6 Mart'04
Sayı: 2004/01


  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci bir sınıf hareketi geliştirmek için görev başına!
  Ekonomik "canlanma" masallarının iç yüzü...
  Hükümet işçi ve emekçilerle alay ediyor!
  Hükümet ve muhalefet: Al birini vur ötekine!
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  İLGP kuruldu...
  ÖO Direnişi'nde 108. şehit: Muharrem Karademir
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı... "Yerel yönetimler" ve liberal hayaller
  Yerel seçimler, EMEP reformizmi ve sosyal demokratlaşma
  Süresiz iş bırakmayı örgütleyelim!
  Kapitalizm ve kadın
  Türkiye'de işçi-emekçi kadın olmak!
  Savaş çetesinin "Büyük Ortadoğu Projesi"
  "Büyük Ortadoğu Projesi"nin merkez ülkesi Türkiye!..
  İşgalcilerde ahlaki çöküntü büyüyor
  Haiti'ye emperyalist müdahale
  Bültenlerden...
  Bültenlerden...
  Neo-liberalizme karşı reformist savunma
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
ÖO Direnişi’nde 108. şehit:
Muharrem Karademir

Gültekin Koç Ölüm Orucu (10. ÖO ekibi) ekibinde direnişe başlayan Muharrem Karademir direnişin 130. gününde şehit düştü.

Muharrem Karademir’in cenazesi Gazi Cemevi’nden vasiyeti üzerine çocukluğunun geçtiği Gazi Mahallesi yakınındaki tepeye götürüldü. Buradan yapılan saygı duruşundan sonra Cebeci Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenaze törenine yaklaşık 1000 kişi katıldı. Törende “Kahramanlar ölmez halk yenilmez!” ve “Muharremm Karademir ölümsüzdür!” pankartı ardında yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında sık sık “Sonuna, sonsuza, sonuncumuza kadar direneceğiz!”, “Yaşasın Ölüm Orucu direnişimiz!” sloganları atıldı. Cenaze sırasında Gazi Mahallesi esnafı hapishanelerdeki tecridi protesto etmek için kepenk kapatma eylemi yaptı.

Muharrem Karademir 20 Ekim 2000’den bu yana süren ÖO’nun 108. şehidi olarak ölümsüzleşti.

Kızıl Bayrak/İstanbul



“Muharrem yoksulların direnişçisiydi!
Bugün yoksulların direnme hakkının
bayrağı olmuştur!”

Muharrem Karademir yoldaşımız, 1973 Sivas Hafik doğumludur. İstanbul’da mücadele saflarına katıldığında, gecekondu semtlerinde, bir parçası olduğu yoksul halkımızı örgütlü bir güç haline getirmeye çalıştı.

Mahallelerdeki çalışmalarının ardından Silahlı Devrimci Birlikler içinde yer aldı.
SDB üyesi bir savaşçı olarak sürdürdü mücadelesini. 1992 Haziranında tutsak düştü.

Yoksul bir ailenin çocuğuydu Muharrem. Kardeşi de devrimciydi. İki kardeş, dışarıda kavgayı paylaştıkları gibi tutsaklığı da paylaştılar.

Kardeşi Uğur Karademir, ondan bir adım önde taktı alnına kızıl bantı. Ölüm orucu direnişçisiyken zorla müdahaleyle sakat bırakıldı.

Muharrem, 20 Ekim 2003’te hapishane idaresine “ölüm orucuna başladığına” dair dilekçesini verir vermez, tek kişilik bir hücreye alındı.

O günden itibaren hapishane idaresinin fiziki-psikolojik daha özel baskılarına maruz kaldı.

Fakat o, 107 şehit adına, yoldaşları adına, halkı, vatanı, örgütü adına kuşandığı kızıl bantına ihanet etmedi. Zalimleri kendi inlerinde, kendi işkence hücrelerinde yendi.

(...)

Muharremler tecrite karşı ölüme yatarak, bedenlerini tutuşturarak ortaya çıkıyorlar. Muharremler, tecritle halkımızı esir almak, ülkemizi boydan boya çekirge sürüsü gibi yağmalamak isteyenlere karşı direniş çağrısı olarak ölümsüzleşiyorlar. Bu çağrı karşısında yapmamız gereken tek şey, onları bayraklaştırıp direnişi hayatın her alanında büyütmektir.

(DHKC açıklamasından...)



Günay Öğrener Uşak hapishanesinde
hayatını kaybetti!

Haftalardır hapishanelerde 107 insanın öldüğünü duyururken, hapishanelerden yeni ölüm haberleri geliyor.

Günay Öğrener, Ölüm Orucu Direnişi’nin 10. Ekibi’nde, açlığının 136. gününde kendini yakarak feda etti.

Evet kendini yakarak!..

AKP, Avrupa Birliği, Amerika ortaklığında sürdürülen F tipi hücre işkencesi bugün 109. ölümle beraber sürüyor. Sansürün ortasında, direnişçiler tecrit zulmünü ölümleriyle duyuruyor.

AKP, tecrit gerçeğini AB raporlarıyla gizlemeye çalışıyor. Hapishanelerdeki ölümleri halka ve dünyaya duyurmaya çalışan herkese saldıran AKP iktidarı bu direnişi artık görmezden gelemez.

108. ölüm Muharrem Karademir idi. Ve 109. ölüm Günay Öğrener.

Direnişçilerin “Sonuna Sonsuza Sonuncumuza Kadar Direneceğiz!” sözlerinin gerçekliği gün gün ölümlerle kendini gösteriyor.

Bu söz, fedakarlığın ve kararlılığın bir ifadesi olduğu kadar F tipi hapishanelerin ve tecrit saldırısının da ülkemizdeki büyüklüğünü ortaya koymakta.

F Tipi Hapishaneler ve tecrit 4 yıldır hapishanelerden başlayarak demokrasi mücadelesi veren birçok kesimi de beraberinde yoketme aşamasına gelmiştir. Bu nedenledir ki, bugün hapishanelerde süren ölüm oruçlarının anlamı, mesajı nettir. Direnmeden, direnenlere sahip çıkmadan kazanamayız.

TEMEL HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLER DERNEĞİ
5 Mart 2004



Tokat’ta üç devrimci
yargısız infazla katledildi

Tokat’ta 2 Mart akşamı saat 22.00 sıralarında Tokat-Amasya yolu üzerinde 3 devrimci katledildi.

Olay, Almus’tan İstanbul yönüne Hakiki Koç firmasına ait bir otobüste bulunan bir görgü tanığının basına haber vermesiyle ortaya çıktı. Görgü tanığının ilk verdiği bilgi şöyle: “Tokat’ın 30 kilometre çıkışına geldiğimizde otobüsümüz askerlerce arama yapılacağı gerekçesiyle durduruldu. Bu sırada yolun kenarında 4 kapısı da açık Renault marka bir otomobil duruyordu. Yerde ise kanlar içinde iki kişi yatıyordu. Üzerlerine gelişigüzel gazete örtülmüş olmasına rağmen erkek oldukları belli oluyordu. Arabanın içinde perişan halde bir bayan vardı. Biz otobüsten indirilince, bayan ‘Arkadaşlarımı öldürdüler, beni de öldürecekler. Bize yardım edin. İnsan hakları kuruluşlarına haber verin’ diye bağırmaya başladı. Bunun üzerine askerler bayanı dövmeye ve küfür etmeye başladıar. Bizi ise aramayı yarıda bırakarak, apar topar tekrar otobüse bindirdiler, şoföre hemen hareket etmesini söylediler. Bu sırada otobüsün muavinini yavaş hareket ediyor diye tartakladılar.”

Dün gelen ve basında yer alan bu eksik bilgiden sonra, bugün (4 Mart) gazetemizi arayan bir kişi 3 kişinin katledildiğini belirtti. Bu bilgiye göre infaz edilen üç kişiden ikisinin isimleri şöyle: Sema Dinçer ve Erdoğan Kaya. Katledilen ve erkek olduğu belirtilen üçüncü kişi hakkında ise sadece cenazesinin İzmir’e gideceği bilinmekte. Erdoğan Kaya’nın cenazesinin İstanbul Maltepe’ye, Sema Dinçer’in cenazesinin ise İzmir’e götürüleceği öğrenildi. Bu arada ilk görgü tanığının ifade ettikleri ile telefonla tarafımıza iletilen bilgi karşılaştırıldığında, kendisinin de katledileceğini söyleyen bayanın da infaz edildiği ortaya çıkmakta.

Her alanda emekçi halkımıza yönelik vahşi saldırılarını artıran TC devleti, yine kanlı yüzünü en vahşi şekilde gösterdi. Tokat’ta bu infaz haberinin duyulduğu saatlerde, İstanbul’un ortası Taksim’de Devrimci Hareket dergisi okuru Önder Babat adlı kişi de başından vurularak katledildi.

(...)

Partizan
4 Mart 2004