13 Temmuz'02
Sayı: 27 (67)


  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin siyasal krizi dibe vuruyor...
  İMF-TÜSİAD çetesinden siyasal krize çözüm arayışları
  Emperyalizmin üç memuru düzen siyasetinde başrole soyunduruluyor!
  Yorulan at değiştirilir!
  Çöken sadece Ecevit hükümeti mi?
  Saldırıya karşı etkili bir kampanyanın sorunları
  Sınıf seferberliği ve sendikalar
  İşçi sınıfının sendikal örgütlülüğü yoğun saldırı altında
  İSDEMİR işçisi Yargıtay'daki davayı kazandı
  Kapitalizm işçi kanı öğütmeye devam ediyor!
  ABD emperyalizmi "demokrasi ve refah" değil "sömürü ve yıkım" demektir!
  Esnek üretim saldırısı: Sermayeye daha azgın bir sömürü güvencesi
  ABD'de şirket skandalları...
   Yatırım Danışma Konseyi toplantısının hazırlıkları yapılıyor...
   Bir tecrit mahkumunun mektubu...
   Amerikan emperyalizmi Irak'a saldırı hazırlığında
   Kapitalizm doğayı da yıkıma uğratıyor...
   "Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi" sorunundaki emperyalist çekişme
   BİR-KAR Gençlik Kampı'na çağrı...
   Bir kitap: "Örgütsel sorunlar"
   Esenyurt'ta işçi gezisi
   Ücretliler yüzde 30 yoksullaştı
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
İşten atılan 500 İSDEMİR işçisi
Yargıtay’daki davayı kazandı

İşten atılan İSDEMİR işçilerinin Yargıtay'daki davası 9 Temmuz 2002 tarihinde sonuçlandı. Buna göre ilk önce dava açan yaklaşık 500 işçi kadro ve TİS'lerden faydalanma ve geriye dönük ücretleri alma hakkını kazandı.

10 Temmuz günü Dörtyol Belediye Düğün Salonu’nda toplanan yaklaşık 1500 İSDEMİR işçisi Yargıtay’ın kararını açıklayan avukat Gökhan Algül'e yoğun alkış ve tezahüratlarda bulundular. Diğer dava açan işçilerin davaları ise farklı bir tarihte görülecek. İşçiler "Davayı kaybettiniz" diyen işveren ve onun uşağı sendikaya tepki gösterdiler.

Avukatın açıklamasından sonra işçiler avukata bazı prosüdürlerle ilgili sorular sordular. Açıklamalarına devam eden avukat; taşeron işçilerin sendika üyeliklerinin Bölge Çalışma Müdürlüğü tarafından 16 Ağustos 1999'da işyerine tebliğ edildiğini, mahkemeden sonra işçilerin TİS haklarının bu tarihten sonra kabul edildiğini; sendikaya en kısa zamanda dava açılacağını; kazanılan davanın sadece işçilere TİS, kadro ve geriye dönük ücretlerin ödenmesiyle ilgili bir dava olduğunu ve tazminat davasının farklı bir tarihte görüleceğini söyledi.

Avukat Gökhan Algül konuşmasını, kazanılan bu davayla işe dönüşün olamayacağını, işe dönüşün hiçbir mahkeme kararıyla olamayacağını, ancak işçilerin mevcut birlikteliklerini daha üst seviyelere çıkararak bunu başarabileceklerini; işçilerin sendikal yönetime geçmeleri gerektiğini, bu zamanında başarılabilmiş olsaydı işverenin bugün farklı bir şehirden işçi getirme gücünü kendinde bulamayacağını; kısacası, işçilerin birlik ve dayanışma ruhuyla hareket ederek işe dönebileceklerini vurgulayarak sürdürdü.

Avukat Algül ayrıca önemli bir noktaya işaret ederek, işverenin pek çok oyunu olduğunu, işten atılan işçilerin paralarını taşeron firmaların ödeyeceğini, bunun kabul edilmemesi gerektiğini, aksi halde kıdem tazminatı haklarının yokolacağını söyledi. Ayrıca paraların ödenmesi için işverenle görüşeceğini, işveren ödeme noktasında sorun yaratacak olursa İSDEMİR'in icraya verileceğini vurguladı.

SY Kızıl Bayrak/Antakya



Direnişçi İSDEMİR işçilerinin basın açıklaması

5 Temmuz 2002 Cuma günü işten atılan yaklaşık 100 İSDEMİR işçisi, İskenderun İP’te bir basın açıklaması düzenledi. İSDEMİR işçileri duvarlara “Özelleştirmeye hayır”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Bizi işten atanlardan hesap soracağız” yazılı dövizler astılar.

İP Hatay İl Başkanının İP adına yaptığı açıklamadan sonra, işten atılan işçi temsilcileri Veysel Çelikdemir ile Turhan Kazıcı iki ayrı basın açıklaması metni okudular. Yanı sıra işçiler Dörtyol Belediye Başkanı aracılığıyla İSDEMİR yönetimine iletilen talepler listesini sundular.

İşçi temsilcileri, “İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu”nun (BİR-KAR) İSDEMİR işçilerine göndermiş olduğu destek ve dayanışma kampanyasını bildiren bildiriyi de okudular. Çoğaltılmış bildiri metnini diğer direnişçi işçilere dağıttılar.

İSDEMİR işçileri tarafından kaleme alınan, aralarında BİR-KAR’ın da bulunduğu Avrupa’daki çeşitli kuruluşlara ve işçi çevrelerine çağrı yapan bildirinin yayınlandığı Kızıl Bayrak sayısı basın açıklaması esnasında yaygın olarak dağıtıldı. BİR-KAR bildirisi ile işçileri direnişin başından bu yana yalnız bırakmayan Kızıl Bayrak ilgiyle karşılandı.

Basın açıklaması sırasında işçiler sık sık, “İSDEMİR bizimdir bizim kalacak!”, “Zafer İSDEMİR işçisinin olacak!” vb. sloganları attılar. Açıklamaların okunmasından sonra işçiler kendi aralarında bir süre sohbet ettikten sonra dağıldılar.

SY Kızıl Bayrak/Antakya