD işbirlikçi MGK!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul



ÖO şehidi Fatma Bilgin’in anmasına saldırı

Ölüm Orucu Direnişi’nde şehit düşen Fatma Bilgin’in mezarı başında 12 Ağustos günü yoldaşları tarafından bir anma gerçekleştirildi.

Yeni ceza ve infaz yasa tasarısını meclisten geçirmeye hazırlanan sermaye devleti anmaya azgınca saldırdı. Anma sonrası jandarma kitleyi ablukaya alarak kimlik istedi. Niçin kimlik istenildiğinin sorulması üzerine hiçbir uyarı vb. yapılmadan azgınca saldırıldı. 11 kişi gözaltına alındı. İşkence gözaltında da devam etti. Gözaltına alınanlar ertesi gün mahkemeye çıkarılarak serbest bırakıldı.

Saldırıyı protesto etmek amacıyla 13 Ağustos günü İHD binasında bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “...demokratikleşmenin sağlanacağı ve insan hakları ihlallerinin son bulacağı söylemlerinin hayattan ne kadar kopuk olduğu, dün ilimizde yaşanan gözaltılarla bir kez daha ortaya çıkmıştır. F tipi cezaevlerindeki ölüm oruçları sürecinde yaşamını yitiren Fatma Bilgin’in Kuzeytepe Beldesi’nde bulunan mezarını ziyaret amacıyla gidenlere suçlu muamelesi yapılarak ve darp edilerek 11 kişi gözaltına alınmıştır.” denildi. Açıklamanın ardından gözaltına alınanlar saldırıyı ve gözaltı sürecini anlatan kısa birer konuşma yaptılar.

Kızıl Bayrak/Antakya



Erol Zavar’la dayanışma eylemi

Odak dergisi eski yazı işleri müdürü Erol Zavar mesane kanseriyken 15 Ocak ‘01’de tutuklanarak Ankara Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu. Bugüne kadar ilerleyen kanser hastalığı dışında, ülser, sinüzüt, kalp rahatsızlığı, her iki bacakta kırık ve sağ dizde menisküs, migren, safra kesesi taşı, geçirilmiş tüberküloz gibi hastaklıkları bulunuyor.

Erol Zavar halen Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu. Arkadaşları Erol Zavar’la dayanışma komitesi kurdular. Afiş çalışmasıyla Erol Zavar’ın sağlık durumunu ve koşullarını kamuoyuna duyurmaya çalışan dayanışma komitesi, son olarak 19 Ağustos’ta 3 bin imzayı Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Meclis’in ilgili komisyonlarına, İzmir Cumhuriyet Postanesi’nden basın açıklaması yaparak gönderdi.

Kızıl Bayrak/İzmir